- Köszönetek: 1688
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Hi Mac!
A lektorálás gondolom a magyar nyelvű verzióra vonatkozott-és mestermunka!:)A lektorálás...
Az író úr is személyes ismerős-én jól tudom-a könyv valódi alapműnek számít..ez igaz.
De nem lennék igazi magyar-és nyakas-akvarista növendék,ha nem azt a könyvet ajánlanám elsőként amiből én is nekifutottam a dolgoknak kissé előbb.
Egyébként a klf. könyveket nem is lehet minősíteni szerintem...van például akinek Dr.Wiesinger Márton könyvei olyannyira tudományosak-részletesek,hogy egyszerűen megakad olvasásuk közben...a magamfajtákat pedig még további információszerzésre inspirálja.Írónként,és könyvenként is "elkövethetnénk" értékeléseket,de ezek értelmetlenek...részben a fent említett dolog okán,részben pedig azért mert nem bírunk-én tuti nem!-objektív módon beszélni könyvekről.A régi könyveimet kinyitva megrohannak emlékeim...illatukat érezve néha gyermekhez való érzések öntenek el..képzeljétek,volt amelyikben egy rég lepréselt Nyphaea levél volt a könyvjelző,és azonnal tudtam hogy azt hol,milyen körülmények között találtam egy meglepően eldugott kis vízben:)!
Szóval a könyveket nem "kiolvasni" kellene,hanem meg is érteni...magam is végiglapozom néha azokat a fejezeteket melyekben tudásomat bizonytalanak érzem/pl.a genetika,és a vízkémia jelenleg ilyen/.Én tisztában vagyok azzal hogy a mai rohanásban már a könyvek egy elavult médiának vannak tévesen betudva-pedig már rég megmondták,hogy:"A könyv a legjobb barát"...
Azt gondolom hogy a mi nagy könyvajánlgatásunk nem mindig vezet eredményre-sőt a kezdő kollégák némelyike arra is asszociálhat,hogy na megint elküldtek olvasni-pedig korántsem erről szól a dolog!Az alapokat már rég leírták tőlünk sokkal szakavatottabb,és hozzáértőbb emberek...ne mi mondjuk már meg a létező legalapvetőbb dolgokat!Időnk véges...ráadásul még tévedhetünk is;)...
A valódi ok amiért én magam nem szeretek alapszintű dolgokba merülni,az a következő:szeretném ha a kezdő kolléga maga venné a fáradtságot arra hogy ezeket megszerezze,és alkalmazza is.Megvallom sokkal szívesebben venném azt,ha konkrét kérdésekre válaszolhatnék-de azt szeretném legjobban ha zavarba hoznának a kezdő,vagy fiatal akvaristák a tudásukkal....mert ez egyáltalán nem nehéz ám!
Természetesen nem lennék meglepődve azon ha többen is hasonlóan gondolkoznátok..és totálisan elvonatkoztatva attól hogy ki milyen könyvet ajánl elolvasásra előbb!
Tehát T. Kezdő kolleginák/kollégák:ha olvasásra biztatunk benneteket az az első lépcsőfok ahhoz hogy magatok is sikeresek legyetek majdan....nem elküldés,hanem jótanács,egyben a nélkülözhetetlen alapismeretek megszerzésére sarkaló javaslat is.A hobbi akkor a legigazibb ha egyszer csak majd ti adtok tanácsot-és meg is fogadják azt.Szeretnék sikeres tanácsot adni ebben az esetben..kérem hogy legelőbb olvassatok,aztán elő a kérdésekkel amiben megakadtatok!
Jah..a chat,mint markánsan meghatározó e honlapon is jelen lévő extra!Többször látom hogy bejelentkezik valaki,aki még friss reggel rendelkezik,vagy a fórumon kért tanácsok alapján kezdőnek mondható..és csak hallgat,csak vár hogy sorra kerüljön.Nem így működik ám!Tessenek kezdeményezni egy beszélgetést,esküszöm senki nem harap!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Vannak ún."plázakönyvek" rengeteg nagy alakú fényképpel,és néha téves aláírással-véleményem szerint ezeket átnézni szabad..kölcsönözni is-de az ellenértéküket költse inkább technikára.
Ui.:a könyv az amit bármikor felvehetsz..a jó könyv az amit élvezettel lapozol..a legjobb könyv amit mindig kéznél tartasz,és idézni is tudsz belőle..ne adj isten a nyomdahibáira is emlékszel;)
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
www.libri.hu/konyv/akvarisztika-korszeru...es-haladoknak-1.html
honffygabor.uw.hu/e107_plugins/konyvek/konyvek.php?101
honffygabor.uw.hu/e107_plugins/konyvek/konyvek.php?7
Fenti könyveket akár a szerzőtől is megrendelheted dedikálva, itt a fórumon megtalálod.
Van még egy régebbi könyv, de szerintem mai napig remek:
honffygabor.uw.hu/e107_plugins/konyvek/konyvek.php?10
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A topicokat olvasd át legyél szives..
Ui.:vagy chat esténként
- akonrad
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
Köszönöm szépen a válaszokat, megfogadom a tanácsotokat. Mivel nem az a célom, hogy kínozzam a halakat és az a akvárium lakóit. 45 literes akváriumot szeretnék építeni, nem tudom hogy milyen vastag üvegből kéne összerakni, valaki tudja? azt szeretném kérdezni, hogy milyen szűrő illene hozzá és melegítő? Minden olyan dolog ami a kezdethez kellene.
Előre köszönöm a válaszokat
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
E tekintetben Jeremy Gay: A tökéletes kvárium ragyogó kiindulási pont.
Ha már vannak konkrét elképzeléseid, akkor bombázz bennünket kérdések tömkelegével.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Valóban,a linked alapjául szolgáló blogban leírt akvárium egy kis ívató medencécske prototípusa...de ez viszont nem azt jelenti hogy ekkorában halazni nem lehet!.Figyeled..mondom lehet ekkora akváriumban is halakat tartani akár életük végéig..de nem érdemes.:(Túl a hatályos törvények adta kereteken magad is meglepődnél hogy mekkora kiadással jár már egy ilyen beindítása-fenntartása is,ráadásul a benne esetlegesen kialakuló ökoszisztéma is rendkívül sérülékeny....pár vájtfülű nanoakvarista biztosan megoldaná..de ne hidd hogy ez kezdőknek való!
Néz körbe a lakásban,a szobádban-olyan nincs hogy legalább egy tucat akváriumnak számító 50-60 l-es medencécskét ne tudj elhelyezni!Ekkora akvárium ezerszámra lelhető akár bármelyik aukciós oldalon is,de az is lehet hogy csak a szomszédba kell átszaladnod;).Viszont ha hobbizni szeretnél,én nem szeretnélek eltántorítani...
A kis 15 literesben is tarthatsz pár csigát..megfigyelhetsz pár igénytelen garnélát.Sőt..félve mondom,de talán pár ajándék ivadékocskát is nevelgethetsz addig amíg nem csábulsz el végleg-ebben viszont segíteni fogunk neked!
Informálódj,és kérlek te is válaszolj:milyen szakirodalom áll rendelkezésedre,miben igényled a segítséget itt,e honlapon?A hobbira rá tudsz szánni akkora kis pénzecskét,amiből egy akváriumot megfelelően el tudsz indítani-ideértve a műszaki berendezéseket is?
Nem viccből kérdezem...van olyan ismerősöm akinél-bár panellakó-18 fokon vegetálnak a halak kizárólag a legolcsóbb haltápon tartva..és szerintem elfeledve:(.Kérlek ezt gondold végig mielőtt bármiféle hobbiállat tartásába kezdenél...
Társaimmal várjuk gondolataidat,és ha vannak a konkrét kérdéseidet is.
- czet49
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
- Köszönetek: 19
Hasonló kérdésekkel rendre előhozakodnak többek közt a „gyakorikerdesek.hu” oldalon is, íme néhány válasz:
„Garnélákat vagy csigát max. Törvény van rá, hogy 30 liter alatt nem lehet gerinces állatot tartani. 20 literes lehet, hogy neked megfelel, de HALAKNAK NEM!
30 literesbe már tehetsz egy db hím bettát vagy pár db garnélát, vagy csigákat. Esetleg valami nano halból 5-6 db-ot."
” minden halnak megvan az a méret, amit tiszteletben kell tartani, hogy jól érezze magát. Ezt szokták megadni minimum akváriumméretben
pl. egy bettának szuper a 30 liter, egy aranyhalnak már kicsi és kinlódik benne. A 10 literes az a bettának is kicsi.”
”... Nem neked kell, hogy megfeleljen a minimális akváriumméret, hanem a halaknak, hogy egyáltalán életben tudjanak maradni benne. Valóban létezik egy állatvédelmi törvény, miszerint 30 liter alatt nem szabad kifejlett gerinces állatot tartani. Úgyhogy tarthatsz benne garnélát, csigákat, vagy sórákot, és ha szépen benövényesíted az akváriumot, nagyon jól tudna kinézni. Persze csak egy félét egyszerre! - ajánlott a Red Cherryvel kezdeni! - díszítsd az akváriumot jávai mohával!
Más oldalak fórumain is ... hasonló válaszokat fogsz kapni (plusz ösztökélést arra, hogy az állatok tartását előzze meg a tájékozódás azok igényeiről), ami nem véletlen - ezek sokak tapasztalatainak összegződései!
Amennyiben valóban szeretnél egészséges, vidám halacskákat tartani, hogy örömed is legyen benne - akkor szívleld meg a jótanácsokat!
- akonrad
- Nem elérhető
-
- karancsalja66
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 83
üdv Attila
- akonrad
- Nem elérhető
-
Szeretnék építeni egy kis akváriumot (körülbelül ilyen valamit www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...9&id=7519&Itemid=322 ). Nagyon tapasztalatlan vagyok, most lenne először akváriumom. Annyi kérdésem van hogy azt se tudom, hogy hol kezdjem pl. ilyen akváriumban milyen halakat lehet tartani, milyen növények ültethető be, milyen sűrűn kellene vizet csereélnem. Aki tudna valamit mondani, segíteni ne fogja vissza magát.
előre köszönöm.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Nálam a következő az elrendezés:
(alulról felfelé)
1 kosár: láva + TM 30 szivacs
2 kosár: kerámia + TM 30 szvacs
3 kosár: TM 30 szivacs
4 kosár: TM 20 szivacs
Szerintem próbáljad úgy, hogy az alsóba csak láva és szivacs, és a másodikban csak szivacs. Valószínű ráncba szedi majd az áramlást, és nem kerül észveszejtő összegbe.
Mary
- ptolgyes
- Nem elérhető
-
Mondjuk elvileg úton van a rendelés pár liter siporaxra, szóval ez pont változni fog 1-2 hét múlva.
Nekem is volt egy olyan érzésem, hogy biológiai lebontás szempontjából nem feltétlenül indokolt ez a nagy áramlás, valahol még olyant is olvastam, hogy így nem hatékony, mert nincs ideje a baciknak bontani.
Esetleg ha csapokkal próbálok folytani a dolgon, az megfelelő lehet?
Esetleg van rotaméter ilyen alkalmazásra?
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Szerintem sűrűbb szivaccsal a felső rekeszben lehet csökkenteni az áramlást, és azon még a hasznos bacik is meg tudnak telepedni.
Mary
- ptolgyes
- Nem elérhető
-
A hetek-hónapok alatt beüzemeltük végül a 120L-es körcikk akváriumot, ami szépen üzemel is, viszont van egy bajom, amit anélkül szeretnék kiküszöbölni, hogy szénné stresszelném a halakat a kísérletezéssel.
Adott a körcikk akváriumhoz egy Atman AT-3337-es külső szűrő, ami kergeti a vizet rendesen. Annak érdekében, hogy ne legyen túl erős a sodrás, úgy irányítottam az egyik hátoldalnál az esőztetőt, hogy a víz felszínéhez közel alulról felfelé az üvegmerevítőre nyomja a vizet. Így a halakat és a berendezést nem vitte már odébb az áramlás, pici levegőbuborékok is voltak, így gondoltam ez jó is. Akkor persze a kísérletekben próbáltam a hátlapról előre a felszínnél, de az az elülső üvegnél akkor áramlást hozott létre, hogy mind a halakat, mind az aljzatot (JBL manado) tolta ki onnan. A lefele irányított ugyanezt csinált a hátlapnál.
Most viszont tettünk az akváriumba felszínen úszó növényeket, gondolván, hogy pontylazacok, coryk ezt értékelni fogják és nyugodtabbak lesznek, úszkálnak feljebb, stb. Első körben úszó májmohával probálkoztam, de az nem tűnt szimpatikusnak, így egy nagy adag apró békalencsét kaptam egy felajánlásból. Míg ezzel a kívánt hatást el is értük (a neonok úszkálnak felfele, vadásznak a felszínnél, a coryk nyugisabbak, matatnak az aljzaton a tompított fényben), az a bajom, hogy az így irányított esőztető keveri be szépen az akváriumba a békalencsét (meg a mohának azt a részét, ami nem a szűrőben kötött ki).
Na ilyenkor mi a jó megoldás?
Köszönöm előre is a segítséget.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Mary
- Bambika916
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1
Hát ti tényleg egy hullám hosszon vagytok ahogy említett Gábor is,ő is ugyan azt javasolta amit ti.
Előbb utóbb én is beletanulok és megtapasztalom az ügyes bajos dolgokat, és remélhetőleg kezelni is tudom majd őket
Mindenképpen olvashatok és utána járok mindennek amit épp nem tudok és fejlesztem tudásom.
Jahh és még valami, köszönöm szépen a kedves szavakat Gábor, örültem hogy egy kicsit beszélgettünk a chaten.
- P51D
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 35
Ez jól esett!
Szerintem mi egy korosztály vagyunk. Tudod, volt egy kis könyvünk gyerekkorunkban. Volt rajta kis zászlócska, meg tábortűz és belső borítóoldalon volt egy 5.sz.pont. "Az úttörő ahol tud segít..."
Ja, majd elfelejtettem! Tetszett a cikked az Akvárium Magazinban!