Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
12 éve 8 hónapja #461 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Gáborom, mint írtam, a laksát fűtöm, és a termosztátot 25 fokra szoktam állítani.

A felső sorban lévő medencékben a víz átlag 27-28 fokosak (guppyk), míg a lentiekben 24-25 fokos a víz - az ajtó alatt valamennyire behúz a hideg az előszobából.
15 medencét fűtök eképpen - ha keltetek, akkor többet.

A fűtésszámlám havi szinten uszkve 2000 forinttal emelkedett. Sokkal jobban jövök ki anyagilag, mint amikor fűtőket használtam, de az még "6-medencés" koromban volt.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Gabor77

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 8 hónapja #462 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Kellenek a pontos számok nekem pedig-tudod hogy szeretek számolgatni,sőt rá vagyok kényszerülve!Egyrészt szeretem tudni mennyiben vagyok a családnak/hobbi terén/,de ettől talán még fontosabb hogy szeretnélek benneteket is naprakész és minél megbízhatóbb adatokkal ellátni.
Nem véletlen a villanyszámlás dolog:minél jobban fejlesztünk annál többe kerülnek a dolgaink.Az akvarista próbálja kordában tartani a kiadásait,másrészről viszont jó érzés ha egy már beüzemelt állvány fogyasztását tudjuk mérsékelni.Ügyeskedünk...ennek része a fűtéssel kapcsolatos beszélgetésünk is,melynek részeként felmerült a több medence egyetlen fűtővel való hőntartása is.Többünknek van már ilyen tapasztalata én tudom-és pont ezzel kapcsolatosan érdekelt az az adat ami megmutatja hogy mennyi idő alatt hány forintot fogyasztok?A méréseim folytatódnak-minél nagyobb idő intervallumot veszek figyelembe,annál pontosabb adatokat kapok!Tudod nézegettem én a számláinkat is-mert egyszerű osztással még boldogulok azért!-de azt láttam hogy hol ennyi,hol meg annyiba kerül egy-egy kilowatt.Az éves összesítőnket is bevontam..meg mindent/a 10%-os rezsicsökkentést is:evil: /-végül arra jutottam hogy most én kérek segítséget tőletek!:)
Mint említettem az összes medencémet szigetelni fogom-nem lesz szép látvány a fóliával burkolt nikecell lapok látványa,de nem is kiállításra készül.Része ez is egy takarékossági kötelezettségnek-mert magatok is tudjátok hogy minden egyes liter víztől nehéz megválnunk!A kényszer szüli sajnos...mert halaim komfortérzetét semmiképpen sem csökkenteném,viszont fűteni kell-ha lehet kevesebből,mindig kevesebből:(.Ha érdekel benneteket meg fogom osztani a tapasztalataimat...számokkal képekkel is!
Ugyanakkor ne kíméljetek az ötletek terén,és úgy mint eddig ütköztessük a nézetkülönbségeinket,ok?Én meg ezt köszönöm nektek....
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Cenci

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 8 hónapja #463 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
hidd el, diplomával se megy.
bár nekem nincs, de asszony se érti :D

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 8 hónapja #464 Írta: halőrxxl
Köszönöm szépen-megnyugodtam hogy akkor én nem rossz számmal szeretnék számolni./Egyszerűen nem tudok eligazodni sima érettségivel a számlán,annyiféle járulékos dolog lehet:(.Uraim köszi!/
Ebben a témában én is kezdő voltam-ideillik!

Több
12 éve 8 hónapja #465 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Tobb dologtol is fugg, de atlagban itt is 52-54 ft...

Több
12 éve 8 hónapja #466 Írta: nebula
hát itt nálunk 52 forint bruttó.

Nedőzz!

Több
12 éve 8 hónapja #467 Írta: halőrxxl
Így igaz-nem véletlen hogy ahol sok akvárium van,ott mindig a helyiséget fűtik.Jártam már pár tenyészetben/komolyabb hobbistánál,és ez a legbeváltabb módszer.Más kérdés hogy ő maga-mármint a tenyésztő-hogy bírja ki a pokolmeleget,mert lássuk be 26-27 fokban még dolgoznia is kell,ráadásul a páratartalom miatt még "jobb" a dolog!:D Kőkemény dolog ez..
A helyiségek fűtésre szinte mindenféle példát láttam már-érdekes hogy a megújuló energiaforrásokra igen kevesen támaszkodnak/de lehetne már komolyabb az állami dotáció!/.Van ahol ventilátorokkal oldják meg a helyiség egyenletes hőmérséklet elosztását-ez egy jó módszer.Mi hobbisták azonban bármennyi akváriummal is rendelkezzünk,míg elkülönített helységben nem tudjuk ezt tenni semmiképpen sem tudjuk kielégítően megoldani a helység fűtéssel való megoldást..persze kevés kivétel azért van!Így hát marad a fűtőkkel való manipuláció-és valóban,a fűtők számával is lehet ügyeskedni egy bizonyos fokig.
Gábor,én bár fizetem szorgalmasan a nem kevés villanyszámlánkat,nem tudom mennyibe kerül 1kW/h -kérlek segíts,mennyi az annyi?
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #468 Írta: Gabor77

mmccannon beküldte: Még valami.
Amikor még nem volt ennyi medencém, de már volt 3 olyan, ami egymás mellett kapott helyet, egy öregektől tanult fortéllyal oldottam meg a fűtést.
A két szélsőt fűtöttem, míg a középsőt nem. OK, nem lehet milliókat spórolni, de az összeg így is nagyobb a 0-nál.

Persze tisztában vagyok azzal, hogy kezdő nemigen kezd a hobbiba rögvest 3 akváriummal, de az előbb említett prím szám elérése csak idő kérdése. :-)

Jó megoldásnak tűnik, de jobban belegondolva szerintem itt a fogyasztáson nem igazán spórolhattál, csak a fűtők számán. Igaz ugyan, hogy nem 3, csak 2 fogyasztód van, azok viszont többet fogyasztanak ilyenkor, mert a középső akváriumot is ők fűtik, még ha csak áttételesen is.
Persze azzal spórolsz, hogy összetolod az akváriumokat, és a hő nem a levegőbe, hanem a másik akváriumba megy át, de ez akkor is igaz, ha mindháromban van fűtő.

Sok akváriumnál szerintem csak egy olyan lehetőség van, amivel lényegesen lehet spórolni, ha nem a vizet, hanem a szobát fűtöd valami olcsóbb megoldással, pl gázzal. Persze 3 akváriumnál ez a módszer sem gazdaságos...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #469 Írta: halőrxxl
Mindezt elfogadom természetesen-ha élesebbnek érzed mondandómat akkor bocsi!:)
Nálam irtózatosan beváltak a Jager-ek,én eztán venni már csak ilyeneket szeretnék.Nem a legdrágábbak,nem a legolcsóbbak-viszont szépek,megbízhatóak szerintem.Ilyen márka a "német szemetes is",ő egy 3606-os régi srác..
A corykkal kapcsolatban:régi trükk amit írtam neked-de meglátásom szerint ma is járható.Ismerős a dolog az elevenszülőkkel...már volt olyan gondolatom hogy elköltöznek tőlem az utolsó szálig,aztán felülfertőződtem ismét!:D

Több
12 éve 8 hónapja #470 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Csak egy utolsó gondolat a fűtésről...nem ajánlottam Cencinek a fix fűtőket,hanem a magánvéleményemet írtam le róluk.Azt is hozzáfűztem,hogy csak kellő tapasztalat után tudjuk megbecsülni,hogy hány W-os fix fűtő alkalmas a medencénkhez,és ehhez nem csak a térfogat,hanem az elhelyezés a szobahőmérséklet és még több szempont figyelembe veendő.
Gábor,viszont ha te már tudod,hogy melyik a legmegbízhatóbb márka szerinted,akkor bátran javasolhatnád itt is nyilvánosan,hiszen ez nem reklám,nem büntetnek,és nem is jutalmaznak érte.Viszont mi örülnénk az infónak!
Visszatérve a corykra...egyik ismerősöm folyamatosan panaszkodik,hogy az éhenkórász elevenszülői inkább szétdurrannak a kajától,bármilyen trükkel próbál etetni,a coryk meg sokszor éhen maradnak...szóval ezért érdeklődtem erről fentebb...

Több
12 éve 8 hónapja #471 Írta: halőrxxl
..aztán jön a következő prím szám megcélzása,jogos!:D
A módszer nagyon jól működik,kényszerből nekem is van hasonló megoldásom természetesen.Sőt:újabb kis keltető-előnevelő üvegcséimet úgy méreteztem,hogy egy közös nagy medencében többet is elhelyezhessek egymás mellett.Fűtési szempontból-energiatakarékosságból is-jobb is az ilyen megoldás szvsz,hiszen nem kell minden medencécskébe fűtés.A kis medencéket előrehúzom a frontüveghez közel-egy centit elhagyok-és a közös nagy medencét fűtöm.Az egyenletes hőellátottságot elősegítendő pedig egy cseh emelővel oldom meg-csodásan forgatja a vizet,bár olyan is előfordult már hogy e közös medencében is nevelkedett pár halacs!:D
Ui.:mindig is tetszettek a takarékos megoldások,ezért a napokban széttúrom az összes állványomat.Szigetelni fogom a medencéket,ami a mostani kereteimből nem igazán oldható meg szuper esztétikusan sajnos.Azonban a szükség-és a kötelező takarékosság!-most is törvényt bont.Szeretném minél kisebbre szorítani a hobbikiadásaimat,és mivel csak a fogyasztáson vagyok hajlandó spórolni ezt meg kell lépnem.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
12 éve 8 hónapja #472 Írta: mmccannon
Még valami.
Amikor még nem volt ennyi medencém, de már volt 3 olyan, ami egymás mellett kapott helyet, egy öregektől tanult fortéllyal oldottam meg a fűtést.
A két szélsőt fűtöttem, míg a középsőt nem. OK, nem lehet milliókat spórolni, de az összeg így is nagyobb a 0-nál.

Persze tisztában vagyok azzal, hogy kezdő nemigen kezd a hobbiba rögvest 3 akváriummal, de az előbb említett prím szám elérése csak idő kérdése. :-)

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #473 Írta: halőrxxl
Mindkettőtök hozzászólásában van valami amit kiemelnék:a hőingadozás!Na erről van szó-ez az amit én az automata fűtők hátárnyának gondolok.Látszólagos ellentmondás csak,hiszen a laikus azt hinné hogy az állandó langymeleg víznem érzik legjobban magukat a halak-de ez nem így van.A természetben is van hőingadozás-nem is kicsi-ez egészen nyilvánvalóan kihat a vizekre is ahol pedig halaink élik mindennapjaikat.Képzeljük el:beköszönt az esős évszak,beborul az égbolt-vagy egyszerűen csak este lesz...szóval rengeteg olyan hatás éri élőhelyükön a patakokat,folyókat,tavakat mely által azok vize ha lassan is,de hűl/majd ismét melegszik.Ezt kellene utánoznunk nekünk az automata fűtőkkel is-megoldható egy egyszerű időkapcsolóval,de nem kielégítő.Viszont még akkor is gondolkodni kell rajta,ha nem tökéletes-erről még beszélhetnénk majd!
Magam is hozzátok hasonlóan fűtök-bár nekem minden medencében van automata fűtés.Bosszantóan drága persze mikor egy-egy újabb állványt kell ellátni technikával,főleg ha még igényesebbek is lennénk-és itt jön a képbe a megfelelő fűtés kérdése.Saluosi sajnálom a tapasztalataidat-részben magam is tapasztalom hogy régebbi fűtőim rapszodikussá válnak-igaz nálam nem a túlfűtés a gond néhány esetben,hanem hogy nem kapcsol az a fránya fűtő:( Most az új nyolc medencés állványomon is jelentkezik ez a probléma:nem tudtam megvenni még az általam istenített márka tagjait a medencékbe.Kölcsönfűtőkkel-nagyon köszönöm a segítséget!-,és régebbi sajátokkal oldom meg a dolgot.Tapasztalatom:ősrégi fűtő is lehet szuper megbízható-viszont alig egy éves alsó/közép kategóriás is okozhat bosszúságot:(.Egy másik honlap fűtőkkel foglalkozó rovatában jeleztem is hogy melyikkel milyen tapasztalatom van-erősen szór a "kép":digitális vadonatúj fűtőket visszavittem a boltba,mert használhatatlanok voltak.
Annyira gondolom ismertek már hogy nem vagyok márkafüggő,és reklám célból sem mondok jobb véleményt semelyik termékről sem-nem is lenne értelme,hiszen nekem nem a gyártók fényesre nyalása-bocsánat- a célom,hanem a tapasztalataim elmondása.Egyik gyártóval-forgalmazóval sem álltam és állok /sajnos/ kapcsolatban,veletek akvaristákkal viszont napi szinten "beszélgetek".Tudatosan nem mondtam márkanevet hát-de nem veszek már más márkájú fűtőket sosem.
Igazad van Saluosi:olcsóbbak-tartósabbak a fixek..de kezdőknek semmiképpen én nem ajánlanám.Mac-nél az átgondolt akvárium elhelyezés sok mindenre megoldás lehet-de nála a tapasztalati úton való elhelyezés is magyarázat...Mindezek figyelembevételével is azt gondolom hogy e kezdőknek szóló rovatban olyat ajánljunk ami valóban kezdőknek is a lehető legkevesebb problémát okozhatja,és nagy tapasztalat sem kell hozzá-egyetértetek azzal ha egy megbízható automata fűtőt javaslok?
Egyébként automata ide vagy oda-egy medencének szerves tartozéka kell hogy legyen a megfelelő vízhőmérő is!Segítséglével beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet,mert valljuk be:ami a fűtőkön van skála az legtöbb esetben nem mérvadó.:)
Kezdőknek adjunk javaslatot itt...
/Nem hagy nyugodni két dolog:két év alatt tönkremegy egy fűtő??"Az utóbbi negyven év" az sokat számít-olyannyira hogy ezt érzékeltetni is kell?Ez esetben már rákérdezek:milyen márkákat használtál?-de majd chaten taglaljuk ezeket úgyis;)../
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, saluosi, Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #474 Írta: saluosi
Szóval fűtés...
Az utóbbi negyven évben legalább ötféle márkájú automata fűtővel próbálkoztam,amikor valamelyikre letettem a voksomat,mert két évnél többet bírt és ugyanolyan márkájút vettem legközelebb,az már előbb bekrepált...
Ezek után tértem át a fix fűtőkre.Optimális alsó értékekre vannak belőve,vagyis túlfűtés nem következhet be.(Sajnos elromlott automata fűtővel már csináltam akaratomon kívül halászlét)
Ezekkel valamennyire a természetes hőingadozást is tudom mímelni,hiszen állandóan fűtenek,és amikor a szobában éjszaka hűvösebb van,akkor a medencékben is!!
Az élettartamuk sokszorosa az automata fűtőkének,és jelentősen olcsóbbak.
Persze kell némi tapasztalat,hogy mekkorát tegyünk mekkora medencébe...:)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon, Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #475 Írta: mmccannon
Én a szobát/ lakást (cirkó van) fűtöm.
Felül a hőigényesebb halak laknak, míg alul vannak a Coryk, meg néhány L-es.

Amíg nem indítom a fűtést, a halaknak beköszönt a hűvös évszak. Megfigyeltem, hogy ilyenkor kezdtek ívni az arany ancijaim meg a trilik.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 8 hónapja #476 Írta: halőrxxl
Hopp..ez viszont igaz!De mond már meg:mire belőjük hogy most akkor melyik állványon milyen magasságban mekkora teljesítmény ami pont jó-és hogy a szoba hőmérséklete ekkor mennyi..-szóval a hajam szála az égnek állna:(

Több
12 éve 8 hónapja #477 Írta: Gabor77
Kihagytad a szamitasbol, hogy a 72-es medencet nem 75w-os futessel futjuk ha fix a futo, hanem max 20, de inkabb csak 15w-tal, ha nem szeretnenk halaszlevet.

Egyebkent en is inkabb a termosztatos futesre szavazok, sokkal kenyelmesebb a hasznalata...

Több
12 éve 8 hónapja #478 Írta: halőrxxl
Ok,legyen:gyökerek,ágak nálam sima vízben kifőzve,és lehűlés után zutty-ancik csigák garnélák mindenhol vannak,penész sosem volt.Engedi a színt kicsikét?Hurrá,ez is célom volt!;)
Ettől is sokkal extrémebb gyakorlatom is volt-Sajóból szedett uszadék leöblítve püff bele!:D Vagy ugyanott szedett zuzmóval borított ága szintén leöblítve paff...hadd legeljék az ancik.Nem is azzal van itt a baj kérem ha beleteszünk valamit a vízbe-hanem azzal hogy sokszor egzotikus,évtizedek óta száraz,millió helyen porosodó/összefogdosott szennyezett fával tesszük ugyanezt.Itt már elkerülhetetlen a nagyon alapos előkészítés-de magam még sosem vettem ilyet.
A nekem címzett kérdésere a válasz:simán lejut a táplálék bármilyen halsűrűség mellett is-mint tudjuk ebben az esetben lámpaoltás előtt pár perccel kell etetnünk;).
Első lehurrogód vagyok a fűtés tekintetében-a fixeseket csak és kizárólag termosztatikus vezérléssel gondolom alkalmazni.Olyannyira így van ez,hogy én megváltam az összes fix vadonatúj fűtőmtől-ezeket anno még akkor szereztem be mikor azt hittem halodám lesz:( Egy fix fűtő akkor is fűt ha nem kell...gazdaságtalan,rossz megoldásnak tartom!Ha egy picit is túlméretezettek,könnyedén túlfűtenek-nem mondod komolyan hogy ezt ajánlod??
Viszont egy dolgot tisztázzunk:kétféle "fix fűtő" van...az egyik semmiféle termosztáttal nem rendelkezik,míg másik fajtájuk rendelkezik termosztáttal-de fix értékre van kalibrálva,így a hőmérsékletet nem lehet állítani.Általában 25celsius ez az érték-tehát sem kevesebb,sem több nem lesz ha a készülék üzemben van.Ha ez utóbbiakat használod akkor egy szót nem szóltam..
Köztünk legyen mondva igen komoly érdeklődéssel követem a technikai dolgok megoldásait,a fogyasztási adatok megadott és valós értékeit-de a legfontosabb:saját hobbim energia szükségletét/felhasználását.Éppen e célból mérek mindent amit csak lehetséges-persze a kiszámolt fogyasztási értékek forintális vonzata nem publikusak a család felé/:D/,de jól tudom kontrollálni saját magamat.Koránt sem véletlen hogy a fűtési szezon eljövetelével-az akváriumokról beszélek-gondolkodóba is estem,sőt mondhatni már-már majdnem blogot is írtam gondolataimról...Ma este 19.10-kor ér véget egy 48 órás mérési ciklusom,melynek során 5db 72L-es akvárium fűtésének fogyasztását mérem.Ugyanis szigetelni fogom ezeket is...kíváncsi vagyok mennyivel fog csökkenni a felvett fogyasztás a szigetelt akváriumokkal;).Visszakanyarodván a fix fűtőkre,kicsit számoljunk talán akkor:minden akváriumban 75W-os fűtő van,ezidáig eltelt 41 óra./Most kinézek a fogyasztásmérőre a pontos adat kedvéért/.
Tehát 5 akvárium 75W,és 41 óra.Az automata fűtőimmel a fogyasztás jelenleg 2.523kW-ot mutat.Fixekkel ez 5x75x41=.....hú,nemá el sem hiszem!!!Utánaszámoltam és megint több mint 15 kW!!!A legkomolyabban mondom hogy ez eddig még nem tudatosult bennem-hihetetlen hogy ekkora a különbség:(
Még lenne mondanivalóm a fűtésről...de talán egyszer!;)
Csak a márkákkal kapcsolatosan:nem igaz amit mondasz-illetve nem vagy még kellően tapasztalt.Van olyan fűtőm amit évekkel ezelőtt kaptam-németországi szemétből származik.Szó szerint szemétből...és megy,nyomja- a legtutibb fűtőim egyike!Én totálisan biztos vagyok benne,hogy ha veszek,csak ezt a márkát veszem..persze vannak még jók,de nekem ez bizonyított.
A fűtők teljesítményével kapcsolatosan is nagyon jó lenne értekeznünk...lehet mégis rittyentek egy kis írást?Igen komoly dolgok ezek kérem-Gyuri te meg meg ne bántódj ha ellentmondok!:)

Több
12 éve 8 hónapja #479 Írta: saluosi
A szőlőágakból,gyökerekből mindig azokat szoktam választani,amelyek már "halottak".Ha még van rajtuk rügy vagy valami más életjel,akkor az a kezelés ellenére is rothadást fog eredményezni az akváriumban.
Én fél,-egy napot szoktam telített sóoldatban főzni a gyökereket,utána kb egy hónapig két,három naponta váltott vízben áztatom.Közben teszek rá csigákat kis garnélákat,hogy az esetlegesen megjelenő penészeket eltüntessék.
Egy kérdés,igazából halőr felé címezve....le fog jutni a táplálék a talajra a coryknak ilyen társításban?
A fűtésről a magánvéleményem a következő(amiért sokan le fognak hurrogni,de vállalom:) ):bármilyen cég automata fűtőjéről csak azt tudom mondani,hogy egy-két év alatt tönkre mennek.Oda jutottam,hogy nem automata,hanem fix fűtőket használok....ősszel bedugom őket,nyár elején meg kihúzom,ennyi...
Mindig nagyobb fűtőt javasolnak,mint amire szükség van,a 100 literre is biztosan 100W-osat mondanak.Ehhez csak annyit tennék hozzá,hogy(persze a szobahőmérséklet függvényében)nekem egy 60W-os fűtő télen is 25 fokon tart egy 280-as medencét.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
12 éve 8 hónapja #480 Írta: nebula
gyökér: ha permetezve volt a szőlő az elmúlt 1-2 évben, akkor én nem raknám bele. ha nem, akkor sós-ecetes vízben főzd ki jó negyed órát, utána hagyd víz alatt, naponta cseréld rajta a vizet. innentől ízlés szerinti idő után mehet az akváriumba, csak ne felejtsd el lesúlyozni, amíg nem marad lenn magától:)
számíthatsz adott esetben némi szinezésre is. mármint a vízben.

Nedőzz!

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.299 másodperc