- Köszönetek: 374
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Anno kineveztem egy fazekat halas célokra, abban főzöm ki az aljzatot, fát, dekorációnak szánt nagyobb köveket stb.
Kétszer szoktam 1,5 órát főzni, így a káros cucc nagyját kinyírom, utána pedig egy hideg sokkot alkalmazok.
Ami a vizedet illeti, honnan kapjátok? Ha a város szélén laszksz, nem is annyira biztos, hogy a Pápavíztól kapjátok.
Annyi szent, hogy az ékfoltosaid imádni fogják a vizedet, főleg, ha a keménysége is olyan irigylésre késztet bennünket - többieket -, mint a pH-d.
Nagyon rokonszenves a hozzáállásod, és szívből kívánom, hogy sikerüljön álmaid medencéjét összeállítanod, és halaid bőséges szaporulattal hálálják meg erőfeszítéseidet!
Üdv,
Mary
Mary
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
nálam sajnos csiga most nincs, régebben volt tányér és hólyagcsiga is, de a helenák megoldották a kérdést. kíváncsi vagyok, most mit fognak enni...
mindenesetre az ajánlatom áll, ha el tudsz értük jönni, akkor adok növényt és helenát is. postázni tavaszig viszont biztos nem tudok, halálra fagy mind.
Nedőzz!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- melani
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 2
Viszont voltam mindegyik létező akvás boltban csiga nulla.
Nekem veszprémet is nehéz megoldani,munka és család mellett.Ráadásul az állattartási mániámtól már égenk áll a párom haja
Köszönöm a motivációt nebula
- nebula
-
- Nem elérhető
-
megnéztem a pápai vízmű oldalát, ott pdfben fennvannak vízértékek. keménységre 20nK-t ír [gondolom ez összkeménység], ph-ra viszont 7.24et, ami eléggé szokatlan érték ahhoz, hogy ne mért legyen. ráadásul a jogszabályi határérték 6.5 és 9.5 közt van, úgyhogy 5.8 elvileg nem is lehetne...
nitrát viszont legalább jó alacsony, negyede a fehérvárinak, nitrit pedig 0.
Nedőzz!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
helenám is született egy csomó, azokból is tudok adni kicsiket. hátha ez motivál.
Nedőzz!
- melani
-
- Nem elérhető
-
- nebula
-
- Nem elérhető
-
viszont: mivel mérted a ph-t?
a csapvizeket általában minimálisan lugossá szokta tenni a vízmű, hogy ne marja el a vízvezetéket, szóval átlagosan 7-8 közti ph szokott kijönni rá. ez az 5.8 azért már elég savas érték... ezáltal nekem gyanús, hogy a teszted esetleg nem az igazi.
Nedőzz!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
ha helenát is akarsz tartani mellettük, akkor annak végképp nem kell semmi, az majd ellesz a többi csigával:)
ha veszprémen kívül fehérvárra is bejössz, én tudok adni felszínen úszó növényeket valamint valiznériát és érdes tócsagazt. utóbbi az algák ellen is jó szolgálatot tesz.
Nedőzz!
- melani
-
- Nem elérhető
-
- melani
-
- Nem elérhető
-
keménységet nem tudok mondani,mert péntekre igérték a boltban a tesztet.Növényeket nem tudom milyen lesz,mert nálunk abból nem nagy a választék.szerintem megyek majd veszprémbe,és megnézem ott is.az aksit szétszedtem,kavicsot kivettem és átmostam.majd este még egyszer átmosom,ha hazajöttem,esetleg még holnap reggel is.
de növényt ilyen sásszerű,fűszerűt szeretnék.
ha veszek majd csiguszt a halak elött,akkor azokat mivel kell eteni?
- nebula
-
- Nem elérhető
-
melani beküldte: akkor inkább újra kezdeném,mivel még semmi nincs benne! ph 5.8 ezt ma mértem.Viszont csigát szeretnék ha tudok szerezni.halakban az ékfarkú razbóra,neonhal blackmolly,amiben gondolkodom,hogy látványos legen amikor mozognak.olyanokban nem is gondolkodtam amik a medence alján úsznak.
ezt az 5.8as ph-t a csapvizeddel érted el? vagy hogyan? mert én ölni tudnék ilyen vízért... a razbóráim szénné ikráznák a medencét.
viszont jó lenne tudni a vízkeménységet is [erre tökéletes a neptunos/panzis teszt, és olcsó is], mert ha emellé az se magas, akkor ideális a víz - viszont akkor az aljzatnál figyelni kell, hogy ne legyen semmi mész benne, mert az visszakeményíti.
a másik észrevételem: neont ne tarts ekkora medencében. nem nagyok, de a méretükhöz képest nagyon hosszút szeretnek úszni - 80cm hosszúságú kiúszótér a minimum.
az ékfoltosok viszont jók lesznek. emellé ajánlok esetleg kék rizspontyot, más kisebb razbórákat - ezek mind rajhalak, elég látványosak. ha ilyen savas marad a vized, akkor törpe razbórákat is, de ők sűrű növényesítést szeretnek.
Nedőzz!
- jocopoco95
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 76
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Itt jön elő az hogy bizony mindenki tanuljon amíg csak él....a tévedések nem kerülnek vérrel felvésve a szégyenfalra,és egymást is korrigáljuk ha gáz lenne.Ezért szeretem én az ilyen hangvételű fóruméletet...
T.:Gábor
- jocopoco95
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 76
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ok..ha netán lágy lenne a vized,akkor viszont savazni is ajánlott az aljzatot-és az általad halaknak eszményi helye lesz!
De most én kérdezek..ékfarkú razbóra?Na ennek utánaolvasok!
A növényeidet hogy képzeled el-értem ez alatt hogy milyeneket szeretnél?
- melani
-
- Nem elérhető
-
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Szuper ha milliméterben gondolkodtál-így viszont tuti jó lesz sok mindenre...egyetértesz azzal hogy jó lenne átmosnod?Azt a felkavarodást te láttad-de megvallom egy jól kimosott "kavicsnak"pár másodperc elég kell hogy legyen a totális leülepedésre!Tudod a folyók sokszor agyagos-sóderes mederben futnak..az agyagot eltávolítani az aljzatból igen kemény meló...rengeteg átmosásra lesz szükség.Nos a Sajón jártam így én..aztán inkább vettem mosott-osztályozott sódert a Tüzépen!
Szeretnél vizet keverni,vagy csapvizedben fogsz halazni?Milyen értékeket mértél,vagy hallottál a csapvizetekről-értem ez alatt főleg a keménységet,és a kémhatást...
Szeretnél algázókat is...ha ancikra gondoltál azoknak bizony később kicsike lesz a medencéd-de rendszeres vízcserével pár hónapig azért nevelgetheted őket benne!Az aljzatod mivel folyóvízből származik biztosan nem tartalmaz éles szélű darabokat ugye?Ez már egy erősen "terelős kérdés"..mert később viszont én szeretném ha néhány coryd is lenne-már amennyiben te is szeretnél tartani belőlük.
Előbb akkor az aljzat kérdése...totálisan elölről kezdenéd-vagy inkább most már innen folytatnád?
- melani
-
- Nem elérhető
-
A saját tapasztalatot rátok értettem nem magamra.Nektek azért ahogy olvasom szerencsémre sok van!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A kavics méretét milliméterben értsük?Tehát 0.4-0.8 milliméteres..na ez egy durvább homoknak felel meg.Remélem hogy nem centiben számoltál kollegina,mert az már gyöngykavics..nem igazán jó.
Említetted hogy alaposan átmostad,mégis felkavarodott...lehet mégsem volt annyira alapos?
A továbbiakhoz most azt javaslom-de várj a többiekre is-hogy mindent állíts le...amint időd lesz az aljzatot át kel mosnod megint-lehet többször is-,sőt lehet hogy még savazni is akarsz majd-ez halaid,és a kívánt vized függvénye lesz.Az átmosással megelőzheted a későbbi bajokat..nem tetszik nekem hogy ennyire felkavarodott..lehet valami szerves is van benne?
Magam a Sajó partjait járom,és már én is próbálkoztam a fövenyről szedett homokot átmosni nagy árvizek után.Kemény meló..de felvetett kérdéseimre előbb kérlek válaszolj!
- melani
-
- Nem elérhető
-
vettem egy 54l-es aksit.raktam bele 0.4-0.8-as kavicsot amit a rábában szedtem.és átmostam alaposan.felengedtem vizzel,és beinditottam a szűrőt és a vizmelegítőt!a világítás nem megy napközben!!!ennyi eddig.itt megakadtam zért kérdtem tanácsot!
A tapasztalat jobb mint a szakkönyvek: ezt azért irtam mert van egy görögtekim,5 éve,és egy hasonló fórumról szintén sok segítséget kaptam.igy már egyedül el tudtam altatni télire.ezért gondoltam hogy inkább olyanoktól kérdezek akik jobban tudják ezeket a dolgokat.szakkönyvem nekem is van,de nem sokat segített,mint ahogy ez a kérdéseimből is kitűnik.van ahol az aranyhal tartására is azt irták hogy tök egyszerű.