Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
12 éve 5 hónapja #301 Írta: mikes
mikes válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Red cherry és 2 zebracsiga által lakott akváriumomban kb 2 hónapi üzem után 1 mm átmérőjű, kis kerek fehér pöttyök keletkeztek az üvegen, fán. Van valakinek ötlete, mi lehet ez? Először penészre gondoltam, de nem növekszenek, és nem csak a fán vannak. Köszönettel:

Mikes

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 5 hónapja #302 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában

csubi1980 beküldte: Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy most a belső szűrűm levegőztetőként is funkcionál. Szűrő eheim bipower 240, a felszerelhető diffúzora még a legkisebb fokon is irgalmatlan mennyiségű bubit tol be. Sok helyen írják azt, hogy ez nem mindig jó, mert kihajtja szinte az összes co2-t az aksiból, így ennek a növények látják a kárát, és egyes algák meg pont e miatt fognak elszaporodni. Szóval ha leveszem a difit a szűrőröl és a vízfelszin alatt 3-4 cmre nyomja be a vizet, az elegendő oxigént jutatt be a halaknak? Mindenütt olvasom, hogy elegendő a vízfelszin fodrozása, ez azt jelenti, hogy a beömlő cső pont a vízfelszínen legyen, de az úgy baromi hangos csobogást produkál, vagy a fodrozódás úgy is megvalósul, ha 3-4 cmre van a felszín alatt a cső? Van még egy kb 10 cm esőztető is hozzá, vagy ezt tegyem rá és ez legyen pár centire a víz alatt?

Ha nem telepíted túl továbbra sem, akkor bőven elég a vízfelszín hullámoztatása, de itt érdemes több dologra is odafigyelni, egyrészt legyen vízfelszín, ha pl tele van úszó növénnyel az akvárium, az meggátolja a hullámok szétterjedését, és máris kialakulhat az oxigén hiány. Másrészt, ha fedett akváriumod van, akkor meg kell oldanod, hogy a fedő alá is bejuthasson az oxigén, hiszen ha ott nincs, hiába a hullámok, nem jut be csak a már elhasznált levegő, ami inkább CO2, mint O2. Elég, ha 2 kis (1 cm-es) rést hagysz egymással szemben, ott már bejut annyi, hogy elég legyen akkor is, ha napokig nem veszed le a fedőt.

Hullámoztatásnál nem a csobogás, hanem a hullámzás a lényeg, tehát olyan mélyre tedd a szűrőt, hogy a felszín hullámozzon, de csobogni nem muszáj. Az esőztető víz alatt szintén csobogást idéz elő, szerintem felesleges, az is inkább túltelepített akvárium esetén jó, hogy minél több O2 jusson be minél hamarabb.

A diffúzoron egyébként úgy is lehet segíteni, hogy a gyári csapot lecseréled egy levegőztetőhöz valóra, valami finoman szabályozhatóra (pl: www.aquadepo.hu/images/Prodac/prodac-levegocsap.png ), és ezzel be tudod lőni azt, hogy másodpercenként 5-10 bubit fújjon csak, ami már nem hangos éjszaka sem, én így használom az enyémet...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: csubi1980

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 5 hónapja #303 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Őket viszont ne hasonlítsd a hagyományos halas hobbizókhoz!;)Náluk atom világítás,milliárd táp és gáz beoldás,speciális talaj stb van...ember legyen a talpán aki azon eligazodva hosszú távon algamentes akváriumot tud perezentálni-és van aki tud!
Pár hete pontosan hasonló témáról beszélgetünk Nebula kollégával-aki remélem lassan ismét aktivizálja majd magát;).A növényes akvarisákat nem szabad összekeverni a "mi fajtánkkal"-náluk a növény,nálunk pedig az állatok vannak előtérben.
Alga ettől függetlenül van!:D
T.:Gábor
ui.:sok élményt és sikert a csodagébhez Csubi!

Több
12 éve 5 hónapja #304 Írta: csubi1980
csubi1980 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Rendben akkor leveszem a difit a szűrőről és 1-2 cm-re teszem a vízfelszín alá. Remélem ez is segít az algák legyőzésében.

Most olvasgattam akvakertészek fórumait, akik 100 ezer forint feletti technikákkal bírnak, hát ők is szenvednek az alga minden fajával :)

Több
12 éve 5 hónapja #305 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Csubi!Úgy látom ,hogy odafigyelve,felelősségteljesen rendezted be az akváriumodat,biztosan nincs túlnépesítve.Ebben az esetben elég ha a szűrő csak fodrozza a vízfelszínt.Nálam ez úgy is jól megvalósul,ha a szűrő kivezetője a vízszint alatt van 1-2 centivel.

Több
12 éve 5 hónapja #306 Írta: csubi1980
Ha az általam említett könyveket nem tudod könyvtárban, vagy antikváriumban beszerezni, itt egy nagyon jó kis e-könyv: kezdeti lépések . Javaslom ezt olvasd át sok mindent tanulhatsz belőle, mert itt 100 posztot is írhatnánk. Remélem ezzel tudtam segíteni.

Több
12 éve 5 hónapja - 12 éve 5 hónapja #307 Írta: csubi1980
Ha 43 literes aksiban 1.5 hónap alatt cseréltetek vízet, akkor máris megvan az ok. A halak szép lassan el fognak potyogni és hiába tesztek bele újakat, akkor azok is követik majd őket a halálba. Ilyen kis akváriumnál, de még a nagyoknál is hetente kell cserélni a vízet, ahogy írtam pihentetett vízzel. Gondold el a halak belepisilnek, belekakikilnak a vízbe és ebben vannak 1.5 hónapot annyi ammónia és egyébb mérgező anyag halmozódik fel, hogy szép lassan megfulladnak. Meg is van a vitorlásod halálának az oka: ammóniamérgezés, tipikus jele a bevérzések a kopoltyú környékén. Mielőtt megkérdeznéd a többi halnak miért nincs baja, a válaszom az hogy van amelyik tovább bírja ezt, van amelyik nem, de sajnos a többi is lassan így el fog pusztulni. Amit tenni kellene, elolvasni néhány akvarista könyvet alapmunka Horn-Zsilinszky:Akvarisztika munkája, vagy Pasaréti Gyula · Pethő Pál Zoltán · Illyés Csaba: Akvarisztika kezdőknek és haladóknak. Így a legalapvetőbb dolgokkal tisztába lennél.

Ami fontos: a halaidat vidd vissza akitől vetted, mert vitorlás, xifo, sőt még a molly se ilyen kis aksiba való. Vegyetek bele ha szép halakat akartok pl endler vagy szivárványos guppit 5-6 darabot, vagy 10 kisebb nano halat amit fent linkeltem. Olyan halat/kat ami ilyen kis aksiba való, de szívós jobban tűri a kezdők ballépéseit. Az akvárium szerintem minimum egy hete kell hogy menjen halak nélkül és utána is nem egyszerre, hanem 2-3 turnusba tedd be a halakat.Erre azért van szükség, hogy kialakuljon egy baktériumkultúra a szűrőben, ami ahhoz kell, hogy a kaki, pisit átalakítsa kevésbé mérgező anyaggá. Ha ez megvan akkor fontos, hogy sose feledkezz meg a rendszeres heti egyszeri 30%-os vízcseréről, pihentetett vízzel. Ha kicsit olvasgatsz könyveket jobban képben leszel a dolgokkal, és rengeteg örömed lesz a halakban.
Last edit: 12 éve 5 hónapja by csubi1980.

Több
12 éve 5 hónapja #308 Írta: 0Bogika0
0Bogika0 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
1,5 hónapja van meg az akváriumunk, eddig egyszer cseréltünk vizet, kb az 1/3-át, csapvízzel... A bolti eladó viszont adott valami cseppeket, amik elvileg semlegesítik a klórt, és lágyítják a vizet. Mindenesetre legközelebb majd hagyjuk állni. (vízcsere után 2 hétig még semmi gond sem történt)

4 napig ment az akvárium, mielőtt bekerültek a halak. Egyedül a bettán látszott egy nappal korábban, hogy valami gond van vele, a xifó és a vitorlás is egyik pillanatról a másikra pusztultak el. 2-3 óra alatt. Elég sokat figyeljük őket, és nem tűnt fel semmi változás sem a viselkedésükben sem a külsejükön.

Több
12 éve 5 hónapja #309 Írta: csubi1980
Esetleg nekem tud valaki segíteni a pár posttal ezelőtti kérdéseim megválaszolásában, köszönöm előre is B)

Több
12 éve 5 hónapja #310 Írta: csubi1980
Lehet valami bakteriális eredetű betegség így első ránézésre, de majd jönnek az itteni nagyok és megmondják. Egyébként az akváriumban milyen gyakran és mennyi vizet cseréltek? Ha csapvízzel pótoltok azt minimum 1-2 napig pihentetni kell valami nyitott edényben, hogy a klór kiszellőzzön belőle, ha esetleg csak egyszerűen csapvízzel pótoljátok a vizet, az kinyír szinte minden halat hosszútávon és persze zéró lebontóbaci lesz az aksiban, ami szintén nem jó. Amúgy az akváriumba mikor kerültek a halak? Ment halak nélkül legalább 1-2 hetet?

Több
12 éve 5 hónapja #311 Írta: 0Bogika0
Hmmm... alig hogy megírtam a levelet, lementem megnézni, hogy mi a helyzet szegény vitorlásunkkal, és azt láttam, hogy mozdulatlan.. Kivettem egy kis pohárkába és lefotóztam. Tudom, hogy már nem segít rajta, de talán a másikon még igen. Egyik napról a másikra lett ilyen. Tegnap délután még úgy tűnt, semmi baja, ma délután pedig, amikor megnéztem, láttam, hogy bújkál. Azelőtt ilyet sosem csinált. Miután pedig megírtam a levelet, lementem és már el is pusztult. Teljesen piros lett a feje. Le is fotóztam. Mi a véleményetek?

Melléklet:

kepfeltoltes.hu/view/131121/viti3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Bogi

Több
12 éve 5 hónapja #312 Írta: csubi1980
Nano halak között itt mazsolázz: Nano , de olvasd el az igényeiket. Mert vannak ezek között is szép számmal, amik nem kezdőknek valóak.

Több
12 éve 5 hónapja #313 Írta: csubi1980
Szia!

Én még kezdő akvarista vagyok, de elég sokat olvasgatok, ugyhogy én csak leírom amiket olvastam. A halaid amik vannak nagyon rosszul lettek összeválogatva sajnos. 2 vitorláshalnak ez az aksi nagyon kicsi, 140 litertől szokták tartani. A vitorláshal ilyen kis helyen csipkelődni fog. Betta sajnos sok esetben agressziv hal, szintén csipkelődik, vagy őt csipkedik a szép úszói miatt. 4 xifonak szintén kicsi a hely, tudomásom szerint ezek a halak amúgy békések, de kis aksiban szintén agresszívakká válnak. A házmester hal meg csapathal minimum hat kellene. Szóval az a baj, hogy a halak közül a xifok, vitorlások nem ebbe az aksiba valóak, mert így szétstresszelik egy mást ezek a halak. Halak esetén a stressz mint nálunk emebereknél, legyengíti az immunrendszert és betegségeket okoz. Én azt javasolnám, hogy inkább ekkora aksiba nano halakkal próbálkozz.

Több
12 éve 5 hónapja #314 Írta: 0Bogika0
Sziasztok!

Gondban vagyunk a párommal, azt hiszem a boltban ahova jártunk az elmúlt hónapban jól átvágott bennünket az eladó. Korábban is olvasgattam különböző fórumokat, de mégis hittünk az eladónak..

A 43 literes akváriumban vannak növények és egy kis agyagszerű búvóhely is. A halaink: 2 vitorlás (kb 5 centisek), egy betta, 4 xifó, 2 black molly, két házmester (nem tudom a fajtájukat, de valami nagyon fürge albínók). Korábban már elpusztult egy sziámink (azóta vettünk újat), múlt héten egy xifó, most pedig az egyik vitorlás tűnik betegnek. Mintha bepirosodott volna a feje teteje, és nem tud egyensúlyozni. Állandóan az oldalára akar dőlni, és olyan helyre megy, ahol ki tudja magát támasztani.

Mit tanácsoltok? Mit tegyünk? Nem szeretnénk, ha szenvednének a halacskáink...
Van szűrőnk, melegítőnk is, a vízminőség látszatra nagyon jónak tűnik(korábban opálosodott, de valami "jó baktériumokkal" helyreraktuk, azóta nincs ilyen gond). Enni élő bolhákat kapnak, fagyasztott szúnyoglárvát vagy szárított lárvát.

Vitamint vagy valami szert kellene használnunk? Amikor feltöltöttük az akváriumot, akkor valami vízlágítót csepegtettünk bele, de semmi mást.

Előre is köszönjük a tanácsokat!

Több
12 éve 5 hónapja - 12 éve 5 hónapja #315 Írta: csubi1980
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy most a belső szűrűm levegőztetőként is funkcionál. Szűrő eheim bipower 240, a felszerelhető diffúzora még a legkisebb fokon is irgalmatlan mennyiségű bubit tol be. Sok helyen írják azt, hogy ez nem mindig jó, mert kihajtja szinte az összes co2-t az aksiból, így ennek a növények látják a kárát, és egyes algák meg pont e miatt fognak elszaporodni. Szóval ha leveszem a difit a szűrőröl és a vízfelszin alatt 3-4 cmre nyomja be a vizet, az elegendő oxigént jutatt be a halaknak? Mindenütt olvasom, hogy elegendő a vízfelszin fodrozása, ez azt jelenti, hogy a beömlő cső pont a vízfelszínen legyen, de az úgy baromi hangos csobogást produkál, vagy a fodrozódás úgy is megvalósul, ha 3-4 cmre van a felszín alatt a cső? Van még egy kb 10 cm esőztető is hozzá, vagy ezt tegyem rá és ez legyen pár centire a víz alatt? Azér kérdezem ezt, mert megkezdődött az algák elleni harcom sajnos barna alga mellett kezd megjelenni a fonal alga is és most próbálok minden tényezővel számolni, így azzal is, hogy lehet a diffuzor kinyomja a co2-t teljesen a vízből, ami tudomásom szerint kedvez a fonalalgáknak.

Amúgy vettem pár napja 2 csodálatos halat, őket szánom az algák ellen termézsetes fegyvernek, de ugye nem csak kezelni, hanem megszűntetni is szeretném az algásodás okát. Ja és a halak: szívárványos algázó géb, gyönyörű halak, nem tudom hogy csinálják, de képesek a szinűket változtatni, pazar kinézetű hal. Egyelőre némi bosszúságot okoznak, mert feltúrnak mindent, mert szeretnek estére elbújni az aljzatban, annak ellenére, hogy lenne búvóhelyük bőven, de nem tudok rájuk haragudni. Algázni elkezdtek, de jelentős javulást nem látok, pedig dolgoznak mindig az üvegen rendesen.
Last edit: 12 éve 5 hónapja by csubi1980.

Több
12 éve 5 hónapja #316 Írta: csubi1980
Ma jártam Pasa fantasztikus halodájában, most derült ki számomra, hogy nincs is lakhelyemhez túl messze. Itt vásároltam 6 csodás pandaharcsát, nagyon aranyos jószágok, szerintem hamarosan növelni fogom a létszámukat :). Sajnos engem is mint a legtöbb kezdő akvaristát így a 3 hét tájékán elért a barna alga, érdekes, hogy csak a front és a hátüvegen jelentek meg tömegével, le nem törlöm, mert otok lesznek a következő szállóvendégeim, és nem árt ha van mit legelészniük. Sajnos Pasánál nem volt Oto, megtudtam, hogy ezeket vadon fogják be, mert nagyon nehéz tenyészteni őket. És sajnos elég nagy az elhullási arány a megvásárolt otok körében. Esetleg valaki tud valami trükköt, ami majd segíthet abban, hogy a leendő otoim sokáig élvezzék akváriumom kényelmét?

Ui: Pasaréti úr köszönöm a csodás halakat, a tanácsokat, egy élmény volt a látogatás, remélem következő látogatásom során nem kell úgy rohannom a hűtőtáskámmal :), és több időm marad beszélgetni, nézelődni!

Több
12 éve 6 hónapja - 12 éve 6 hónapja #317 Írta: csubi1980
Sziasztok!

Most vasárnap lesz az akváriumom 2 hetes, jövőhéten péntek-szombat magaslatában tervezem megvenni az első csapat halakat (tudjátok most is vannak lakók 4 szivárványos guppi és 3 kis ivadék). Akik nem emlékeznek leírom az akváriumom adatait: 112 liter, 2*18 w világítás (házi készítésű sörös dobozos refivel, aminek az ötletét és megvalósításának leírását nektek köszönhetem), Eheim biopowe r240 belsőszűrő (750l/h), 3 rekesznyi eheim biotöltettel, 1 rekesz szivacstöltet, fűtő 100 w, de nem tettem bele, mert 25-27 fok között ing a hőmérséklet világítás nélkül és világítással. Nos megvan, hogy fog kinézni a végleges halállomány, bár a rajhalak faját még nem döntöttem el:

- 10 db rajhal, amikre gondoltam: rózsalazac, serpalazac, rézlazac, lángvörös pontylazac, ékfoltos razbóra
- 6 db pandaharcsa
- 4 db törpe szívóharcsa (oto)
- 2 törpe gurámi
- 2 Pillangó törpesügér (ramirezi)

A jelenlegi guppi csapat majd az utolsó előtti halbetelepítés során óvodai elajándékozásra kerül.

Szóval ennyi halállományt elbír ezzel a technikával ez az akvárium? Szerintetek a fent vázolt halak tarthatóak együtt 25-27 fok között?

Én olvasatom szerint ezek a halak azonos hőigényűek, egyedül a ramin gondolkodok nagyon, mert tudtommal nagyon nehéz őket tartani, tudom hogy lehet őket csapvízben is, de drasztikusan lerövidül az életidejük, illetve nagyon fiatal párt kell találjak, mert az idősebb egyedek nagyon nehezen szokják meg az új környezetüket. Ahogy utánanéztem nem lesz csipkelődés, szekálás a halak részéről, egyedül a ramik ártalmatlan területvédő magatartásukra kell a legfőbb agresszióként számolnom, meg esetleg a gurámik fogják védeni a habfészküket.

Itt is felötlött bennem egy kérdés 2 hím gurámit lehet együtt tartani, nőstény nélkül?

Ui: Az aksi be lett növényesítve már nagyjából, ha lesz rá időm majd töltök fel ide képet is róla.
Last edit: 12 éve 6 hónapja by csubi1980.

Több
12 éve 6 hónapja - 12 éve 6 hónapja #318 Írta: csubi1980
Oks akkor várok még egy napot és beteszem a 4 nagy és 3 kicsit. Látjátok erről beszélek, minél többet olvasok egyre bizonytalanabb vagyok, a legtöbb helyen azt írják, hogy hal max 3-4 hét múlva mehet be az első. És itt máris más lehetőségeket is írtok, hallgatok rád Mátéfi, mert szerintemte nem ma kezdted ezt a hobbit :).

Több
12 éve 6 hónapja #319 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Csubi, valamennyit beteheted.

Több
12 éve 6 hónapja - 12 éve 6 hónapja #320 Írta: csubi1980
Van nekem 4 gyönyörű kifejlett szivárványos guppim, és 3 kis növendék. Kb 10 napja tengődnek egy 10 literes vedérben, esznek rendesen, 2-3 naponta cserélgetem a vizüket. Ezekből mennyit tegyek be az aksiba akkor, hogy a baciknak termeljek a kaját? Vagy egy kis mulmot szívjak le alóluk és azt tegyem be az aksiba?

Más a két növény a Vallisneria és a rota ezek tudom jobban igénylik a tápanyagot, akkor ezeknek kell valami táp az általad javasolt 10-15 napban, míg beáll a víz?

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.384 másodperc