- Köszönetek: 192
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- nebula
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Nedőzz!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Spongyafilter
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 39
- VGabor
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
Segítséget szeretnék kérni.Tavaly decemberben vettem egy Juwel Rio 180-as akvárium szettet.Ehhez tartozik a belső szűrő, ami Bioflow 3.0 ( 600l/h ) és a világítás 2x45W T5-ős cső.Beindítás után barna alga jelent meg, ami ugye normális.De nem nagyon akart elmúlni ezért azt is gondoltam, lehet, kevés a fény, így vettem reflektort a T5-re.Egyébként 3 db aranyhal van benne és 2 db lándzsás vizipáfrány, 1 db piros fonákú tóalma, pár vizipetrezselyem, 3 tő valisneria.A növények csak simán a kavicsba vannak ültetve.Eleinte olyan gyorsan nőtt a valisneria, hogy állandóan meg kellett vágni a leveleit mert a vízfelszínt belepte.A tóalma is beindult, a petrezselyem kb háromszorosára nőtt.Majd a barna alga eltűnt, helyette lett zöld, ami belepte a növények levelét is.Nagyon makacs, nem lehet kézzel letörölni róluk.Ha oldalról nézzük, akkor pár mm-es szőrszál jellegűek.Vettem növénytápot is ( Tetra ). Később mikor már elegem lett az algabevonatból, vettem Easy Life algaírtót, ami kicsit segített, de nem szűnt meg teljesen.A növények viszont már előtte kezdtek tönkre menni.A tóalma levelei sárgultak, barnultak és hullottak.A vizi páfrány levélvégei kissé áttetszőek lettek, a valisneris levelei is áttetszőek lettek és könnyen törtek, pedig még sarjakat hoztak.A petrezselyem levelei barnultak és hullottak.Hiába kaptak tápot.... Már semmi ötletem nincs...Vízcsere hetente van, nitrit, nitrát szint rendben.Mi lehet a baj a növényekkel és az algásodással? Régen volt akváriumom kb 6 éves koromtól 26 éves koromig, de ilyen problémáim nem voltak.Most tanácstalan vagyok.Nem vagyok a híve a vegyszereknek sem, de nem is vagyok technika őrült.( ezt a co2 adagolásra értem )
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv.
Gábor
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 124
halőrxxl beküldte: nem gondoltál még más garnéla tartására?Igen szép változatok között válogathatnál,és már a N.davidi-k között is bőséggel találhatsz érdekességeket!
T.:Gábor
Gondolni gondoltam, de ahhoz már külön akvárium kellene, ami meg a lakás átrendezése nélkül nem igazán oldható meg jelenleg.
Miután a vírust a greenaquában kaptam el, (ahová növényért mentem be eredetileg) ahol gyönyörű fekete, és piros csíkos CRS-ek úszkáltak egy gyönyörűen berendezett növények akváriumban, a terv az, hogy egyszer én is szeretnék CRS-eket is, de az még a távolabbi jövő...
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Mostanság egy picit engem is lefertőztek ezek a "fránya garnélások",igen nagy örömmel beszélgetek velük egy csoport tagjaként..bár nagyon pelyhes még a hátam a nagy garnélafanok között,de szerencsére van itteni társunk is aki bizony ott is igencsak "valaki"!
Lenne egy gondolatom is-amit vagy megfontolsz,vagy nem.Nálatok ilyen békésen elvannak a halak/garnélák-bízván abban hogy így lesz később is nem gondoltál még más garnéla tartására?Igen szép változatok között válogathatnál,és már a N.davidi-k között is bőséggel találhatsz érdekességeket!
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
gabor77.uw.hu/001/DSC_0783.jpg
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
halőrxxl beküldte: Ha szűrőből mented őket akkor más a leányzó fekvése-hisz ott el sem érhetik őket a halak!Nálam a mattenek felületén,vagy a cseh emelős szivacsokon szinte tálalva vannak...hm,szegények.
A hétvégi szűrőtisztítás eredménye:
- csubi1980
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 29
De tuti a közeljövőben csinálok egy kis garnis akváriumot, nagyon jópofa kis élőlények.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Egyébként nekem ez egy kicsit "szakmailag is" érdekes kérdés,ezért alant olvashatod ebbéli gondolataimat:felmerül hát a kérdés,hogy hogyan emelkedhet föl a levegőcsőben a medencéink vize áramszünet esetén,és mely esetekben fordulhat elő hogy kifolyatja a vizet?
Megszakítva vidékies reggelimet azonnal kísérletet végeztem-egyszerűen nagyon érdekelt a dolog,és csak elméletem volt ezidáig!Nos vegyünk alapul egy 35cm magas vízoszlopot...azt gondolom a dolog oly sokakat érinthet,hogy taglalását itt folytatom:
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...t=720&Itemid=0#14657
A Crypto akkor hát maradjon-de nem nagy ördöngösség az ültetése!
- Cenci
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 20
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A légpumpát szeretném ha magasabbra tetetnéd Imivel,soha ne legyen olyan de ha mégis áramszünet van és visszaszív..
Crypto-k szeretnének gyökeret ereszteni az aljzatba,és kiegyenesíteni a leveleiket a fény felé..
Az RC-k nem is rosszak-kérem ilyen dzsungelben hát persze hogy megmaradnak,bár nem egy sakurák az tuti,de nem is vadasak.Nálam már megjelent a totál vadas "kivitel is,de érdekes hogy pár igazán zöld is mutatkozik,sőt ha nem lenne ilyen béna a világításom lehet hogy kékesen irizáló is lenne bennük.
Van egy kedves kis 55 literesem amiben pár cory és ancika mellett galaxy-k keletik magukat napi szinten ikrázva-no,hát nem tudom mi van az én halaimmal,de még ezek a máshol ajánlott gyöngyök is nyírják őket.Guppis medencében-nálam nincs dzsungel sehol!-elképzelhetetlen a szaporulat..hogyisne,mikor a tetőüveg eltolásával egy időben "felpúposodik a víz" elöl ahol a bármilyen (csak ehető) kaját várják ezek az örök éhenkórászok.Igaz ebben kicsit ludas vagyok,mert a kísérletképpen a fagyasztóba eltett fekete szúnyog petéket kikeltettem nekik-volt vadászat,de ettől ilyen étkesek.
Száz szónak is egy a vége:a körülmények és a halak etetése is befolyásolhatja a hal vs. RC kérdést.
- Cenci
-
- Nem elérhető
-
- toist
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 363
De, hogy ne legyek teljesen off és csak a technika miatt szóljak hozzá: én is előszeretettel dolgoztatok RC-ket, sok növény mellett jobban bírják tartani a létszámot, de már elég sűrűn növényes akváriumban is szekálták őket halálra nálam endlerek. Ellentétben a schwartzi-jaimmal, akiket egyszer hajnalban azon kaptam, hogy az aljzaton ülve fogadják, ahogy az RC-k tisztogatják őket (ők egyébként soha nem voltak azok a Gábor féle keresgélős corynépség, nálam szinte folyton csak ültek).
Szóval (hogy teljesen ON legyek) azt mondanám: szerintem lehet próbálkozni kezdőként RC-kkel kisebb testű halak mellett (persze nem mindegyik mellett...), de mindenképpen gondoljunk a megfelelő bújkálási lehetőségeikre (lehetőleg sűrű növényzet), és egyrészt jóval kisebb szaporulattal kell számolni, másrészt nem lesznek olyanok a színeik, mintha külön medencében vagy rájuk sem hederítő halak mellett tartanánk őket. Elég morbid megközelítés, de abból a szempontból előnyös is lehet kezdőknek halak mellett tartani őket, hogy jóval kevésbé tolerálják a nitrátot, mint a halak nagyon nagy része, így ha elkezdenek hullani, elég biztos jele, hogy elmaradt a szükséges vízcsere/túlterhelt az akvárium!
- Cenci
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Egyértelmű hogy az értékesebb garnélákat kísértés lenne ilyen körülményeknek kitenni,sokan már annak is örülnek ha egy-egy ritkább garnélájuk bepetésedik.Sokan spec.vizeket kevernek nekik,mert ezt igénylik-engem meg barátaim folyamatosan presszionálnak efféle garnélák felé is!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
CBS meg CRS garnikat, meg hasonló többezer forint per egyed fajtákat én se tartanék halakkal. már csak azért sem, mert ezeknek a vízminőség-igénye is sokkal keményebb kihívásokat állít, mint a legtöbb halé.
Nedőzz!
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
halőrxxl beküldte: Lehet hogy az eltérő szűréseink is magyarázat lehet az RC-k megmenekülésére? Ha szűrőből mented őket akkor más a leányzó fekvése-hisz ott el sem érhetik őket a halak!Nálam a mattenek felületén,vagy a cseh emelős szivacsokon szinte tálalva vannak...hm,szegények.
Biztos sok kis garnélán segít az is, hogy a szűrőben nagy a túlélés esélye, de hetente visszaöntöm őket a halak közé, és így is megmaradnak, ráadásul elég sokat látok a növényeken kapirgálni, a kicsik közül, és amit én észreveszek, azt a neonok már rég látták, mégse nagyon támadnak rájuk. Biztosan megesznek néha 1-1 RC-t, de így is rengeteg felnő. Persze a neonhal nem egy vérengző fajta, van mikor még a tubifexe sem eszik meg, mert kicsit keményebb a megszokottól...
halőrxxl beküldte: Mondok még mást is:az "arckönyv" lapjain bóklászva és chatelve igen kevéssé leplezett csalódást hallok ki a garnélára specializált kollégáim véleményéből.Volt olyan is aki kissé keserűen megkérdezett engem:"Gábor ugye jó a coryknak/guppiknak a friss finom ropogós garnélahusi?"
Amikor a garnélára specializálódott akvaristák garnéláról beszélnek, akkor az általában nem a RC. Én sem tartanék együtt egy egyébként is csak lassan szaporodó, egyedenként több ezerbe/tízezerbe kerülő garnéla csapatot, mert ők már a halak látványa miatt sem szaporodnának, nem is kellene, hogy megegyék a kis garnélákat, RC-nél azért nem ilyen rossz a helyzet, szaporodnak így is nagyon...
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Eltekintve az eredeti RC-re vonatkozó kérdéstől én egyre jobban érdeklődöm a garnélák iránt,és egyre jobban érzem hogy ha komolyan akarnék velük foglalkozni akkor több helyre is szükségem lenne.Hazai igen tapasztalt "garnélaspécik" szinte egyöntetűen azt gondolják jónak ha a halaktól elkülönítve tartjuk őket-na ennyi helyen aztán végképp nincs!
Mondok még mást is:az "arckönyv" lapjain bóklászva és chatelve igen kevéssé leplezett csalódást hallok ki a garnélára specializált kollégáim véleményéből.Volt olyan is aki kissé keserűen megkérdezett engem:"Gábor ugye jó a coryknak/guppiknak a friss finom ropogós garnélahusi?" Értettem én a csalódását,meg pontosan érzem a szinte materializálódott fájdalmát is..de hiszen nálam csak afféle "segédmunkára"lettek betelepítve,igaz viszont hogy időközben már 20-30 kilométeres körzetben én is "megterítettem" velük a hobbitársaimat.Szeretem is őket-de véleményem szerint ha valaki specializálódni szeretne kifejezetten a garnélákra akkor azok társai halak nem-csigák viszont igenis lehetnek!Kivéve talán a nálam is vérengzővé vált A.helena kolóniát,mert ők bizony megfigyeléseim szerint zokszó nélkül "lenyilazzák" a vedlett RC-ket is...Nos,ha már csigák akkor örömmel jelzem hogy tegnap estétől igen boldog Tylomelania tulaj is lettem két faj öt egyedével.Csodálatosak ezek a csiguszok-én azt hiszem innentől kezdve egy életre eljegyeztem magamat velük...erről írnom kell a csigás topicba is!
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
Van olyan mikor 30-40 kis RC-t szedek ki a heti takarítás alkalmával a belső szűrőmből, de 10-15 db minden héten van benne...