Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
12 éve 6 hónapja - 12 éve 6 hónapja #321 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Ahhoz, hogy a szűrőben a hasznos baktériumkultúra felszaporodjon szükséges őket táplálni. Ezt úgy lehet megoldani, hogy fokozatosan telepíted be az akváriumba szánt halakat. A berendezése és feltöltése után 1-2 nappal pár darab apróbb halat (vízmennyiségtől és szűrőkapacitástól függően) majd hetenként. A fokozatosságra azért van szükség, mivel a időt kell adni a baciknak, hogy követni tudják a változásokat.
Last edit: 12 éve 6 hónapja by Mátéfi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, csubi1980

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 6 hónapja #322 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
A vizipáfrányt,az Anubiast,a tüskéshínárt ,a mohát nem kell féltened,szépen be fognak indulni a friss vízben.A 3-4 hét hal nélküli időt pedig soknak tartom.Ha már kristálytiszta a víz,a növények bent vannak,megy a szűrő és a világítás,akkor én már 10-15 nap múlva betelepítem a halakat.Nem is emlékszem,hogy valaha lett volna problémám ebből...
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, csubi1980

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 6 hónapja #323 Írta: csubi1980
csubi1980 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Nos 4. napon, azaz ma este bekerültek a növények:

Vallisneria americana (natans)
Microsorum pteropus
Anubias petie
Tüskéshínár
rotala rotundifolia
egy kis moha is.

Illetve betoltam a szűrőbe, és a vizbe a Jbl indító bacijaiból 40 milit

Kérdésem az lenne, hogy ezek a növények honnan szereznek a 3-4 hét beállási idő alatt maguknak tápanyagot, ha nem kerülhet bele hal ez idő alatt?

Vegyek valami tápot? Ti mit javasoltok melyiket? Sok helyen olvastam, hogy indításkor nem szabad táposni, mert nagyon durva algásodást okoz, de akkor honnan a fenéből szereznek a növények tápanayagot.

Ja, táptalajom nincs, 4-5 cm 1-2 mm szemcseméretü kvarchomokom van.

Több
12 éve 6 hónapja - 12 éve 6 hónapja #324 Írta: csubi1980
No, jelentem, ma az aksit feltöltöttem vizzel. Sajnos a kis aksimat egy héttel ezelőtt elvitték, így annak a vízéből nem tudom beoltani az új 112 literest. Holnapra kiszáll a klór belőle 24 órás pihi miatt, megyek veszek valami indító baktériumkultúrát, és holnap beindítom a szűrőt is. Azt szeretném kérdezni, hogy itt van piacos topic, mert szeretnék venni pár növényt, mert még semmim sincs. Azért ide is beírom miket vennék:

112 literes most indított akváriumba (2*18w, Eheim Bipower 240 szűrő) keresek alacsony fényigényű növényeket. kizárólag csiga, algamentes, egészségeseket. mivel panelban lakok, gondolva a nyárra az sem baj, ha a 28 fokos vizet is elviselik majd. Én ezekre gondoltam, de ha valakinek van a fenti feltételeknek megfelelő növénye googléval rákeresk, hogy nekem jó-e. Én ezeket találtam alacsony fényigényűek között:
Hólyagos vízikehely - Cryptocoryne aponogetifolia
Vallisneria americana (natans)
Vallisneria nana
Gömbmoha
Úszó májmoha
Anubiasok
Microsorum pteropus
jávai vagy karácsony moha (ebből elég kevéske kell, csak egy kis ágacskára kellene)

Ami fontos, elsősorban Csepelen, Boráros tér, Közvágó híd, Népliget, Balaha Lujza tér, 1,4-6 villamos megállóiban tudom a növényeket átvenni.

Ui: megmaradt 4 gyönyörű szivárványos guppim előző nano aksiból, hát szívós kis jószágok ezek, jelenleg egy 10 literes vödörbe, vannak a szőlőtőkével, szűrés, levegőztetés nélkül és élnek virulnak, esznek szépen. Már egy hete szépen elvannak, 3 naponta kb 30% vízet cserélek rajtuk. Sajnos akinek eladtam az előző akváriumot nem vitte el őket, gazdit meg nem találtam nekik. Remélem kibírják a 3-4 hetet mire beérik az aksi víze.
Last edit: 12 éve 6 hónapja by csubi1980.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: jocopoco95

Több
12 éve 6 hónapja #325 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában

saluosi beküldte: Gábor!Én reménykedek és bizakodó vagyok.

..én meg sajnálom az egészet már....
T.:Gábor

Több
12 éve 6 hónapja #326 Írta: metzgerbalazs
metzgerbalazs válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Amikor 20 év körül voltam, érdekelt a bonsai. Na, volt Magyarországon két klub, az egyetemi, meg az országos. Három ember volt, aki értett a bonsaihoz, 20, aki majdnem, de már szenvedélyesen utálták egymást, ezért a két klub. Amikor aikidoztam, akkor aki elérte a barna övet, az már támadta a mestert, és lépett ki, vagy alakított új dojot. Na, ez a magyar átok. Nem rendelkezünk azzal az alázattal (én sem), ami talán ahhoz szükséges, hogy együtt többre vigyük. Itt érdekes ez a játék, mindenkiben buzog a hobby szenvedélye, alig bír megülni a fenekén, és nem kiabálja: én, én, én, nézzétek, mennyit tudok, ezt így kell, ezt úgy kell. Én is átéltem ezt fél éve, szinte elrágott a szenvedély, és mindenre nagyon hevesen reagáltam. De most sem vagyok sokkal másabb. Tán azért jó ez a fórum, mert tanít is minket. Az úton járj, a cél nem a tökéletesség, hanem a felé vezető út. Ha mindent tudnánk, akkor semmi értelme nem volna. Nézzünk példaként egy igazi svéd gyermekverset, ami arról szól, hogy a kissrác bélyeget gyűjt, tök izgi, de jön a nagybácsi, és hoz egy bőrönd bélyeget. A kissrác más hobby után néz.
Tudjátok, itt turkálok abban az akváriumban, amit gyermekkoromban EL SEM TUDTAM KÉPZELNI, de már nincs ott az a gyermeki csoda, csak néha villan meg: a szeretett halszag, a szenzitív igazi élmények, amikor nem mint tükröt látjuk a világot, hanem a részei vagyunk. Akkor nem tudtam semmit, se nitritet, se ammóniát, se co2-t, se cseh emelőt, se külső szűrőt,de mégis sokkal többet fogtam fel mindenből, megéltem az egészet úgy, ahogy most nem tudom megélni. Mint a kamasz amikor vágyakozik a nőre, esetleg megérinti. Később mindent megkap, de jó ha kamasz tud maradni, hogy legalább egy kicsit megélje ugyanazt a csodát. Tao-Te King, Weöres, nem nézem meg, de valahogy így van: Aki tudja férfi hatalmát, de mégis őrzi nő lágyságát, hegyi ér a világon, útját el nem vesztette, gyermek marad örökre.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, saluosi, Cenci

Több
12 éve 6 hónapja #327 Írta: saluosi
Gábor!Én reménykedek és bizakodó vagyok.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 6 hónapja - 12 éve 6 hónapja #328 Írta: halőrxxl
Nem Cenci...az csak annyit jelent hogy valaki megköszöni a postot-de ez lehet valódi köszönet,és lehet fricska is,mint az életben;) Úgyhogy még izgulhatsz...Hogy ebben az esetben mi a köszönet oka azt hamarosan megtudjuk-én remélem hogy érthetőek a törekvéseink:nem túlmisztifikálni,nem már az elején "nagy mélységű" tudással elárasztani,hanem mintegy "befogni" az új kollégákat;)!Amikor aztán már megindult a hobbi ívelése,lehet egyre mélyebben alámerítkezni...írom mindezeket amellett,hogy az alapok megszerzését természetesen én is mielőbbinek érzem.De:egy fórumon nem lehet tudni hogy ki kicsoda-és szemben Saluosival én még a bemutatkozásokat is kevésnek érzem.Ezért javaslom azt hogy a könyvek mellett a valódi értéket képviselő-nem mind ilyen!-blogokból tájékozódjunk,netán akvarisztikai honlapok ez irányú szakcikkeiből.A fórumokon csak ötletelés történik...bár nagy vonalakban jók az információk az állandó szakmai lektorálás hiánya miatt esetlegesen téves infók is fellelhetőek-én senkinek sem kívánnám hogy rossz nyomon elindulva csalódást éljen meg,ami miatt talán még a hobbiról is lemond.Nem egy példát tudnék felsorolni-a kipusztult növényzettől kezdve az este elrepedt akváriumig mindenre olvashat példát az aki a fórumokon nemcsak beszél,hanem olvas is...
Nos:Nebula olvasottsága a témában a hobbiban eltöltött idő/tudás hányadosát nézve igenis példaértékű a többieknek is.Azt azonban inkább nem kérném hogy több évtizedes múlttal rendelkező kollégákkal tengelyt akasszon-majdnem sikerült.Én ezért szóltam-és mindig is szólni fogok amatőr userként is ha úgy vélem rossz irányba haladunk..már elnézést.:blush:
Vajon tudja-e hogy a plüssmacis dolog,meg az ammónia mérés emlegetése milyen könnyedén okozhatja azt hogy úgy sikerüljön kiolvasni bárkinek a dolgokat hogy ő kioktat valakit-vagy beszól valakiknek? Én tudom hogy nem ez volt a célja-de mindenféle ember van.A végén még sikerül elhitetnem hogy én milyen jóindulatú vagyok ugye? Pedig nem is..nekem is "ökölbe szorult a talpam" amikor például én is magamra vehetném a dolgokat..anci/béllégzés/ammónia:( Kérem....ammónia?Aki ismer engem az tudja hogy a szaporítgatás a keresztem-nem dőreség hát feltételezni hogy azért valamennyire csak tudom mitől döglik a légy;).Főleg ha már ammóniázunk,itt a kezdőknek szánt rovatban,ahol mint előbb olvasható némely valóban kezdő társunk még a Google segítségével sem igen boldogul az infókat hallván.Ezért szóltam csak..a kezdők érdekében.Én is voltam kezdő,és szeretem azokat a kezdőket akik érdeklődésben,küszködésben hasonlatosan hajdani önmagamra.
Aki ezen megsértődik,vagy bármit mögé képzel az rossz nyomon jár-segítsük a kezdőket,de úgy hogy tapasztaltabb társainkat ha lehet ne froclizzuk-na,ezt kérném tisztelettel!
Ui.:szóbakerült a bemutatkozás-"haggyámá" kategória.:(Sajnos az...pedig nem fáj,és lassacskán magam is afelé tendálok amiről anno Mátéfi beszélt.
Last edit: 12 éve 6 hónapja by halőrxxl.

Több
12 éve 6 hónapja #329 Írta: mikes
mikes válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Kedves Nebula! Félreérthetően írtam valószínűleg! Az elhullást csak azért említettem, hogy teljes legyen az akvárium "kórtörténete", a mondatból annyi a lényeg, hogy nincs tömeges pusztulás. Amúgy egy citromlazac volt, látható ok nélkül távozott.
Mikes

Több
12 éve 6 hónapja #330 Írta: Cenci
Cenci válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Hú, rendesen izgultam mi lesz a reakció Gábor legutóbbi írására. :laugh: Bírlak titeket nagyon, reméltem hogy nem lesz komoly sértődés! Ugye a "köszönet" megnyomása ezt jelenti?:whistle:

Több
12 éve 6 hónapja #331 Írta: saluosi
Úgy gondolom,hogy itt a fórumon bárki megírhatja a véleményét és a tanácsait is.A kérdező meg majd saját maga eldönti,hogy kinek fogadja meg a tanácsát.Szerencsére akik itt "merészelünk" tanácsot adni,már írtunk bemutatkozást is az "off"" rovatban.Ha kedves új fórumtagjaink vagy kezdő hobby-társaink elolvassák a bemutatkozásainkat,talán könnyebben tudnak dönteni,hogy melyikünk tanácsait érzik a problémájuk megoldáshoz a legközelebbinek.
Ha valaki esetleg nagy blődséget írna,azt a kedves adminok úgyis kimoderálják.Az indulatosságot,személyeskedést nem érzem helyénvalónak,főleg nem ebben a kezdők segítségére szolgáló fórum-részben.Itt a bátorító ,segítőkész hangnemet gondolom optimálisnak,illendőnek.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Cenci

Több
12 éve 6 hónapja #332 Írta: halőrxxl
Így igaz-az ammónia ráadásul az egész állományt mérgezi-az ok valami másban keresendő.
Polifoam:Balázs nem kell hogy összenyomja teljesen-sőt,az a jó ha nem nyomja össze,hiszen akkor még marad valamennyi lehetőség a rugalmas alakváltozásra.
Csubi valóban:ebben a hobbiban rengeteg a megoldások lehetősége-az viszont nehéz hogy irányvonalat találj.Nagy általánosságban elmondható hogy az a jó módszer ha amerre elindultál,azt az utat követed-teszem azt ha valakinek a tanácsai nyomán lépdelsz,később nem váltasz át egy másikra.Ha mégis ide-oda kapkod az új kolléga nagyon könnyen elbizonytalanodik...tehát választani kell irányvonalat,és az azt művelők tanácsai alapján követni.Növényes akvarista-mint előbb olvashatod is-nem igen érdeklődik a halak tenyésztése iránt...ha viszont növény/alga kérdés van ő bizonyosan használhatóbb tanácsokat ad.A szűrés kérdése itt már tényleg szinte harccá kezdet fajulni/:D/,de azt gondolom ebben is lekövethetőek az irányvonalak.Lényeg hogy itt sem árt ha előre kitűzi az ember a célt:attól hogy pár növényt szeretnénk tartani a medencéinkben még nem kell tápozni-sőt nem kell túlmisztifikálni a világítást szűrést sem.Csupán a növények körültekintő kiválasztása az ami számít-például akvakertészek minden további nélkül megtartanak,sőt csodás erdőkké nevelnek a természetben víz alatti módon szinte soha,vagy nagyon kevés ideig lévő növényeket is!Mi halazók nyilván sok helyütt éppen az ellen küzdünk,amit ők direkt belelocsolnak a vizeikbe/kelátok,tápsók/vagy éppen pontosan olyan gázok ellen küzdünk melyeket ők előszeretettel alkalmaznak növényi táplálékként/CO2/..látható hát hogy igenis külön kell választani a két irányzatot.
Arra gondoltam hogy egy kezdő általában halas medencével indít..aztán ahogy halad esetleg próbálkozik növényessel is.Eléggé ritka szerintem aki azonnal a víz alatti kertészettel szeretne foglalkozni-ezért érzem úgy hogy jobb ha halas témában adunk első körben afféle itinert.
Ám hogy mennyire el lehet merülni a témában arra jó példa Nebula esete is-vergődik a részletek között.Egy kezdőnek nem szabad túl mély ismereteket adni,míg nincsenek meg a tuti alapok!Ha ezt tesszük lehet hogy úgy fogja érezni ő ehhez kevés...ezt pedig nem akarjuk,ugye?A fent említett kolléga most éppen azért vakarja a kobakot,mert ő már azon a szinten van,hogy elárasztották az információk-ahogy én látom egyenlőre még keresi az utat ahol járni fog.Rátalált már az anciknál a béllégzésre,és most ezzel egyszersmind be is kategorizálta őket...ezek mindent kibírnak!Na igen-akár vízből kivéve egy pár nedves növény között is órákig túlélnek-sőt szájukkal rászívódva a tereptárgyakra még lélegezni is képesek-de nem azért mert igénytelenek..koránt sem azok.A béllégzés egyébként is csak kiegészítő lehetőség,amit én mint halas akvarista szeretném ha nem sűrűn használnának;).
Még tovább lépek a kéréseim sorában:ne plüssmacizzál már léccike-lesz aki magára veszi,és tudtomra hozza hogy ezt ő beszólásnak vette-ami sokunkra vonatkozhatna,ha halas téren te más annyi vizet cseréltél volna mint itt páran.Így azonban csak egyfajta rossz szájíz-ugye érted?Kérnélek hogy ne vedd ezeket bírálatnak-kioktatásnak még kevésbé!-csak azt szeretném ha jó hangulatban ütköztetnénk a véleményeinket.Ennek egyetlen célja van:ebben a rovatban szeretnénk meghatározni a kezdőknek azt az útvonalat,melynek végigjárása esetleg sikerekhez vezet náluk is.Halas akváriummal...mert arról van szó.
Ha szükséges még azt is elmondanám,hogy nem azt szerettem volna érzékeltetni veled mennyire számít a hobbiban eltöltött idő:mi is milliószor olvastuk már azt hogy sok ideig is lehet valamit rosszul csinálni:).Azonban mégis azt érzem hogy picit csöndesebben kellene véleményt formálnod a többek által művelt halas medencéikkel kapcsolatos tapasztalataikról...meglátásom hogy néhányan igazi professzorok ebben.
Végezetül egy magyarázat arra,hogy miért én mondom ezt neked:azért,mert én azt szeretném ha te is jól éreznéd magad közöttünk-és azért,mert én érzek annyi köteléket kettőnk között hogy ezt így a nyílt fórumon el mertem neked mondani.Kérlek fogadd kérésként...olvasott vagy,de még nem sok a tapasztalatod./a szűréstől elvonatkoztatva írtam ezeket..nem kell félreértened,ok?:)/
Meglátjuk milyen emócióktól vezérelve fogsz válaszolni-ha rosszul esett törlést/szerkesztést fogok kérni a postra.Ha viszont nem-nos akkor örülnék csak igazán!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: saluosi, nebula

Több
12 éve 6 hónapja #333 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Ennél azért sokkal többet kéne tudni a biztoshoz... Tetem? Milyen? Mi történt vele? Milyen alga, hol?
Egy ilyen elhullásnak ezer más oka lehet, nem csak az ammónia...

Nedőzz!

Több
12 éve 6 hónapja #334 Írta: mikes
mikes válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
A 1.5 hónapja indított 30 literes medencében csak garnélák vannak, algás, elhullás nincs. Lehet a világítás is vacak, sima 20 W-os kompakt fénycső. A február óta üzemelő 84 literesben volt egy hasvízkór gyanús citromlazac, és egy tetem. Ebben viszont alga csak mutatóban van. Akkor megvárom a karácsonyt az ammónia teszttel! :) Köszönöm a választ!

Mikes

Több
12 éve 6 hónapja #335 Írta: nebula
@csubi1980: nyugodtan alárakhatod, ártani nem árt:) de egy 10mm-es elég lenne.

Nedőzz!

Több
12 éve 6 hónapja #336 Írta: nebula
@metzgerbalazs: nem gondolom, hogy a technika felől közelítek. az csak eszköz. a cél viszont az esztétika, nem pedig a tenyésztés - úgy érzem, itt a nagyon nagy többség inkább a halakkal érzi magát közelebb, én viszont a növényekkel. nem azért akarok akváriumot, hogy tenyésszenek benne a halak, és már leszoktam arról is, hogy lehetőleg minnél több faj egyedei legyenek benn, hanem azért, hogy az, amit ott benne összerakok, igazi elvarázsló esztétikai élményt nyújtson nekem, és ennek a halak csak nagyon kis összetevői.

ennek ellenére viszont valahogy azt tartom minimumnak, hogy a lehető legtökéletesebb környezetet kapják - és ez nem azt jelenti, hogy megveszem nekik a legdrágább szűrőt, hanem megpróbálom megkeresni a leghatékonyabb megoldást.

azt gondolom, sokat elmond arról a nézetbeli különbségről, ahogy én látom, és ahogy a többség itt, hogy kapcsolatunk hajnalán :D [mármint a fórum és én] keresgéltem az algásodás topicot - és nem létezik.
nekem nem elviselhető az akváriumban, semmilyen szinten - annak ellenére, hogy persze azért van néha, a halas akváriumokban viszont nem egy nagy valami egy-két pamacs ecset, vagy pár szál fonal, sőt.

nekem az egész akvarisztika, akvakertészet egy hatalmas egész. aminek - mivel szeretem, és olyan vagyok, mint a bulldog, amire egyszer ráharaptam, azt nehezen eresztem el - minden részletének stimmelni kell nekem, különben nincs értelme csinálni.

Nedőzz!

Több
12 éve 6 hónapja #337 Írta: nebula
@Cenci: igen, az következett. illetve pontosabban: kitiltottam az új halakat a 20 literesből, azonnal benövényesítettem, amennyire csak lehetett [persze nem saját kútfőből, hanem - mivel vállvonogatáson kívül nem volt információ - utánaolvastam], tehát gyakorlatilag a guppikra redukáltam az élővilágot. utána azonnal nekiláttam a 65 literes elkészítésének, és az rögtön a hátsó polcossal készült. a nekilátás persze úgy kezdődött, hogy kizártam a gyári külsőket, mert nincs pénzem, utána elolvastam mindent a szűrésről, amit csak tudtam.

egy hónapig nem sokat aludtam :)

egy ilyen hátsópolcosnak egyébként pont az a legfőbb előnye, hogy iszonyatosan egyszerű dolog, még a faék is preciziós célszerszám hozzá képest. egyetlen dolgot kellett kiszámolni: mekkora mennyiségű/felületű bio szűrőanyag kell ekkora medencéhez, és milyen szivattyú, hogy közel optimális legyen a flow a szűrőben. ehhez van képlet, és bevallom, ezt tartott a legtovább megérteni :D

@mikes: a két utóbbi kérdésedre van tippem
2) ha nincs nitrited, és folyamatosan nincs, és már másfél hónapja megy a medence, akkor az ammónia sem lehet veszedelmes. persze ha nagyon hullás van, azért csak megnézném, de ha csak egyedi, akkor nem gondolnám. algád van vagy nincs? ha van és folyamatosan van, vagy egyre több, akkor azért lehet ammónia.
3) jól látod, a külső felülettel kell számolni.

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Cenci

Több
12 éve 6 hónapja #338 Írta: metzgerbalazs
Szerintem a két rétegű polifoam sok. Én annyit raktam a 300 literes alá, de alig bírta lenyomni.

Több
12 éve 6 hónapja - 12 éve 6 hónapja #339 Írta: csubi1980
Amugy én is rengeteget olvasok szabadidőben akvarisztikával kapcsolatban, érdekes hobbi ez, mert minél többet olvas az ember annál bizonytalanabb lesz. Mivel ugyan azt a dolgot az akvarisztikában ezer féle képen lehet megoldani.

Más sikerült fillérért szereznem maradék konyhai munkalapot 38 mm-eset, aminek 9000 ft/ m2 az ára. Szóval ez megy a tv asztalom tetejére, azért a biztonság kedvéért megtartom a könyveket középső merevítésnek. Végül asszony miatt marad ez az opció, mikor megtudta, hogy a Tv asztalt furkálni akarom majdnem kidobott akváriumostól :)

Amúgy az aksihoz kaptam 2 db polifamot is, gondolom nem baj ha mindkettőt alá rakom?
Last edit: 12 éve 6 hónapja by csubi1980.

Több
12 éve 6 hónapja - 12 éve 6 hónapja #340 Írta: metzgerbalazs
Nebula, én értlek, rá vagy kattanva, nem baj. És abban is igazad van, hogy a mai világban (.....törölve- szerk.) a fejed, mert a kereskedőnek, nem mindegyiknek, de sajnos soknak az az érdeke, hogy dögöljenek a halak. Én teljesen megértem a lelkesedéesd, én is ilyen vagyok, sajnos kissé fluktuálóbban. Azt hiszem, tényleg értelek, és hatékony is vagy, mert profi aksiaid lesznek.
Te alapvetően azért mégis a technika szemszögéből közelítesz, alaposságod, nézőpontod szakmád is elárulja. Ez sem baj.
Megpróbálom leírni, mit érzek én, hátha Te is megértesz. Az én lelkesedésem, ha tetszik libidóm, kíváncsiságom nem erre terjed ki. Az akvárium, vegyhatás, szűrő, állvány egy minimális keret, mint a festőnek az ecset, festékek, stb. Lehet szuper festék, meg minden, de a szenvedélyem nem a festékszemcsék nedvességtartalmára irányul.
Sokakat megdöbbentett, hogy azt mertem írni, értem az evolúció lényegét. Persze megtanulhatom Mendelt, meg millió szabályt itt is, de számomra nem ez a lényeg. Igazából idegesítenek a csövek, a műszerek, lakmuszok, következetes racionális elméletek.
Az viszont nagyon érdekel, hogy marad életben, hogy változik egy faj. Az hoz lázba, hogy sima, kicsi, esetleg csúnyácska guppik hogy marasdnak életben mint faj, mint kis populáció, hogy lehet valami módon alakítani őket... Persze ehhez kell szakirodalom, és lehet igazi racionális nyugati módon közelíteni, de a megismerés másik arcát sem vetem el, az intuíciókat, véletleneket, hozzá nem nyúlást.... Az analógia nagy vezérlő elv, az egyik legnagyobb. Azt tanultam mostanság, hogy az általam ismert evolúciós folyamat esetén bizony a véletlen talán a legmeghatározóbb. Nem is tudom, de nagyon magas százalék. Na, kissé messze mentem.
Last edit: 12 éve 6 hónapja by Moderátor. Indoklás: Tartózkodj a káromkodástól!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: nebula

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.387 másodperc