Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
15 éve 8 hónapja #1001 Írta: halacska1997
halacska1997 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Mikor lehet látni melyik a nőstény guppi és melyik a hím és az elején miből lehet megkülönböztetni? :huh:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
15 éve 8 hónapja #1002 Írta: fgabor87
fgabor87 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Én sem tudok élő eleséggel szolgálni nekik, lemezes díszhaltápot, szárított tubifexet és szárított szúnyoglárvát használok. Pici halaknak a tubifex jobb, mert egyrészt könnyebb apróra vágni nekik, másrészt puhább, és könnyebb megenniük.
Ilyen lemezes díszhaltápot csak néha adok nekik, hogy nagyobb legyen a változatosság. De a tubifexben és a szúnyoglárvában jóval több a tápanyag, mint a műeleségekben.

Még mindig nem színesedtek ki? A szülők színesek?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
15 éve 8 hónapja #1003 Írta: korondib.
korondib. válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
kössz,gabor,de nem tok élőkaját venni nekik,Fix műeleséggel etetem öket,az jó?

Több
15 éve 9 hónapja - 15 éve 9 hónapja #1004 Írta: P51D
P51D válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia!
Viszonylag könnyen irtható. Inkább víz minőségi kérdés, de a világításnak is van szerepe benne. Próbáld meg a vizedet egy akvarista üzletben beméretni. Nem annyira a vízkeménység és pH az érdekes. Inkább az ammónia, nitrát, nitrit tartalom a lényeg. Szilikát nem tudom mitől lehet a vízben, azt sem, hogy lehet kiszűrni. De ha már tudod a víz paramétereit, könnyebb lesz az alga ellen védekezni. Ha túl sok az ammónia, nitrát, nitrit, akkor
1. vagy túl van telepítve az akvárium (úgy emlékszem ez Nálad nem áll fenn),
2. elégtelen a szűrés (Nos igen, a szűrőknek a feladata elsősorban a biológiai szűrés lenne, a baktériumok segítségével. A belső motoros szűrők inkább mechanikai szűrést végeznek, biológiait elenyészően),
3. a halak túl vannak etetve, sok a maradék, a vízbe oldódik a bomlástermékük, 4. nem ideális a világítás mennyisége. Hmmm a kompakt fénycsövek sajnos nem igazán jók akváriumra. :(
Last edit: 15 éve 9 hónapja by Moderátor.

Több
15 éve 9 hónapja #1005 Írta: fgabor87
Nem tudom mikor színesednek, a jó minőségű kajára figyelj, ne műeleséget adj nekik, hanem élőt, ha azt nem tudsz, akkor szárítottat. Nem tudom mit esznek, de szerintem a tubifexet biztosan megeszik, és azt késsel könnyű apró darabokra vágni, hogy meg tudják enni. Aztán már csak türelem kell hozzá. :)

Na ma cseréltem égőt, mert a vízinövények egyre nehezebben viselték ezt a sima háztartási kompakt fénycsövet. Hoztam egy 6500k-s fénycsövet direkt akváriumok számára, remélem még nem túl késő, mert pár vízinövény már eléggé elbarnult, de új hajtásokat hoz a sóder alól szerencsére. Remélem ez majd segít eltüntetni a barna algát is, persze almacsigát azt elfelejtettem venni. :D Éreztem, hogy valami hiányzik. :)

Több
15 éve 9 hónapja - 15 éve 9 hónapja #1006 Írta: korondib.
Nem tudjátok,hogy milyen idős korban szinesedik a guppiivadék?nekem 3 hetesek,de nem szinesednek.mit csináljak? :ohmy:

Több
15 éve 9 hónapja #1007 Írta: fgabor87
Én is hozok majd almacsigát, csak nem értem már ezt a nagy mennyiségű barna algát. Mindenhol nő, akvárium falán, növények levelein, szűrő belsejében. Jó lenne megtalálni a kiváltó okot. Ma a vízcserét másik vízzel csináltam, nem az eddig megszokott csapvízzel, kíváncsi vagyok mi lesz az eredménye. Karbonátkeménysége 3-4-el kevesebb volt, mint a csapvízé, és 8-9 ph helyett kb 7-es, ezek pedig mind jót tehetnek most a dolgoknak, kíváncsian várom, lesz-e hatása.

Több
15 éve 9 hónapja #1008 Írta: korondib.
bár lehet,hogy nem jó ötlet,de nekem bevált az almacsigák telepitése :) .én 1db-t vettem anno egy 20 literesbe,s bevált.azután vettem még egy maláj tornyoscsigát(az utobbi még él ;) ).

Több
15 éve 9 hónapja #1009 Írta: fgabor87
Mégsem múlt el az algám, növények levelein ugyan úgy nő a barna alga. Pedig már 1 hónapja üzemel az aksi. Világítás is lett cserélve, erősebb és más színhőmérsékletűre, növényeknek jobban is tetszik. Szóval szerintem a csapvíz minőségével lesz a gond, van egy olyan érzésem, hogy túl sok benne a nitrit vagy nitrát. Megpróbálok más helyről vizet hozni, ha az sem válik be, akkor passz. :(
A halak élettartamát csökkentik ezek a dolgok? Kemény lúgos víz, meg akkor valószínűleg magas nitrit vagy nitrát tartalom?

Több
15 éve 9 hónapja - 15 éve 9 hónapja #1010 Írta: P51D
Ha kezd eltünni a barna alga, az azt is jelentheti, hogy kezd szépen beállni az akváriumod vize. Akkor továbbra is: 1. vízcsere! 2. mérsékelten etetni! Ne maradjon maradék, mert rontja a vizet! 3. Halakat nem túl telepíteni! Amit már említettem, még néhány corydoras. Ha szimpatizálsz velük :)
Ha igen akkor figyelj, nehogy nagyra növők legyenek. Azt hiszem a c. sterbai 8-10 cm-re is tud nőni! A c.panda 4-5 cm marad és még szépek is. Persze ha nem akarod, nem kellenek.
Neonok kergetödzése - normális? Persze, hogy az. Náluk is van a csapatban rangsor. Játszanak. Ne félj ez nem agresszió, nem tesznek egymásban kárt. Hacsak nem a vérfarkas mintájára, "vérneonhalakat" vettél. :P
Csak hülyéskedtem, tényleg csak szórakozhatnak egymással. De baj nem lesz belőle. Nem is tudnak egymásban kárt okozni.
Last edit: 15 éve 9 hónapja by P51D.

Több
15 éve 9 hónapja #1011 Írta: fgabor87
Kezd szépen eltűnni a barna algám. :D Pedig a világításhoz még nem igazán nyúltam hozzá. A halak meg nagyon szépen növekednek, látványosan nagyobbak, mint mikor elhoztam őket, és már teljesen felbátorodtak. :)
Ezek a neonok ugye békés halként vannak számon tartva. Az normális, hogy néha jól megkergetik egymást?

Több
15 éve 9 hónapja - 15 éve 9 hónapja #1012 Írta: P51D
Válasz fgabor87-nak, akinek levelét a fórum előrébb tette:
Megkaptam a privátot. A barna algának, jól olvastad, 2 oka lehet. 1. nagyon kevés fény, 2. a nem megfelelő nitrit, nitrát szint.
Az első megoldása a több fény. Emlékeim szerint neked kis méretű akváriumod van. Nézz utána, akvarista üzletben. Persze ez ár függvénye. Én barkácsoltam magamnak úgy nevezett Power Compact fénycsőből világítást. Nekem jó volt.
A másodikra a megoldás a szűrés. Minél jobban kialakul a szűrődben a baktérium telep annál jobb lesz a hatásfoka. Persze csodát nem szabad várni egy motoros belsőszűrőtől, de szép lassan ki fog alakulni abban is. Ezekkel a belső szűrőkkel főleg az a probléma, hogy kicsi a szűrőfelület. Megint csak pénz kérdése, hogy beruházol-e olyan extrém dologba, amit a növényes akváriumokban csinálnak. Pl. egy nagy űrtartalmú külsőszűrő, lassú átfolyással. Na ez hatékony. De ha nem telepíted túl az edényt és rendszeresen csinálod a vízcserét, elég hatékony lesz a belső is. Kitartás! ;) menni fog!

Több
15 éve 10 hónapja #1013 Írta: fgabor87
Nem így néz ki. A farka alig látszik (az is lehet, hogy nincs neki, és rosszul láttam), inkább egy muslica nagyságú fehér ovális alakú izé. Sajnos olyan pici, hogy esélytelen, hogy lefényképezzem.
Forrásvizet nem hoztam bele, csak csapvíz, meg egy kis ioncserélt víz van benne. Növények már itt vannak 2-3 hete, eddig nem vettem észre, esetleg halakkal jöhetett, pedig nagyon óvatosan jártam el a betelepítéssel, zacskóból víz nem került az akiba, bár attól függetlenül ez a kis izé simán belopózhatott. De remélem tényleg csak ez az egy példány volt, mert őt ügyesen kifogtam, mikor feljött a víz tetejére, egy kis mérőedénnyel kimertem, és ment a lefolyóba. :D
Én még mindig valamiféle vízibolhára gyanakszom, ugyanis apró, gömbölyded alakja, és pattogás szerű mozgása volt.

Viszont elővettem egyik halas könyvem, és abba pont van egy olyan tünet, hogy a növényeken, meg az üvegen nyálkás szürke vagy barna réteg jelenik meg. Ezt gondoltam barna algának, a könyv azt írja, hogy nyálkás algabevonat, a megvilágítást kell javítanom, de ezt eddig is tudtam, illetve nitrit és nitrát szintet kell ellenőriznem, viszont ahhoz még kell teszt. Úgyhogy remélem akkor ez is meg fog oldódni az új világítással. :)

Több
15 éve 10 hónapja #1014 Írta: P51D
Esetleg nem így néz ki:

Na ez a planária. Ha ez az, ennek kell utána nézni, hogy lehet kiírtani, hogyan kerülhetett be.
Mellékletek:

Több
15 éve 10 hónapja #1015 Írta: P51D
Hmmm, az a kis fehér biz-basz ez érdekes...
Fogalmam sincs mi lehet az. Talán planária, vagy hidra? Bár a hidra, úgy tudom megtelepedik egy helyen. Látni kellene. Másik kérdés, hogyan került bele a vízbe. 1.halakkal? 2. növényekkel? 3. vízcserénél? Nem lehet, hogy került a forrás vízből az akváriumodba?

Több
15 éve 10 hónapja #1016 Írta: fgabor87
Nahh ebből heti 2 vízcsere lesz, már látom. Főleg, hogy a vasfa viszonylag nagy mennyiségben fordul elő, és áztatás meg főzőcskézés ellenére is rettenetesen színezi a vizet. Ami egy bizonyos fokig jól megy mind a halakhoz, mind a növényekhez, de egy idő után már túlzás. :)

Viszont adódott egy kis probléma, tegnap mikor felkapcsoltam a világítást, egy pici fehér élőlényt vettem észre, amint felfelé mászik, vagy inkább pattog? Először olyan érzésem volt, mintha kívül egy kis muslica repülgetne folyton neki az üvegnek, aztán rájöttem, hogy ez belül van. Ma megint világítás felkapcsolásakor vettem észre, ugyan azon a helyen. Megnéztem közelebbről, mintha pici farka is lenne, és teljesen fehér. Csak egyet láttam, ezt sikerült is kifognom B) remélem több nincs benne.
De mi lehet ez a kis lény? Vízibolha? Lehet, hogy a halakkal együtt hoztam be, mert halak előtt kb 2-3 hetet állt az aksi összerakva, és nem találkoztam ilyennel. Ha esetleg van még ilyen a vízben, mit lehet tenni ellenük?

Amúgy tegnap beszereztem egy kis nagymarosi vizet, az 30 nk. :D Szóval marad a zebegényi csapvíz és a szellőztetés.

Igen, szűrőt abban nyomkodom ki, ami aksiból lejött, bár azt olvastam, hogy ilyen pici felületen nem nagyon működik a biológiai szűrés, mert nem telepedik meg rajta elég baci, de akkor már az a kevés se vesszen kárba, ami rajta van nemigaz? :D
Vasfa meg kezd javulni, Sok helyen már el is tünt róla ez a fehér trutyi. Most tettem aktív szenet a vízbe, hátha valami anyag túlzott jelenléte okozza a barna algát. Majd meglátjuk segít-e.

Több
15 éve 10 hónapja #1017 Írta: P51D
Amit leírtál, jól csinálod. :)
Szűrőt mindig abban a vízben nyomkodd ki, amit vízcserénél leszívsz az aksiból. Be fog indulni szépen. A "penészedés" a fán nem tudom mitől van. Szerintem nem is penész. Volt a munkahelyemen egy 45 literes akváriumom, abban úgyan ezt "csinálta" a vasfa. Aztán elmúlt. Gondolom beállt az egyensúly és szépen eltünt. Forrás vízzel szerintem ne kísérletez. A fene tudja, hátha van benne olyan anyag amit nem kedvelnek a halak. Szerintem, ahogy már írtam, forrald fel, szellőztesd ki a klórt a helyi vizedből. Jó lesz az is. Nem sokkal lágyabb a pesti víz sem. :(
Majd ha esetleg megpróbálod őket szaporítani, ráérsz a vízlágyítással pacsmagolni. :)

Több
15 éve 10 hónapja #1018 Írta: fgabor87
Van növényzet, szellőztetni nagyon ritkán szoktam a vizet, azt is csak azért, mert a világítás még nem az igazi, és nem tudom mennyi oxigént termelnek a növények. Halakat folyton figyelem, hogy mutatnak-e oxigénhiány tüneteket, de eddig még nem láttam. Ha meglesz a végleges világítás, akkor hozok még növényeket, és akkor a porlasztás teljesen ki lesz iktatva.
Amúgy egy Aquael Fan mini szűrőm van, ha szellőztetek, akkor azt is ezzel csinálom, tud levegőt porlasztani a vízbe, de pl ma csak kb 1-2 órát ment a porlasztás. Hetente szoktam ezt is tisztítani a vízcserével együtt. Eddig elég volt, aztán most hogy vannak halak is... majd kiderül kell-e sűrűbben.

Hetente cserélek le kb 10 litert, ugye 35 literes az aksi, nincs csurig, meg talaj, fák.. olyan 30 liter víz lehet benne kb.
Én Zebegényben lakom, sajnos itt ilyen a víz. Lehet az lesz, hogy Pestről hozatok én is vizet, vagy szomszéd településeken is megnézem. Állítólag Nagymaroson jobb a víz, de arra meg azt mondják, hogy nitrites nagyon. Gondolom az sem jó a halaknak.

Esővízzel én is próbálkoztam, de macerás, meg sok idő... Van itt egy forrás, annak annyival jobb a vize, hogy nincs benne klór. :) De ugyan így 20nk és 8-9 körüli PH.

Több
15 éve 10 hónapja #1019 Írta: P51D
Ja, apropó. Van olyan topik is amiben a víz kémiáról van szó. Azt is érdemes olvasni.
Amúgy megkérdezhetem, az ország melyik táj egységén laksz? Nem a pontos cím érdekel! :)
Csak kíváncsi vagyok hol van 20-as keménységű víz és 8-9 pH. Ahol én lakom Piliscsabán, sokáig itt is 20-nál keményebb volt a víz(!) és a pH is hasonló a Tiedhez.
Mindig Budapestről, a munkahelyemről cipeltem a vizet haza kannákban. Vagy esővizet, havat gyűjtöttem-szűrőgettem... De ez az utóbbi nem volt igazán jó. Bár mostanában próbából méregettem a vizet itthon is. Mintha más kútból-forrásból dolgozna a Vízmű. A keménység 16 körül alakul. Ugyan azzal a teszt folyadékkal mérve.

Több
15 éve 10 hónapja - 15 éve 10 hónapja #1020 Írta: P51D
Nézd, szerintem a 8-9 pH-hoz nem érdemes hozzányúlni. Ha nem ingadozik szélsőséges értékek közt, ehhez is hozzászoknak. A túlzott lúgos- ill savas irányba ne menjen. Nekem jobban hozzáértők mondták, hogy sokkal rosszabb a halaknak, ha ingadozik a víz pH és a keménység. Talán csökkentheti némileg a CO2 tabletta. Valami magyar cég gyártja. A növényeknek is hasznos. Nem tudom szellőztetés és növényzet van-e az akváriumodban? Ha van növény, 8 neonnak és a későbbiekben az esetleges corydorasoknak fölösleges a szellőztetés. Napközben a növények termelnek annyi oxigént amennyire szükségük van. A fölösleges szellőztetéssel, tudtommal ki lehet "hajtani" a CO2-t a vízből. Viszont a CO2-nek szerepe van a pH-értékekben és a növényeknek tápanyagként szükségük van rá. Nekem 110 literes akváriumom van. 12-15 vörös neon, 8-10 serpa, 8 panda, 3 vitorlás, 1 anci, rengeteg növény (lásd Az akvárium szűrése fórumon a képet) és nincs szellőztetés. Már lassan 4. éve. Be van építve, bár mikor üzembe helyezhető. Vész esetére. Az oxigén pótlást a vízfelszín mozgatásával érem el. A barna algád lehet, hogy attól van, hogy még nem állt be igazán az akvárium vized.
Milyen szűrésed van? Milyen időközönként tisztítod? Milyen időközönként és mennyi vizet cserélsz 35 literből?
Last edit: 15 éve 10 hónapja by P51D. Indoklás: Nyelvtani hiba

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.401 másodperc