- Köszönetek: 1127
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...le&id=518&Itemid=247
Ezt a lehető legnagyobb egyszerűséggel követtem el, hogy lehetőleg mindenki számára érthető legyen. Javaslom, hogy más forrásokból is tájékozódj.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- csubi1980
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 29
Na úgy néz ki a héten meglesz végre maga az akvárium is, már megvan minden. Szóval ahogy írtam 112 literes lesz az akvárium. Sokat olvastam az akvárium indításáról, de itt is hasonlóan a szűrőhöz rengeteg eltérő dolgot találtam, valaki leírná a helyes sorrendet, vagy egy jó link is megteszi.
Amik számomra bizonytalanok, hogy kell e világítás az első héten, mikor mennyi vízcsere kell?
Én így képzelem el 1 nap aljzat+dekor+technika beüzemelése, víz feltöltése. 2 nap bedobok némi halkaját, hogy megkezdődjön a bacik megjelenése (nem szeretnék indítókultúrát használni). 1 hétig szépen világítás nélkül menne az akvárium, 7 nap 50% vízcsere (ezt nem tudom ennyi kell -e), 2-3 naponta dobnék be pici halkaját, vagy valami kis fagyikaját.
2.hét beraknám a növényeket, világítás innen menne napi 10-12 órában. Vízcsere a hétvégén 40-50%
3-4. hét ugyan az mint fent.
4. hét végén jönne az első csapat halacska.
Szóval amik bizonytalanok, az hogy mikor, milyen gyakran, mennyi vizet kell az első 3-4 hét alatt.
Mikor mehetnek be a növények? Mikortól és mennyit világítsak a beindítás heteiben.
Köszönöm a segítséget!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- csubi1980
- Nem elérhető
-
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
a sziámik a mohákat előszeretettel zabálják, más növénnyel nincs gond velük.
a 10 valami lehet, hogy meg fogja viszont tépázni a növényeidet
Nedőzz!
- csubi1980
- Nem elérhető
-
6 pandaharcsa
6 törpe szívóharcsa (na tőle tartok, mert ahogy olvasgatom nem nagyon csipázzák, a közép kemény vizeket, és elég nagy az elhullási arányuk, mert mindenütt vadvízből fogottat lehet kapni)
1 törpe gurámi pár
2 sziámi algázó
10 valami?
Nos, a fenti halak ha jól olvastam kompalibitisek egymással, és ha jól olvastam a vízparamétereik is közelednek egymáshoz.
Kérdések:
1.A fenti halak valóban jól meglesznek egymással?
2.Egyik se legeli le a növényeket?
3.10 halat még szeretnék, ezekből mit javasoltok, amik szép mutatós rajhalak, vagy lehetnek érdekesebb viselkedésű halak is, amik kijönnek a fentiekkel és megegyezik a tartási feltételük is. Én a kolibrihalat nézegettem, de így képek alapján nem nyerte el a tetszésem.
5. Így akkor a szűrő akkor elbírja ezt a 25-26 halacskát vagy ez már sok?
- nebula
-
- Nem elérhető
-
túlfolyóra meg ilyesmire semmi szükség hátsó polcosnál. alsó polcosnál kellenek ezek a trükkök, de ott a szűrő túltöltődését kell megakadályozni.
Nedőzz!
- P51D
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 35
Persze, megoldható az átemelés szivattyúval is. Ez a vázlaton levő azért volt jó, mert fixen tartotta mindkét edényben a vízszintet. A szívó ág eldugulásának kicsi volt az esélye, így annak is, hogy az akváriumot túltöltse. Persze, tudom, a szivattyúval is meglehet oldani, hogy biztonságos legyen, túlfolyó, meg egyéb huncutságokka.- Ez amit vázoltam (és azt hittem nagyobb méretben is látható lesz...) Akkoriban ('77-79) egy 11-12 éves srácnak kivitelezhető volt simán zsebpénzből. Jó, a fater roppant sokat segített a szűrő akvárium összeragasztásában, az üvegcsövek legyártásában. Szerencsére a munkahelyén volt valami labor, ahol elég sok üceg cuccot használtak. Akkoriban nem is gondoltam, hogy szinte házilag el lehet ezeket készíteni. A sódert, meg a kavicsot meg saját kezűleg lapátoltam össze, mostam ki. Hiába, a hiperaktivitást akkoriban így kezelték.
Szóval akkor tényleg nem engedhettem meg magamnak, hogy minden vicik-vacakért az akvarista boltba járkáljak. Na meg technikai szinten sem voltak a boltok úgy ellátva mint manapság. Merem mondani a high tech-et akkor majd hogy nem csak a Ciklon légpumpa képviselte. Most hagyjuk azt akiknek voltak külföldi kapcsolatai és be tudtak nyugatról jó cuccokat szerezni. 14 évesen, 1980-ban, amikor életemben először voltunk München-ben én ott álltam egy hatalmas boltban és nem tudtam mit is kérjek Anyáméktól, az otthoni akváriumba. Aztán ha jól emlékszem egy hiper-szuper, valami extrém vörös színű sziámi harcost választottam. Ami miatt szét izgultam az egész haza utat, hogy életben maradjon és a határon ne vegyék el tőlem. Túl élte! 2-3 évig velem volt.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Mégegyszer átolvaslak benneteket,de sietek kijelenteni:a gyári külsők is természetesen jók-de vannak akik más utakon járnak,és ugyanolyan jó!;)Tetszik a szivacs/kavics emlegetése!Folytassátok csak,és maximálisan egyetértek:attól hogy van akinek folyik,csepeg,elenged,mellészív stb attól még jók azok!Csak gondozni kell őket-és a gyártóknak megfelelő anyagokat használni!Elfogadhatatlannak tartom a nem megfelelő anyagok használatát,az olcsóság és a takarékoskodás érdekében elkövetett bűnöket a gyártók részéről!Igen-ezek valódi bűnök,mert sok esetben az akvarista nem csikkzsebből rántja ki azt a pénzt amit éppen szűrőre költ-reménykedik benne hogy igen hosszú ideig megbízható eszköze lesz a hobbiban.Ezzel szemben mi történik?Ehh...ráadásul már nem is mindig a no name márkák a felelősek.A márka egy dolog-ettől biztosan drágább lesz-és reménykedjünk benne hogy jobb is.
Anno..régen...ezeket már felesleges nekem is mindig emlegetnem úgy érzem.Sajnos akkoriban még ha valamit megvettünk akkor számíthattunk rá hogy azt tudja amit várunk tőle.Manapság?
No nem ostorozom tovább a mai gyártmányokat..vannak jók,nagyon jók,és még jobbak is.Meg vannak olyanok amit meg kellene ennie a gyártónak,mert csak gusztustalan és szükségtelen kihasználása a hobbistáknak.
T.:Gábor
- nebula
-
- Nem elérhető
-
én szivattyúval csináltam, de ez lényegtelen - a legjobb megoldásnak tartom jelenleg, a 65ös akváriumot is ez szűrte, egy javított kiadás most a 40est intézi.
Nedőzz!
- P51D
-
- Nem elérhető
-
- csubi1980
- Nem elérhető
-
- csubi1980
- Nem elérhető
-
- P51D
-
- Nem elérhető
-
Egy kicsit beledumálok én is. Igen, a külső szűrőnek is meg vannak az előnyei, hátrányai. Az, hogy valakinek a nyomó ági tömlőt lenyomta, szerintem nem szerencse kérdése, hanem emberi tényezőre lehet visszavezetni. Nem fogom hosszan propagálni a külső szűrő előnyeit, de szerintem jobb választás. Én magam is 112 literes akváriumot üzemeltetek, ugyan avval a külső szűrővel, immáron 7. éve. Nekem még nem nyomta le a nyomócsövet. Volt szivárgásom az igaz, mert nem cseréltem le az O gyűrűket. Semmi kár nem lett belőle, a szűrőt naponta szemrevételezem és a biztonság kedvéért egy plusz vödör van alatta. Azóta jobban ügyelek a tömítések cseréjére.
Még sráckoromban, a 70-es évek végén, 80-as évek elején is volt akváriumom. Akkor a külső szűrést egy régi Lányi-Wiesinger könyvben látottak szerint oldottam meg. Az akvárium mellett volt egy mellé passzoló kisebb akvárium, amiben főleg szivacs töltet volt, na meg minden féle méretű kavics. Egy kb. 8-10-mm átmérőjű üveg csővön, a közlekedő edények elvén szívta át a vizet a mellete levő akváriumból, a szürt vizet, egy légpumpa segítségével egy másik csövön vissza az akváriumba. Nem voltak szivattyúk, nem voltak tömítések, nem volt gond, hogy kifolyik belőle a víz. A fizika törvényei szerint a két edényben, ha tört, ha szakadt a vízszint egyforma maradt. Akkor a fene sem gondolta, de szerintem egy jó kis lassú átfolyású biológiai szűrést fabrikáltam össze. Hangsúlyozom, nem saját ötlet volt, könyvben láttam.
Amúgy manapság az algásodás ellen egy szintén nem saját ötlet vezetett jó megoldásra. A kivitelezés már saját. Gyakorlatilag a hátterem mögé építettem egy nagy méretű belső szűrést. A kivitelezéséről itt van részletesebb leírás: missa-aquaristic.blogspot.hu/2010/10/hat...-szures-hazilag.html
Ezt a megoldást, más kivitelezésben, de azonos alapelvek szerint többen megcsinálták, működőképes. Nekem 3 éve ez és a külsőszűrő együttes elég hatékonyan tartja kordában az algásodást.
- csubi1980
- Nem elérhető
-
Én is új vagyok, de teljes vizacserét nem szabad csinálni, csak részlegeset. Általában 20-30% hetente a vízcsere mértéke. A vizet nem kell kezelni semmivel, hagyd állni 1-2 napig és a klór távozik belőle.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
ha ez így lenne, akkor egyetlen növényes akvárium sem létezne. de ezt most hagyjuk is.
a mostani gyári külső szűrők úgynevezett "gyors" szűrők, amik úgy vannak tervezve, hogy a vizet elég erősen forgassák, hogy a szennyeződés el is jusson hozzájuk, ne a talajban üljön meg. ezzel párhuzamosan a biológiai tisztítást viszont nem egyetlen nekifutásra végzik el! pont azért, mert a sebességük miatt a vízforgatás akár óránként 5-10x is áthordja a medence teljes vízmennyiségét rajtuk, ez nem is lehet cél, de nem is szükséges. bőven elég, ha 2-3 nekifutásra szedi ki a felesleges anyagot. ezért nem fogsz olyan gyári külsőt találni, ami 5-10cm/perc sebességre van beállítva. de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem szűr!
a másik: a normális biológiai szűrés legfontosabb feltétele az, hogy megfelelő felület legyen a baktériumok megtelepedésére. most komolyan: egy 1-2 deci térfogatú belső szűrő hogyan vehetné fel a versenyt egy több liter térfogatú külsővel? a talajt mint szűrőközeget hagyjuk ebben az esetben, hiszen az külső szűrő esetén is jelen van pontosan ugyanúgy.
és végül: egy gyári külső szűrőre azt mondod, túl gyors a vízforgatása. akkor egy belső hogyan lenne képes megfelelő sebességgel szűrni a vizet? azoknak a térfogatukhoz képest még sokkal erősebb a motorja.
szóval... értem, hogy tartasz a gyári külsőktől. én is tartok. viszont ez nem zárja ki azt, hogy megfelelő méretű szűrésed legyen.
csinálj mattent, vagy válassz le egy részt az akváriumból szűrőrekesznek, vagy építs oldalpolcos szűrőt! néhány alap dolgot betartva teljesen kizárt, hogy eláztassanak. főleg az első kettő
tudom, hogy ezért kapok a fejemre, de a 80as években nem volt internetünk se, akkor most se használjuk?
a 80as években nem voltak t5ös fénycsövek sem, elektronikus t8 előtétek se nagyon - akkor ez mind kuka?
nekem is a 80 években volt az első találkozásom az akváriummal. 50 literben elevenszülők és pár szál növény, gyöngykaviccsal. egy levegős szivacsszűrővel. és működött. de ez azt kell jelentse, hogy ne is próbáljunk ennél jobb körülményeket teremteni? ezek a mai halak már nem azok - szénné tenyésztett, alig életképes hibridek, beltenyészetből származó "korcsok" [más lehet, hogy kifinomultnak nevezné]... és azt se felejtsük el, hogy a 80as években senki nem törődött azzal, ha elhullott 1-2 hal. és a rendszeres vízcsere havi-kéthavi szétbombázást és csutkára kisikálást jelentett...
szóval tudom, hogy ez a vélemény itt extrémnek számít, de az elmúlt majd' másfél év alatt egyet tanultam meg biztosra: túlszűrt akvárium márpedig nem létezik.
Nedőzz!
- csubi1980
- Nem elérhető
-
- saluosi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 205
Azt a kb. 100 liter vizet nagyon jól meg fogja szűrni a belső szűrő is.
- csubi1980
- Nem elérhető
-
Külső szűrővel kapcsolatban olvastam egy elég durva dolgot, srác elment nyaralni és a kifújó ága valahogy az akváriumon kívülre került, 80 liter vizet pumpált ki neki a szobába. A szűrő maga pár hónapos volt, kifogástalan állapotban, gondolom itt valami szimpla balszerencse lehet. No én vonzom az ilyeneket sajnos.
- jocopoco95
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 76
>T5re cserélés után lesz egy jó fény mennyiséged. Ha van benne hely akkor 3 at is rakhatsz bele, de az már lehet sok lenne a kis belsőszűrő miatt. Tudom, hogy rettegsz a külső szűrőktől, de rendesen karban tartod őket akkor nem lehet probléma. 2 havonta kitakarítod aztán meg cseréled a tömítést (évente) akkor nem fog ereszteni. Nem tudom olvastad e amit írtam, de megint leírom, hogy a hibák topikban csak azok írnak akiknek problémájuk volt vele, aki viszont megelégedéssel használja az oda soha nem fog írni, és hidd el sokkal többen vannak akiknél nem volt semmi hiba a külső szűrővel. De a megfelelő karbantartás fontos. Ha több hónapig rá se nézel akkor jó hogy ereszteni fog.
- csubi1980
- Nem elérhető
-