- Köszönetek: 374
Corydorasok
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Belsőépítészet, design, flanc, státusz-szimbólum ... nos manapság legfeljebb ezekben a kategóriában ötlik az emberek eszébe egy akvárium.
Mi (AME) meg azért vagyunk, hogy szép lassan, kitartó munkával ezeket a hülyeségeket romba döntsük. Tudjátok, "lassú víz partot mos".
Márk
Ne a fajokat akarjad most menteni, hanem a józan ésszel együtt a honi akvarisztkát. Oksa? Utána jöhet a nagyobb falat.
Mary
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mark24
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 107
Beszélgettünk corykról is. Azt mondta, a többség bemegy és harcsát kér. Corydoras. A panda ha megtetszik nekik akkor azért megveszik, bár drágább, de valamivel mutatósabb. Onnantól kezdve közepesen mutatós, de már drágább (és nem többezerre gondolok, hanem a 7-900 Ft-s árkategóriára) halak nem kellenek a legtöbbjüknek, aki csak szimplán harcsát kér. Persze nem mindenki ilyen szerencsére, de sok akad, aki "kettő pirosat három sárgát és a nevük sem érdekel" alapon vásárol.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 486
közben én is végeztem egykis felmérést az ismerőseim között ( akiknek boltjuk van, volt ) itt a környéken.
Sajnos a tapasztalat az hogy ha valami nem örjitően szines az ott pusztul el a boltban, vagy pedig nagyon ritkán vásárolnak belöle. Ez vonatkozik a coryíkra is sajnos.
Tommy
- mark24
- Nem elérhető
-
Esetleg így lehetne elterjeszteni talán fajokat, és amikor már jó sokan tenyésztjük (a sokat relative vedd), akkor lehetne boltoknak árulni, addig is meg esetleg drága áron, és úgy már talán lesz becsületük üzletekben is...
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Viszlát ott.
Mary
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
A fajmentés központja nem Magyarország, sosem lesz az, és elítélem az efféle törekvéseket.
Arra kell törekedni, hogy a már zajló folyamatokba bekapcsolódjunk, és a magunk szerény lehetőségeivel segítsük a munkát.
Az pedig nem ötletelés alapján megy, plána nem azon az alapon, hogy kinek milyen hal úszik a medencéjében.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Hogy egy rajt alkotnak-e különböző fajok akváriumi körülmények között azt nem tudom,csak azt,hogy ez egy mesterséges környezet-tehát ezt fajhatározásra használni alkalmatlan.Egyazon fajon belül mindig lehetnek sötétebb egyedek-ezek továbbtenyésztésével lehetne elérni a fajon belül a "black" változatot.Nem lehetetlen,hogy a természetben is megállnák a helyüket a sötét variánsok-sőt a meglátásom szerint esetleg még lehetnek is természetes feketék...
Becsülöm az azonnali felajánlásodat-azonban mint előbb írtam:sokkal komolyabb a javaslatom mint első körben hihetnénk.Na meglátjuk..a mestereinkre várunk!
T.:Gábor
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Érdekes szituáció volt mikor mindezen dolgokról tudomást szereztem...és két percen múlt a tiszta lelkiismeretem.Egy -remélem ma is-barátom szeretett volna bővebbet tudni tőlem,én boldog tudatlanságban elmondtam hogy semmit nem tudok.Két perc múlva már tudtam a választ a kérdéseire-de ekkor már nem válaszolhattam.....kötött a -nem is kért- fogadalmam.Ha valaki magára ismer ebben a helyzetben,kérem értsen meg-és köszönöm!
Mit kicsi huszározol Mac...a huszárokra mi magyarok büszkék lehetünk.A hasonló emberek semmiképpen sem ebbe a kategóriába esnek.Én nem kívánok pálcát törni-a hobbinak kell ezt megtennie cselekedetei fölött.És már ideje volna.
Említed a mestert..én még mindig ott tartok,hogy csodálom Karancsalja66 hozzászólását a "Vitaindító, avagy az akvarisztika helyzete Magyarországon" rovatban.Úgy fogalmazott ahogyan én sosem tudnék....abban a pár mondatban annyi minden benne van.Én azt gondolom,hogy már akkor híve voltam a csapatnak amikor még csak csendes magányomban olvasgattam itthon az egyesületi lap első példányait.Hol volt még ekkor a család...csupán egyre gyakrabban találkoztam mindenhol a mesterünk nevével.Tomnewman barátom volt aki megadta nekem a lehetőséget hogy találkozhassak is vele egy hűvös februári napon anno.Én igen "érzelemvezérelt" emberke vagyok...máig elérzékenyülök ha visszagondolok.Ott álltam a halodájában-akkor még befértem az állványok közé
/Hogy a fenében lehet egy ember ennyire elhivatott?Példakép lehetne mindannyiunknak...biztos vagyunk páran akik annak is tekintik./
Én csukott szemmel is hagynám hogy a régiek vezessenek át az akvarisztika útvesztőin....akkor azt hiszem még létezett az a dolog ami mára már kiveszőben van:a tisztesség,az őszinte és nem számító barátság.A jövőben is ehhez tartom magam...
Nos...hát ez tényleg hatalmas corys téma volt,én pedig gondolkodás nélkül világszerte elhíresztelem a gondolataimat.Ne tuningolj Mac...hiányoztok a börze óta,de tudom hogy annál örömtelibb lesz az újbóli találkozás minél jobban vágyakozom rá!
A következőkben már lakatot teszek a számra...a fenébe is zavarba hoztam magam.
- mark24
- Nem elérhető
-
Ha gondoljátok, fotózhatok róluk, konkrétan amiket teljesen biztosnak gondolok a következők:
C. pandák (Gábortól)
C. trilineatus, C. duplicareus, C. pygmaeus (Pasától)
Van még más trili állományom is, de nem teszem tűzbe a kezem, hogy nincs bennük akár julii vér, eredetük nem visszakövethető. Van metae, abban lehet melini keresztezés akár, bár konkrét egyedként metae jegyeket mutat.
Miután a nanusokat/nápókat egyberaktam, ők már használhatatalanok ilyen szempontból. Ma nézegettem őket megint. Mint azt Pasa mondta nekem egyszer, hogy olyan nem igazán van, hogy két coryfaj közös rajt alkot. Nos 6 példány van Pasától, 5 Gábortól most. 2 példány van, ami színben másabb, mint a többi és elkülönülnek néha. Ez a 2 példány volt, amiket 1 éve hoztam Pasától. Nos Gábor 5 coryja és a további 4 Pasa-féle együtt van rajban, és küllemről nem tudom megkülönböztetni, melyik kitől jött. Pasától április elején hoztam az övéiből, a Gáborét június közepén adta oda a Mester!
Ami a fotómon van, az az áprilisi "adagból" származik.
Veszélyeztetett fajok, szép gondolat! Magam is próbálkozok hasonló halakkal, méghozzá a magashegyi "goodi" fogaspontyokkal. A tequila és az ameca. Egyikük kritikusan veszélyeztetett, a másik vadon kihalt...
Pl. corykból úgy gondolom, a C. weitzmani lenne egy jó lehetőség többek között, hisz azzal sikerült nemrég is eredményeket elérni! Az arcuatus is jó alany...
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
A bizalom az, amit egy kicsi huszár elcseszett, így kicsit nehézkesebb a dolog.
Magam részéről azon vagyok, hogy a FB-n keresztül minél több emberrel kiépítsem a kapcsolatot, és impregnáljam tudatukat, hogy van olyan, hogy AME, meg Pasaréti Gyula.
Eddig ötöt cserkésztem be, akikből 2 olyan, akikkel Mesterünk is ápol kapcsolatot. A másik hármon dolgozom, és további "prédákra" vadászok.
Miért? Azért, hogy valahogy sikerüljön a kicsi huszár tetteit kitörölni az emlékezetekből. Qrva nagy meló, de nincs más út, hisz egy ország nevét szennyezte be.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Pontosan ezért lenne szükséges a mi nagyjaink véleményezése-sőt később minden bizonnyal az összeköttetéseik,a kapcsolataik is előtérbe helyeződnének.Nem arról van szó hogy pár halat megveszünk és ezzel vége..nem.Már a begyűjtéstől nyomon kell követnünk-amennyire lehetséges-a halat,és pontosan dokumentálva tudnunk kell kinél milyen faj egyedei megtalálhatóak.Ha kétség merül fel egy faj meghatározásakor akkor az ő képeit,tapasztalatait tartanánk vezérfonalnak-sőt ha valódi vadon fogott halak utódaira vágynánk vele lépnénk kapcsolatba.Már amennyiben léteznének utódok,mert bizony szeretnénk majd nyilván ha időnként kölcsönösen tájékoztatnánk a csapatot a fejleményekről.
Nagyot álmodok:a közelebbi országok akvaristáival karöltve kellene tennünk ezt-alig hiszem hogy kis hazánkban van annyi elszánt halazó aki jó pár fajt megőrizne-tenyésztene időnként.Először nyilván egy "referencia csoport" kellene,melyben csakis olyan halakat lehetne elhelyezni melyek származása,besorolása a szakma szerint megfelelő,és helyes.Kis pont vagyok ebben,de lelkesedésemmel talán mozdítok valamit....
Mac:tökéletes az egyetértésem...csakis átgondolt csapatmunka eredményezhet megfelelő sikert sokkal később!Előbb azonban a célokat kel tisztáznunk véleményem szerint.Előbb itthon..aztán lehet hogy később bővítve a ténykedést.
A honi halasok szakadárok....hm.Lehet igazad lesz....nem politikai töltettel,de látnunk kell azt,hogy nem egyszerű hosszú távra tervezni-együttműködni olyan országban ahol a szél hol jobbról-hol balról fúj-és nem átlátható még a következő hónap sem.:(Pontosan erre céloztam akkor,amikor azt kezdtem el ecsetelgetni hogy mely akvaristák érezhetik megfelelőnek magukat a célokhoz.A stabil párkapcsolat-önálló élet említésre került.Nyilván nem lenne könnyű-ez már munka kérem....Hogy mennyire vagyunk benne a vérkeringésben az szvsz egy dolog-de el kellene indulnia valaminek..és itt lenne az idő.
Tényleg tisztelem a régi nagy tenyésztőket,és egyáltalán nem szeretném a miérteket feszegetni-inkább a jelen,és a jövő érdekelne már.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Sajnos kételyeim vannak, hogy medencéinkben található halak mindegyike leszármazott, és nem hibrid.
Igen, vannak kapcsolataink, de azért mégsem merném azt mondani, hogy olyan sokat tudunk lökni a szekéren.
Sajnos a honi halasok amolyan szakadárok, hiszen már sehová sem tartoznak, nincsenek benne a vérkeringésben (legmélyebb tiszteletem a roppant kevés kivételnek).
Elevenszülő fogaspontyokkal könnyebben boldogulhatunk, mert ott már benne voltunk a vérkeringésben, csak önszántunkból leültünk a kispadra "pihenni" Egyéb fajokkal más a helyzet. Nem elég a kapcsolat és a nyelvtudás.
1 szó mint 100: nem könnyű, de átgondolt CSAPATMUNKÁVAL (!!!) kivitelezhető.
Mary
- jocopoco95
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 76
Még egyszer sok sikert kívánok nektek.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Az érdekesebb fajok lehet hogy csak "punnyadnak" sokunk akváriumaiban-így nem mindig kell az összeívástól tartani-ráadásul sok faj nem is képes kölcsönösen megtermékenyíteni egymás ikráit.Ezzel kapcsolatosan légyszives oszd meg a tapasztalataidat nápó-panda ügyben-mint tegnap nekem a chaten..itt megmarad,és tanulság későbbre is:)
Tulajdonképpen ez a dolog nem a tenyésztésre lenne kihegyezve..mindössze a fajok megtartását célozná referenciaként,későbbi összehasonlítás-megőrzés céljából.Bár kétségtelen hogy a tenyésztés a csúcs,én nem lennék boldogtalan attól sem,ha csak néhány tiszta fajt tarthatnék.Nagy fegyelemre,és messzemenő bizalomra van szükség...
Nézzünk egy jó példát,mert van szerencsére olyan faj aminek egyedeit én máris gondozom-és azt gondolom ezek tutira nem tenyésztett példányok!:)A Corydoras arcuatusról van szó...bár néhány ivadékról lehet tudni világszerte,de ezt a párat emlegetik mindenhol.Így hát feltételezhető hogy vadon fogott példányokat sikerült anno beszereznem.
Elképzelésem szerint nem lennénk magunkra utalva...főleg nem ha sikerülne egy nagyobb "érhálózatba" csatlakoznunk.Itt nem az-még-a cél,hogy megmentsük a fajokat....hanem hogy rendkívüli fegyelemmel igen hosszú időn keresztül megtartsuk őket.Persze hogy megpróbálkoznánk a szaporítással..naná!De csak külön egyfajos akváriumból mentett ikrákkal,vagy ívni kitett halaink esetleg kikelő ikráival.Még a kis lárvák felnevelése is külön akváriumban kellene hogy történjen,hiszen sok faj igen hasonló lesz miután felcseperedik...jó példa erre az előbbiekben tárgyalt elegans csoport is.
Lassan körvonalazódik a dolog,valóban okvetlenül áldásos lenne ha a mi szaktekintélyeink is véleményt formálnának.Ameddig az ő véleményüket nem ismerjük kár a külföldre gondolni..itthon vagyunk otthon!Meglátjuk...
Nyilván érdekes közlendők is fel fognak merülni,és lesznek nehézségek-pesszimista vélemények is.Azonban van olyan társunk akinek felhalmozott tapasztalatai,ismeretsége bizakodással tölt el...el kell mondanom-bár ő ezt nyilván még nem tudja-engem az ő írásai babonáztak meg a korai 90'-es években annyira ezzel a halcsaláddal,hogy azóta rabjuk lettem.Az írások egyszerű nyelvezete,a belőlük nyilvánvalóan sugárzó halszeretet volt ami végérvényesen "lefertőzött".Hálás is vagyok érte...ki sem mondhatom mennyire.Bár személyesen nem tanított sosem...mégis mesteremnek titulálom-azt hiszem ez a legkevesebb.Várom hát az ő meglátásait is.....
Mindannyian idősödünk...öregszünk ha úgy tetszik.Én most láttam eljönni azt az időt,amikor pár éven belül tennem kell valamit,ha gyermekkori álmaimat legalább részben szeretném megvalósítani.E törekvés leírt változata ez a téma amit éppen tárgyalunk...
Tetovált-festett halak....én nagyképű vagyok.Azt gondolom -mivel akvaristának képzelem magam-hogy az én medencéimbe ilyenek nem valók....sőt apróra tördelném a kezét azoknak akik ezt a szentségtörést művelik.Bár van még ettől is durvább-a génmanipuláció.
Kezdők....szeretem azt a fajtát aki barátságosan viselkedik,és később sem feledi el ezt.Egyébként mindenki tévedhet,sőt lehet egy profi is "suta" bizonyos dolgokban.Azt gondolom a fórumokon kapott tanácsokat sokszor érdemes jobban megismerni,és nem azonnal fenntartások nélkül elfogadni.Viszont ha valaki egy adott irányban el szeretne indulni akkor ismerje meg azokat a társait akik jobbak nála....és ne szégyenkezzen ha véletlenül nincs igaza.
Én a kereskedelmet nem tartom ma jónak....a hazai tenyésztésű halak csak elenyésző számban vannak jelen,sőt sajnos sok helyen semennyire sem.:(Ez más téma....de ha mi magyarok nem állunk a sarkunkra,akkor mit várunk az árújukat értékesíteni vágyó külföldtől?Érdekes téma ez is...
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 486
Sajnos hiába vagyunk jó néhányan az nem elég ahhoz hogy elkerüljük bizonyos fajok kihalását, mi csak próbáljuk életben tartani, de mi lesz ha mi, illetve azok a hobbisták ,akvaristák már nem lesznek akik ezeknek az érdekes fajok megmentése volt a céljuk. Egyre többször kell hogy tapasztaljuk hogy az emberek a csillivilli tetovált, festett és egyébb génmanipulált halakat tartanak. Természetesen nem arra gondolok hogy nem fogja utánunk csinálni senki. Remélem és bízom benne hogy még többen fogják csinálni a fajok megmentését. De kérdem én meddig mehetünk mi el? Sajnos hiába ismerjük szaporítjuk e szép fajokat, és mindent megteszünk azért hogy maradjon belöle a világnak, más magasról tesz rá és szabályosan kivégzi őket egy 30 literes aksiban ugy hogy 5-6 fajt összezár , és mi is lesz belőle kérdem én, Baromi nagy kotyvalék az lessz.
Mindenesetre én megteszek mindent annak érdekében hogy nálam mindig legyen helyük a coryknak és az ivadékoknak. Ami ez sok hobistárol sajnos nem mondható el gondolok itt a kezdő hobbistákra, nem járnak utána hogy mit kivel hogyan és miért is nem szabad összerakni bizonyos fajokat, ja és a túlzsúfoltságról meg ne is beszéljek. Mit is nevezünk túl zsúfoltságnak? azt amikor 80 halat beszorítunk egy 60 literes akváriumba. Ez viszont csak a disz akváriumokra vonatkozik és ne keverjük össze a szaporitással . Kedves kezdő és leendő akvarista társak lehet kevés meghatározott fajokkal benépesitett szép akváriumot is csinálni és ne hagyátok magatokat rábeszélni mindenféle , ez nem nő meg csak 4 centire stb, és sorolhatnám . A lényeg utána kell nézni az adott halfajnak és nem lesz probléma.
Visszatérve a corykhoz Gábor én benne lennék egy ilyen Corys külföldi osszuk meg a tapasztalatainkat című műsorban, csak az a kérdés hogy ők vajon megosztanák velünk azt amit tudnak? De kiváncsi vagyok a mesterek véleményére is mert ők azért kicsit jobban ismerik a külföldi dolgokat.
Várjuk a válaszokat Pasa, Peters, nektek mi a válaszotok ?
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Brancoazt hiszem te németből vagy jó,Mac angolzseni...én néha magyarul is alig értek-de ez saját javításra szolgáló hibám.Elnézést a kitérőért,de ha külföldi kollégákkal is kapcsolatba fogunk kerülni akkor jó ezt tudni.Márpedig a "corybank" nem kis dolog...
Itt csatlakoznék vissza az eredeti témához,és Márk lelkesedéséhez a linkem iránt.Mikor azt jeleztem hogy Mac segítségével fel szeretném venni a kapcsolatot valakivel,én magára Ian Fuller elnök úrra gondoltam.Szeretném tudni a véleményét a dolgokról,és a lehetőségeket arra nézve,hogy mi magyar akvaristák hogyan tudnánk csatlakozni egy hálózatba.Azonban nem szeretném egyedül a saját nagy számat használva tenni ezt...olvassatok csak tovább!
Mivel tisztában vagyok a saját magam helyzetével,én most tőletek kérek segítséget...név szerint Pasa,és Peters véleményét is szeretném olvasni itt.Mivel magam is AME tagként "üzemelek",ráadásul nem kevésszer nyilatkozom meg saját lelkesedésem okán-most meg kell húzzam a gyeplőmet;).Mert miről is van szó ugyebár?
Lehet hogy sarkítva kell fogalmaznom....elgondolásom szerint ez az ötlet messzemenően túlmutat azon hogy ki milyen honlapon aktív,ki mely vidék szülötte...vallás-bőrszín nem számít,lakhely egyáltalán nem befolyásolja.Csupán olyan akvaristák munkájára van szükség,akik messzemenően komolyan csinálják,és a napi problémák semmiben nem befolyásolják a munkánk lényegét.Magyarán:nem elég a lelkesedés..tisztában kell lennünk azzal,hogy óriási felelősséggel járna a dolog.Csak olyan hobbista fogjon bele,aki stabil párkapcsolatban él-vagy egyedülállóként úgy fogja csinálni a dolgait,hogy igen hosszú időn át tudjon közreműködni.Nem kell több ezer literes tenyészettel rendelkeznie...de azokat a medencéket amikben a cory fajokat tartja majdan azokat különös figyelemmel kell gondoznia.Maga a fenntartás is pénz....az etetésükre szintén nem kevés szabadidőt kell beáldozni.Viszont talán bekapcsolódhatnánk mi is a világ számos hasonló célokat kitűző csoportjai közé.Mi magyarok vagyunk-e pár szóban sok minden benne van.Tudom és bízom benne,hogy a népünk közismert szorgalma-az elhivatottsága,és még sokszor átkozott konokságunk is segítene minket.
Ha továbbgondolod:rengeteg faj pusztul ki...élőhelyüket folyamatosan nyirbálják...vadon befogott példányok kerülnek kis pénzért a kereskedelembe-és feltehetően sok kezdőnél el is pusztulnak.Nem kicsi tehát a távlati cél ami arra spekulál,hogy ne kelljen az ősidők óta élőhelyükként szolgáló folyókat-patakokat begyűjtési célzattal zavarni.Mi emberek fogjuk már vissza magunkat-kik vagyunk hogy az egész bolygót csak és kizárólag a magunkénak akarjuk-miközben tönkretesszük?
Talán nevetségesen könnyen dobálom a szavakat..de kérlek benneteket most vegyétek komolyan a kérdésem:láttok fantáziát benne?Hogyan csináljuk,kikkel beszéljünk?Csak hobbista vagyok pár évtizede-nem volt esélyem többre.Viszont azt érzem,hogy most végre a hobbi is tehetne valamit a természetért-amíg nem lesz késő.Ez pedig nem a saját vízióm már...biztosan ti is olvassátok a híreket,sőt a magatok bőrén is tapasztaljátok már a negatív hatásokat.
Corybank...szép is volna.Meg kell tudnunk hogy máshol esetleg nem működik-e már hasonló,és ők hogyan csinálják!Beszélnünk kell velük...ha vannak hibák mi csináljuk jobban,de ha megfelelő akkor kérjünk lehetőséget hogy csatlakozhassunk...persze ez csak az én véleményem.
Szerintem senki nem veszi a fejünket ha folytatjuk az álmodozást...én kérnélek benneteket hogy bátran mondjátok el a dolgokat-csináljuk!
Látszólag más topicba való,de okvetlenül szeretném tudatni:van már hasonló célzattal működő,igaz más halcsaládot "pátyolgató" csoport.Ugrósáska a múltkor olyan hivatkozást mutatott nekem,hogy azonnal leborultam!Tessenek csak visszaolvasni az elevenszülős rovatban....
Olyan sokat beszélek hogy igaza van annak a moderátornak aki berzenkedik miattam..sajnálom kolléga.Aminek "ki kell jönnie" az megteszi-remélem nem feleslegesen.Köszönöm a türelmeteket,és várom a válaszaitokat-meglátásaitokat.
Tisztelettel:Gábor
Ui.:beszéljünk még a vadon fogottakról...mi a véleményetek a felvetésemről?
- branco
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
- Köszönetek: 38
Nos pont e két nagyon hasonló faj esetében olvastam hogy gyakran az importőrök keverik őket. És jön a vadonfogott x te pedig y-t kapsz.
Ettől függetlenűl vannak vadonfogott halaim, határozott jegyekkel.
A "corybankomat" ott kezdem hogy megpróbálom összeírni a halaim származását.
- mark24
- Nem elérhető
-
www.corydorasworld.com/species_groups/the_elegans_group
- mark24
- Nem elérhető
-
www.corydorasworld.com/corydoras/n
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Márk azt írja,hogy:..."Netes források alapján méretükben nincs különbség kifejlett korban, ami jelentős lenne."...
Nincs a fenét-elnézést-éppen azon a linken amit te küldtél Márk..:(A nanus lányokat 4.5 centiben ,a srácokat pedig mindössze 4 centiben maximálja...eddig meg voltam győződve róla,hogy azok a napoensisekhez hasonlatosan 4.5-5 centiméteres kifejlett méreteket érhetnek el.Viszont ez a honlap a nápókra 5-5.5 centit ad meg..na most legyek okos,ugye?
Azért nem kárhoztatom az oldalt,mert az ikrák méreténél halálosan jó méretet adnak:1.2-1.6 mm közöttire taksálja.Én is ennyit,pontosabban 1.3mm-t mértem.:)Mákszem ikra coryktól..istenem mi lesz velem amikor majd véletlenül a pygmikkel lennék szerencsés?
Nos én kissé elkábulva a mai délután "szörfözésétől" csak azt tudom egészen biztosan,hogy minden cory csodálatos..és nem szabad laikusként-amatőrként kimondanom egyetlen fajról sem hogy az biztosan micsoda.Hidd el kolléga annyi képet-leírást tanulmányoztam ma,hogy mikor az idejétmúlt Aqualogot a kezembe vettem már totálra kivoltam...Ott meg szinte sokkolt az amit már tudtam:van további faj is amit körbe kellene járni...sőt fajok!Én ezt meghagyom azoknak akiket szakértőként tisztelek-a magyarokat nem említem,mert azt hinnétek a nyelvemet használom.De megmutatom azt a linket ahol eltöltöttem a délutánt-koraestét..nyitogassatok csak szépen rájuk,aztán ti is bizonytalanodjatok el..
www.catfishstudygroup.org/core/links.htm
Persze nem vészes a helyzet....de elhatároztam hogy megelégszek a boldog tudattal:szerintem nekem nápóim vannak...