- Köszönetek: 35
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- P51D
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
Az, hogy sügért szeretnél tartani, tág fogalom. Milyet? Dél-Amerikait? Afrikait? Ha afrikait, azon belül melyik csoportot? Tanganyika-, vagy Malawi-tavi sügereket? Esetleg nílusi, vagy egyéb folyami fajokra esett a választásod? Nem mindegy! A dél-amerikai fajok zöme igényli a lágy vizet. Bár sokuk már toleráns a keményebb vízzel szemben. A vitorlás is ilyen sügér faj. Már egész jól tűri a "hazai" víz viszonyokat. Nekem is van egy pár amelyik sima budapesti csapvízben ikrázik. Hallottam, olvastam róla, hogy a diszkosz is bírja a nem túl kemény (10-14 °nk) vizet. De a szaporodása, de talán még az ellenállóképessége szemszögéből is jobb neki a lágy víz. Ha nem vagy gyakorlott akvarista, semmiképpen ne velük kezdjél. Szerintem nagyon drága "tanulópénz" lenne. A vízlágyítással kapcsolatos megjegyzésed még kiegészíteném azzal, hogy 210 liternél a vízlágyítás nem csak idő, hanem energia, ebből következően pénz kérdése is...
A diszkoszhal mellé azért javasolnak csak néhány fajt, mert ők azok, amelyek jobban elviselik a diszkoszoknak szükséges magasabb (28-29 °C) vízhőmérsékletet. Tudtommal egyébként nem agresszív fajta. Terület védő ösztöne van ugyan, de nem támadó jellemű hal.
Afrikai sügerek. Kemény vízben ezek egész jól érzik magukat. Mindenképpen ajánlanám, hogy keress valami szakirodalmat (akár a neten is). Remélem nem veszik reklámnak, én ezt a könyvet ajánlom az afrikai sügerekhez: Lukács-Sinkó: A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága.
Némelyiküket nem is nehéz tartani. Viszont a megfelelő fajok párosításához kell egy kis szakértelem. Az irodalomból, vagy a sügér szakértőktől lehet tanácsokat kapni ez ügyben.
Amennyiben kezdő akvarista vagy, kemény vizek vannak felétek és mégis viszonylag egyszerűen tartható, látványos, nem túl igényes halakat akarsz tartani, ajánlom a kalászhalakat. Ezek viszonylag nagy méretű (10-15 cm), egyébként afrikai sügerekkel is társítható halak. Nézz utána például a Boeseman-kalászhalnak (Melanotaenia boesemani, vagy a türkíz kalásznak (M. lacustris) esetleg a vörös kalász halnak (Glossolepis incisus)
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Magician
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
- Köszönetek: 3
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Pöttömbaba
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
- szotyika
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 486
ha raktál Sera Aquatan-t a vízbe akkor nyugodtan beleteheted a (friss vízbe) a halacskákat, semmi bajuk nem lesz nekik ezt a szert direkt ilyen esetekre találták ki. de ez rajta van a használati utasításán is. A kis akid amiben jelenleg a halak úszkálnak az meg elég rossz hogy zavaros lett mert az nem tesz jót a halaknak, én ajánlom figyelmedbe hogy rakd át az új akváriumba. A levegőztetőből jelenleg nem lehet kapni hangtalant, mindegyikbe membrán van ami oda vissza jár iszonyatos sebességgel és ez okozza a zajt. Erre 2 megoldás van , ugyebár van egy belső szűrőd amihez elméletileg van egy levegőbeszívója, ez majdnem hangtalan ( csak a buborékok pezsgését kell elviselned)
A 2 módszer hogy fogsz egy jó hosszú levegő csövet és berakod a levegőztetőt egy zárható szekrénybe ( de ne légmentesen zártba) ez olyan 90%-ban csökkenti a zajt.
Az aljzat amit vettél annak mi a pontos neve ? Mert én ilyen talajról nem igen hallottam, növény tápanyagos az van azt tudom de hogy lebontana mindent arról még nem. Ill: ha csak nem talajszűrőt használsz.
Tommy
- Pöttömbaba
- Nem elérhető
-
Először is mindenkinek szeretnék Boldog Karácsonyt és kellemes Ünnepeket kívánni.
Nemrégiben kezdtem csak el utána olvasgatni az akvarisztikának és a díszhaltartásnak, ezért még nagyon kezdő vagyok a témában. Örököltem egy teljesen új 54 literes akvárium szettet, van hozzá fűtő, szűrő meg valamilyen kompresszor... Feltöltöttem csapvízzel és öntöttem hozzá ilyen Sera Aquatan-t, hogy előkészítsem a halaknak. Vettem bele 4 élő növényt, amit a boltban ajánlottak nekem aranyhalakhoz. És olyan aljzatot, ami állítólag lebontja az ürüléket meg a kaját (ilyen sóder szerű) Eddig rontottam el valamit? A kompresszor amit kaptam a szetthez, olyan hangos hogy nem lehet mellette még filmet nézni sem, nem hogy aludni, ezért kikapcsoltam (még nem tettem bele a halakat)
Eddig minden oké, de a régi kis akváriumomban kezd a víz zavarossá válni, de még csak 1 napja van a nagy akváriumban az új víz és nem merem áttenni a halakat. (3 kis aranyhal - amiről tudom, hogy csak 100 l felett szabadna tartani, de hát ezt kaptam, az aranyhalaim pedig eddig is megvoltak...) Tudtok valamit ajánlani? Vagy javítani, ha valamit nem jól csináltam? Előre is köszönöm a segítséget
- karancsalja66
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 83
az a túl sok vagy kevés fénytől a túlzott etetéstől alakulhat ki. Amúgy bármilyen növényt telepíthetsz amiknek azonosak az igényeik (hőmérséklet, vízkeménység, tápanyagigény és hasonlók) és ha lehet a halak igényeivel is harmonizáljon. Javaslom előbb nézz utána szakirodalomban mert vannak jó könyvek amiből össze lehet állítani a megfelelő növényeket.
Én személy szerint műnövényt nem használnék.
Üdv Attila
- gendyke1
- Nem elérhető
-
Jövöhéten jön meg egy 105l akvárium szettem. A kérdésem az lenne,hogy milyen akvárium talajt vegyek bele és mien élő növényt ami felfogja az algásodást és jól bírja,közkedveltebb nem olyan igényes élő növény és ebből mennyit meg egy műnövényt is akarok bele. Jó lenne ha név szerint írnátok le légyszi,régen volt akváriumom csak kisebb voltam,de nem emlékszem,hogy mien talaj volt.
Esetleg tapasztalat meik növény bírja jól és jól hozzájárul a biologiai fenntartáshoz az akváriumban.
Algák ellen és takarításra meg algaevő(kre) gondoltam,4 párduccsíkhal,4 páncélosharcsa meg ha vmi ajánlanátok csiga vagy ilyesmi.
Válaszokat előre is köszönöm!
Kellemes Ünnepeket!
- Magician
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 3
- roberto8802
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 97
A másik dolog, meg általában mindenütt azt javasolják, hogy 1 cm halra 1 liter víz kell, hogy jusson, akkor elkerülheted a túlnépesítést. Tehát a 10-12 centiméteres aranyhalad elvesz 12 liter vizet (máshol azt olvasni, hogy aranyhalat 100 literesen alul ne tartsunk). Így kiszámolhatod kb. hogy sok halad van-e v még jöhet
Amit javasolnék, hogy Corydorast tegyél bele. Békés halacska és az aljzaton úszik, összeszedi a lehullot ételmaradékot. Csoportban szeret úszkálni
Lefedni szerintem csak azért kellene, hogy ne párologjon. Olyanról még nem hallottam, hogy bármi is kimászna az akváriumból...
Remélem tudtam segíteni a tapasztalataim megosztásával
- Marley
- Nem elérhető
-
- Marley
- Nem elérhető
-
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Valóban kemény mind a sósav,mind az ecet illata-én mindkettővel bánok.Ajánlott főleg a savnál erkélyen vagy szabadban ténykedni-de ha más nincs akkor legalább nyissunk ablakot.Nagyban megkönnyíti a dolgot ha a nagyja követ előbb mechanikailag távolítjuk el-egyetértünk;)
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Általában az ecetes mosás előtt azzal szoktam lekaparni a nagyja vízkövet. Előnye, hogy kevesebb ideig lélegzem be az ecetet, ergo nem fulladok meg.
Mary
- gosta
-
- Nem elérhető
-
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 26
- aquamagic
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1
ha vízkő, akkor sósavat hígíts fel 1:1 arányban vízzel, majd nedvesíts meg egy szivacsot, ezzel dörzsölgesd az üveget. kesztyű legyen rajtad! a ragasztást kerüld el, bár nem hinném, hogy a sósav bántja.
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 97
- Pasa
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 360
- jocopoco95
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 76