Akváriumhátterek, talajok

Több
17 éve 2 hónapja #241 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz:Akváriumhátterek, talajok témában
Egyszerûen kiszámolhatod, hiszen ezekkel az adatokkal minden 1 cm-es vastagság kb 4 liternyi homokot jelent. Ha az akvárium elején vékonyabban, 1-2 cm-es rétegben teríted el, ill. a hátuljába vastagabban teszed, akkor pl. egy 5 cm-es átlaggal számolva 5 x 4 liter, azaz 20 liternyi homokra van szükséged.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Cenci

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
17 éve 2 hónapja #242 Írta: szeleszs
szeleszs válaszolt Válasz:Akváriumhátterek, talajok témában
szia.érdeklõdnék,vettem egy 240l-es akváriumot.
kvarchomokkal tölteném fel,növények lesznek benne.
mennyi homokot vegyek?alpa terület 100x43.
köszönöm.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
17 éve 3 hónapja #243 Írta: trek
trek válaszolt Válasz:Akváriumhátterek, talajok témában
A hungarocell lekenésére ebben a topikban és a magazin Technikai rovatban olvashatsz ötletet.

Több
17 éve 3 hónapja #244 Írta: sandorfipeter
sandorfipeter válaszolt Válasz:Akváriumhátterek, talajok témában
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy akvárium hátteret. Az akvárium már be van rendezve, szóval késõbb beragaszthatóra gondoltam, hogy csak kevés ideig legyenek a halak áttelepítve. Én hungarocell alapúra gondoltam. Az lenne a kérdésem, hogy a hungarocellt mivel kell kezelni, hogy jó legyen, és mivel lehet színezni, valamint hogy ezek az anyagok hozzávetõleges mennyibe kerülnének egy kisebb kiszerelésben

Több
18 éve 6 hónapja #245 Írta: trek
trek válaszolt Re: Akváriumhátterek, talajok témában
Az expandált polisztirol (eps) - ilyen az is amit vettél - nem mérgezõ. A gyantával vigyázni kell mert "oldhatja" és az már lehet mérgezõ.

Több
18 éve 6 hónapja #246 Írta: Sten
Sten válaszolt Re: Akváriumhátterek, talajok témában
helló! irjátok,hogy hungarocell is lehet része a háttérnek.Én szereztem sima fehér hungarocellt háttérkészítéshez,de közölték velem,hogy mérgezõ.igaz ez?esetleg kezeljem le vízoldhatatlan szintetikus gyantával azt is?

Több
18 éve 7 hónapja #247 Írta: trek
Nem jó színezésre. Cementes kötésû anyagokat porpigmentekkel kell anyagában színezni és/vagy a felületet festeni. Az átlagos csempefugázókból víz alatt ugyanúgy oldódnak ki anyagok mint a csemperagasztóból. Ezért a csemperagasztó sem jó önmagában. Ha mégis ragasztót vagy fugázót akarsz használni, keverj bele mûgyanta adalékot, hagyd megkötni, áztasd legalább egy hétig vagy száradás után kend le a felületet gyantával.

Több
18 éve 7 hónapja #248 Írta: Ryanm
Ryanm válaszolt Re: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok!
Most regisztráltam,és lenne egy pár kérdésem,amiben számítok a segítségetekre.

Szeretnék akvárium hátteret készíteni,hungarocelbõl+csemperagasztóból.Olvasatam pár javaslatot színezésre de egy valamivel nem találkoztam.Szerintetek csempefugázóval lehet színezni?Mert élg sok színárnyalat van belõle+elméletileg nem oldja a víz.

Elõre is köszi a segítséget! Sziasztok

Több
18 éve 8 hónapja #249 Írta: trek
A talajcsere után sem fog változni a "trutyi" mennyisége, csak kevésbé ülepszik bele. Kicsit erõsebb szûrés kellene vagy kevesebb hal vagy etetés. A vízcserénél mozgasd át a talaj felsõ rétegét a csõvel, így sokkal több kosz kijön.

Több
18 éve 8 hónapja #250 Írta: Seresalf
Seresalf válaszolt Re: Akváriumhátterek, talajok témában
Sziasztok!

Az akváriumomban jelenleg apró kavicsos a talaj. Minden héten szûröm az akváriumot, felszivattyúzom a leülepedett trutyit. Viszont azt veszem észre, hogy a felsõ 1 cm-en beleült a kosz a kavicsokba. Ez kívülrõl nézve nem túl szép látványt nyújt. Ha a kavicsot lecserélem kvarchomokra, akkor abba nem rakódik bele a halak ürüléke?

Elõre is köszi.

Alf

Több
18 éve 9 hónapja #251 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Re: Akváriumhátterek, talajok témában
A kvarchomok jó ezeknek a halaknak és a növényeknek is, de a víz nem ettõl marad tiszta, hanem a szûréstõl. Ha arra gondolsz, hogy a kosz nem ülepszik bele a talajba, akkor az is igaz.

Több
18 éve 9 hónapja #252 Írta: Ney-marshall
Ney-marshall válaszolt Re: Akváriumhátterek, talajok témában
Sziasztok!

Meg szeretném tudni hogy az akváriumomban vitorlások,neonok,gurámik lesznek majd és ,hogy nekeik lehet e a talaj kvarchomok? A novényeknek e miatt nem lesz bajuk? Azért szeretnék kvarchomok talajt ,mert úgy hallottam ,hogy a víz akkor sokkal tisztább lesz és sokkal tisztább marad.
Ez valóban igaz?

Több
18 éve 9 hónapja #253 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Re: Akváriumhátterek, talajok témában
Szerintem nem szerencsés a fekete talaj (mint ahogy a fehér se!). Néhány hal esetében (pontylazacok) erõsíti a halak biztonságérzetét, de hosszú távon szinte mindenki lecseréli világosabbra.

Több
18 éve 9 hónapja #254 Írta: B.-Gábor
B.-Gábor válaszolt Re: Akváriumhátterek, talajok témában
Helló!

Azt szeretném megkérdezni ,hogy valóban kiemeli a halakat és a növenyeket a fekete talaj az akváriumban? És a fekete szín nem segíti elõ az algák és egyéb kártékony dolgok kialakulását és fejlõdését az akváriumban?

Gábor

Több
18 éve 9 hónapja #255 Írta: trek
Errõl úgy tudsz meggyõzõdni, hogy az akváriumot feltöltöd vízzel, belerakod a mészköveket és többször méred a víz keménységét. Ha a túl sok dekoráció folyamatosan magasan tartja a keménységet akkor nagyon nehéz csökkenteni.

Több
18 éve 9 hónapja #256 Írta: gabor71
gabor71 válaszolt Re: Akváriumhátterek, talajok témában
szia!Most építek egy 300 l sügeres akváriumot,és a hátterét mészkõ alapú kövekbõl rakom ki,az elözõ akim/150l/is így készítettem,de ott nem használtam fel ennyit a mészkõbõl.Mennyire lesz kemény a vízem,és azt hogy csökkentsem?bár a sügéreknek kemény víz kell nem,csak lehet ez már nekik is sok lesz?

Több
18 éve 9 hónapja #257 Írta: trek
Bármilyen lakk jó ami kötés után kémiailag hosszú ideig stabil marad víz alatt és a makett anyagával is összefér.

Több
18 éve 9 hónapja #258 Írta: kisagyi
kisagyi válaszolt Re: Akváriumhátterek, talajok témában
Sziasztok.

Szeretnék a halaim közé ereszteni egy régi 3 árbócos makettet, viszont tartok tõle hogy a makettragasztóbol valami kilodódna.
Miféle lakkal vagy fedõréteggel kellene bevonnom elötte?

Köszi

Peti

Több
18 éve 10 hónapja #259 Írta: sakran
sakran válaszolt Re: talajok témában

Hali!
Növényes-halas akváriumba a vermikulit használható aljzatként, önmagában, vagy mással keverve?

Mi a csoda az a vermikulit:
A vermikulit természetes eredetû szilikát-ásvány, amelyet nálunk nem bányásznak. Korábban a szaporítóanyag-nevelésben alkalmazták, de ma már a jobb alternatívák és egészségkárosító hatása miatt “kiment a divatból”, mindemellett drága is. A bányászati terméket a perlithez hasonlóan õrlik, majd magas hõmérsékleten duzzasztják, így egy könnyû granulátumot kapnak. Az egymással párhuzamosan álló szilikát-kristálypalák megnövelik az anyag felületét, ami jól tartja a vizet, a granulátumok közötti pórusok pedig a levegõt. A vermikulit hátránya, hogy erõsen negatív töltésû. PH-ja a bányászat helyétõl függõen változó, 7-9 közötti. Emellett a vermikulit káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A vermikulit használata szilikózis-veszély miatt az emberi egészségre káros.

Nos, szilikozist a halaid nemigen fognak kapni tõle, de ettõl én még nem javasolnám. A következõ végett: Emelni fogja a mind a víz keménységét, Ph értéket, amik az itthoni vizeknél már amúgy is magasak. Persze ha ez cél...

Több
18 éve 10 hónapja #260 Írta: Pega
Pega válaszolt talajok témában
Hali!
Növényes-halas akváriumba a vermikulit használható aljzatként, önmagában, vagy mással keverve?

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.227 másodperc