Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
14 éve 1 hónapja #761 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Azért ne "keskenydj" el..mint írtam is:ha okosan használod a pumpát,akár hónapokig is kiszolgál.Aztán egy slusszpoén:mivel két teljesen független egységből áll,azt mondanám:ha nincs szükséged annyi levegőre,az egyiket egyszerűen vedd ki..így van tartalékod is,ha ez elromlana;)!
Legyünk őszinték:mit várhatunk kis pénzből?Ugye nem sokat...
Ha mégis idővel szeretnél venni egy ismert márkát,akkor ajánlott itt a fórumon kikérni társaink véleményét róla;)Én bizonyosan segítek neked..
Privát is ment-várlak vissza!
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 1 hónapja #762 Írta: kollagén
kollagén válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Üdv!
köszönöm az ismertetést!
hát mikor először kivettem a dobozából, mivel pumpáról van szó, én is kerestem rajta a bemeneti nyílást.ugy gondoltam, h az egyik csonk a be- a másik a kimenet...
ez borzasztó, h képesek ilyesmit piacra dobni, a lajikus(kezdő) meg megveszi, örül h milyen jól be tudta szerezni, dörzsöli a kezét, aztán paff!!!
ezért is tényleg köszönöm, h óvva intettetek.hamarosan be fogok szerezni egy másikat, aminek utána is fogok olvasni!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 1 hónapja #763 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Mátéfi és Halőr kollégákat kiegészítendő - no meg úgy tűnik, és vagyok a "könyvtáros" - figyelmedbe ajánlom Dick Mills a tökéletes akvárium című könyvét.

Nagyon hasznos, mert különböző akvárium típusok szerint halad (édesvízi/trópusi, tengeri, hidegvizi stb, stb.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: kollagén

Több
14 éve 1 hónapja #764 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Én pedig egy tapasztalaton alapuló rövid jellemzést adnék a légpumpádról;)....
Ez a készülék jellemzően különböző aukciós oldalakról szerezhető be,én is így jutottam hozzá..egy kedves barátommal feleztük a felmerülő költségeket-merthogy egy ezresért kettőt adtak!:D
Te még nem tudod,de nekem valódi szenvedélyem a hobbin belül is a régi,és az új technikai berendezések megismerése is....azokat akár vadonatúj állapotban "atomjaira"bontom,hogy megismerjem azok működési elvét-egyben konklúzíókat is levonhassak már előre:).
Nos rövidet ígértem,ugye?
A kis kütyűben két-egymástól független-pumpaegység működik,igen egyszerű berendezés...ennek megfelelően én döbbentem meg a legjobban,mikor szembesültem az általa produkált levegőmennyiséggel!Erre panasz nem lehet,érzésem szerint teljesítménye valahol 2X180-2X200L/min lehet-amíg megy:(
Itt jön a fekete leves,ugyanis semmiféle bemeneti levegőszűrése nincs,az szabadon áramlik be a kifúvócsonkok mellett hagyott résen.Várhatóan ez erősen determinálja a belső elkoszolódást..sajnos azonban a helyzet még ennyire sem rózsás.A készülék oldalán található egy kis fokozatkapcsoló,melynek használatával befolyásolható a léghozam-ha rám hallgatsz,kizárólag a lassabb fokozaton használod,mert ->:pinch: :S Szétveri magát:(Hangja már ekkor csöppet sem barátságos,az eddigi dorombolás határozott brummogássá alakul-és az eddig nálam megfordult készülékek közül egyedül ennek a fogyasztása túllépi a megadott gyári értéket.Ez még mind nem lenne gond,de amikor hangos kerregés közepette konstatálod majd hogy valami van..nos akkor leszakította belül magát a házról:(.Ugyanis olyan módon van felfüggesztve,olyan csavarokkal-na ezt nem minősíteném.
De:semmi gáz,ha az alapfokozaton használod akkor akár hónapokig is elmehet nálad..nálam csupán sórákok keltetése volt rábízva-és jó szível ennél sokkal többet nem is mernék ajánlani hosszú távon.
Fel a fejjel..működni fog,de idővel gondoskodj cseredarabról;)..és ha lehet megbízható cégek ismert gyártmányait részesítsd előnyben.
Sok sikert:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, kollagén

Több
14 éve 1 hónapja #765 Írta: kollagén
Köszönöm Szépen!megfogadom a tanácsokat!:)

Több
14 éve 1 hónapja #766 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Annyira nem ismerem azt a készüléket, de úgy tudom, hogy fölül két csonk található. Egy kiesebb és egy nagyobb átmérőjű. Elvileg a vékonyabbik kimenete - ha függőlegesen tartod a szűrőt - felfelé néz, arra kell rácsatlakoztatni a levegő tömlőt. A nagyobb átmérőjű pedig elvileg 90 fokot zár be a levegőcsonkhoz képest, azaz az néz előre a szűrőből és azon áramlik majd ki a megszűrt vized. Elvileg a szűrőt tetszésed szerinti mélységig tapaszthatod az akváriumod oldalfalához, lényeg, hogy a szűrő teljes egészében kerüljön víz alá, mert a víz biztosítja a berendezés hűtését. Ha úgy állítod be, hogy az áramlási csonk közel legyen a felszínhez, akkor ott fogja jobban biztosítani az áramlást, amely a szemközti akvárium oldalon lefelé fordulva érkezik vissza a szűrőhöz. Ez a jobbik megoldás, én ezt javaslom.

Hogy elég-e a 90 literes medencédhez? Akár elég is lehet, mivel ha 90 literes a bruttó űrtartalma, akkor a nettó akár 15-20%-al is kevesebb lehet ha berendezted. Kb. 4-5 cm-es átlag talajvastagság és a felszíni szintén 3-4 cm szabadon hagyott hely + egyéb berendezési tárgyak elég sok vizet szoríthatnak ki.

Ha nem telepíted túl halakkal az akváriumodat, akár működhet is ezzel a szűrővel.

Olyan talajt használj, ami nem túl apró, tehát nem tömörödik és válik "levegőtlenné", a szemcseméret ne legyen 1,5-2 mm apróbb. Ha harcsafélékben gondolkodsz, akkor célszerű életlen, vagyis gömbölyű homokot/kavicsot használni, hogy a halaid ne sértsék meg magukat turkálás közben.
Arra vigyázz, hogy lehetőleg ne tartalmazzon keménységet okozó anyagot ami kioldódhat a vízbe. Ezt háztartási sósavval esetleg 20%-os ecettel tudod tesztelni. Ha pezseg akkor van benne olyan anyag és attól meg kell szabadulnod felhasználás előtt. Ezt elérheted savazással. Vízzel tisztára mosod az aljzatnak szánt mennyiséget, majd egy műanyag edénybe teszed és annyi háztartási sósavat öntesz rá amennyi ellepi. Úgy hagyod egy két napig, hogy kiforrja magát, közben néhány alkalommal egy fa vagy műanyag eszközzel megkavarod. Vigyázz mert megmarhatja a bőröd és súlyos kárt okozhat a szemedben ha belekerül. Viselj gumikesztyűt. Az savazást követően, ha már nincs pezsgés, akkor legalább 8-10 alkalommal teljesen át kell mosni tiszta vízzel az egészet, és nem árt megmérni az utolsó víz Ph-ját. A felhasznált savat elhelyezéséről gondoskodnod kell, mivel veszélyes hulladéknak minősül. Ne öntsd a csatorna hálózatba.

Ha nem mersz belevágni a savazásba, akkor inkább keress alkalmas aljzatot, amit nem kell savazni. Ez az egyszerűbb és biztonságosabb számodra.

A vízi növények nagy része nemcsak gyökereiken keresztül hanem a leveleiken is fel tudják venni a szükséges tápanyagokat, ezért a talajnak inkább rögzítő szerepe lehet esetedben.

A szép tengeri kagylódat javaslom, hogy hagyd a helyén, nem illik egy édesvízi akváriumba. Giccses. Inkább gondolkozz más dekorációban. Tehetsz bele előkészített gyökereket, ágakat, köveket, kókuszdió héját, esetleg száraz faleveleket, száraz bambusz szárakat, stb. Az ajánlott könyvekben találsz ötleteket, de az internet is alkalmas lehet erre a célra. Dekorációt készen is vásárolhatsz, csak ne csábulj el a tengeralattjáróktól, a búvároktól és hasonló nem akváriumba illő dolgoktól. Törekedj a minél természethűbb megjelenésre. Az az igazán szép akvárium. Érdemes keresgélned egy kicsit a halfajok biotópját illetően és onnan meríthetsz ötleteket.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, kollagén

Több
14 éve 1 hónapja #767 Írta: kollagén
Köszönöm szépen a körültekintő leírást!meg is fogadom őket!
azt még nem tudom, h a szűrőt mennyire kell elmerítenem a vízben?van a tetején egy visszahajló csonk, a levegőjé mellett.. ennek a vízfelszín felett kell lennie?
Nekem egy kb 90 l-es medencém van.elég lesz hozzá ez a technika?
Valamint lenne olyan kérdésem, h ajánlották a marosi homokot aljzatnak.mennyire jó ez és mennyire felel meg az élő növényeknek?a páncélos harcsáknak, illetve más algaevőknek ez nem okoz gondot?
dekorációnak gondoltam tenni az aljára kagylókat...mekkora hatással van ez a víz keménységére?van
(egy hatalmas tengeri kagylóm,nagyon szép)

Több
14 éve 1 hónapja #768 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia,

Nem kell ettől a két készüléknek az üzembe helyezésétől félned. Egyszerű mindkettő és különösebb felkészültséget nem igényel az üzembe helyezésük. Mivel mindkettő elektromos árammal működik, ezért legfontosabb szempont, hogy az érintésvédelmi szabályokat betartsd. Röviden: az áramkörrel nem kerülhet semmilyen kapcsolatba a víz. Tehát a szűrő készülék tekercset tartalmazó részét bármilyen módon kibontani nem szabad, ugyanis a gyárilag kialakított vízzáró képességét tönkre teszed. A készülék vezetékét ne vágd el, ne hosszabbítsd meg és a dugalj úgy legyen elhelyezve, hogy ne folyhasson, vagy ne fröccsenhessen bele víz. Mielőtt benyúlsz az akvárium vizébe, célszerű arra a rövid időre kihúzni a csatlakozót. Ha hosszabb ideig kell kihúznod, úgy engedj az akváriumból vizet egy vödörbe és abba helyezd a szűrőt és járasd mindaddig amíg befejezed a tevékenységed és visszahelyezheted a szűrőt az akváriumba. Ennek azért van jelentősége, hogy ne száradjon ki és pusztuljon el a szűrőközegen kialakult baktériumkultúrád. Ez a típusú belső szűrő nagyon kis szűrőfelülettel rendelkezik. Van benne egy kis szivacs darab illetve egy aktív szenet tartalmazó rekesz. Az aktív szenet időnként cserélni kell, mivel telítődik és akkor már nem látja el a funkcióját, már nem fog megkötni semmilyen káros anyagot, hanem attól is igyekszik majd megszabadulni amit addig megkötött. A szivacsot időnként mosd ki az akváriumból leeresztett vízben, de csak akkor, ha már nem nagyon keringeti a vizet. A mosása legyen felületes, mivel amit barnás kosznak vélsz, annak jelentős része baktérium telep, amely segít az akvárium vized karbantartásában. Ennek megértéséhez ajánlom figyelmedbe ezt a kezdőknek íródott cikket:

akvakultura.blogspot.com/search/label/V%...v%C3%ADzkezel%C3%A9s

Tehát összefoglalva, behelyezed a szűrődet az akváriumba majd bedugod a konnektorba. A szűrő felső részén található csonk arra szolgál, hogy ha rácsatlakoztatod a mellékelt műanyag csövet melynek végén egy regulátor szerű dugó van, akkor levegőt juttat a kiáramló vízbe, amely azonban nem feltétlenül elegendő, vagy helyettesíti a levegőztető készülék használatát.

A levegőztetőnél arra vigyázz, hogy helyezd lehetőleg az akvárium vízoszlopa fölötti magasságba, hogy pl. áramszünet esetén történő leállása miatt a hirtelen keletkező vákuum ne indítson el egy fordított folyamatot, melynek során a bevezető tömlőn keresztül visszaáramolhat az akvárium vize a levegőztető készülékedbe. Az rövidzárlathoz és áradáshoz vezethet. Lehet venni úgynevezett visszacsapó szelepet, amelynek az a funkciója hogy ezt megakadályozza. Ezt a készülék és a levegő porlasztó közötti részbe kell beiktatni, akváriumon kívül. Ha nem kaptál a készülékkel és a készüléken sincs szabályozó, akkor célszerű beszerezni egy levegő áramlást szabályozót is. Olyat mint amilyen az infúziós készülékeknél használatosak, ez az olcsóbb megoldás, de vannak kifejezetten erre a célra gyártott szabályozó csapok is. Az érintésvédelmi szabályok itt is betartandók.

Mivel úgy gondolom, hogy most rendezed be az első akváriumodat, ezért javaslom, hogy inkább vedd meg, kérd kölcsön és olvasd el Horn Péter és Zsilinszky Sándor: Akvarisztika című könyvet és a Pasaréti Gyula - Pethő Pál Zoltán: Akvarisztika - Korszerű haltartás - kezdőknek és haladóknak, valamint Pasaréti Gyula: Akvarista műhelytitkok I.-II. műveket. Sok kellemetlenségtől és felesleges kiadástól fogod megóvni magad.

Sok szerencsét!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: kollagén

Több
14 éve 1 hónapja #769 Írta: kollagén
Üdv!
Tudna valaki segíteni nekem, hogyan is szereljem be az akváriumba a szűrőt, a levegőztetőt, mik azok a szempontok, amiket figyelembe kell venni, hogy a legjobbat hozzam ki a rendszerből?
a szűrő: Immersible Pump model: HX-1500A
a levegőztető: Dyna free 4000sw
Ha van olyan video, ami segítségemre lenne, vagy vki le tudná írni nekem, az jo lenne, mert nem igazán tudom és nem szeretnék kárt tenni a berendezésben...
Előre is köszönöm!

Több
14 éve 1 hónapja #770 Írta: ptolgyes
ptolgyes válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Egy angol nyelvű oldalon a kakadu törpesügérekhez javasolták ezeket, hogy azért javasolják őket,mert alacsony a fényigényük, és így az árnyékosabb dolgokat kedvelő kakaduknak ideális.
www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=...s=cacatuoides&id=114

Több
14 éve 1 hónapja #771 Írta: Magician
Magician válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia!
Milyen sügér van tervben? Csak azért kérdezem, mert nekem a fodros vízikalász az egyetle olyan növényem amit nem bírtak kipusztítani. (meg az anubias, de az nekem nincs, mohákat még nem próbáltam)
cryptocoryne, valisneria, 1-2 nap alatt marokszám szedtem ki!
meg kell gondolni velük :)

Több
14 éve 2 hónapja #772 Írta: P51D
P51D válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
A későbbi karbantartásokat szimuláld, mondjuk egy 50 cm magas papírdobozzal. Ha azt felteszed az akvárium bútorra ami kb. 90 cm magas, plusz még 50 cm az akvárium, akkor majd másfél méter magasról kell majd az akvárium aljzatán "dolgozni", növényt telepíteni, dekorálni, stb. Később a vízcseréknél a mulmot összeszívni. Szóval lehet, hogy majd kell egy hokedli. :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ptolgyes

Több
14 éve 2 hónapja #773 Írta: ptolgyes
A leírások alapján a választott halfajok alacsonyabb megvilágítást, felszínen úszó növényeket, rejtőzködő helyeket igényelnek.

Ez alapján én nem tervezném telibe lőni az akváriumot fénnyel, bár fogalmam sincs még, hogy mennyi lumen lenne a megfelelő egyáltalán ezeknek a halaknak (meg úgy általában mit mennyivel kell megvilágítani - úgy tűnik ez egy kevésbé dokumentált oldala az akvarisztikának).

Növényeket olyant tennék bele, ami bírja alacsonyabb fényen is.
Amiket ajánlottak a sügerek miatt: Microsorum pteropus (Lándzsás vízipáfrány) valahova hátul, a szűrő elszívójához (mert szereti az áramlást), Taxiphyllum barbieri (Jávai moha) mondjuk a rejtekhelyek tetején, Cryptocoryne (valamelyik vízikehely) egyik hátsó sarokban, hadd borítsa be a víz felszínét is, és persze a különböző Anubias-ok középtájban. Ja meg gömbmohák elől, mert az szimpi, még ha ez így teljes ugrálás is kontinensek közt ezzel az élővilággal :)

Több
14 éve 2 hónapja #774 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
előnye: a nagyobb vízmennyiség stabilabb, jobban beállítható, nehezebben rontható el.
hátránya: nagyobb költség -> maga az üveg, a nagyobb szűrő, az erősebb világítás és a több dekoráció

A halakkal kapcsolatban jól gondolkodsz.

(Én az 50 cm magasságot választanám.)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ptolgyes

Több
14 éve 2 hónapja #775 Írta: ptolgyes
Még mindig a tervezgetés szakaszában vagyok, és egy ideje azon vagyok fennakadva, hogy vajon milyen magas legyen az a bizonyos akvárium?

A 80*50cm-s alapterület lenne a max, amit ki lehetne hozni abból a helyből, ahova most kerülhetne az akvárium. Ez 40cm-s magassággal 160 liter, 50cm-s magassággal 200 liter, 60cm-s magassággal már 240 liter űrtartalmat jelentene.

Jelen állás szerint panda cory, vörös neon, szekercelazac, egy anci pár, egy bolíviai törpesügér pár és esetleg más törpesügér fajból 1-1 pár kerülne az akváriumba.

Amit a halak szokásáról találtam, az alapján:
- a coryknak és a szekercelazacoknak nem ad pluszt a vízoszlop magassága, alul/felül vannak üzemszerűen, az alapterület nem változik
- a neonok elvileg mindenhol szeretnek úszni, nekik talán jól jönne a középrész megnyúlása
- az ancik a tereptárgyakon és üvegfelületeken garázdálkodnak, nekik az üvegfelület növekedése és a növények magassága jelenthet talán pluszt (meg beférhet egy nagyobb darab fa rágcsálni)
- a különböző sügérfajok inkább az alsó-középső vizekben úszkálnak, nekik talán sokat nem jelent az extra magasság

Szóval van értelme 60cm magasra csináltatni csak azért, hogy másfélszer akkora legyen az űrtartalma, vagy a felfele plusz 20cm nem jelentene sokat egy ilyen csapatnak?

Köszi előre is a tanácsokat!

Több
14 éve 2 hónapja - 14 éve 2 hónapja #776 Írta: Menta
Menta válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Köszönöm a hozzászólásokat, a segítő szándékot.

Így most alaposan átgondolom az akvárium szűrését is, és azt is, hogy milyen halakat telepítek bele, illetve, hogy azokból mennyit. Sajnos külső szűrő semmiképp nem fog beleférni. Felvetődött, hogy egy sarokba állított mattenfilter lenne, mögötte az eheim szűrővel, de ez nem is ebbe a topicba tartozik.
Halak terén próbálok biotóp akvárium felé elmenni, és a darabszámra nagyon ügyelni.
Természetesen a dániók tekintetében összesen értettem 10-t, de ha biotóp lesz, akkor tárgytalan, mert akkor dél-amerikai irányba mennék el.

Köszönöm még1x a segítséget!

Üdv.
Last edit: 14 éve 2 hónapja by Menta.

Több
14 éve 2 hónapja - 14 éve 2 hónapja #777 Írta: mmccannon
Szervusz Menta!

Megítélésem szerint nem elég az a szűrés, amit a pickup biztosítani tud. Erre két megoldás kínálkozik:
- veszel még egy belső szűrőt
- átváltasz külső szűrőre

Mindenképpen javasolt az élő növények használata, mert azok a víz biológiai/kémiai háztartásában roppant fontos szerepet töltenek be (zanzásítva: a mulm lebomlása során keletkező szén-dioxidot felhasználják, és oxigént termelnek).
Nem az a fontos hány fajta növényt telepítesz, hanem azok hasonló igényűek legyenek. Az is sokat számít, hogy milyen lesz az elrendezés: esztétikus is legyen, és búvóhelyet is biztosítson a kisebb, félénkebb halaknak.

Ekkora medencénél inkább két hét növényes üresjáratot javasolok. Ha a szűrő életre keltésére használsz baktérium kultúrát, akkor elég az egy hét. Nagyon fontos, hogy fokozatosan terheljed a vizet.

Ami a halakat illeti, ne vegyél Apistogrammát, és Bettát. Az előbbi teljesen más igényű, mint a neon, molly, dánió, míg az utóbbi agresszivitása okozhat gondokat. (Kivételek vannak, de azokra építeni nem szabad.)
Csapathalból elég egy, így vagy neonokat, vagy dániókat, vagy díszmárnákat, vagy citromlazacokat telepítesz hangsúlyosabban. Ha mindenből egy kicsit, akkor olyan lesz, mint a cséri-telep, ha pedig sokat, akkor túlzsúfolt lesz a medencéd.
Kicsit bizonytalan vagyok a dániókkal kapcsolatban, ugyanis nem írtad, hogy mindék fajból akarsz 10-et, vagy összességében. Akárhogyis, a dániók szinte soha meg nem álló torpedók, így meglehet, hogy zavarólag hatnak majd a többi halra.
Ekkora medencébe egy pár Ancistrust, és egy 6 főből álló Corydoras (pl. C. trilineatus, vagy sterbai) csapatot tennék.

Amondó vagyok, hogy gondoldd át újra, olvass a kiszemelt halakról, azok igényéről, habitusáról, s csak azután döntsél.

Üdv,

Mary
Last edit: 14 éve 2 hónapja by mmccannon.

Több
14 éve 2 hónapja #778 Írta: trek
trek válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
mmccannon:

Ez ebben a megfogalmazásban nem igaz!
Vannak LED-ek amelyek alkalmasak (pl. fehér 3000K) növényes akváriumhoz. Trópusi akváriumhoz meg kifejezetten jól használható 6000K-s fehér LED-ek kaphatók. Kék LED viszont édesvízi akváriumhoz nem szerencsés, ha valakinek tetszik akkor használható éjjeli fénynek. Ez viszont nem ennek a topiknak a témája.

Több
14 éve 2 hónapja #779 Írta: mmccannon
LED (jelenleg) nem alkalmas növényes akvarisztikai célokra.

Mary

Több
14 éve 2 hónapja #780 Írta: Menta
Menta válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Köszi a választ. Kis gömbölyű kavics lesz benne, pont emiatt, de féltem, hogy alapból a kavics sem jó, de így tisztázódott.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.376 másodperc