Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
14 éve 3 hónapja #841 Írta: gendyke1
gendyke1 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Van egy ilyen fű félém is. Vele mi a helyzet?
Meg persze előzők...:)
Mellékletek:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 3 hónapja - 14 éve 3 hónapja #842 Írta: gendyke1
Akkor őt hogyan? Többivel mi a helyzet? Utolsó képnél orhideára tippelek de fogsincs h az-e és jó e így?
Last edit: 14 éve 3 hónapja by gendyke1.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 3 hónapja #843 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
278 as kép kardfű ültetése helytelen kirohad a gyökérzete igy

Tommy

Több
14 éve 4 hónapja #844 Írta: gendyke1
Sziasztok!
Megtörtént a növények betelepítése,elvileg jól csináltam,de küldök képeket h biztos legyek benne:).

A 278. kardfű ültetve.
A 279. páfrány egy üregbe téve (azt olvastam ne rakjam talajba)
A 280. vízikehely ,szavanah fára damilozva.
A 281. Hortenziának adták,de szerintem nem az,sőt fogalmam sincs mi lehet,egy sziklára erősitettem,mert hosszú gyökere nemvolt.Szerintetek mi lehet és hogyan ültessem vagy jó ez így?

Remélem a többi azért jó:).

Köszönöm.
Mellékletek:

Több
14 éve 4 hónapja - 14 éve 4 hónapja #845 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Saját praktikám indítás után:
- rögtön díszek (kövek, fa) behelyezése, majd a víz paramétereinek ellenőrzése
- 3-4 nappal növények telepítése - szintúgy víz paramétereinek ellenőrzése, szükség esetén korrigálás
- 2 héttel halak fokozatos telepítése (hetente max. 5 hal nagyobbakból, kisebbekből 7-8) - a víz ellenőrzését ekkor is rendszeresen elvégzem

Miért? A fenti módon fokozatosan terhelem a vizet, így hagyok időt a megfelelő baktérium kultúra kialakulásához.
A természetet nem lehet sürgetni, így neked is fejet kell hajtanod előtte, és alkalmazkodni hozzá.

Az utolsó halak betelepítésétől számított kb. 1-1,5 hónap mire azt lehet mondani, hogy egy medence "beállt". Persze nagy mértékben függ, hogy mivel, hogyan, és hányszor eteted a halakat, ill. tápozod-e a növényeidet.

A fentiek a saját tapasztalataimat/véleményemet tükrözik.

Mary
Last edit: 14 éve 4 hónapja by mmccannon.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gendyke1

Több
14 éve 4 hónapja #846 Írta: gendyke1
Ja és még aztis olvastam,hogy a növényeket a feltölés utáni nap ültessem be. EZigaz? VAgy többet kell várni?

Több
14 éve 4 hónapja - 14 éve 4 hónapja #847 Írta: gendyke1
Köszönöm. Bevált jól működik:). Még valami,amikor az akváriumot kezdtem berendezni előtte az akváriumot kitörölgettem langyos vizes törölközővel,tető volt rajta végig, semmi olyan nem volt benne,de kiöblíteni nem öblítettem ki mert nagy, áttöröltem,a kavicsokat 12x átmostam kb.5 kg-onként. 1 napja "járatom" kezd tisztulni.
A kérdésem az lenne,hogy nagy baj-e hogy nem öblítettem ki csak áttöröltem az akváriumot,tettem bele sera vízelőkészítőt is, ha várok 1 hetet a halak betelepítésével és végigmennek a berendezések lehet emiatt bajuk vagy addigra kitisztítja? De látszólag semmi szennyeződés nemvolt, nagyon por sem.
Last edit: 14 éve 4 hónapja by Moderátor. Indoklás: Rengeteg helyesírási hiba

Több
14 éve 4 hónapja - 14 éve 4 hónapja #848 Írta: mmccannon
Fűtőt ne a sarokba tedd, hanem a hátlapra, haránt felcuppantva az üvegre. A szűrő diffúzorának áramlása "teríti" a hőt az egész akváriumban.

Fűtőt kalibrálni is szoktak:
- a fűtő termosztátját maximumra csavarod, és a konnektorba dugod,
- (feltételezve, hogy 24 Celsiust akarsz) figyeled a hőmérőt, és amikor a víz hőfoka eléri a 24 C-t, akkor állítod be a fűtő termosztátját 24-re.

Teljesen száraz felületre kell ragasztani (kétoldalas cellux-al) a posztert. Úgy nem szivárog mögé víz/pára.

Mary

Több
14 éve 4 hónapja #849 Írta: gendyke1
Beszereltem a szűrőt és fűtőt. A fűtőt belülre tettem a sarokba és az oldal üvegen mellé a szűrőt. Nem étem,hogy a hőmérő 24 fokot mutat(ellentétes oldalfalon),de az automata fűtő meg 26ra és mégsem melegít,csak néha. Ez mitől van?

Ja és a posztert feltettem ,de olan mintha vízlenne az üveg meg a poszter között és ien sötét vnalak látszanak.El leht zt tünttni vhogy?

Válaszkat előre is köszönöm!

Több
14 éve 4 hónapja - 14 éve 4 hónapja #850 Írta: mmccannon
Nincs egy hete, hogy regeltél, és ebben a topikban vártad, hogy 3-4 üveggolyótól leikrázzanak a dánióid. :sick:

Kicsit fogd vissza magad, különben olyan könyvlistát zúdítok rád, amit ki is fogok kérdezni. :evil:

Mary

Több
14 éve 4 hónapja #851 Írta: kis-Pleco
kis-Pleco válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Ezeket a könyveket mindig mondod :lol:

Több
14 éve 4 hónapja - 14 éve 4 hónapja #852 Írta: mmccannon
Drótkefével megkeféled, hogy a laza részeket eltávolítsad. Utána 2-3 alkalommal kifőzöd sós vízben.

Meleg szívvel ajánlom, hogy az alábbi könyveket (is) forgassad, és ne csak akkor, amikor várod, hogy a fa kifőzéséhez való víz felforrjon:
Horn-Zsilinszky: Akvarisztika
Pasaréti: Akvarista műhelytitkok I-II.
Dr. Lányi: Korszerű akvarisztika

A türelem mellett az olvasás az akvarista legfőbb erénye. :evil:

Mary

Több
14 éve 4 hónapja #853 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Na akkor én nem kedvezek különösebben az algázóimnak:(-nálam egyetlen egzotikus dekor nincs az akváriumokban.Megvallom nem tapasztaltam több év alatt sem hogy halaim másféle fára áhítoznának,ugyanolyan jól érzik magukat a Mac által jelzet fa dekorációk között,mint eddig.Én többször uszadékfákat is használok,igaz minden fát kifőzök.
DE:öröm hogy a természetes dekorokat szeretnéd előnyben részesíteni,véleményem szerint jó úton jársz!
T.:Gábor

Több
14 éve 4 hónapja - 14 éve 4 hónapja #854 Írta: P51D
P51D válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Akvarista boltok zömében, (részben törölve - szerk.).
Többféle fa vehető. Mangrove, vasfa, mopani gyökér. De van egy-két bolt ahol már szőlőgyökeret is láttam. Nem vagyok biztos benne, de azt hiszem az algázóknak az első kettő a jobb. Lényeg, ha ilyeneket veszel jó pár napig áztasd be. Föl tudnak úszni a víz tetejére ha nem áztatod be. Valamennyire a vizet is festik (mangrove, vasfa), de ez nem káros a halaknak. Csak olyan sötétebb, sárgás lesz tőle a víz. Dél-Amerikai fajok (neonhal) még kedvelik is.
Last edit: 14 éve 4 hónapja by Moderátor.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: kis-Pleco

Több
14 éve 4 hónapja #855 Írta: gendyke1
Szavanna fa tetszik,ha szerzek egy akvaristikai bolban,utána ien teendőim vanna vele,hogy véglegesen bekerülhessen az akváriumba?

Több
14 éve 4 hónapja - 14 éve 4 hónapja #856 Írta: mmccannon
A "flancosak" közül: vasfa, szavannafa, mahagóni.
Ezeket díszállatkereskedésekben tudod beszerezni.

Másik lehetőség, a saját gyűjtésű fa használata.
Szóba jöhet szőlőtőke, akác gyökér, fűzfa. Platánfa kérgét is lehet e célra használni.

Ha saját gyűjtésű fát szeretnél, lehetőleg olyan helyről, ahol nem volt vegyszerezve (szőlő).

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gendyke1

Több
14 éve 4 hónapja #857 Írta: kis-Pleco
Ha nem találod pont ezt a kettőt akkor például citromfaágat is betehetsz csak kéreg nélkül . (saját tapasztalat)

Több
14 éve 4 hónapja #858 Írta: gendyke1
Aham köszönöm! Honnan tudok szerezni ilyen fát ,egyáltalán milyen lehet? mi a pontos neve?

Válaszokat köszi. :)

Több
14 éve 4 hónapja #859 Írta: kis-Pleco
Az algaevőknek feltétlenül szükséges ,hogy ne csavarodjon meg a belük . Mindenképp tegyél egyet be.

Több
14 éve 4 hónapja - 14 éve 4 hónapja #860 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Hi Gendyke!
Ismerősöd nem is mondott butaságot;)!Akváriumainknál véleményem szerint mindenképpen ragaszkodnunk kellenne a természetes dekorációkhoz-sőt....csak ilyeneket merítenék alá bármelyikőnk helyében.Sajnos nagyon valószínű,hogy a "sziklád" a sok járattal nem egyéb mint mesterségesen előállított könnyűbeton-de remélhetőleg semmi káros nem oldódik majd belőle.
Faágra terelve a szót:csodásak,fantasztikusan otthonossá,természetközelivé varázsolják fogságban tartott élőlényeink környezetét!Ráadásul búvó-rejtőzködő helyekkel is ellátják a kissé takarásban élő halainkat.:)Aztán még egy:ha algázókat szeretnél akkor mindenképpen,mert ugye tudod:egészséges bélműködésükhöz szinte elengedhetetlen a magas rosttartalom...
T.:Gábor
Last edit: 14 éve 4 hónapja by halőrxxl. Indoklás: Helyesírási hiba:(

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.348 másodperc