- Köszönetek: 105
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
De mégis arra gondolok, hogy annak idején én nem tudtam túl sokat ezekről a dolgokról, de sohasem volt túl nagy probléma egy akvárium indítása. Szinte minden hibát elkövettem ezek szerint, és mégis működött, nem volt film, meg zavaros víz, és tömeges halhullás sem. Egyszer sikeresen kiirtottam vagy 20 guppi xifo kölköt, mert sima 12 fokos csapvízbe tettem őket, amíg kimostam az aksit. De annak idején teljesen, a kavics kimosásig tisztítottam, és semmi baj nem volt, igaz, budai víz.
Vagy már ez egy másik világ? Igaz, nem mennék ladával már nyári diagonállal a Tátrába télen...
Én azt mondom, ha szépen átmossa a kavicsot, tesz bele normálisan növényt, meg vizet, világít rendesen, és megy oxigén a vízbe, akkor csak várni kell....
Először csigával próbálkozzon, az én tapasztalatom az, hogy a csiga jó indikátor, simán megdöglik, mikor a hal már jól van.
Mikor betonból készítettem hátteret, és többször kiöblítettem, már a csigánál tartottam, meg is döglött szépen... De egy halam beteg lett a másik aksiban, na áttettem ide, ne fertőzzön... erre meggyógyult.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Jaki
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 1
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 1688
Csak szöveget léccike,ok?
T.:Gábor
- Jaki
- Nem elérhető
-
Először is azzal kezdeném, hogy régi álmom volt egy szép akvárium, de általában az erre vonatkozó törekvéseim a tervezés stádiumánál elakadtak részben a lustaság részben a pénzhiány miatt. Most viszont elhatároztam magam és úgy döntöttem, hogy igenis telepítek egyet!
Amikor elkezdtem ezzel foglalkozni rá kellett ébrednem, hogy bizony ez nem egyszerű feladat, egy jól működő és szép akvárium rengeteg munkába türelembe és nem utolsó sorban pénzbe fog kerülni. Mivel én szeretem a dolgokat aprólékosan megtervezni, elkezdtem kutakodni az interneten...
Itt megjegyzem, hogy az alap performansz az lenne, hogy egy 200 literes akváriumban fogok sügéreket tartani. Olvasmányaim alapján nélkülözhetetlen ehhez megfelelő szűrés, levegőztetés, hőmérséklet és fény is.
Összeírnám, hogy milyen termékekre esett a választásom, tőletek pedig azt szeretném megtudni, hogy érdemes-e így belefogni...
Na szóval; Az akvárium maga egy 192 literes téglalap alakú "sztender" akváriumra esett! Link:http://www.aquadepo.hu/product_info.php/200-literes-akvarium-100x40x50-cm-p-297
Nos szerintem teljesen rendben van ez a kivitel, ára is jutányos, beszéltem pár üvegessel volt aki fele ekkora űrtartalomra tett dupla ekkora ajánlatot, használt akváriumon nem is gondolkoztam, nem hiszek ebben szerintem nincsen reklamációra lehetőségem!
A szűrésről rengeteget olvastam, majd úgy döntöttem, hogy a háttér mögötti házilag készített szűrő rendszert fogok alkalmazni! Ezt az ötletemet egy blogról "loptam", nagyon tetszik ez a megoldás és túlnyomó részt jó visszajelzéseket olvastam erről a rendszerről. Itt az említett blog:http://missa-aquaristic.blogspot.hu/2010/10/hatter-mogotti-szures-hazilag.html
Ezt én úgy tervezem, hogy az egészet plexiből fogom elkészíteni, mégpedig úgy, hogy az aksi hátuljáról leválasztok 5-8 cm-t, majd ebben szűrő cellákat alakítok ki a keringetést pedig ezzel a szivattyúval szeretném megoldani:http://www.aquadepo.hu/product_info.php/aquatic-nature-evo-pump-500-p-6774
Szűrőanyagnak pedig lávakövet, perlonvattát, szivacsot és krumpliszsákot fogok használni, majd miután elkészült a háttér -ezt is magamra bízom majd- a leválasztó plexilapra tervezem ragasztani.
Terveim szerint a megfelelő hőmérsékletről egy galapagosban kapható automata fűtőberendezés fog gondoskodni: www.galapagos.hu/reszletes.php?csz=646
Ezt majd a szűrőrendszer befelé vezető részéhez kívánom tenni, így ez is láthatatlan marad és remélhetőleg a víz is megfelelő hőmérsékletű lesz.
A levegőztetőt is a galapagosból fogom beszerezni, linkelni sajnos nem tudok róla semmit, mert ez a termék nem szerepel a webáruházban.
Nos, a fény... Ez egy hatalmas dilemma! Kettő dologban gondolkozom; 1. Hagyományos neon teknológiát használok, keresek egy villanyszerelőt és személyre szabottan készíti majd el nekem.
A fényerő, lumen nem okoz problémát a gyakorlati szerelésben nem vagyok jártas és nem akarok én sem egy bozóttűz előidéző kontár lenni sem pedig egy áram ütötte ambulanciai kórlap...
A másik elképzelésem a ledes megoldás. Nekem ez jobban tetszik mivel kevesebb a fogyasztás és könnyebb a beüzemelés. Valami ilyesmit képzelek el: logout.hu/cikk/akvarium_szuletik/nyomtatobarat/teljes.html
A megfelelő fényről ez a led szalag fog gondoskodni:http://www.ledline.hu/led-szalag/3528-60led-meter-led-szalag-hideg-feher-vizallo
Ha megfelelő lenne ez a szalag, kiszámolnám mennyi kell belőle pontosan, minden estre nagyon tetszik, szeretném kipróbálni!
Pár információ még hirtelen eszembe jutott: Az aksi aljára én folyami homokot szeretnék, némi kőzettel és pár növénnyel. A halak, mint mondtam sügérek lennének, bár ezeket még komolyabban át kell majd gondolnom.
Nagy vonalakban ez lenne a tervem. Szerintetek érdemes ezekkel az eszközökkel nekiállni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
- Jaki
- Nem elérhető
-
Először is azzal kezdeném, hogy régi álmom volt egy szép akvárium, de általában az erre vonatkozó törekvéseim a tervezés stádiumánál elakadtak részben a lustaság részben a pénzhiány miatt. Most viszont elhatároztam magam és úgy döntöttem, hogy igenis telepítek egyet!
Amikor elkezdtem ezzel foglalkozni rá kellett ébrednem, hogy bizony ez nem egyszerű feladat, egy jól működő és szép akvárium rengeteg munkába türelembe és nem utolsó sorban pénzbe fog kerülni. Mivel én szeretem a dolgokat aprólékosan megtervezni, elkezdtem kutakodni az interneten...
Itt megjegyzem, hogy az alap performansz az lenne, hogy egy 200 literes akváriumban fogok sügéreket tartani. Olvasmányaim alapján nélkülözhetetlen ehhez megfelelő szűrés, levegőztetés, hőmérséklet és fény is.
Összeírnám, hogy milyen termékekre esett a választásom, tőletek pedig azt szeretném megtudni, hogy érdemes-e így belefogni...
Na szóval; Az akvárium maga egy 192 literes téglalap alakú "sztender" akváriumra esett! Link:http://www.aquadepo.hu/product_info.php/200-literes-akvarium-100x40x50-cm-p-297
Nos szerintem teljesen rendben van ez a kivitel, ára is jutányos, beszéltem pár üvegessel volt aki fele ekkora űrtartalomra tett dupla ekkora ajánlatot, használt akváriumon nem is gondolkoztam, nem hiszek ebben szerintem nincsen reklamációra lehetőségem!
A szűrésről rengeteget olvastam, majd úgy döntöttem, hogy a háttér mögötti házilag készített szűrő rendszert fogok alkalmazni! Ezt az ötletemet egy blogról "loptam", nagyon tetszik ez a megoldás és túlnyomó részt jó visszajelzéseket olvastam erről a rendszerről. Itt az említett blog:http://missa-aquaristic.blogspot.hu/2010/10/hatter-mogotti-szures-hazilag.html
Ezt én úgy tervezem, hogy az egészet plexiből fogom elkészíteni, mégpedig úgy, hogy az aksi hátuljáról leválasztok 5-8 cm-t, majd ebben szűrő cellákat alakítok ki a keringetést pedig ezzel a szivattyúval szeretném megoldani:http://www.aquadepo.hu/product_info.php/aquatic-nature-evo-pump-500-p-6774
Szűrőanyagnak pedig lávakövet, perlonvattát, szivacsot és krumpliszsákot fogok használni, majd miután elkészült a háttér -ezt is magamra bízom majd- a leválasztó plexilapra tervezem ragasztani.
Terveim szerint a megfelelő hőmérsékletről egy galapagosban kapható automata fűtőberendezés fog gondoskodni: www.galapagos.hu/reszletes.php?csz=646
Ezt majd a szűrőrendszer befelé vezető részéhez kívánom tenni, így ez is láthatatlan marad és remélhetőleg a víz is megfelelő hőmérsékletű lesz.
A levegőztetőt is a galapagosból fogom beszerezni, linkelni sajnos nem tudok róla semmit, mert ez a termék nem szerepel a webáruházban.
Nos, a fény... Ez egy hatalmas dilemma! Kettő dologban gondolkozom; 1. Hagyományos neon teknológiát használok, keresek egy villanyszerelőt és személyre szabottan készíti majd el nekem.
A fényerő, lumen nem okoz problémát a gyakorlati szerelésben nem vagyok jártas és nem akarok én sem egy bozóttűz előidéző kontár lenni sem pedig egy áram ütötte ambulanciai kórlap...
A másik elképzelésem a ledes megoldás. Nekem ez jobban tetszik mivel kevesebb a fogyasztás és könnyebb a beüzemelés. Valami ilyesmit képzelek el: logout.hu/cikk/akvarium_szuletik/nyomtatobarat/teljes.html
A megfelelő fényről ez a led szalag fog gondoskodni:http://www.ledline.hu/led-szalag/3528-60led-meter-led-szalag-hideg-feher-vizallo
Ha megfelelő lenne ez a szalag, kiszámolnám mennyi kell belőle pontosan, minden estre nagyon tetszik, szeretném kipróbálni!
Pár információ még hirtelen eszembe jutott: Az aksi aljára én folyami homokot szeretnék, némi kőzettel és pár növénnyel. A halak, mint mondtam sügérek lennének, bár ezeket még komolyabban át kell majd gondolnom.
Nagy vonalakban ez lenne a tervem. Szerintetek érdemes ezekkel az eszközökkel nekiállni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Köszönöm, hogy megosztottad múltadat.
Mary
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 105
Aztán lett egy 40 literes óriási vasvázzal, mennyire hatalmasnak tűnt! Minden részletére emlékszem. És a ciklon légpumpa a kis porlasztóval, gumicsővel, meg az első üveg haletető... A Keleti Károly utcából két halas volt megközelíthető, az egyki a Margit híd budai oldalán, a másik a Moszkva téren. Mekkora dolog volt ott nézegetni.. és venni egy halat..
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Jól mondod..dehogy gátolni akarjuk mi őt-csak óvni attól hogy kezdőként nemvárt eseményekbe fusson bele.ehhez óhatatlanul szükséges az alapok megszerzése!Öröm hogy a fent emlegettet kolléga nem sajnálta idejét,és nagyon közérthetően elmondta gondolatait itt:
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...221:M%C3%A1t%C3%A9fi
Alig várom hogy a kollegina-Melani-végre jelentkezzen,és tájékoztasson minket a nála történt dolgokról..aztán haladhassunk vele tovább!
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
egyelőre annyit hangsúlyoztam, hogy már most legyen bekapcsolva minden, és menjen egy hetet állatok nélkül.
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Csak azt szeretném ha lassabban haladna,hiszen még az alapismereteket is meg kell szereznie-és lássuk be:a fórumokon sokan szinte természetesnek vesznek egy bizonyos szintet.Ám lehet hogy egy kezdőnek ez soknak bizonyul..
Az első időkben csak az alapokat érintsétek-így ha valami gáz lenne nála könnyebben korrigál.Nem lehetetlen hogy idővel igen rutinos,és tapasztalt akvarista lesz-de ne szaladjunk előre.
Ha már a tápokat említitek egy példa:elkezd tápozni...kevés lesz a fény!Ad még rá egy kis "kakaót"-persze addigra már tudni fogja hogy a világítását is tuningolnia kell-erre megjelenik valamiféle alga.Ezt meg szeretné oldani-gondolom elhangozhatna majd számos algairtó neve is..de ő már ekkor kicsit csalódott lehet.
Véleményem szerint ha már a fórumról szeretne tájékozódni,a részleteket is meséljétek el neki...Nem kell azonnal egy fullos akváriumot berendeztetni vele-lehet erre ideje/pénze sem lenne-hanem előbb hadd kezdjen úgy mint mi annyian..hátha jobban élvezi amikor maga is rájön dolgokra,sőt egyre okosabbakat fog kérdezni!
Ha elolvassátok elölről a vele folytatott párbeszédet látni fogjátok:közreműködő,és a jót akaró társunk.De hangsúlyozom:az egyszerűvel kezdjetek..aztán lehet "alámeríteni" a kolleginát ha éppen azt szeretné majd..én bízom benne hogy így is lesz!
Nos társaim íme a magyar nyelv szépsége,és nehézsége...hangsúlyok és gesztikuláció nélkül akár félre is érthető néhány mondat-de remélem már értitek:szerintem az ő érdekében lassítani kellene!
De igen..ültessen növényeket,ez most fontos!Olvastátok hogy valami "fűszerűt" szeretne?Bízom benne hogy nem valamely Acorus faj a kiszemelt,mert lehet nem lenne sikerélménye vele...inkább tereljétek-most még lehet!
Hopp...még valami:említi a Kh tesztet is..azt várja most hogy mérni tudja a vizét.Ezzel kapcsolatosan nem akarnátok javasolni neki valamit?
Végezetül elnézéseteket kérem hogy belefurakodtam a beszélgetésbe-de megint megteszem amint elmentek valami fontosnak tetsző mellett..ha nem baj!
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 205
Egyre tudományosabbak,részletesebbek vagytok(vagyunk).A javaslataitok hasznosak,részletesek,de...
Úgy gondolom,hogy három -négy célszerű mondatnyi tanács segítségével is el lehet gond nélkül indítani egy akváriumot.
Félre ne értsetek,tök jó a lelkesedésünk,a segítőkészségünk,csak nem lenne jó Melaniban azt az érzetet kelteni,hogy az akvarisztika valami nagyon nehéz,csak "tudós" emberek számára élvezhető hobby.
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 124
- nebula
-
- Nem elérhető
-
ha vannak növényei, tegye bele, és járassa így legalább egy hétig, hogy a bio szűrés felépüljön.
egy szóval nem mondtam, hogy tápozza már most a növényeket... csak hogy a táptabletták később esetleg nem lesznek megfelelőek. nem most. később.
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Akkor most mit tegyen-vegyen bele a kollegina?Javaslom előbb az legegyszerűbb dolgokat ajánljátok neki-hiszen kezdő még,nehogy belezavarodjon a sok ismeretlenes egyenletekbe!
Kimosta az aljzatot....felengedte,megy a szűrő,a fűtő...hogy folytassa?
Esetleg keressen egy akvaristát a környéken akinek elkérheti a működő akváriumából a szűrő szivacsát..vagy mi legyen most?
Érdeklődve olvaslak benneteket a továbbiakban-de még ne terelgessétek a bonyolultabb folyamatok megértése felé..ráér akkor ha működik az akvárium,és maga is rádöbben:bizony a szakirodalom a lényeg.A fórumon mindenki saját tudásához mérten válaszol-a szakirodalomban pedig az elfogadott,lektorált-mondhatni a hiteles információ van.Bár megjegyzem nem árt a szakirodalmakat időnként frissíteni...
Ui.:már tápozza a növényeket...nemá!Egyáltalán tudjuk-tudja már hogy igazi vízi növényt vesz-e vagy csak a "halasboltban" ami megtetszik?Nem lehet hogy csupán mocsári növény lesz az..vagy emers módon nevelt ám később a submers tartásra alkalmas növénye lesz?Erre is figyeljetek..."mingyá céóznia kell" ha ilyen sebesen haladunk..és még valami amit ne feledjetek:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
Nedőzz!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
ezek fognak megtelepedni a szűrődben, meg az aljzatodban - mindenhol, ahol megfelel nekik az áramlás, van oxigéndús víz és benne ammónia/um.
utóbbi nélkül éhen pusztulnak, emiatt mondtam a halkaját - és ezért mindegy, milyen fajtát teszel be, de mégegyszer hangsúlyozom, hogy csak minimálisan, amit beszórsz, az mind el fog bomlani, nem eszi meg semmi, szóval az algákat eteted vele - meg a szűrőbaktériumokat.
szóval az inditó az a betelepített népesség, a halkaja meg a takarmány nekik:)
a növénytáp az általában vasat meg hasonló dolgokat tartalmaz, a növények tudnak belőle felvenni, a szűrőbaktériumok nem.
Nedőzz!
- Gabor77
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 124
A növénytáp pedig a növény életben maradásához szükséges egy szinte teljesen élettelen vízben, tehát a kettő egymástól független, a táp mindenképpen jó, a baktérium csak akkor, ha nem szeretnél újra heteket várni haltelepítés előtt...
- melani
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 2
- nebula
-
- Nem elérhető
-
tehát [mert nem tudom követni, az én hibám]: most bennvan nálad az aljzat, a víz és a szűrés, igaz? ha vannak növényeid, azok is mehetnek bele. utána kéne neki egy hét, amíg megy folyamatosan [növénnyel már a világításnak is kell menni], hogy a szűrőben legalább valami baktériumkultúra felépüljön. mivel ezeknek enni is kell valamit, esetleg nagyon minimális halkaját is beszórhatsz [de tényleg csak morzsányit, ne az algák szaporodjanak belőle], és a baktérium indítót is ilyenkor kell beletenni - ha akarsz ilyet használni, sokan nem használják.
Nedőzz!
- melani
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 2
reggel megint kimostam a kaviscsot(bár kár hogy a hó nem fertőtlenít és tisztit,mert azzal most könnyebb lenne)és visszatettem az aksiba.felengedtem vizzel.a ph még mindig 5.9 a csapviznél.beindítoottam a világítás kivételével mindent.Kérném a következő műveleteket,amit tennem kell.reméljük holnap lesz kh teszt is,ha le tudja a futár hozni a boltba.erre pokoli idő van fél méter hóval.
nebula: póstázni élő állatot? inkább elmegyek érte :Da magyar póstában nem bizok,viszont élő csiguszt szeretnék! Köszönöm!!