- Köszönetek: 39
Cseh/?/ emelők a végsőkig I.!
- Spongyafilter
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
Érdekes téma a levegős szűrés. Ti hogyan tapasztaltátok, van összefüggés a szállított vízmennyiség és a biológiai szűrés között? Mert a mechanikai szűrés biztosan gyorsul cseh emelővel, de vajon az kihat a biológiai szűrésre is? Azt nem olyan könnyű mérni, mint a szállított vízmennyiséget. Én úgy tapasztaltam, hogy ezek a nehezékes, talpas rotyogók igen hatékonyak biológiai szűrésben, annak ellenére, hogy működésüket tekintve pazarolják a levegőt és az átmenő víz is jóval kevesebb. A baktériumokat a mérnöki precizitás nem nagyon érdekli.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 55
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
Íme egy link amin az a videó látható amire angol ismerősöm csak azt mondta: "Oh, high pressure!" Na ez lebegjen a szemed előtt Endre- tudod néha a dolgok fordítva is működnek- előbb a tapasztalat, aztán az elmélet!
T. :Gábor
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
A következő képen a csőköpenyt véletlenül fordítva sikerült odatenni, a csatlakozó lyuk természetesen magasabban van, mint az apró légbefúvó lyukak, melyeket 1mm vastag fúróval fúrtam ki.
Ha rendes hosszú méretű lenne és lenne rajta ív akkor nem bugyogna? Nemsoká úgyis kipróbálom, de addig is hátha kapok valami okos tanácsot.
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
Az O-gyűrűkkel ,semmi bajom nincs, teljesen jó, azért kellett kiváltanom, mert nekem itthon most nincs.
A kiváltása egyszerű:
A külső cső két végét a kúp segítségével melegen összeszűkítem akkorára, hogy éppen rászoruljon a testre. Az összeszűkítés után kicsit vissza kell melegíteni a végeket és átdugni rajta a testet, így pászentos lesz, megszorul, de még mozgatható, levehető.
A függőleges kialakítás valóban felveri a vizet a fedélre, az én fedelem mindig algás, időnként bemerítem hogy az ancik lenyalják. A diffúzort a szilikonbetét segítségével görbe kivitelben is meg lehet csinálni, ferdén levágva, a homoktöltet nem jó ez esetben, mert nem tartja meg a tölcséres alakot miközben kilágyítjuk a hajlításhoz. A diffúzor szerepe nemcsak a vízszállítás növelése, hanem a kilépési sebesség csökkentése, ami segíti a légbuborékok távozását, hiszen kisebb sodrás. Mindeszt teszi úgy, hogy ugyanannyi levegőt fogyaszt az emelő, vagyis hatásfoka elvileg nő. Nem esküszöm a hirtelen kiötlött megoldásaimra, hogy beválnak-e, a próba fogja eldönteni. Nem soká elkészül az új kazánunk, melynek beszerelésekor hőálló tömítéseket kell majd alkalmaznom hőálló szilikonnal. Abból vélhetően fog annyi kimaradni, hogy akkor majd meg is bírom csinálni a görbe diffúzort.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
És most beszéljünk magáról a hajlított ívről amivel egykor annyit szórakoztam mire véleményem szerint megtaláltam az ideális ívet. Ennek szerepe egyértelműen az iránytörés enyhébbé tétele /szemben a könyökökkel/, a feltörekvő víz és levegőbuborékok irányítása. Toist nagyon helyesen írja hogy magának az elegynek is van szerepe a kivitelezésben, és hogy minél előbb "szabadjára kell engedni" a buborékokat...elhelyezési sajátosságoknál viszont én is roppant mód jól beszélek, csak homályosan fogalmaztam.
Észrevétel: szó sem lehet arról hogy a cseh rendszerű emelőket így használjuk mint ahogy mutatod...nem szabad, mert annyira bugyog hogy a vizet is magasra felveri. Hangos is, és káros is- a fedőüvegre, tetőre az összes szennyet felverné- esetedben a békalencséket az utolsó szálig! A rengeteg oxigéndús csöppecske hatására a tetőüvegen csodásan szép baktériumtelepek alakulnak ki napok alatt, ami nem csak esztétikailag rossz...tudom miről beszélek, az évek alatt találkoztam ilyen dologgal is!
Még számtalan észrevételem és mondandóm lenne a témával kapcsolatban- nem vagyok ellene az újításnak, ha van értelme. A cseh emelőket bárki tetszésének, ízlésének és főleg tudásának megfelelően elkészítheti, tuningolhatja, sőt teljesen át is alakíthatja...az alapverzió azonban véleményem szerint annyira pofonegyszerű és kitűnően dolgozó, hogy nem nagyon éri meg többet belefeccölni. Végül is bármit csinálunk a cső belsejében áramló víz sebessége korlátozza a hozamot, biztosan van egy felső határ mely fölött már csak nagyon nehezen tudnánk növelni a vízhozamot, sokkal több levegő árán- akkor meg megint megváltozott az ideális levegő/víz keverék aránya, és nem biztos hogy jobban járunk. A "képlet" viszont nagyon egyszerű: ha kicsi a hozam akkor használjunk vagy egy nagyobb, vagy több kisebb átmérőjű emelőt- én ez utóbbiakat presszionálom, mert akvarista gyakorlatomban jelenleg ez tűnik jobbnak.
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
Most gondolkodok, hogy a Halőr-féle emelőkön a ferdén levágott ív szerepe még az is lehet, hogy lecsnendesítse a bugyogást? Na majd kipróbálom ezt az egyeneset új furatokkal, melyek kisebbek lesznek, meglátom megszűnik-e a bugyogás, mert ez, ami a fotóimon van ,egy kicsit azért bugyog.
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
Egy kis darab 25X1,5 cső két végét összeszűkítettem akkorára, hogy a 20X1,5 cseh emelő testére rászorulhasson. Ha a test alul kilógna, akkor lehetne rá készen kapható T-elágazást vagy kö nyök idomot tenni.
Látható, hogy a fúrást egy ollóval csináltam. Nagyobb furatok átmérőjét nagyon pontosan be lehet vele lőni (furulyakészítés) de 1mm környékén épp csak átér a hegye az anyagon, így nem tudtam kielégítő pontosságot produkálni.
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
A piros kúp egy műa. cérnaorsó. A 25X1,5 PVC csö egyik végét melegen belenyomtam a kúpba, így az összenyomta a nála eggyel kisebb cső átmérőjére. A másik végét melegen ráhúztam a kúpra, így kitágult, a végeredmény egy majdnem tökéletes tölcsér - diffúzor.
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
Így nem hajlítottam, de szerintem nem is kell, hacsak az ívnek nincsen valami más funkciója is, mint az áramlás irányítása. Szerintem ugyanis tökéletesen megfelelő, ha a vízáram beleütközik a vízfelszínbe. Így szétterül a vízsugár, létrehozva egy sokkal barátságosabb áramlási képet, mely nem sodorja a halakat ( tenyész akváriumban ez különösen okos dolog).
lássuk a kész szerkezetet működés közben:
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
- toist
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Pap Endre
-
- Nem elérhető
-
Elolvastam Halőr blogspotján lévő képekkel is illusztrált változatot. Eszembe jutott egy dolog, amivel mindegyik változat szívási teljesítménye növelhető. Az egyetemen tanultam némi áramlástant. E tantárgy előadójának az idevonatkozó résznél volt egy szlogenje: " A csővégi diffúzor megszívja a rendszert!" Amint ránéztem a képekre, ez azonnal beugrott. Tehát javasolnék mindegyik változat végére egy 10 cm hosszú kb 10°-os diffúzort. Ez egy esztergált vagy akár csak bicskával kifaragott fakúp és egy hőlégfúvó segítségével könnyen kivihető (én eddig "csak" furulyákat készítettem műanyagcsőből... eddig).
A működés bővebb magyarázata (ha valami nem lesz tiszta, kérdés után elmagyarázom, kerülni fogom a képleteket és a matekot, de néhány középiskolás szintű fizikai definíciót azért tudni kell):
Képzeljük el, hogy van egy cső, benne adott sebességgel áramlik a víz, amely egyszer csak elér egy diffúzort. Ezen vízből képzeletben "kerítsünk be" egy állandó és adott térfogatú konkrét részt, egy hengerszakaszt a cső belsejében, mely együtt utazik az áramlással. Ezen bekerített rész a csőben haladva rendelkezik egy sebességgel és egy tömeggel, ezek szorzataként egy impulzussal. A diffúzor végére érve ez a sebesség a kontinuitás törvényének értelmében csökken, mivel nő e keresztmetszet. A bekerített térfogatunk most is ugyanakkora, csak alakja változott: rövidebb és vastagabb henger lett belőle, mint előtte volt. A tömege sem változott, de sebessége lecsökkent, így impulzusa is. Mi csökkentette le a sebességét? Hiszen az impulzusmegmaradás törvénye értelmében háborítatlan test megőrzi mozgásállapotát, tehát a mi kis hengerünket valami menet közben megháborgatta a diffúzorban, hiszen lassult, mozgásállapota változott. Ezen lassuláshoz egy erő kellett, mely a hátsó felületénél fogva hátrafele húzta a hengerünket, míg kiért a diffúzorból. De mi fejtette ki ezt az erőt? Merthogy a hatás-ellenhatás elv értelmében ami hátrahúzta a mi kis vízhengerünket, azt a mi kis vízhengerünk előrehúzta. Ez a bűnös, aki a mi kis hengerünket visszahúzta, nem más, mint a mögötte lévő víztömeg, más nem lehetett, mert nincs mögötte más. Tehát ő az akit a mi kis hengerünk a diffúzorból kiérve maga után vonszol, siettetve az áramlást ezzel, röviden "a csővégi diffúzor megszívja a rendszert".
Bocsi, kicsit szájbarágósra sikeredett. Képletekkel és magyarázóábrával sokkal rövidebb lenne, de gondolni kell a humán beállítottságúakra is.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Egy ilyen mágneses az bizonyosan jó lenne az idők végezetéig...igazi jó magyar hobbistaként a fantáziám máris meglódult! Mi lenne ha a most már nem tapadó korongjainkat tuningolnánk? Szóval szilikon? Akkor azt "fognia kell" az FBS-nek is, így a valahai tapadórészre simán ráragaszthatnék egy vas lemezkét, nem?
Ahogy idősödöm egyre szívesebben játszom...
T.:Gábor
- toist
-
COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
T.:Gábor