Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
13 éve 11 hónapja #721 Írta: ptolgyes
ptolgyes válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Ja jó, OK, ezt nem tudtam...
Hiába, aki a 25L-ről vált felfele, annak a 60cm vízoszlop már hatalmasnak tűnik... :)
Köszönöm a segítséget!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 11 hónapja #722 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Ne aggódj, nem olyan magas az a 60 cm-es vízoszlop, hogy ne tudnák a csapathalak belakni.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 11 hónapja #723 Írta: ptolgyes
Ja hogy akkor nem kifejezetten a fantomlazac úszik felül, hanem majd úszik mindegyik mindenhol? És akkor ha csak a fekete neon + vörös neon + cory társaság van, akkor is kb. felosztják a 60cm-s vízoszlopot?

Növényt szeretnék sokat, de olyanokat nézek, amik bírják sok fény nélkül. A vörös neonokkal azt tapasztaltam, hogy sok fény esetén inkább lefele húzódnak, a coryk meg keresik az árnyékot. Fa gondolom kéne bele, a szűrőket meg akkor megnézem nagyobb méretben. Mondjuk a 4-500L/h-t ténylegesnek gondoltam, nem szivattyúmotor elvi teljesítménynek terhelés nélkül... :)

Több
13 éve 11 hónapja #724 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
hát ha szép tiszta akit akarsz akkor én a szűrő kapacitását ugy 1200liter / órára feltolnám az biztos vagy a 4-500 l/ h külsőszűrőt kiegészited egy min 600 l/h belsőszűrövel.
fekete , vagy vörös vagy neonhalbol egy 20 as csapatot, mellé szintén egy 15-20 db fekete vagy vörös fantom lazac , vagy rózsalazac vagy valami 4-5 cm es pontylazacfélét javasolok .
De ez csak javaslat ezt neked kell eldöntened hogy milyen fajta szinű halakkal akarod benépesiteni.
természetesen gondolom növényeket is szeretnél dúsan ültetni meg ezt azt, győkerek stb.

Tommy

Több
13 éve 11 hónapja #725 Írta: ptolgyes
Tehát akkor (fekete) fantomlazac, fekete neon, vörös neon és valamelyik páncélosharcsa már kb. betöltené a 60cm magasságot.

Mennyi egyedet javasolnátok ezekből a fajokból a fent említett 170 liter bruttós akváriumba? Egy normálisabb méretű külső szűrővel tervezem szűrni az akvárium vizét 4-500L/h környékén, heti kb. negyedes vízcsere mellett.

Több
13 éve 11 hónapja - 13 éve 11 hónapja #726 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
fekete neon, fantomlazacok, ha dél amerikait szeretnél összehozni

Tommy
Last edit: 13 éve 11 hónapja by szotyika.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ptolgyes

Több
13 éve 11 hónapja #727 Írta: ptolgyes
Üdv ismét a fórumos társaságnak!

"Isten malmai lassan őrölnek" jeligére végülis most jutottunk el oda, hogy költözés miatt lehetőség nyílt a nagyobb akvárium beszerzésére, aminek kapcsán már korábban érdeklődtem.

A lakás sajátosságai miatt végülis egy sarokakváriumot álltunk neki keresni, és találtunk is egyet használtan jó áron.
Ennek a sarokakvárium gyakorlatilag egy henger negyede, a méretei: 60-60cm a két hátsó oldala, kb. 94cm az íves eleje, magassága 60cm, űrtartalom 170L.
Ami ebből "aggaszt", az pont a 60cm. Korábban javasoltátok, hogy karbantarthatóság miatt nem célszerű ilyen magasat, de az alacsony hozzá való bútor miatt engem inkább az foglalkoztat, hogy milyen halakkal töltsük meg, hogy ne úgy nézzen ki a dolog, hogy az aljában úszkál egy csomó hal, felettük 40cm víz...

Szóval ha vörös neon és valamilyen cory az alap kiindulási pont, és mondjuk a baltahasúaktól tartok, hogy kiugranának karbantartáskor, akkor milyen opciók vannak?
(megjegyzés: van pár fekete neonunk, azok mintha inkább felfele mennének, az is jöhet)

Köszönök ismét minden segítséget!

Több
14 éve 1 hónapja #728 Írta: kollagén
kollagén válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Az első akváriumom:
90l-es , 10kg apròszemű kavics,élő növényzet.360l/h szűrő
világitás...
12 neonhal
6 páncélosharcsa
2arany algaevő csík
2algaevő csík
6ékfoltos razbòra
6pink dániò
igy állt össze a kép.az akvárium ragasztàskivételévrl mindent magam csináltam.még az állványzatot id
a razbòrák már a második napon párba rendeződtek és az egyik kisérgette a másikat ugy,h közben dörgölőzött hozzá.a másik érdekesség h a razbòrák hadakoznak a szűrő áramlatával.szembe usznak és lebegnek benne
a dániòk viszont lámpaoltásnál hajtják egymást.ez miért teszik?
Még szeretnék bele fantomlazacot ugy 6-8at.vagy a razborákhoz és dániòkhoz kb ugyanannyit.
Lemezes táppal, tenyésztáppal és szárított vörös szùnyoglárvával etetek.

Több
14 éve 1 hónapja #729 Írta: Magician
Magician válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Köszönöm! legjobb tudásom szerint próbálom berendezni az akváriumot és még nagyobb odafigyeléssel hisz páromé lesz nem a sajátom, bár jobb lett volna ha magának csinálja hisz úgy érzi igazán a hobbi szépségét, de majd még alakul ez :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
14 éve 1 hónapja #730 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Nem,semmiféle táp és CO2tápozás sem történt.Szimplán a medencében nőtt ekkorára a kezdeti 1 szálacskából.
Igaz viszont,hogy a benne lévő halak bizonyára hozzájárultak ehhez,mégis érdekes hogy nálam egyáltalán megmaradt.A Crypto-k egyáltalán nem tolerálják ugyanis a vizemet..
T.:Gábor

Több
14 éve 1 hónapja #731 Írta: halivadek
halivadek válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szép méretes saláta :)Tápoztad?

Több
14 éve 1 hónapja #732 Írta: halőrxxl
Igaz-igaz..mégis most kell eldöntened:hosszan tartó működésre szeretnéd-e berendezni medencédet,avagy majd mikor mégis cserélnéd az aljzatot akkor túrod föl a már jól beállt növényeket,esetlegesen ezzel megsértve az aljzatban is kialakuló baktériumkultúrákat?
Türelmesnek-megfontoltnak kell lennie a hobbistának-benned mindez megvan,ahogy látom.:)Dönts hát belátásod szerint...az a fránya gyöngykavics később a legnagyobb elővigyázat mellett is okozhat kellemetlenségeket.
Ha itt a rovatban visszaolvasol,láthatod hogy nálam sokkal tapasztaltabb akvaristák is ajánlják a sima sódert..jómagam előszeretettel használom az ún.05-ös osztályozott változatot-eleddig megelégedéssel,igaz kompromisszumokkal.Hogy ne szegjem már most kedvedet,íme egy jó hangulatú kép arról a csodás C.aponogetifolia-ról,mely éppen egy ilyen aljzattal berendezett medencéből került hobbitársamhoz a napokban:

Sok sikert hát..
Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, Magician

Több
14 éve 1 hónapja #733 Írta: Magician
természetesen tudok róla, az apró homok berohad, mint ahogy a nagy is, de nekem apró van és a maláj torrnyosok tökéletes munkát végeznek, nem rohad be a talaj, ugyanez a tervem a gyöngykaviccsal is, malájokat bele meg óvatosan etetni és nincs gond, tudom az alapokat csak mindig bukkanik elő vmi amiben kezdő vagyok, de csak jó pap tanul jó paptól holtig :)

Több
14 éve 1 hónapja #734 Írta: halőrxxl
Hát igen..akkor viszont ki kellene szedni-ha szeretnéd hogy a cory csapat is jól érezze magát!
A gyöngykavics egyébként sem igazi az akváriumba,több ok miatt sem:(.De ennek nyilván utánajársz;)

Több
14 éve 1 hónapja #735 Írta: Magician
de már benne van a gyöngykavics ez a gond, ez újraindított akvárium és ebbn nem hiszem, h tudnak turkálni :S

Több
14 éve 1 hónapja #736 Írta: halőrxxl
Valóban nem..inkább apróbb szemű sóderes aljzatot válasz,esetleg durvább folyami homokot.ezek azok,melyeket egyszerű Tüzépen beszerezhetsz,és nálam évek hosszú során át bizonyít;)
Vannak persze spec.talajok is-ebbe tapasztalat híján nem mennék bele:)

Több
14 éve 1 hónapja #737 Írta: Magician
jut eszembe a coryknak nem megfelelő agyöngykavics ha jól tudom?

Több
14 éve 1 hónapja #738 Írta: Magician
Hát Gábor mosolyogva olvastam válaszod, nem a tartalma miatt, hanem mert csodélkoztam volna ha nem ajánlasz coryt. páromnak készítem az akváriumot és igen coryk valóban aranyosak és érdekesek ráfogom beszélni. Csak nem tudom honnan szerezzek, mert Veszprém környékén nem ismerek tenyésztőket
de próbálkozom

Több
14 éve 1 hónapja #739 Írta: halőrxxl
Igazad van...ráadásul egy másik topicban is megválaszolatlan még a kérdésed.Az eső nálunk is "előadta magát",még kis falunkba sem láttam be.Kellett ez,de még mennyire;)..
Nos,én csak azt mondhatom:a magam részéről elképzelhetetlen lenne egy ekkora medence valami "kevésbé járatos" cory nélkül..Egyáltalán nem muszáj a boltok tucatjaiban beszerezhető corydorasok közül választanod,hiszen e honlapon olyan közegben mozogsz,ahol könnyedén teremthetsz kontaktust tenyésztőkkel-kereskedőkkel.Kérlek ha az aljzatod benépesítésében komolyan gondolkodsz,nézz meg pár videót a legismertebb videómegosztón..ott olyan látványos megoldásokkal találkozhatsz,melyek bizonyára inspirálni fogják fantáziádat!
Tehát:bármit is tartanál a békés halak közül-neked egy komoly cory brigádra is szükséged lesz...akár 20-30-as csapatban is gondolkodhatsz-igazán megkapó a csapatos viselkedésük,egyáltalán nem olyan mintha csak 3-5 példányod lenne egy fajból!Nézegesd hát a páncélosokat is...később még valami egyszerűbb L-es harcsa is bevetésre kerülhet!
Sok sikert neked:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Magician

Több
14 éve 1 hónapja #740 Írta: Magician
ma éjjel esett annyi eső, h remélem akkora öröm ért titeket,h még segítetek is nekem 1 picit

250literbe halaznék és most vegyesbe kezdek bele ez teljesen új lesz számomra, nem akarok nagyon vegyes turmixxot, de szép mutatós kis akváriumot akarok csinálni

Endler guppi, molly, platti tuti lakók meg arany anci...
melléjük javaslat?? érdekelne mit javasoltok

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.368 másodperc