- Köszönetek: 0
Díszhalbetegségek
- Prosac
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- roberto8802
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 97
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Prosac
- Nem elérhető
-
Az utóbbi két napban valami felütötte a fejét az akváriumomban. A halakon fehéres elváltozást tapasztaltam és vakarózást. Ez leginkább a labeomon látszik mivel fekete a teste. A pikkelyei kifehéredtek foltokban a testén. Nézelődtem google segítségével, és columnaris betegségre gyanakszom. Tudnátok segíteni, hogy mi lehet pontosan? És mivel tudnám kezelni a leghatásosabban?
Előre is köszönöm!
Üdv:
Prosac
- imperatore
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 75
A halak esetében nagyon nehéz pontos diagnózist adni, az adott tünetre, tünetegyüttesre, anélkül, hogy valaki megvizsgálná tüzetesebben. Egy olyan hal is lehet halálos beteg, amelynek színei tündökölnek és látszólag egészségesnek tűnik. Abban az esetben, ha valaki leír egy általa szokatlanak vélt viselkedést és nem szolgál pontos információkkal azzal kapcsolatban, hogy mit ad enni a halainak, mennyit ad enni és hányszor, milyen az úszása a halnak (hintázó, támolygó, milyen paraméterekkel rendelkezik a víz, amelyben tartja a halait (hőmérséklet, keménység stb.)...
Az ismerősöd által leírt tünet bármi lehet. Véleményem szerint mindenképpen meg kellene vizsgálnia egy hozzáértő személynek, az ürülékét lehetőleg mikroszkóppal. Az is előfordulhat, hogy több betegség is jelen van és akkor az sem mindegy, hogy melyiket kezelik elsődlegesen.
Ha van lehetőség megtudnod, a felmerült kérdésekre a választ, akkor kérlek, hogy minél előbb járj utána.
Viktor
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
Egyik kedves társunk problémával keresett meg privátban,természetesen tudásomhoz mérten tudtam csak neki válaszolni...betegségben nem vagyok otthon.
"Tudnál nekem segíteni tanáccsal?
A legnagyobb, legidősebb (és eddig a legegészségesebb) aranyhalam van bajban: fehér csíkot húz maga után, benne időnként buborékokkal, alig eszik, és sokszor csak fekszik. Bélgyulladásra tippelek. A te halaidnak volt már ilyen betegsége? Tudtál tenni értük valamit?"
Nos kérem hogy neki szóló tanácsaitokkal segítsetek ti is-megköszönöm ha fáradnátok vele!
T.:Gábor
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
- jocopoco95
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 76
- Pana28
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 27
valószínű, hogy csak az a baj, hogy stressz nekik a sok kis úszkáló hal ami rajtuk kívül van
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 205
Esetleg megpróbálkozhatsz azzal is,hogy nem csak a multikat teszed át,hanem a vizükből is átteszel egyharmadnyit abba a medencébe,ahová áttelepíted őket.
Ha feltennél képeket a két akváriumról,lehet,hogy tudnék még mondani egy-két ötletet,kb 15 éve tartok multikat.
- Pana28
-
- Nem elérhető
-
szinte az összes vizet leengedtem róluk csak pár cm maradt és aztán felengedtem frissel és semmi bajuk nem lett élvezték nagyon
hát a kolóniás dologgal lehet éppen valami nem tudom, bár mikor az elején csak 3 plattyt tettem bele aztán a többit még ők kergették a plattykat elvoltak szépen
mára a 7-ból összesen 6 elpusztult a hetedik a víz tetején céltalanul kitátott szájjal bolyongott azt visszatettem majd meglátjuk megmarad-e
ha igen akkor lehet a második tényező a gond bár akkor nem tudom mit lehet velük kezdeni
azért köszi
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
Két dologra gondolok a multijaiddal kapcsolatban.
Valószínűleg nagyon eltérő lehet a két medence vize,nk vagy pH szempontjából és nehezen viselik a változást.
Kolóniában élő halak,amiknek nagyon stresszes,ha kiszakadnak a kolóniából.Nem véletlenül nagyon félénkek,amíg nem alakul ki a kolónia.
- Pana28
-
- Nem elérhető
-
Van egy kis gondom.
Van egy pár multifasciatusom, kis csigasügerek.
Egy hím és egy nőstény szépen szaporodnak is azonban lassan megint kezdik kinőni az akváriumukat így a kicsiket át szeretném rakni másikba.
A gond viszont az, hogy a kis halak amik a szülőakváriumban szuperül elvannak másikba áttéve vagy másnapra vagy pár nap múlva de elpusztulnak.
Mindegy hogy csak ők vannak-e benne vagy más halak.
ugyanazt kapják mint előtte minden ugyanaz mégis pár napon belül elkezdenek pusztulni.
Legutóbb is ez volt és a 40-ből végül az a kettő maradt ami most szaporodik.
Ma reggel egy egész nagy az új akváriumban a szemem láttára kezdett el "megőrülni" körbe körbe úszott néha a kavicshoz verte magát de nem dörzsölte mintha darakóros lenne hanem szabályosan neki ütötte magát majd rá pár perce el is pusztult a szája pedig sarkig nyitva mintha megfulladt volna, de mivel friss vízben is van illetve a többi hal ami vele van 11 zebradánió, 22 platty és még másik 4 csigasügért tökéletesen elvan jelenleg így nem lehet a vízzel gond szerintem.
Van valakinek valami ötlete?
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Gyors ötletként:etetés mostantól nulla,figyelje hogy ürítenek-e,és hogy milyet.Ne zavarja őket,az oxigénbeoldás-szűrés menjen..nem lenne baj ha kicsikét félhomályosabbá tenné a helyüket.A gyógyításra ötletem nincs-de ha a sors is úgy akarja nem is kell..csupán alaposan befaltak az otthoni jó kajából-hajlamosak rá.Az Isten mentsen attól hogy valamiféle granulált kaja legyen ez,mert attól szoktak így felfúvódni szegénykék..a diszkosz gran. főleg ilyen nekik.
Nagyon remélem hogy beindul az emésztésük,és a bizonyára jelenlévő gázok is távozni tudnak...várnám a visszajelzést-de hangsúlyozom:most nyugalom kell nekik,és oxigénben gazdag víz.Sok sikert,őszintén remélem hogy nem lesz baj!
T.:Gábor
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
Egyik kedves kollégámnak a kérésére vettem 5 db super red ancit a Terraplázán.az ötből négy a kollégám elmondása alapján mintha sok levegőt nyelt volna.Nem tudnak leúszni,a felszín közelében gubbaszkodnak szomorúan az üvegen és olyan,mintha levegő lenne a hasukban,vagy a beleikben.
- Trevisinho
- Nem elérhető
-
Mozgás az van elég mindig, van egy csapat pandaharcsa például. Utána olvasok ennek a kórnak.
Köszi
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
Mekkora medencében van?Van elég mozgás a medencében,hogy felbátorodjon?
Élő vörös szúnyoglárvák vonzzák a Botiákat mint a mágnes.
Sajnos nem csak a darakórra,hanem amiről kevesebb szó esik,az Oodiniumra is érzékenyek.Ami sajnos alig észrevehető.
- Trevisinho
- Nem elérhető
-
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
- Trevisinho
- Nem elérhető
-
- mark24
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 107
Nálam is vannak hátonúszók és különféle Botiák egyben, nálam ilyen színbéli különbség nincs, nem bántják egymást, de elképzelhető, hogy náluk veszekedtek volna egymással.