Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
14 éve 4 hónapja - 14 éve 4 hónapja #901 Írta: P51D
P51D válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia! Kellemes Ünnepeket!
Az, hogy sügért szeretnél tartani, tág fogalom. Milyet? Dél-Amerikait? Afrikait? Ha afrikait, azon belül melyik csoportot? Tanganyika-, vagy Malawi-tavi sügereket? Esetleg nílusi, vagy egyéb folyami fajokra esett a választásod? Nem mindegy! A dél-amerikai fajok zöme igényli a lágy vizet. Bár sokuk már toleráns a keményebb vízzel szemben. A vitorlás is ilyen sügér faj. Már egész jól tűri a "hazai" víz viszonyokat. Nekem is van egy pár amelyik sima budapesti csapvízben ikrázik. Hallottam, olvastam róla, hogy a diszkosz is bírja a nem túl kemény (10-14 °nk) vizet. De a szaporodása, de talán még az ellenállóképessége szemszögéből is jobb neki a lágy víz. Ha nem vagy gyakorlott akvarista, semmiképpen ne velük kezdjél. Szerintem nagyon drága "tanulópénz" lenne. A vízlágyítással kapcsolatos megjegyzésed még kiegészíteném azzal, hogy 210 liternél a vízlágyítás nem csak idő, hanem energia, ebből következően pénz kérdése is...
A diszkoszhal mellé azért javasolnak csak néhány fajt, mert ők azok, amelyek jobban elviselik a diszkoszoknak szükséges magasabb (28-29 °C) vízhőmérsékletet. Tudtommal egyébként nem agresszív fajta. Terület védő ösztöne van ugyan, de nem támadó jellemű hal.
Afrikai sügerek. Kemény vízben ezek egész jól érzik magukat. Mindenképpen ajánlanám, hogy keress valami szakirodalmat (akár a neten is). Remélem nem veszik reklámnak, én ezt a könyvet ajánlom az afrikai sügerekhez: Lukács-Sinkó: A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága.
Némelyiküket nem is nehéz tartani. Viszont a megfelelő fajok párosításához kell egy kis szakértelem. Az irodalomból, vagy a sügér szakértőktől lehet tanácsokat kapni ez ügyben.
Amennyiben kezdő akvarista vagy, kemény vizek vannak felétek és mégis viszonylag egyszerűen tartható, látványos, nem túl igényes halakat akarsz tartani, ajánlom a kalászhalakat. Ezek viszonylag nagy méretű (10-15 cm), egyébként afrikai sügerekkel is társítható halak. Nézz utána például a Boeseman-kalászhalnak (Melanotaenia boesemani, vagy a türkíz kalásznak (M. lacustris) esetleg a vörös kalász halnak (Glossolepis incisus)
Last edit: 14 éve 4 hónapja by Moderátor.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Magician, tomsityu001

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 4 hónapja #902 Írta: Magician
Magician válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok, Kellemes Ünnepeket Kívánok ! Több hét felkészülés után eljutottam addig, h akváriumom is van: 210L-es. Rögtön felcsillant a szemem, h milyen jó lenne sügért tartani benne, de sajnos nagyon kemény nálunk a víz ( Bakony) több megoldás is eszembe jutott: vízforralás, ioncseréltvíz...de ez mind időigényes főleg egy ekkora akváriumnál.Az lenne a kérdésem, h tényleg ennyire szigorúan kell venni az adatokat? mert pl.: a vitorlás bírja a sima csapvizet akkor hátha más fajták is elviselnék? és még 1 kérdés a diszkoszhal mellé tényleg csak az a pár fajta telepíthető( pontylazacfélék, ill algaevők)?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 4 hónapja #903 Írta: Pöttömbaba
Pöttömbaba válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Hu nagyon szépen köszönöm ezt a gyors választ. Nos igen, elolvastam a német leírást a sera aquatan-on de mivel nem tudok németül ezért nem voltam biztos a dolgomban, reméltem, hogy ez a funkciója. :) A szűrőnek van kivezető nyílása, az keveri most a vízfelszínt, de buborékok nem jönnek belőle. (Van egy tartalék levegőztetőm, ami max. 50 literig van, ha valami gond lesz akkor berakom végszükség esetén azt) Egyébként csak abból láthatom, hogy nem elég az oxigén ha feljönnek és ,,pipálnak"? vagy van más látható jele is? Esetleg a 3 aranyhal mellé lehet még valami mást is tenni? olvastam, hogy más típusú halakkal nem jönnek ki túl jól... És köszönöm a tippet a levegőztetővel kapcsolatban lehet megcsinálom úgy...

Több
14 éve 4 hónapja #904 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia neked is boldog karácsonyt.
ha raktál Sera Aquatan-t a vízbe akkor nyugodtan beleteheted a (friss vízbe) a halacskákat, semmi bajuk nem lesz nekik ezt a szert direkt ilyen esetekre találták ki. de ez rajta van a használati utasításán is. A kis akid amiben jelenleg a halak úszkálnak az meg elég rossz hogy zavaros lett mert az nem tesz jót a halaknak, én ajánlom figyelmedbe hogy rakd át az új akváriumba. A levegőztetőből jelenleg nem lehet kapni hangtalant, mindegyikbe membrán van ami oda vissza jár iszonyatos sebességgel és ez okozza a zajt. Erre 2 megoldás van , ugyebár van egy belső szűrőd amihez elméletileg van egy levegőbeszívója, ez majdnem hangtalan ( csak a buborékok pezsgését kell elviselned)
A 2 módszer hogy fogsz egy jó hosszú levegő csövet és berakod a levegőztetőt egy zárható szekrénybe ( de ne légmentesen zártba) ez olyan 90%-ban csökkenti a zajt.
Az aljzat amit vettél annak mi a pontos neve ? Mert én ilyen talajról nem igen hallottam, növény tápanyagos az van azt tudom de hogy lebontana mindent arról még nem. Ill: ha csak nem talajszűrőt használsz.

Tommy

Több
14 éve 4 hónapja #905 Írta: Pöttömbaba
Pöttömbaba válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok :)
Először is mindenkinek szeretnék Boldog Karácsonyt és kellemes Ünnepeket kívánni.
Nemrégiben kezdtem csak el utána olvasgatni az akvarisztikának és a díszhaltartásnak, ezért még nagyon kezdő vagyok a témában. Örököltem egy teljesen új 54 literes akvárium szettet, van hozzá fűtő, szűrő meg valamilyen kompresszor... Feltöltöttem csapvízzel és öntöttem hozzá ilyen Sera Aquatan-t, hogy előkészítsem a halaknak. Vettem bele 4 élő növényt, amit a boltban ajánlottak nekem aranyhalakhoz. És olyan aljzatot, ami állítólag lebontja az ürüléket meg a kaját (ilyen sóder szerű) Eddig rontottam el valamit? A kompresszor amit kaptam a szetthez, olyan hangos hogy nem lehet mellette még filmet nézni sem, nem hogy aludni, ezért kikapcsoltam (még nem tettem bele a halakat)
Eddig minden oké, de a régi kis akváriumomban kezd a víz zavarossá válni, de még csak 1 napja van a nagy akváriumban az új víz és nem merem áttenni a halakat. (3 kis aranyhal - amiről tudom, hogy csak 100 l felett szabadna tartani, de hát ezt kaptam, az aranyhalaim pedig eddig is megvoltak...) Tudtok valamit ajánlani? Vagy javítani, ha valamit nem jól csináltam? Előre is köszönöm a segítséget :)

Több
14 éve 4 hónapja #906 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Először is gyöngykavicsot javasolok, másodszor a növények nem fogják fel az algásodást,
az a túl sok vagy kevés fénytől a túlzott etetéstől alakulhat ki. Amúgy bármilyen növényt telepíthetsz amiknek azonosak az igényeik (hőmérséklet, vízkeménység, tápanyagigény és hasonlók) és ha lehet a halak igényeivel is harmonizáljon. Javaslom előbb nézz utána szakirodalomban mert vannak jó könyvek amiből össze lehet állítani a megfelelő növényeket.
Én személy szerint műnövényt nem használnék.
Üdv Attila
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gendyke1

Több
14 éve 4 hónapja #907 Írta: gendyke1
gendyke1 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
SZiasztok!

Jövöhéten jön meg egy 105l akvárium szettem. A kérdésem az lenne,hogy milyen akvárium talajt vegyek bele és mien élő növényt ami felfogja az algásodást és jól bírja,közkedveltebb nem olyan igényes élő növény és ebből mennyit meg egy műnövényt is akarok bele. Jó lenne ha név szerint írnátok le légyszi,régen volt akváriumom csak kisebb voltam,de nem emlékszem,hogy mien talaj volt.
Esetleg tapasztalat meik növény bírja jól és jól hozzájárul a biologiai fenntartáshoz az akváriumban.
Algák ellen és takarításra meg algaevő(kre) gondoltam,4 párduccsíkhal,4 páncélosharcsa meg ha vmi ajánlanátok csiga vagy ilyesmi.

Válaszokat előre is köszönöm!:)

Kellemes Ünnepeket!

Több
14 éve 4 hónapja - 14 éve 4 hónapja #908 Írta: Magician
Magician válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia! Azt tudnám javasolni, h olvass! Én még nem vagyok túl tapasztalt, de megpróbálok segíteni, a "kiugrás" a labirintkopoltyúsaknál szokott néha előfordulni és a párolgás miatt javasolt. Ahogy az előttem szóló mondta 1cm-enként/ 1l-rel szoktak számolni, de figyelembe kell venni a halak természetét ( pl: territóriális viselkedés vagy mozgásigény) ! 1 fajta halból 1et tartani nem javasolt...amúgy nincsenek sokan az aksidba.
Last edit: 14 éve 4 hónapja by Magician.

Több
14 éve 4 hónapja #909 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
szia. nekem aranyhalaim vannak. Ők alapvetően hideg vizi halak és nem szokták őket más halakkal egy akváriumba tenni... legalábbis ezt olvastam róluk. Ennek ellenére nekem régebben (7-8) éve vitorlás halakkal meg mollykkal voltak egy akiban. Most a lakás fűtése miatt volt, hogy 27 fokos volt a vizük, próbáltam hűteni is, de általában a 25 fok volt a jellemző. Ennek ellenére jól megvannak (volt egy kis véresedés, de elmúlt. utólag arra gondolok, hogy egy éles kavics okozhatta, amit nem láttam).

A másik dolog, meg általában mindenütt azt javasolják, hogy 1 cm halra 1 liter víz kell, hogy jusson, akkor elkerülheted a túlnépesítést. Tehát a 10-12 centiméteres aranyhalad elvesz 12 liter vizet (máshol azt olvasni, hogy aranyhalat 100 literesen alul ne tartsunk). Így kiszámolhatod kb. hogy sok halad van-e v még jöhet :)

Amit javasolnék, hogy Corydorast tegyél bele. Békés halacska és az aljzaton úszik, összeszedi a lehullot ételmaradékot. Csoportban szeret úszkálni

Lefedni szerintem csak azért kellene, hogy ne párologjon. Olyanról még nem hallottam, hogy bármi is kimászna az akváriumból...

Remélem tudtam segíteni a tapasztalataim megosztásával :)

Több
14 éve 4 hónapja #910 Írta: Marley
Marley válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Természetesen van benne levegőztető és szűrő is, meg világítás, a szűrő/levegőztető egy Aquael Fan plus 1, csak fűtő nincs benne de a szobában mindig 28 fok körül van a hőmérséklet.

Több
14 éve 4 hónapja #911 Írta: Marley
Marley válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
sziasztok pár napja kaptam egy 50 literes akváriumot halakkal együtt: 1db aranyhal (tudom hogy nem tartható de semmi baja nincs a többiekkel sem, de ha gond lesz kiteszem egy másikba) 2db fekete tetra dánió, 2db amanda lazac, és 2 db pink dánió van benne és semmi bajuk nincs egymással és az aranyhal se eszi meg őket pedig 3-4 cm-esek az aranyhal meg kb 10-12 cm-es! szóval azt szeretném kérdezni hogy milyen halakat lehet betenni hozzájuk még akkor is ha valamelyiket átkel raknom másikba, és mennyit? Továbbá érdeklődnék hogy milyen algaevőt vegyek mert olvastam hogy lekel fedni az akváriumot mert kimásznak, és ez úgy van kialakítva hogy nem lehet lefedni teljesen! Segítsetek légyszi! Előre is köszönöm! vannak szines kövek az alján egy nagy mű növény egy hajó és egy kolosszeum az akváriumban!

Több
14 éve 4 hónapja #912 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Pasa sokat tudna mesélni az ecet és Mac viszonyáról! :whistle:

Mary

Több
14 éve 5 hónapja #913 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Igen..ebben van valami!:)
Valóban kemény mind a sósav,mind az ecet illata-én mindkettővel bánok.Ajánlott főleg a savnál erkélyen vagy szabadban ténykedni-de ha más nincs akkor legalább nyissunk ablakot.Nagyban megkönnyíti a dolgot ha a nagyja követ előbb mechanikailag távolítjuk el-egyetértünk;)

Több
14 éve 5 hónapja #914 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
A korábban említett ecet mellett még használható a kerámialapos tűzhelyek tisztításához használatos pengés kaparó.
Általában az ecetes mosás előtt azzal szoktam lekaparni a nagyja vízkövet. Előnye, hogy kevesebb ideig lélegzem be az ecetet, ergo nem fulladok meg.

Mary

Több
14 éve 5 hónapja #915 Írta: gosta
gosta válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Én ecetet használok, nekem teljesen bevált, még a vastag vízkő is leoldódik az akváriumüvegről vele. A titka, hogy nem súrolni kell vele, hanem egy kicsit rajtahagyni. A másik, amit használok: háztartási citromsav. A nedves szivacsot belemártom a porba, felviszem, és várok...Ha szükséges, többször megismétlem. Nekem még nem volt olyan vízkővel dolgom, ahol ez ne lett volna elegendő. De persze a sósav gyorsabb.

Több
14 éve 5 hónapja #916 Írta: trek
trek válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Én háztartási sósavat (20%-os) használok, ez sem veszélytelenebb, de hatékony és kellő odafigyeléssel nem okoz gondot. Higítani jobban nem kell, a szilikont pedig nem bántja. Miután a vízkövet leoldotta egy vizes öblítés és lehet berendezni. A súrolás nem annyira célravezető.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
14 éve 5 hónapja #917 Írta: aquamagic
aquamagic válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
hali!

ha vízkő, akkor sósavat hígíts fel 1:1 arányban vízzel, majd nedvesíts meg egy szivacsot, ezzel dörzsölgesd az üveget. kesztyű legyen rajtad! a ragasztást kerüld el, bár nem hinném, hogy a sósav bántja.

Több
14 éve 5 hónapja #918 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok. Vettem egy 120 literes akváriumot kéz alól. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom a vízkövet eltávolítani róla? Neten említenek domesztoszt meg fehérítőt, de az nekem veszélyesen hangzik. Próbáltuk csak súrolni, citrommal meg ecettel, de egyik se nyerő. Ti ezt hogyan oldjátok meg?

Több
14 éve 5 hónapja #919 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
nem feltétlenül, de próbáld meg elirányítani onnan a vizet
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: jocopoco95

Több
14 éve 5 hónapja #920 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Megnéztem mennyire borzolja a szűrő a növényeket. az akvárium másik oldalában lévő növény is vagy 3 centiméterrel leng ki. Ez soknak számít?

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.352 másodperc