- Köszönetek: 192
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- nebula
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
megint más dolog az esztétika, meg a kinek mi tetszik kérdésköre.
azt a belsőt, amit te ajánlasz, gondolom nem a gyári hüvelykujjnyi méretű szivacscafattal ajánlod te sem, hanem cserélt tm30cal, igaz? tehát magyarul egy power fejre húzott szivacskockával?
vannak ezek az emberek, akiket itt emlegetsz:) erre csak azt tudom mondani, hogy minden medence, és minden darab hal más. én is hallottam olyan 400 literesről, amit egyetlen belső szűrt, félévente cserélt vízzel, amiben elvoltak az állatok.
viszont te is mondod máshol, hogy a lehetőségek mentén nem az "elvoltak" a célunk, hanem a lehető legjobb luxusszanatóriumi körülmények megteremtése a halaink számára, nem?
akkor pedig, ha egyszer tudjuk, hogy ammónia méreg a számukra, nem az a fontos, hogy ezt eltakarítsuk? tökmindegy, milyen úton, ha napi 95% vízcserével, akkor azzal [más kérdés, ez stressz szinten mit okoz, csak sarkítok, hogy lásd, én nem a gyári külsőket akarom rásózni mindenkire, magam sem vennék!].
visszatérve: az a bizonyos 400 literes egyszer a szeme elé került valakinek, aki hozzám hasonló felfogásban létezik. a medencében opálos víz, zöldalga, rakás mulm... az ember szívrohamot kapott a vízcsere periódus hallatán, aztán nekidurálta magát, és rendbevágta az akváriumot. nem volt tapasztalatlan valaki, hanem hozzáértő, nem nyírta ki a szűrést, de tisztába tett mindent, öröm volt ránézni utána.
pár nap múlva kapta a telefont, hogy sorra döglenek a halak, már a felének annyi.
azt próbálom ezzel mondani, hogy bizonyos szintig képesek megszokni a feltételeket a szívósabb fajták [pl a guppi is ilyen, amennyire én tudom]. aztán ha megváltoznak a feltételek, még ha nekik ez alapvetően jobb is kéne legyen, a sokk elviheti őket.
szóval a kapkodás sehova nem vezet, de ettől még tartom azt, hogy inkább megteszek mindent azért, hogy tiszta vízhez szokhassanak hozzá, minthogy pont ezen spóroljak.
még egyszer: a 10 literest szivacsszűrő szűri [ez akasztóssá válik nemsokára], a két nagyobbat oldalpolcos tisztította. töredékéért egy gyári külső árának. az igaz, hogy a szűrőanyagon nem spóroltam, de nem is a legdrágábbat vettem, hanem utánanéztem, mi a lényeg egy ilyen anyagnál.
edit: tudom, hogy azt mondod, a víztestben és az aljzatban ebben az esetben sokkal komolyabb kultúra alakul ki, mint a szűrőben, és ez lenne a lényeg. de akkor miért van az, hogy az ilyen akváriumokban MINDIG mérhető az ammónia és a nitrit? akármilyen érett is a szivacs? lehet, hogy 50 literhez elég, de ennél nagyobbhoz semmiképpen nem tudom elfogadni az egyszerű belsővel szűrést.
lehet, hogy ez az én agybajom
Nedőzz!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
A börzén-sőt már kora hajnalban még készülődéskor-felvetettem ezt a szűréses témát minden embernek...hát tudod hallottam olyan dolgokat,melyek még nekem is kemények voltak.
A börze végén egy kollégánál kötelező "vizitet" kellet tartanom,mert attól féltem leteper ha nem tisztelem meg egy látogatással-afrikais a srác/ők pedig mindenki szerint a legtöbb mulmot termelik/,ha látnád a szűrését nyilván nem is hinnéd el:ikráznak,fejlődnek-de még milyen csodásra-,és egyetlen egy "röhej kategóriás" belső forgatja a vizüket többszáz literben...Esetleg említsem ugyanennél a kollégánál a gigantikus C.macracanthusokat amik rendszeresen ívnak?Egyáltalán sok ilyenről lehet hallani világszerte hogy nem hormon hatására hanem spontán leikráznak?
Szóval legyen csak rendes szűrés-de ne essünk már át a tévhitek világába!Túlszűrni lehet hogy nem lehet-de értelmetlenül agyonszűrni igen...
És lássuk a kérdésedet:én milyen szűrőt ajánlanék a kezdőknek az egyenmedencébe-54literbe?Szigorúan maximum egy 3-400liter/óra teljesítményű belsőt,sima TM30 szivaccsal!A levegős szűrést azért nem ajánlom,mert azt hiszik hogy azzal nem lehet,meg különben is hangos a pumpa,és nem lehet tenni ez ügyben semmit-szóval maradjunk a motorosnál.Hadd próbálkozzon...ne költessünk már el vele tizenezreket azért hogy külsővel szűrhessen...ne hajszoljuk már bele akkora kiadásokba ami nem szükséges az elején! De keményen szóljunk rá ha túl akarja telepíteni a medencéjét,ha csak nagy áldozatok árán megtartható növényeket akar..míg nincsenek meg a biztos alapok,ne hagyjuk hogy tévútra menjen!Kutya kötelessége megtanulni,és napi szinten követni a kezdő lépéseket-egyébként sosem lesz annyira önálló hogy maga is boldoguljon..szerintem legalábbis.Küszködjön,harcoljon..tanulja meg becsülni a kis sikereket is!
Mikor beregisztrál egy új kolléga,még az sem biztos hogy kolléga lesz-lehet hogy hónapok alatt rájön hogy igazából neki nem jön be az akvarisztika.akkor mit tesz majd a berendezésekkel,amire pl a fent emlegetett sztereotípia hatására kényszerűen szert tett?Lehet hogy azt hiszi ez egy igen drága hobbi,és bele sem mer fogni bővebben-közben meg én a csóró senki ha gondolok egyet csak újabb vezetéket dugok rá a központi levegőhálózatomra,és már szűri is a következő 150 literest;)...
Na kérem-ez a másik véglet..én tudom.Nem azt mondom hogy mindenki legyen D.Walstad,de hadd legyenek már kezdők...ne haragudj kolléga.
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Gabor77
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 124
csubi1980 beküldte: 1. ha nincs baktérium kultúrám, akkor sima halkaja vízbedobásával is megjelennek? Mennyi időnként és kb mennyi halkaját tegyek be?
Nekem is van egy kis aksim, de azt már beállítva vízzel együtt vettem meg
Mint írtad, van egy működő akváriumod, így szerintem a legjobban azzal jársz, ha kiszeded belőle a "koszos" szűrőt, és a szivacs tartalmának egy részét simán belecsavarod az új akvárium vizébe, így nem kell sem baktériumkultúrát, sem halkaját tenni a vízbe.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
de sokkal merevebb, mint a 18as bútorlapok.
létezik belőle 38as is egyébként, az aztán az atombiztos.
de a vastag polifoam kötelező!
Nedőzz!
- csubi1980
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 29
- nebula
-
- Nem elérhető
-
innentől még lehet cifrázni, ha az esztétikai része is lényeges, pl megfelelő mintázatú élfóliával, vagy előtét lécekkel keretet csinálni.
Nedőzz!
- csubi1980
- Nem elérhető
-
- nebula
-
- Nem elérhető
-
saját példámból indulok ki, aki elkezdi, azt gondolja, az üveg a legnagyobb tétel az egészben, utána már fillérekért lehet akvarizálni. a szűrést pedig - ahogy mátéfi is írja - úgy tekinti mindenki, mint ami csak a lebegő szennyeződést hivatott eltűntetni.
emiatt pedig szerintem nem lehet eléggé hangsúlyozni minden lehető alkalommal, hogy az egész hobbi alapja a jó szűrés, azt nem lehet túlméretezni, csak biztonsági tartalékot felhalmozni.
ráadásul egy megfelelő méretű szűrő az esetleges későbbi fejlesztések miatt sem kell cserére kerüljön.
illetve, máshonnan megfogva: mit jelent az nálad, hogy kezdő módon, az alapoktól? mi az alap?
szivacsszűrő? kicsi motoros belső?
szerintem az alap a brutál biológiai szűrés. ahhoz pedig felület és flow kell - és innentől már mindegy, hogy ez matten, valami diy külső vagy drága gyári motoros.
Nedőzz!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
és persze legalább 10mm polifoam.
Nedőzz!
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 205
Jó az amit Misi mond!Sőt optimális.Én amikor ilyen megerősítést csináltam,csak beillesztettem a fadarabokat a függőleges helyükre,a ránehezedő súly miatt úgysem tudtak elmozdulni.
- Omen
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 104
Nem nagy költség , én 800 használható magyar forintért vettem egy szál tetőlécet (4m) ebből szerintem simán meg lehet erősíteni a lapot amire az akvárium kerül .
Pár sűlyesztett csavarral rögzíted teszel felülre polifoamot és mehet rá az aki .
Kb.1200ft-ból megúszod a faanyagot és a csavarokat .
A csavarokat ne felejtsd el előfurni kisebb fúróval mint a csavarok akkor nem roncsolja a fát és rendesen fog tartani .
Én így oldanám meg , azért hátha van valakinek jobb ötlete .
Üdv. Misi
- csubi1980
- Nem elérhető
-
Nincsenek kerekek rajta, vízszintes lapon áll a földön szóval akkor ez így esélytelen, igaz?
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 205
Esetleg lécből csinálhatnál az összes szintre függőleges merevítést,és akkor a könyvek is nekidönthetőek és nem kell őket merevítésnek használni!
- csubi1980
- Nem elérhető
-
- csubi1980
- Nem elérhető
-
Újabb probléma merült fel, nos van nekem egy kis masszív tv asztalom, ami csak a két szélén van merevítve, szóval spórolás címszóval én azt találtam ki, hogy középre merevítést úgy készítek, hogy könyveket pakolok ott szépen egymásra, ez lenne a középső merevítés. Na ráraktam a 35 literes aksit feltöltve, 6 kg aljzattal. Az a helyzet, hogy ha rárakok egy vízszintmerőt akkor az nem fekszik fel egyenesen a bútorlapra, hanem kb 1-3 mm kis rés lenne a vízszintmérő középső részén a széleihez képest. Levettem az aksit, de a 1-3mm kis görbület így is megvan az szekrény tetején.
Kérdésem az lenne, polifoam lap ezt a 1-3 milis görbületet korrigálja 112 literes aksi alatt vagy elpattanhat az üveg?
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ui.:a szűrés nem egyszerű dolog..szerintem kezdőknek kezdő módon kell kezdeniük is!Az alapoktól elindulva,kisebb bakikkal fognak eljutni a rutinszerű akvarizálásig-ami még mindig rejteget majd buktatókat...sőt meglepetéseket is.Ez egy ilyen hobbi-ezért szeretjük!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
akvakultura.blogspot.hu/2011/07/egy-akva...asa-soran-zajlo.html
Megjegyezném hogy érzésem szerint minden bejegyzése inspiráló-olvassátok olyan lelkesen ahogy ő írta!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
csak az a nem mindegy, hogy néhány száz darabról kezdődik az osztódás, vagy pár tízmilliótól.
az én meglátásom az, hogy azonnal ültess, világíts és a szűrés is menjen teljes erővel.
halkaját viszont felesleges dobálni bele. mindig lesz bent ammónia a bomló növényi és egyéb részektől, amivel a baktériumok már tudnak mit kezdeni - persze ha csak szervetlenül indulsz, aljzattal és kövekkel, akkor nem nagyon.
első héten napi 50% vízcsere akkor kell, ha mondjuk aktív talajjal indítasz. hetente elég szerintem a csere, de persze állatok ne legyenek benne amíg be nem áll a szűrés.
miért kell várni az indítás után, és miért kell a sűrű vízcsere?
azért, mert az egész akvárium működésének az alapja a nitrifikációs ciklus. ez a ciklus viszont nem valami automata, hanem több összetevőnek kell stabilan egymással egyensúlyban léteznie hozzá.
a ciklus az alapanyaga az ammónia, ami viszont az állatok nagyon nagy része számára már minimális mennyiségben is mérgező. ez származik halak ürülékéből, bomló szerves anyagokból [növények, állatok maradványai], tehát bomlástermék.
a ciklus második lépése a nitrit. ahhoz, hogy ammóniából nitrit lehessen, nitrogén lebontó baktériumokra van szükség. ezek érkeznek az indítókultúrából pl.
ezek aerob működésűek, szóval oxigénre is szükségük van - emiatt van szükség az akváriumban folyamatos flowra. a nitrit még mindig nagyon mérgező az állatoknak, de kicsivel jobban tolerálják, mint az ammóniát.
harmadik lépcső a nitrát. a nitritből szintén aerob baktériumok gyártják, csak más típusúak, mint az előbbiek:) ezen kívül ugyanazok a feltételek kellenek hozzá, mint az előző esetben. a nitrát már sokkal jobban elviselhető a halak számára, bizonyos érték alatt nem is foglalkoznak vele. ez a bizonyos érték fajtánként változó, de a legtöbb hal egy ideig a 100mg/l töménységet is elviseli, míg nitritből ez 0.5, ammóniából pedig a már mérhető is veszélyes lehet.
a mi eszközeinkkel általában ez a végtermék, ennek felszaporodása ellen dolgozunk a vízcserével. jó tudni viszont, hogy anaerob baktériumok még ezt is tovább feldolgozzák, ez a denitrifikáció, aminek a végterméke a tiszta elemi nitrogén, ehhez viszont teljesen más feltételek szükségesek, ezért normál esetben belső vagy gyári külső szűrővel ilyesmi nagyon kis mértékben történik. de pl. ha nagyméretű hordós külső szűrést csinál valaki, na ott már észrevehetően csökken a nitrát is.
ez az egyik része a nitrogén körforgásának az akváriumban. az akváriumi növényeknek azonban nagy mennyiségű nitrogénre van szükségük. ezt a legkönnyebben az ammóniából tudják felvenni, kb. negyed ilyen hatékonysággal pedig nitrátból. viszont még a nitrát is elég hatékony ahhoz, hogy a növények zavartalan fejlődéséhez elég legyen, az állatainkat pedig nem mérgezi, emiatt nitrát az elsődleges növénytáp.
ráadásul sajnos az ammónia még egy társaság számára fontos táplálék: ők az algák. ráadásul a növényeknél is sokkal hatékonyabban dolgozzák fel ezt az anyagot - emiatt az algák elleni harc legfontosabb lépése az ammónia tűzzel-vassal kiírtása.
a nitrifikáló baktériumok amúgy maguktól is szaporodnak, minden probléma nélkül, csakhogy elég lassú szaporodású fajtáról van szó, más baktériumokhoz képest legalábbis, 24 óra alatt duplázzák meg a számukat nagyjából. emiatt szokás starterkultúrát használni, amiben milliliterenként több tízmillió baktérium található általában.
tehát azért kell várni, és azért kell a sűrűbb vízcsere, hogy azt a periódust, amíg a szűrőben eléggé felszaporodnak a baktériumok, a keletkező ammónia ne mérgezzen senkit halálra, és el legyen távolítva a lehető legjobban a vízből az algásodás megelőzésére.
ha növényeket telepítesz már az első pillanattól, és ezeket megfelelően világítod is - azaz energiát adsz nekik, hogy fejlődésre serkentsd őket - akkor nagy mennyiségben vesznek fel nitrogént a vízből, ammóniát is, ha van.
sokan csinálják akvarkertészek közül is, még akkoris, ha csak alacsony gyepet akarnak, hogy az elején gyors növésű növényekkel telerakják a medencét, amiket később eltávolítanak.
[mátéfi linkjét megint nem tudom elolvasni, továbbra is 500 internal server error:( úgyhogy ha ezt te is leírtad ott, akkor elnézést kérek az okoskodásért
Nedőzz!
- csubi1980
- Nem elérhető
-
1. ha nincs baktérium kultúrám, akkor sima halkaja vízbedobásával is megjelennek? Mennyi időnként és kb mennyi halkaját tegyek be?
2. világítás kell e az első naptól vagy csak amikor már növények is vannak bent?
3. növények mikor kerülhetnek be?
4. mikor kell az első 4 hétben a vízcsere és mennyi? Olvastam olyat, hogy valaki első héten 2 naponta 50%-ot cserél, más csak hetente 30%-ot, szóval ezt pl nagyon nem tudom.
Nekem is van egy kis aksim, de azt már beállítva vízzel együtt vettem meg