- Köszönetek: 20
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- Cenci
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
nebula beküldte:
ez majd másfél éve volt, azóta nagyjából _minden_ éjszakám azzal telik, hogy akvarisztikai irodalmat olvasok a neten. és még mindig nem tudok semmit, vagy legalábbis alig valamit, úgy gondolom.
Mi lenne ha még fanatikus is lennél?
Természetesen szó nincs arról, hogy népszerűtlen lennél, de azt beláthatod, hogy te már másik dimenzióból szemléled a szűrő-kérdést, mint mondjuk én. Ami persze így normális. De azért kiváncsi lennék, hogy az ominózus neonhalas eset után rögtön egy atombiztos mega-giga sajátkészítésű szűrő következett-e?
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- mikes
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 54
Kihasználva, hogy most leginkább szűrésről megy az építő vita feltennék pár kérdést:
- rossz az, ha a szűrő nem szedi össze a mulmot az aljzatról? Ha összeszedi, bomlik a szűrőben, ha nem, leszívom a heti vízcserénél.
- ha a mért nitritem 0, a nitrátom 10 ppm, érdemes ammónia tesztet venni? Kb 1.5 hónapja jár az aksi. 2 hete vannak benne garnélák, csigák, elhullás nincs. Zöld és fonal alga viszont van!
- egy kis henger szivacs külső felülete számít a szűrőfelületnek? Ezzel kell számolni az áramlási sebesség számításánál?
Mikes
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- nebula
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 192
szintén saját magamból kiindulva:
mikor asszony beállított a 20 literessel, majd belerakott az okos boltosok ötletére 2 pár mollyt, 4 guppit és még tíz neont[!!], majd egy hét alatt kipusztult az összes neon és egyetlen boltos sem volt képes azt mondani, hogy öcsém, nem ér semmit a szűrésed, mind ammóniamérzegésben pusztult el, majd mikor utánaolvasva ammónia tesztet kerestem, szimplán hülyének néztek, az nem volt egy jó élmény. de megmutatta, hogy ha magamtól nem megyek utána akkor csak a sötétben fogok tapogatózni.
ez majd másfél éve volt, azóta nagyjából _minden_ éjszakám azzal telik, hogy akvarisztikai irodalmat olvasok a neten. és még mindig nem tudok semmit, vagy legalábbis alig valamit, úgy gondolom.
Nedőzz!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
programozóként napi 12-14 órát dolgozom én is, szintén van két gyerekem és nem vagyok az a férfi, aki a lábát lógatja csak otthon. mégis azt gondolom, nem tehetem meg élőlényekkel azt, hogy nem készülök fel a tartásukra.
ez a matekolás, amit említettem, és ami neked ezek szerint kivágta a biztosítékot:) nem ott kezdődik, hogy azonnal magadtól ezt tudni kellene... én boldogan segítek bárkinek, aki kérdez, akár együtt kiszámítom vele, bármit. nem gondolom, hogy ez fanatikusság. ég és föld a különbség amit én itt próbálok mondani, és mondjuk az igazán elvakult japán akvakertészek között...
látom, hogy nem vagyok ezzel népszerű, de ettől még nem tudom meghazudtolni magam, elnézést. ez a véleményem nem változik: a szűrés legyen a lehető legjobb.
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Erről van szó-bútorlap darabolás,az anyagok sajátosságai,a becsavarozás módja stb..mind-mind helyénvaló.Szotyika is odatette a magáét a sarokvasalattal-jó ötlet!
Egyébként nem kell hogy befeszüljön a két polc közé az a két lap sem amit csavarozni már nem lehetne csak egy oldalról-létezik az ún.excenteres bútorösszehúzó szerelvény is-netán nem kellene még elfeledni a köldökcsapokat sem;)
A mai kommersz bútorok azért ilyenek amilyenek,mert csak összecsavarozzák pár pozdorjacsavarral,a hátlapot felütik rá hátulról és kezét csókolom...Köztudottan a hátlap befózolása,és az abba szorosan illeszkedő hátlap adja meg a szekrények oldalirányú merevségét-a pozdorja alapú laminált bútorlapokat egyébként is nehéz kielégítő módon bütü irányból csavarkötéssel tartósra készíteni.Ez kérem egy pótanyag..nem több,és nem kevesebb!Anno ezekkel volt rengeteg baj,mert az ipar annyira saját érdekeit tartotta szem előtt,hogy nem foglalkoztak a belőle kipárolgó formaldehiddel sem-az meg nagyon jó az egészségünknek ugyebár.
Az igazi bútorlap az a lécbetétes bútorlap..ezek a faforgácslapok nullák hosszú távon/persze olcsónak vannak mondva/.Na mindegy..hozzunk ki belőle amit lehet-ötleteink is erről szólnak;)!
T.:Gábor
- mikes
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 54
Ha az elsőt alkalmazod, elég csak az alsót rögzíteni. A két felső, ha pontosan van méretezve, befeszül a helyére, főleg, ha rákerül a súly. Amúgy nekem sima 18-as bútorlapon van a 84 literes aksi, csak két lap van egymáson, de semmi merevítés nincs alatta. Nem mondom, hogy követendő, de több mint fél éve bírja magát. Az akvárium szélei közel vannak a bútorlapok rögzítési pontjaihoz, és - bár nagy a súly- az viszonylag nagy felületen oszlik el. Én a helyedben sima 18-as bútorlapot vennék a szekrény tetejére, ezt összefogatnám a besüllyedt meglévővel. Ha az új lap nem húzta helyre a régit, akkor játszanék alsó merevítéssel. Szerintem is egyszerűbb a saluosi (és tán mások is) által javasolt tetőléces merevítő, (mondjuk én bútorlapból csinálnám ezt is, tetőlécből nehéz egyenest találni) nyilván a számodra könnyebben kivitelezhetőt válaszd. A barkácsolástól ne félj! A bútorlapokat a legtöbb kerekedésben tized milliméter pontosan méretre vágják, neked csak csavarozni kell, esetleg előfúrni. Nálunk még az asszony is élvezettel kezeli az aksis csavarhúzót
Ja, és a forgácslap és a bútorlap között az a különbség (bár nem vagyok szakértő), hogy utóbbi laminálva van. Ha erre kicsöppen egy kis víz, letörlöd és kész. A forgácslapot ha víz éri, megdagad, ezért nem használnám akvárium alá. A munkapult műanyag bevonata sokkal erősebb a bútorlapénál, de ami alatta van az nagyon érzékeny a nedvességre, gyakorlatilag mint a papír, ázik szét. Ha azt használsz, a nem laminált részeket sziloplaszttal lekenném, de ez már lehet, hogy felesleges óvatosság.
Bocs, ha kicsit hosszú voltam, remélem tudtam segíteni.
Mikes
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 486
Tommy
- saluosi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 205
Mindenféleképpen az első változatot javasolom.Viszont szerintem nincsen szükség lapokra,elég ha kb. 3x5-ös lécet darabolsz három felé és abból készíted a függőleges merevítést.Vagy kicsit vastagabbat...
- csubi1980
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 29
asztal merevítése
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Vágass függőleges "osztókat"-nálad 3 darab kell-amit becsavarozol a szekrénykébe középre.Így használni is tudod-nincsenek könyvek-és megfelelően teherbíró is lesz.Úgy méretezd,hogy a hajlásokat-melyek most már megvannak!-kiegyenlítse....tehát a lábnál mérj magasságot-középen is ennyinek kell majd lennie.
A tetejére egy nikecell,vagy polifoam és kész is vagy-tehát három merevítő,pár pozdorjacsavar..és olcsóbb erősebb mint a két ponton alátámasztott munkalap,vagy vastagabb pozdorja/faforgács/lap.A költséget olyan 1000-1500 forint körül gondolom ez esetben....
Sok sikert-még talán annyit,hogy ha megfelelő méretezésű üvegből van az akvárium akkor kettő darab zártszelvényen-semmi alátámasztás- is el kell hogy bírja saját súlyát vízzel,mindennel együtt..de mi hobbisták vagyunk,mi csináljuk úgy ahogy anno javasolták;).
- csubi1980
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 29
Ma sikerült a végső elemet is megszereznem, megvan maga a 112 literes aksi is.
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 105
Nebula, Te azt mondod, hogy minden paramétert nagyon jól kell ismerni. Aztán majd lenéz egy olyan irányzat képviselője, aki meg mániákusan törekszik a teljesen élethű természeti környezethez, egy másik meg akkor néz hülyének, ha nem egy esztétikai, bocsánat művészeti kompozícióra törekszel... Szerintem épp azért csodálatos ez, mert ki ki irányultsága szerint élvezi. Ha mondjuk kertet művelnénk, akkor is másban-másban lennénk jók. Kissé elhűlten figyeltem, mekkora előkészületeket tettél a nagy akváriumod alátámasztására, egy tehetautót megtart, de nem baj, tanultam belőle, a 300 literesem alá, amit vettem, a sima fa szekrényt egy bútorlappal még megtámogattam.
Engem például érdekel a vad guppi törzs. Na és, ha mindannyian élebeszélnétek, akkor is ez fog érdekelni, nincs ebben semmi baj.
- Cenci
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 20
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- nebula
-
- Nem elérhető
-
mikor többször leírtam, hogy én sem vennék olyat?
a kérdésedre: én oldalpolcost javaslok. csak egy negyed óra számolgatásra van hozzá szükség, és onnantól atomstabil, ha megfelelően lett kiszámolva hozzá, amit ki kell. ami a helyet illeti: a 65 literes mögötti összesen 8cm helyet igényelt. igaz, nem volt könnyű a turkálás benne, de ennyi kényelmetlenséget el lehet viselni. ja, hogy mostanában az nem megy, mert mindenki azonnal akar mindent?
de ha monjduk kb 30 liter alatti, akkor egy nagy akasztós is tökéletes lehet.
gyári külsőt én soha senkinek nem fogok javasolni, főleg nem pedig rátukmálni...
az én felfogásom az, hogy csak olyan dolgot nevezek hobbinak, ami a mélyéig érdekel. akkor pedig nem fogok megelégedni azzal, hogy "hát jól vannak a halak". akkor minden információt, amit csak lehet, be fogok gyűjteni, bármit, ami kapcsolatba hozható vele. és sok dolog lesz, amit nem fogok érteni. akkor pedig addig olvasok utána, kérdezek és tanulok, amíg fel nem fogom.
enélkül nem ér semmit az egész. enélkül inkább plussmackót tartson az ember, ne élő lényeket.
Nedőzz!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
Nedőzz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
A kolléga rátapintott a lényegre-a lényegre ami az egész európai hobbi rákfenéje is egyben:rettenet mennyiségű olyan hal kerül be a kereskedelembe ami még csak hasonló vízben sem volt sosem mint nálunk-igérem nem megyek bele ebbe bővebben itt.Nos ezeket a halakat veszik nagyrészt a kezdők-ami nem okvetlenül baj a nagyon árérzékeny hazai hobbiban..hanem egyenesen káros:( Képzeljétek el mekkora csalódás az amikor nem is kevés pénzen vett halai minden ellenére hullanak mint a legyek-vagy alig pár darab marad meg, a legnagyobb igyekezet ellenére is.Ilyenkor aztán szaladnak mindenfelé tanácsért-lehet hogy éppen a szűrésben találják meg az ok-okozat összefüggést.Ez meg kifejezetten jó is a kereskedelemnek...de ha folytatom akaratomon kívül is olyan mélységekbe evickélek ami nem célom.
Nem felesleges a múlt emlegetése sem...valaha a tubit/planktont,kis legyeket,vagy éppen otthon tenyésztett eleségeket használtunk szinte kizárólag.Persze hogy volt elhullásunk-de senki ne képzelje hogy akkora mint azt sokan szeretik hinni!A halak olyanok voltak mint az élet...ha véletlenül kedvetlenebb,vagy erőtlenebb halat láttunk a medencében rögtön tettünk valamit!Tenyésztéskor az ilyenek szóba sem jöhettek-sőt magára valamit is adó hobbista meg sem tűrt semmiféle atipikus viselkedést mutató halat!Ma meg?Rettegnek az élőeleségtől,mindenre van száraztáp-ennek helyes elnevezése valamikori bibliánk szerint:szükségeleség.A halak sem olyanok már...de kik tehetnek róla hogy például egy guppi egyszerűen belehal a legelső szülésbe??Nem..nem kell ám mutogatni-mi tehetünk róla!Hogy miért,arról megint lehetne írogatni-de nem itt gondolnám célszerűnek.
Vajon csoda ha a kereskedelem kiszolgál minket?Nem..ők ebből élnek!Ha keresünk valamit rengetegen akkor azt fogják tartani..ha valami nem keresünk azt egy idő után a fiatalabb boltosok még ismerni sem fogják!Tessék felsorolni a környezetetekben olyan boltot ahol mindig van élő eleség,vagy legalább van szűrőszivacs táblában...ugye értitek a folyamatot.
De beszéljünk a halakról kicsikét:ha kicsi méretű hal,akkor neon..mi más?Színes hal kell-guppi!Jah még két olyan nagyot is tegyünk bele-vitorlások-mert azok olyan méltósággal úsznak fel-alá.Az aljzatra is kéne valami...valami "óccsó",mert a mindenféle kacatra már elköltöttük a havi kosztpénzt is-vegyünk hát "házmestert".Igen,persze,az eltakarít mindent..óhhh hogyne bőven elég két darab/ha a kedves vevőnek már csak annyi pénzecskéje maradt/!
Ez nem lesz jó így...én azért agyalok az egyszerűség mellett,mert a kezdő nem könnyen vesz meg egy 500 forintos halat-de egy 40-50 ezres külsőre azért rábeszélik.Döntsük már el hogy halat akarunk-e tartani,vagy kivakítani a hobbitársaink szemét a technikánkkal?Egy kezdő kezdjen kezdő módon...de hát meglátjuk hogy megy ez napjainkban.
Ammónia nem mérhető az akváriumban-örülök!Nyilván akkor nulla lesz minden érték...másképpen valami nem kerek,vagy alaposan eltolódott.Azt gondolom ha a halaink erőteljesek,esznek mint a fene,közben nőnek mint a gomba-sőt,még szaporodnak is,akkor nagy baj nem lehet:)Ha így van akkor mit méregessek-hozzáteszem bármit tudok mérni,majdnem.Következő célom egy ORP mérő,de ez már-ha az is lennék-nem amatőr kezdő kategória.
Na a végére egy kis mosoly:legjobb teszteremnek a halakat,a szememet,és a szaglásomat tartom...elmehet az összes csepptesztem,meg elektronikus műszerem a fenébe!Bármit is mérjek,ha a halaknak az nem jó akkor nem jó-változtatnom kell.Az idők során az embernek már mintegy "rááll a szeme"...nem egy nagy "vasziszdasz" ez kérem,csak az alapokkal kell nagyon de nagyon tisztában lenni-aztán jöhetnek majd a gondolatok!:)Valamikor én hallottam olyat hogy nem is válaszolnak...és tudtam a másik tábor véleményét is:azért nem válaszolunk mert butaságot kérdeztél."Tanulj meg okosat kérdezni"..na ezzel még nekem is vannak néha gondjaim;)
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 205
Édesvizi,trópusi halainkat azért is könnyebb tartani,mint a tengerieket,mert sokkal nagyobb változásokat élnek át életük folyamán,mint a tengeriek,amelyek szinte évezredek óta ugyanolyan fizikai-kémiai jellemzőjű vízben élnek.(leszámítva a tengerek szennyeződését)
Ingo Seidel Harnischwelszucht című könyvében olvastam nemrég,hogy az L-es harcsák nagy része a száraz évszakban szinte posványos,pocsolya-szerű vizekbe szorul,ahol nagyon durva mennyiségű káros anyag,ammónia ,nitritek,nitrátok stb. vannak.Aztán az esős évszak eljövetelével erősen feljavul a vízminőség és ez serkenti ívásra a harcsákat!Ez annyira fontos,stimuláló tényező,hogy még akváriumi szinten is javasolja a betartását,ami vízcserék gyakoriságának csökkentésével,szűrők teljesítményének csökkentésével utánozható valamennyire.
A Prachtschmerlen című könyvben vagy Botiákkal foglalkozó netes oldalakon olvasható,hogy a monszun idején igen szennyezetté válnak a vizek Ázsiában a hordaléktól, a part menti területekről bemosott szerves és szervetlen anyagoktól.Rengeteg haltetem is ammóniát termel.A Botiák a döglött halakat zabálják fel és vélhetően ez,és a vízváltozás indítja be az ikrázást.
Vagy gondolhatunk akár az európai árvizekre,ahol minden alkalommal felhívják a figyelmünket a szennyeződés erős mértékére.
Összevetve arra gondolok,hogy kifejezetten előnyös ha a trópusi halaink nem "steril"környezetben vannak,már csak azért is,mert akkor már nehéz "jobb" körülményeket teremteni nekik,ami a szaporodásra serkentheti őket.
Nemrég ismerkedtem meg egy törpesügér tenyésztővel,aki mindenféle technika,szűrés nélkül szaporít 10-15 fajt olyan mennyiségben és minőségben,hogy folyamatosan külföldön adja el a szaporulatát!
Én bátran merek egy 112 literes ,már említett akváriumba egyszerű,megfelelő méretű motoros belső szűrőt ajánlani.Nekem néhány elismert szaktekintély 200-300 litertől ajánlotta a külső szűrőket.
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 105
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Haver vette egy medencét tőlem-160l-nekem nem volt jó az állványomra méretileg...majd ő!Ok barátom adj neki-azóta ő a leggyakrabban visszajáró vendégem,szerintem már egy fél boltnyi hal ment le nála-és még mindig hiába mondom hogy keringetheted a vizet mint a gép..ha nincs meg a biológiai egyensúly akkor akár egyetlen hallal is okozhat gondot.De hogy a víz az olyan tiszta mint a tükör..minden amit csak mérni lehet az jó..akkor most mi van?
Az én halaim a rosszak-vegyél boltból.Ismét jön,hal kellene..szerinted?
Én egyébként nem vagyok egyik szűrés ellen sem,számosat kipróbáltam már...csupán a külön medencés/hátsó,alsó,oldalpolcos/szűrés nagy helyigénye az ami miatt nem azt használom.Ha jobban lenne helyem mindent ilyennel szűrnék,és emlékszel:növényekkel egyetemben ahogy régebben beszéltük.
Itt és most nem is azt lennénk hivatottak eldönteni hogy mely szűrés a jó-mert mindegyik az ha megfelelően üzemeltetik,és méretezik-,hanem az hogy egy kezdőnek mit ajánlanánk?Egyszerű legyen,"plug&play" módon lehessen beüzemelni..ha kell még levegőt is nyomjon be neki,és az se baj ha nem kerül sokba.Helyigényes se legyen-mindenki helyhiánnyal küzd mint pl. te is;),és mégis működjön.Az első sikeres lépésekhez is vezesse el...nos ezért én nem a powerfejet ajánlom,mert akkor azt fogja észlelni hogy van mulm-tehát nem jó.Aztán ha beindul a biológia nála is ez eltűnne nyomtalanul,de az idő-és melyik kezdő nem azonnal csodás medencét szeretne?Vegyen "csutakos belsőt"-azok között is vannak nagyon jók,még az se kell hogy vadonatúj legyen.Ha van türelme,és nem akar rögtön mindent egyszerre ezzel sikeres lesz az első időkben-aztán ki tudja lehet hogy később is?
Figyeled hogy menyire erőltetném a kezdőknek első körben a legegyszerűbb aljzatot?Ennek is megvan a magyarázata...
Na lényeg a lényeg:te milyen szűrést javasolnál nekik ha a fenti bekezdést figyelembe veszed?Ha minél több kritériumnak meg kel hogy feleljen?Az akasztóst?Olvastál már arról is ugye mindenfélét-neked mégis megfelelő?:)Nos ilyen ez..kinek mi jön be.