- Köszönetek: 35
Akváriumvilágítás
- P51D
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
Nem véletlenül a HQI lámpákra gondoltál?Ezek nem csövek..és szvsz sokáig kellene nem dohányoznod értük ;)De értem én..a H0-ást szeretnéd!
Egyébként közös a célunk:én is H5-re fogok váltani,hiszen már volt ilyen világításom.Nem is tudom miért sodródtam el a kompaktok felé..már bánom:(A LED még necces nekem,így azt gondolom az elkövetkezendő időben inkább majd a H5 felé orientálódom.Viszont nem veszek spec.csöveket..nagyon jók a tapasztalatok a 865-ös csövekkel,az áruk is elfogadható..
bolthely.hu/tungsram/id/00808_Fenycso_T5...0__daylight_16x849mm
Nekem csupán majd a hosszukkal kell "játszanom"-mert állványonként változik a polcok hosszúsága-de ez odébb van!Addig is nézegetem az elektronikákat,illetve már van is pár darabom.Meglepve tapasztalom hogy a kisebb teljesítményűek drágábbak-ezért nagyobbakat fogok alkalmazni,és majd a vezetékelés során magukat a csöveket helyezem különböző magasságba a polcok alá...
Szóval vannak tervek-de esetemben valóban le kellene mondani a "bűzrúdról"/cigiről.Meglátjuk...esetleg legcsábosabb mosolyommal randit kérek Fortunától-bár alig hiszem hogy szerencsém lenne a közeljövőben.
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- P51D
-
- Nem elérhető
-
Sőt a reflektora is! Csak az most a következő "nem dohányzom, inkább félre teszem a cigi pénzt" beruházásom lesz.
Na meg azért még át kell gondolni ezt a "projektet". Mert ha maradnak a T8-asok akkor más klipsz kell a csővastagság miatt. Van egy erős indítatásom a T5 csövek felé. Sok jót hallottam a HO, vagy HQ(?) csövekről.
A jobboldali fedélen egyébként pára lecsapódás miatt van vizesedés. Sajnos ezzel nem sokat tudok kezdeni.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Én nem is láttam a csövet...csupán a nyílás fedlapján látható vízből következtettem ki,de ezek szerint akkor nem a porlasztó a ludas-lehet a víz csak beijedt tőle mivel nem működik?
Pontosan jól mondod egyébként a természetes vizek gázcseréjét-ráadásul véleményem szerint is az oxigénfelvétel csak igen kis része menne végbe az alatt ameddig a buborékok felszállnak a felszínre.Ott is nagyrészt a vízmozgás intenzitása mossa be a levegő gázrészecskéit.Sokan csodát várnak a porlasztótól,aztán abból csupán pár "bubika"jön..Nekem is van kettő ilyen porlasztóm-még a pumpával kaptam őket-5 éve egyetlen dugulás nélkül működnek!Ez a filcbetétes dolog annyira megragadta a figyelmem,hogy anno Pecajoco barátom még le is gyártatott nekem mintapéldányt a hozzá küldött rajzom alapján!:)De aztán jöttek a cseh emelők...porlasztó követ már sosem kell vennem!
Mit szólnál ha fénycsöveid felső részére javasolnék egy refit,vagy éppen azt mondanám hogy a tetőd belső felének adj valamilyen reflexiós felületet?Így még jobban hasznosulhatna a fényed..dehát azt gondolom erre már te is gondoltál!
A tető esztétikus-magam a műa. tetőket sosem alkalmaztam,de ez szép darab!Grat. a beszerzéséhez,és ismét mondom:tetszik maga az akváriumod is!:)A mostani képeidet is köszönöm!
- P51D
-
- Nem elérhető
-
Egyébként jól láttad, az a vékony cső a porlasztóé. Viszont nincs beüzemelve! A porlasztó, egy filc korongos EHEIM az be van ugyan építve, de lépumpa nincs bekötve. A képen nem látszik, a cső másik fele a tető túlsó oldalánál van rögzítve. A porlasztó nálam nagyon ritkán üzemel. Nagy néha nyáron, hogy átmozgassa a vizet, javítva a hütést. A lehető legfinomabbra állítva a porlasztást. De tényleg nagyon ritkán üzemel, az idén pl. a nagy meleg ellenére sem kellett használnom. Valahogy sikerült a lakás hőfokát 30°C környékén tartani és nem melegedett túl a víz. A lakás javára mondom, nem egy passzívház, de a szigetelése (a falaké és a nyílászáróké) elég jól sikerült. Nappal zárva, csak este szellőztetve ki lehetett bírni. Jó, könnyű úgy napközben nem kinyitni, hogy otthon sem voltunk... Lám-lám, a mai "rabszolgatartó társadalomnak" is vannak előnyei! Az akváriumra nézve is! Még ha áttételesen is!
Nálam a víz oxgén cseréje a növényekre, valamint a vízfelszínre van bízva. A külső szűrő nyomóága, egy lapított csövön keresztül jön vissza, úgy beállítva, hogy fodrozza a vízfelszínt. Tudtommal az élővizek is így veszik fel az oxigént.
Egyébként csináltam nagy hirtelen képet a víz felszín mozgatásáról. Nem a legjobb, de talán kivehető az elv, a lényeg:
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Már említettem,hogy nálam sajnos "fullnullás" kompaktok vannak kis dobozkákban..ezt idővel cserélnem szükséges.A dohányzás említése jó poén volt..főleg hogy elmondtad:nem is élsz vele.Te egy okos ember vagy akkor,és kívánom hogy mindenkinek legyen ennyi esze-rá sem kellett volna szokni sosem!Én sajnos buta voltam,és 25 éve ez minden nap eszembe is jut.
Eredményes halazást csodás akváriumodhoz...láthatóan még a vitorlásaid is büszkébben feszítenek az új tető alatt!
- P51D
-
- Nem elérhető
-
Egy kis dicsekvés...
Végre sikerült egy olyan akváriumtetőt beszereznem, amire régóta vágytam. Aluminiumból van, elég tartósnak tűnik. Jó, nem hibátlan, mert alapból 2x18W-os T8-as foglalatok vannak benne, ráadásul a hagyományos folytótekercses. Szóval, vagy megreszkírozom a garancia vesztést, vagy várok 1 évet és átalakítom elektronikus előtétesre. Sőt lehet, hogy átállok a T5 technológiára. Kicsit macerás lesz, mert a T5 csövek hossza más mint a T8-é, de valahogy csak áthidalom a problémát. Viszont akár T8, akár T5 lesz, az biztos, hogy külön elektronika és külön kapcsoló óra lesz hozzá. Ha már a fényerőszabályzást nem tudom (anyagi okokból...) teljesen megvalósítani, akkor legalább 2 fokozatban kapcsolom be és ki a csöveket.
Tegnap vettem és rögtön fel is tettem az akváriumra. Hogy teljes legyen az üzemi próba, rögtön ki is takarítottam az "edényt". Lássam, milyen "új techológiát" megszoknom a takarításhoz. Szerencsére semmi újat nem kell megszokni. Legfeljebb annyit, hogy könnyebb lett. Látom mit csinálok! Az armatúrát egész hátra tudom tolni és rendsen tudok dolgozni az akváriumban. Jó, tudom, nem lenne szabad bekapcsolva és feszültség alatt tartani a világítást.
Na és még egy hátrány...
Itt van néhány kép a tetőről, hátha másnak is megtetszik. Bár jelzem, hogy a boltban fekete színben árulják. A fóliázást én követtem el, hogy passzoljon a bútorokhoz:
- ptolgyes
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
Ha különböző monokromatikus fényeket keverünk, akkor ugyan a szemünk hajlandó az eredményt akár fehérnek látni (pl. RGB színkeverés - vörös, zöld, kék - TV), de a szemünk átverése csak egy dolog. A megvilágítás vonalas színképe miatt nagyon tartanék tőle, hogy egyrészt az élőlényeknek nem jutna minden szükséges tartományban fény, másrészt a vonalas színképű megvilágítás színhűsége színvisszaadása nagyon alacsony.
Vonalas színképpel extrém esetben ha pl. a halon van egy olyan csík, ami csak egy hullámhosszon veri vissza a fényt, mondjuk legyen ez valahol a sárga tartományban, és pont ez a hullámhossz nincs benne a megvilágításban, pl. mert csak vörös, zöld és kék komponensei vannak a fénynek, akkor a halon az a csík fekete lesz.
Azt meg végképp nem tudom, hogy a halak szeme ugyanúgy működik-e, mint a mienk, át lehet-e verni egy tv képernyőről sugárzó napfénnyel?
A fentiek miatt még abban is kételkednék, hogy tudnám pl. LED világítással biztosítani a szükséges IR és UV tartományokban a szükséges fénymennyiséget a halaknak, főképp hogy még a fénycsőgyártók véleménye is különbözőnek látszik abban, hogy mi a szükséges megvilágítás.
Azt mondjuk megtaláltam neten, hogy olyan 5500-6000K-es (kb. napsütésnek felel meg), 5-10-20W-os modulokat lehet venni olcsón keletről, amiknek a színvisszaadási indexük (CRI) 88-92 körül van. Ezekkel már lehet bele mernék vágni egy LED világítós projectbe, mert a színhűségük, spektrumuk hasonlít egy fénycsőére, az energiahasznosításuk úgy 30%-kal jobb azokénál (80-90 Lumen/W), nem öregszik el, nem villog, 50e órát elvileg kibír.
Na de ha ebbe belekezdek: mi van, ha egy pontból van megvilágítva az akvárium (1 db 20W-os LED modul)?
Ráérzésre nekem a nap is kb. egy pont, csak mászik az égen, így némi ültetési elgondolásokkal talán el lehetne érni, hogy minden kapjon fényt, és nem gáz, hogy pontszerű a fényforrás.
Mit gondoltok, mi a tapasztalatotok erről?
- trek
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 26
A LED kialakítása annyira számomra nem is kérdés. Mivel a teljesítmény LED-ek melegszenek ezért ezeket SMD kivitelben alumínium PCB-n szerelik. A kis teljesítményű nem SMD LED-ek hangulatvilágításra jók. Szerintem egy akváriumnál a legtermészetesebb a teljes spektrumú világítás, de a hullámhossz eltolható a vörös irányába, ha több a növény illetve a színhőmérséklet a hideg (>5300K) felé ha inkább a halakat nézzük. Lehet kapni többféle LED-et, a 390nm-es UV-tól kezdve, kéken át (460nm), a sárgán át (590nm) egész a vörösig (630nm). Egy "full spektrumú" összeállítás lehet pl. vörös 43%, sárga 29%, UV 8%, kék 19%. A LED-ek száma elérheti akár az 500db-ot, nyilván ez sok mindentől függ (pl. egy 1W-os kék LED fényárama 45lm, de egy 6000K-s 1W-os fehér LED fényárama 105lm). Akár csak fehér LED-ekből is összerakható egy 20-30W-os világítás és elegendő lehet egy ekkora akváriumhoz. A LED-ek megfelelő meghajtása nagyon fontos (tehát a soros ellenállásos sosem lesz igazán jó). A meghajtást az adatlap alapján kell megtervezni (LED áram, nyitófeszültség). A legjobb ha csinálunk hozzá RGBW vezérlőt és úgy állítjuk a "spektrumot" ahogy akarjuk. Nem olcsók az alkatrészek, ezért inkább egy átlagos akváriumon kiegészítő világítás. Viszont ha a gazdaságosságra hosszú távon gondolunk akkor érdemes lehet pénzt beleölni. (Én most alakítottam át két 80W-os halogén világítást 2db 3x1W-os LED-esre. Nem egyenértékű, de elegendő amire használom. Készítek elektronikákat illetve LED modulok is fejlesztés alatt vannak akváriumhoz. Kapcsolási rajzot és mechanikai rajzot ne kérjetek, mert nem adok. A fejlesztés drága mulatság...)
ptolgyes:
Gyakorlatilag megválaszoltad a kérdésedet saját magadnak, azaz a szükséges megvilágítás (a fényforrás által kibocsátott fényáram és az általa megvilágított felület nagyságának hányadosa - lásd AM szótár) függ az akvárium paramétereitől. Én úgy gondolom, hogy ezt tapasztalati úton lehet nagyjából belőni minden akváriumhoz.
- ptolgyes
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
Mi az a megvilágitás (lux), ami kell egy akváriumnak?
OK, hogy ilyen meg olyan watt, na de a watt az elektromos fogyasztás és nem fénymennyiség. Egy 60cm-es fénycső fényárama 1000 és 1300 lumen közé esik általában, ami elég nagy szórás, ennek az akvárium vizébe való koncertálásától is nagyban függ, hogy milyen megvilágítást kapnak a halak, növények. Na meg persze a víz mélységétől, áteresztőképességétől, meg még sok mindentől.
Szóval egy dél-amerikai akvárium erős fényt nem kedvelő halai esetében milyen megvilágítás kell?
Aztán majd a növényeket ehhez megpróbálom összeszedni, hogy annyi fénnyel is "működjenek", de az elsők nálam a halak lennének...
- P51D
-
- Nem elérhető
-
A kezdőknek szóló topikban volt említés a LED világításról.
Érdeklődni szeretnék, milyen műszaki paramétereket kell teljesítenie egy LED-es akvárium világításnak?
Mondjuk pl. egy 80x35x40 (szél. x mély. x mag.) akvárium esetében. Nem kifejezetten növényes akváriumról van szó. Zömmel echindorusok vannak az akváriumban.
Magyarán milyen típusú, hány Kelvines, hideg, vagy fehér, esetleg vegyesen, na és milyen típusű (SMD, vagy egyéb) LED világítás javasolt? Esetleg watt szám?
Egyáltalán érdemes-e, egy ekkora akváriumot LED világításra átállítani? Nem ragaszkodom feltétlenül ehhez a technológiához, de ha energia-, karbantartás csökkentésről lenne szó, a növények is meghálálnák és nem elviselhetetlen az ára, akkor már csak az új technikák iránti érdeklődésem miatt is megpróbálkoznék vele.
Köszönettel, Missa
- trek
-
- Nem elérhető
-
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 97
Nigro blogja alapján nekem 20 órát kellene világítanom, de azt valahogy soknak tartom. Nem szoktam annyit világítani.
A reggeli órákban, kb 1 - 1,5 órát süt rá a nap, de gyenge napfény, nem is direkt süt rá, de ez okozhatja a barna algát?
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
- gosta
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
Másik: egyeltalán nem feltételnül kevés a kétszer 18 watt. Sokmindentől függ, és leginkább nem a növények mennyiségétől. Inkább a tápanyagok, széndioxid, és a fény milyensége (spektrum), ami számíthat. Nekem 100 literre van kétszer 18 watt, és nincs algám, vagy ha nő, az inkább zöld (amikor nem figyelek a vízcserére vagy a tápozásra); a növényeim peidg úgy burjánzanak, hogy ha egy hétig nem nyírom, akkor a halak már alig férnek el. Az alga sosem egyetlen tényező következménye, és általában bármilyen alga amiatt van, hogy a növények tápanyagellátása, növekedése valami miatt nem kiegyensúlyozott. A kiegyensúlyozottságot pedig kedvtől, pénztárcától, hozzáállástól függően sokféleképpen el lehet érni, akár kevés fénnyel is. Nigro blogja a növényes akváriumokra vonatkozik, amelyeknél fontos, hogy maximálisan kihasználják a növények növekedési kedvét. De még a növényesek is elismerik, hogy a megfelelő technika, tápozás nélkül a sok fény inkább káros, mint hasznos, azaz különböző algák (ha nem barna, akkor másik) elszaporodásához vezethet.
Beillesztettem ide a linket a fórumra, ahol erről többet is beszélnek, de valószínűleg ki lett moderálva, vagy elrontottam valamit, és nem ment át (addig nem pótolom, amíg ki nem derül, hgoy melyik). És az a fórum csak egy hely. Több helyen is lehet utánaolvasni, angol nyelven is, rengeteg adat van rá, ahol ezzel kicsit mélyebben is foglalkoztak, ott egyértelműen azt írják, hogy tévedés, miszerint a kevés fény okozná (vagy csak nagyon nagy leegyszerűsítés).
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
A barna alga az elégtelen megvilágítás jele (is).
Nigro egyik blogja (www.nigro.hu/2010/05/11/lojuk-be-a-fenyt/) sokat segített nekem. Remélem, Te is hasznát fogod látni írásának.
Mary
- gosta
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
-
- Nem elérhető
-
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
Mi okozhatja ezt a hírtelen algásodást?
Olvastam neten, hogy ha barna alga jelenik meg, akkor kevés a megvilágítás. De itt meg azt olvastam, hogy 120 literre jó a 2x18 watt. Alga evőm nincsen csak csak cory meg arany. Tanácsaitokat köszönöm.
- trek
-
- Nem elérhető
-