Akváriumvilágítás

Több
13 éve 5 hónapja #261 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
ledcenter.hu

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 5 hónapja #262 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
értem én, de melyik webáruházból?
én megrendeléskor kérdeztem rá, konkrétan, hogy lehet-e és milyen módszerrel, áramgenerátort kell készíteni mint egy power ledhez, vagy hogyan.

Nedőzz!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 5 hónapja #263 Írta: karancsalja66
nebula én vebáruházban néztem és ott a leírásban benne van hogy melyik alkalmas dimmelésre. A dimmelhetők ára magasabb.

Több
13 éve 5 hónapja #264 Írta: nebula
nekem konkrétan azt mondták, hogy ezek dimmelhetőek, feszültségállítással. aztán ebből kerekedett a vita.
ezeknek az égő házában van egy áramgenerátor, ami elvileg képes arra, hogy a feszültségtől függően szabályozza ezt az áramot.

mivel az elektronikához idióta vagyok, mint írtam, ezért ebben se pro, se kontra nem fogok tudni állást foglalni. viszont rövidesen ki fogom próbálni, az egyik melegfehéret meghajtom 12 volt alatt, és meglátjuk.

Nedőzz!

Több
13 éve 5 hónapja #265 Írta: karancsalja66
utána néztem és az a helyzet nebula hogy az általad használt led nem dimmerhető, de létezik mr16/12V os és gu10/230V os foglalatú led ami dimmelhető. A led szallagok mindegyike dimmelhető.
Attila.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 5 hónapja #266 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Azon az úton kellene elindulni, hogy milyen hullámhossza van a holdfénynek, és melyik tartomány az, ami hozzánk/halainkhoz eljut belőle.

Szőke agyammal azt mondom, hogy kék, de messze nem vagyok biztos a dolgomban.

Mary

Több
13 éve 5 hónapja #267 Írta: nebula
a legelső terv az volt, hogy kerítek egy embert, aki űber-guru az elektronikában, és készítünk egy olyan vezérlést, ami beállított időpontban elkezdi egy bizonyos start pontról a feszültséget emelni 12 voltig, először az egyes körön, utána a maradékon is. aztán este visszafelé.

aztán ebből lett egy vita odaát, hogy ledet így nem lehet vezérelni, de igen, de nem - úgyhogy még egyelőre nem láttam neki, nem volt időm ezt a kérdést jobban körbejárni - elég alapos ember vagyok.

Nedőzz!

Több
13 éve 5 hónapja - 13 éve 5 hónapja #268 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Jól sejted...a jelzett hullámhossz valóban kedvező az algáknak-ezt magam is tapasztalom :blush:
Talán a legjobb megoldás az lenne ha automatikával kapcsolgatnád a klf. teljesítményű hajnali-nappali-és a kora esti órákat.Ehhez már kettő automata is elegendő,hiszen az egyik kapcsolhatja a reggeli,és a közelgő esti fényeket is....
Megvallom rengeteg ideje ezen gondolkodom én is.Nálam most a T8,és a kompakt izzós megoldások üzemelnek-de idővel módosítok majd.Mindenképpen szeretnék én is csökkenő intenzitású esti fényeket-a nappali világításom viszont az évszakhoz viszonyulóan kapcsol be.Most kora délelőtt 9.30-tól indul a nappal nálam,addig hagyom hogy a természetes napkelte,és a szép fokozatosan világosodó hajnali derengés ébressze halaimat.Este viszont nem igazán szeretem ahogy egyszer csak bummm-vaksötét lesz náluk.:(Ezen fogok dolgozni amint a hobbikassza is engedi.
De ha már LED:tervben van nálam a lakótér további átalakulása is...több akvárium,kevesebb hely az embereknek;).Mivel lakásunk előterében az eddigi "fő közlekedési útvonal" a majdani állványok miatt módosulni fog,arra gondoltam adok egy állandó éjszakai fényt a helyiségnek.Csupán pár tized watt is elegendő-lényeg hogy az esti-hajnali órákban ne az állványok ébresszenek föl mikor nekik kóválygok!:D Valami semleges,és szemet-halat nem bántó megvilágításra gondoltam...ti mit javasoltok?
T.:Gábor
Last edit: 13 éve 5 hónapja by halőrxxl.

Több
13 éve 5 hónapja #269 Írta: nebula
egyébként eredetileg az volt a tervem, hogy piros szalaggal egészítem ki a hideg fehér spotokat. sajnos azonban a szalagokkal úgy vagyok, ahogy olvashattad is, ráadásul a piros szalagokról az a kevés hullámhossz-info, amit találtam, azt mutatta, hogy nem a megfelelő hullámhosszon pirosak. akkor meg már marhára nem éri meg 5 centis darabokat vagdalni, forrasztani órákat, szenvedni a vissza-vízhatlanítással... stb.

van némi gondom az algával egyébként, és kezdem azt hinni, hogy a 3200K is erősen ludas benne. lehet, hogy ezek helyett is 6000K fog bekerülni, csak marad a kétkörös felkapcsolás.

Nedőzz!

Több
13 éve 5 hónapja #270 Írta: nebula
persze, amint tudok, csinálok ilyen képeket. amúgyis esedékes egy új fotózás, átrendeztem a növényeket. :)

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Gabor77

Több
13 éve 5 hónapja - 13 éve 5 hónapja #271 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Nagyon jó leírás, köszi!

Én is ledes világítással próbálkozok, 3 DB 3W-os ledem van jelenleg, nekem a rögzítés okoz gondot egyelőre, 3 db csipeszes olvasó lámpába vannak, és külön rudakra vannak rácsíptetve, de ez egyrészt ronda, másrészt veszélyes is (230V-os), ha a csipesz elengedi, és a tető pont nincs rajta, akkor nálam is halászlé lesz :( .
Tudnál képet csinálni attól is, hogy hol van elhelyezve az a doboz, és hogyan/mihez van rögzítve?

Szintén jó gondolat, hogy 3000K-s ledeket is használsz, nekem csak hideg fehér van, és a halak ugyan nem panaszkodnak reggelente, de lehet kipróbálom a Te megoldásodat is, hogy pár percig csak 1, max 2 meleg fehér, és csak utána a hideg, erős világítás...
Last edit: 13 éve 5 hónapja by Gabor77.

Több
13 éve 5 hónapja #272 Írta: nebula
elkészült a blogposzt.

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Gabor77

Több
13 éve 5 hónapja - 13 éve 5 hónapja #273 Írta: nebula
na most kicsit elkapott az ideg... kb három órája írom a posztot, majd egy rossz gombnyomás miatt elszállt az egész... bocsánat, ma már nem lesz poszt. majd holnap. amint lesz energiám ismételni.

@karancsalja: kitérek a szalagokra is majd benne.

Nedőzz!
Last edit: 13 éve 5 hónapja by nebula.

Több
13 éve 5 hónapja #274 Írta: karancsalja66
nebula fentebb említetted hogy elvetetted a led szallagot és inkább a foglalatos led mellett döntöttél, kíváncsi lennék hogy vajon miért.

Attila

Több
13 éve 5 hónapja - 13 éve 5 hónapja #275 Írta: nebula
[off]még mindig nem találtam meg a megfelelő avatart, itt se, ott se... nem tudok egyelőre tisztességes fotót csinálni a halaimról, szóval változás várható. :)[/off]

blog lesz, talán még ma este.

Nedőzz!
Last edit: 13 éve 5 hónapja by nebula.

Több
13 éve 5 hónapja #276 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Hi Nebula!:)
A másik avatarod,és írásaid is ismerősek nekem aki afféle halazó "netbetyárként" olvasgatok sokfelé...isten hozott!
Mivel az én postom volt az indító ok az első itteni hangadásodra engedd meg hogy én is inspiráljalak:gyerünk azzal a bloggal,nyomd az infókat,az ötleteket!
T.:Gábor

Több
13 éve 5 hónapja #277 Írta: nebula
köszi, akkor blogot írok belőle, összefoglalva az összes infót, amire jutottam.

Nedőzz!

Több
13 éve 5 hónapja #278 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
A saját anyagaidat bárhová -akár több helyre is- felteheted, a tied. Itt is szívesen látjuk, akár cikk-ként, akár blog formájában.

Több
13 éve 5 hónapja #279 Írta: nebula
nem így értettem, hanem ha jól értem, a két oldal közt nem teljesen feszültségmentes a viszony, nem akarom linkelgetéssel hergelni a társaságot. ha felteszem ide is ugyanazt a blogposztot, az mennyire gáz?

Nedőzz!

Több
13 éve 5 hónapja #280 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Akváriumvilágítás témában
Ha cikket írtál a tapasztalataidról és kivitelezésről azt itt is közzé tennéd, hiszen az örökre a Te szellemi tulajdonjogod és úgy rendelkezel vele ahogyan akarsz. Ezt hatályos nemzeti és nemzetközi jogszabályok biztosítják számodra, anélkül, hogy a védelmet kérned kellene. Hacsak nincs valamilyen szerződéses vagy kiadói kötelezettséged.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.237 másodperc