Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
12 éve 6 hónapja #401 Írta: csubi1980
csubi1980 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Igen még egyelőre csak az akvárium és technikája, illetve a megfelelő vízparaméterek, amikkel bővebben foglalkoztam. Az élővilág kialakítása még csak körvonalazódik bennem, sok halról olvastam már, de a technikáról jóval többet. Persze az alapművön már túl vagyok: Horn-Zsilinszky: Akvarisztika, meg pár akvarista e-bookon. Még úgy is most vásárolgatom még csak a cuccokat hozzá. Még az aksit vadászom, hogy valahol találjak egy jó árasított 112 literes aksit. Lenne műanyagtetős, világítással együtt 8000 Ft-ért, de haverom azt mire felhozza vidékről, addigra megőszülök. A fenti halakat csak úgy írtam,csak azt szeretem volna megfejteni, hogy 112 literes aksi mennyi kistestű halacska mehet 15-20 lenne nálam a max, és a kis aksi lakóitól nem válnék meg szívesen. De ugye nem a liter/cm a mérvadó, hiszen a halanként más más igények vannak. Szóval tuti lesz valami takarítóbrigádom, tudomásom szerint a coryk minden alfaja 5-6 főtől kezdi magát jól érezni.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 6 hónapja #402 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Jocó jól mondja-a coryk szeretnék!De állandó túrásukkal ember legyen a talpán aki ebben az aljzatban féken tudná őket tartani-a növényeket pedig az aljzatban!:D A green irányzat tagjai nem véletlenül nem is tartanak ilyen aljzatnál nagyobb corykat-maximum a pygmi-k esélyesek,hiszen annyira aprócskák,és vízközt is szeretnek úszni/Hmmm!!/
El vagyok "kettyenve" kicsit,mert egyetlen hangot sem hallok említeni hogy a kolléga bárminemű coryt is tervezne...pedig nagyon kevés akvárium létezhet nélkülük!;)
T.:Gábor

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 7 hónapja #403 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Így igaz a manado eléggé könnyű aljzat, az elején pedig keményíti is a vizet rendesen. Bár nem tudom mennyire akarsz dombokat építeni, de ebből azt nem lehet. Viszont a coryk tuti szeretnék.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: csubi1980

Több
12 éve 7 hónapja #404 Írta: halőrxxl
Szia!
Ez természetesen csak az én véleményem-és az én tapasztalatom.Mindenki külön utakat jár ebben a hobbiban is,és nincs két egyforma akvárium,mint ahogy akvarista sem.Azt sem állítom hogy ha efféle minimál stílusban halazol tuti hogy azonnal sikeres leszel-de akkor hogy voltunk sikeresek amikor még motoros szűrők sem voltak?Próbáld..ha odafigyelsz menni fog,és akár maradhatsz az általad választott szűrőnél is természetesen.
Az aljzat amit kinéztél nehogy azt hidd hogy olyan nagy ritkaság-azért hengerelt,mert a gyártás során egymásnak szemben forgó hengerek közé engedik a már előzúzott kőzetet,a hengerek pedig tovább darabolják.Ha páncélosharcsákat is szeretnél később én nem javaslom-de majd lesz aki esetleg mást is mond.A Manado egy rendkívül jó aljzat növényesek számára-de irtózatosan könnyű,a víz sodrása és az aljzaton keresgélő halak mozgása együttesen képes nagyon rövid idő alatt kiegyenlíteni a felszínt.Ha ezzel kapcsolatos véleményt szeretnél olvasni az akvakertészeknél megteheted,vagy ide is járó kollégák fognak engem megcáfolni.
Sokan használunk egyszerű sódert...mindenhez jó,igaz a színe nem sötét sajnos.Viszont lehet az aljzatot takarni részlegesen pl falevelekkel-olvasgattál már e témában?
Ha nem teszed túltelepítetté az akváriumodat,helyesen etetsz akkor a szűrőnek el kell bírnia ezzel az akváriummal szerintem.Tudod én szűrök még mindig olyan belsővel is ami szinte már mindenki szerint kuka kategória.Egy Aquel Fan-2 szűr 110 litert/nettó víztérfogat!/számos hal van benn....nagyot "kakálók" is bőven.Talán 2007-óta megy,időnkénti növényeltávolításokkal...ebből az akváriumból már a van növény még a fővárosban,Egerben,Ózdon,Miskolcon..meg nem is tudom hol még.Mindösszesen 30W -al világítom.Hmm...érdekes ugye?:)

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Cenci, csubi1980

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #405 Írta: csubi1980
Köszönöm halör a válaszokat. A bazalt ilyen spéci hengerelt lenne, elég kevés boltban kapható, nem tudom milyen eljárással készül. Tehát ez a aljzat is jo a baciknak, vagy inkáb Jbl manado? Azért ezt a szűrőt valasztottam, mert ha véletlen tul sok halat telepitenek, hatha jobban megbirkozik veluk. Bar mondom 4-5 otto, 2 sziámi algazo, 4 szivarvanyos guppi, 10 villasfarku kalaszhal, ez lenne az alap, de lehet, hogy meg 10 max 4-5 cm- s halacska meg befigyel majd, így is elbirja a szűrő az aksit igaz?

Mégegyszer Halőr köszönöm, megnyugtattál :)

Ekezetek miatt bocsi, tabletrol voltam!
Last edit: 12 éve 7 hónapja by csubi1980.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #406 Írta: halőrxxl
Topicra leltél;)...
Az előző helyen már válaszolt neked egy kolléga,ő a külső szűrőket támogatja-és megvallom a levegős szűrést csak azoknak ajánlom akik kicsit gyakorlottabbak már.Részben a légpumpa zajának csökkentése,részben a megépítés is igényel egy nagyon picike barkácsvénát.Akinek ilyen nincs de mégis ilyet szeretne az keressen olyan akvarista társat aki segít neki..
Nos nem HMF-ről van ám szó..ez nem "hamburger"csak egyrétegű szivacs,de tuti nyerő!Tudom hogy vannak akik így emlegetik,de már tanúja voltam amikor a valódi profi kolléga akkorát nevetett ezen mint az ólajtó!:D Tehát ez egy sima egyrétegű szűrő,amit általában mattenként emlegetnek-de ha magyarul szeretnénk akkor lehetne a neve síktáblás szivacsszűrő is.
Ha mindenképpen ilyet szeretnél nem muszáj az oldalsó falhoz építeni-hátsó falra ugyanúgy lehet,sőt az egyik hátsó sarokba készíthetsz egy "sarokmattent! is!Olvasgass csak utána-látom hogy nem felesleges a terelgetés mert megfogadod a dolgokat..
De:mi az hogy a Biopower nem csinál biológiai szűrést?Hagyjuk már...aztán meg ennyi halhoz minek kell baromerős külső hadd kérdezem meg?Kevés halas,normál világítással készülő "alap akvárium" készül...Valaki kiszámolta már hogy azokban a külsőkben a nevetséges felületen milyen sebességgel szalad át a víz..vagy nem is értem már.:(
Tudod mit mondok?Még ekkora szűrő sem kell ennyi halhoz,sőt még új sem!Mit szólnál ha egy használt Eheim Pickup 2012-t javasolnék?Nem kell mindjárt vagyonokban gondolkodni ha valaki pár halacskát pár csigát akar tartani...a fennmaradó összeget meg majd elköltöd ahová kell-szerintem van helye.
Mindenki azt gondolja hogy sima halas medence ebben a méretben már nem is létezhet csak külsővel-engem ez lehangol.Sokan elfeledik hogy az aljzatban,a víztestben sokkal több szűrő baktérium lehet mint egy szűrőben-a lényeg viszont az hogy legyenek ilyen kultúráink!Nem jönnek a semmiből-amit megtakarítasz a szűrődön,annak egy részéből legyél szíves egy baktériumkultúrákat tartalmazó "lötyit" vagy port venni,oltsd be a medencét,várd ki az időt és halazz boldogan.Ennyi...
Folytathatjuk az aljzattal-ha bármiféle őrölt kőzetet veszel akkor a harcsákat hagyd ki majdan-élesek,sarkosak,bárki bármit is mond.Amit nem koptatott le a természet az mind éles,vagy drága;).
Ha az élőlényeket a már beállt akváriumba teszed és eddig semmi gáz nem volt velük akkor baj nem lehet-a szőlőtőke is mehet azonnal...sőt,mielőtt beleteszed majd őket a régi kis akváriumod vizének egy részével cserélj-aztán egy hét múlva jöhet a friss,előkészített víz.A hőmérséklet különbségekre figyelj..
Tedd fel még a kérdéseidet bátran ha vannak!
Last edit: 12 éve 7 hónapja by halőrxxl.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: saluosi, Cenci

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #407 Írta: csubi1980
No kicsúsztam a szerkesztési időből. Egyébként ami még nekem szimpatikus a külső szűrőkhöz képest, amit itt nálatok a fórumba ismertem meg, illetve Halőr blogja révén a HMF szűrő, cseh emelővel megtámogatva. De sajnos ezt meg a 0-hoz konvergáló kézügyességem miatt nem tudom megvalósítani. Tudom, hogy a boltban lehet a cseh emelőkhöz kapni hasonló szerkezeteket, de azt is tudom, hogy ezek nagyon hangosak és a zaj kizáró tényező én annyira szeretem az akváriumom, hogy vele is alszok :) Halőr cseh emelőjéhez meg se technikai se képességbeli felszerelésem nincs. Amúgy a szivacs elé kerül ilyenkor a mulm, illetve a nagyobb szennyeződések. Ezt innen leszívással kell eltüntetni, vagy valahogy pl egy kisebb motoros belső szűrővel el lehetne tüntetni?

Egyébként a HMF-el kapcsolatban, a szivacs nagy felülete elrejthető jávai mohával, de a frontüvegen lévő részre milyen praktika van? Gondolok itt a 5cm szivacs+1-2 cm mögötte lévő üres részre, mert ez elölről látszik, és számomra nem esztétikus. Erre valami ötlet, ide ragasztotok egy 7cm hosszú csíkból valami hátteret, vagy 3d-s háttérhez komponálják, akiknek nem tetszik így?

De remélem pozitív választ kapok és az előző postomban említett belső szűrő is elegendő.

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #408 Írta: csubi1980
Sziasztok!

Kezdő akvarista vagyok! Egy 112 literes aksit szeretnék tervezni. Elméletileg egy domború aksit tudok majd jó árasítva szerezni. A világítás 2*18w lesz 865, és 880 csövekkel. Növények alacsony fényigényűek lesznek: jávai moha, vallesneira americana, microsorum narrow stb.. Élőlények: 5-6 otto, 2 sziámi ormányos algázó, 4 darab szivárványos guppi, 10 darab villás farkú kalászhal, csigák 2 helena, 2 zebracsiga. dekor egy 40 centis szőlőtőke. Aljzat na itt kezdődnek a gondok, és a szűréssel folytatódnak :) Ide tenném fel a hiányzó kérdéseimet.

Írnék pár dolgot azért még a kérdések előtt, nem vagyok teljesen kezdő akvarista (de persze még nagyon az vagyok), mert van nekem egy 33 lityós kis akváriumom, 4 csodálatos guppival, 2 helena és 2 zebracsiga, és 2 sziámi algázóval (tudom ennek a halacskának nagy a helyigénye,de mentségemre legyen szólva kereskedésben ottóként adták el nekem őket). Rengeteget olvasok, itten szűrős topikot is már lassan átnyálazom. Érdekes dolgot vontam le a szűréssel kapcsolatban, ahogy egyre többet olvastam, és egyre többen akartak segíteni a szűréssel kapcsolatban arra jutottam, hogy a külső szűrőről letettem. Okok félek, hogy véletlenül a szűrő eláztatja a szobát és az alsó szomszédaimat, a ti szűrőfórumotokat végignyálazva nekem az jött le, hogy a külső szűrő a gyors áramlás miatt nem is alkalmas bioszűrőnek.

No jöjjenek a kérdések:

1. a fenti élőlények mellé még jöhet 10 kis halacska 4-5 cmre gondolok, vagy bőven elég a fenti banda is.

2. aljzat, nekem a nagyon apró szemű bazalt tetszik, kiemeli a növények színét. De ez a bazalt alkalmas e arra, hogy sok baci megtelepedjen benne, illetve a talajba ültethető igénytelen növényének megfelelő? Vagy inkább válasszak JBL Manado aljzatot? (a barna szín nekem annyira nem tetszik, de nem én fogok benne lakni :)

3. Szűrés, mint mondtam én nem szeretnék külső szűrőt, nagyon félek egy esetleges balesettől. Én ezt a belső szűrőt néztem ki: Eheim Biopower 240
Kérdésem 112 literes aksit ez tisztán tud-e tartani? Mulmot is összeszedi? Valamiféle biológiai szűrés megvalósul, vagy ha heti 20% vízcserét csinálok, akkor megfelelő körülményeket tudok az élőlényeknek biztosítanom. Egyszóval ez a szűrő+a rendszeres vízcsere elegendő-e ashoz, hogy évekig vidáman éljenek az élőlényeim, megfelelő biológiai és egyéb körülményeket tudjak nekik biztosítani.

4. Ugye van a kis aksim ezekből a növényeket, halakat, csigákat át akarom tenni az új aksiba. Az aksi 3-4 hét múlva áll be, ennek a menetéről sokat olvastam. Ha beáll, akkor a régi élőlényeket átrakhatom egyszerre, szőlőtőkémnek kell e valami kezelés (ez is rég benne van a saját aksiban, előző tulajánál 1-2 évig volt szolgálatban), vagy a régi növényeknek?

Válaszaitokat köszönöm előre is!

Több
12 éve 7 hónapja #409 Írta: mikes
mikes válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Kedves Cenci!

Ha még aktuális a hydor levegőszabályzásról szóló kérdésed: A levegőcsőnek a fekete műanyag csonkja forgatható. Ahogy forgatod, változik a levegőztetés erőssége. El is tudod vele zárni teljesen. Csak vigyázz, mert ahogy forgatod, könnyen le is szedhető. Mondjuk, ha nem szivacs mögött van, nem nagy kunszt visszatenni.

Mikes
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Cenci

Több
12 éve 7 hónapja #410 Írta: halőrxxl
Igen....nálam is volt hogy saját meggondolatlanságom miatt pár guppi növendékkel egy víztérbe kerültek rilikkel.Addig már észrevettem pár igen kis ifjoncot a szűrő szivacsán,de aztán ezek szépen eltünedeztek mire kapcsoltam:(
Meglátásom szerint jobb óvatosabban társítani őket,mert sosem tudni mely halunk kap gusztust rájuk.Nálam több olyan medence is van ahol RC/cory társítás működik,de még őket sem ajánlanám feltétlenül.Utódok vannak,de nem olyan tempóban növekszik az RC állomány ahogy meggyőződésem szerint önállóan tennék.Ahol tehát cél a garnélák számának komolyabb növelése,én mindenképpen az önálló tartást javasolnám,mindenféle hal nélkül.Ha már garnéla rendkívül jó szívvel ajánlom Szentgyo garnélás blogját,hiszen elismerten egyik legelhivatottabb hazai garnélásunk.Van egy nagyon jó táblázata is arról hogy mely garnélákat szabad együtt tartani a kereszteződés veszélye nélkül..Cenci ez később talán jól jöhet nálatok is!
Sok sikert a garnélákhoz is/megjegyzem ismét hogy tetszik a falazott állvány,szép munka!/

Több
12 éve 7 hónapja #411 Írta: Cenci
Cenci válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Garnéla éppenséggel van, de legutóbb pórul jártak a közös medencében, 4-en élték túl az esetet, úgyhogy nem kísérletezek. Most külön vannak és boldogok! :-)

Több
12 éve 7 hónapja #412 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
nyugodtan tedd vissza a tőkét, ha esetleg lenne pár garnid, azok izomból lezabálnák.

Nedőzz!

Több
12 éve 7 hónapja #413 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Húúú,ha most lenne egy üres 84-esem,akkor tennék bele 5-6 db L134-est,blue yelli garnikat és egy közepes csapat galaxit vagy Danio choprai-t!:) :) :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Cenci

Több
12 éve 7 hónapja #414 Írta: jocopoco95
Az ancik majd lelegelik a penészt. Nem lesz semmi bajuk tőle. Visszateheted a tőkét.

Több
12 éve 7 hónapja #415 Írta: Cenci

nebula beküldte:
a vitorlások szeretik a magas vízoszlopot.

a szifók pedig nem feltétlenül fogják kinullázni a garnéla állományt, ha van elég rejtekhely a kicsiknek:) van itt egy 220 literes az ismerősnél, hát olyan 500 RC biztos van olyan szifók mellett, amik akkorák, mint az öklöm [baromi ijesztőek:)].

40 cm vízoszlop nem elég?
Nos a kis xifóim vannak vagy 2-3 mm-esek, szinte már szörnyetegek! ;-)

Több
12 éve 7 hónapja #416 Írta: Cenci

jocopoco95 beküldte: A 84 literesbe például egy sügér pár vagy trió jó választás lehet, akár neonok mellé. Persze a jó szűrés elengedhetetlen, mondjuk ami a 100asban van nagyon príma lenne ide is. Bár nem tudom, ebben mi megy.

Aquael fan2+ van benne. Egyenlőre nem szeretnék sügereket.

Több
12 éve 7 hónapja #417 Írta: Cenci
Kezdődnek a gondok.....a szőlőtőke begombásodott, kiszedtük, most fertőtlenítős vízben csücsül (protostop-kerti tófertőtlenítő). Előtte persze jól megsikáltuk. Kérdés: veszélyben vannak-e a halak? Megelőzés képpen kapjanak-e valami szert a vízbe? Mennyi ideig ázzon a gyökér(ez nincs a flakonon feltüntetve)?
Cenci

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #418 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
@cenci: nyugodtan feltöltheted akár csurig is, csak akkor nehéz benne turkálni:) én max. 2cm-t hagyok az üveg széléig általában.

a vitorlások szeretik a magas vízoszlopot.

a szifók pedig nem feltétlenül fogják kinullázni a garnéla állományt, ha van elég rejtekhely a kicsiknek:) van itt egy 220 literes az ismerősnél, hát olyan 500 RC biztos van olyan szifók mellett, amik akkorák, mint az öklöm [baromi ijesztőek:)].

Nedőzz!
Last edit: 12 éve 7 hónapja by nebula.

Több
12 éve 7 hónapja #419 Írta: jocopoco95
A 84 literesbe például egy sügér pár vagy trió jó választás lehet, akár neonok mellé. Persze a jó szűrés elengedhetetlen, mondjuk ami a 100asban van nagyon príma lenne ide is. Bár nem tudom, ebben mi megy.

Több
12 éve 7 hónapja #420 Írta: Cenci

saluosi beküldte: Látod például felmerült a vitorlások kérdése...nem ajánlanám őket 150l-nél kisebb akváriumba,és azt is érdemes róluk tudni,hogy imádják a neonokat...enni.Ha díszakváriumban látod őket együtt akkor azt általában úgy csinálják,hogy nagy neonokat társítanak az ifjonc vitorlások mellé,így amíg azok megnőnek rájönnek,hogy nem kajának vannak mellettük a neonok.:)

Igen, ezt már én is tudom, abban nincsenek neonok. Csak egy ötlet volt a vitorlás, de ezek szerint bukott.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.303 másodperc