Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
12 éve 8 hónapja #481 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szép a komód-mindig is tetszett az Ikea formavilága,de igazad van,nem ok!Készüljön el az az Ytong verzió...A kőminta nagyon-nagyon eredeti,bárki csinálta elismerésem-háttérnek is ok!:)
Sóder:a 0.5-ös verziót keresd,itt egy link:
picasaweb.google.com/1164331627499443780...#5853301790524179298
Börze..mi a Terraplazát is így hívjuk,ismét egy link:
terraplaza.hu/hu/borze_info
Fűtő:márkára javaslat menjen?Sokfélét ismerünk,de vannak kiemelkedően megbízhatóak...olvastalak,jó méretű fűtőt keresel,és kiderült hogy újpesti vagy;)Sok sikert a cseréhez..
Gyökér:javasoltam volna hogy ezzel kapcsolatosan már egy más topicot keress,de nincs ötletem-létre kellene hozni az illetékeseknek egy "Faágak,gyökerek" vagy valami hasonló nevű rovatot.Ebben szintén sok ötletünk van,kis türelmet....
Szűrő:én az "A"tervet gondolom jónak!:)
Coryk:húúúú...na majd megismersz minket és azonnal tudni fogod hogy pl. én mit érzek irántuk;).Hát hogyne férnének meg mindegyik haladdal-ők mindenkivel megférnek,cserébe csak nekik való eleséget,és némi odafigyelést kérnek.Az ajánlott aljzat tökéletesen megfelelő nekik-nem véletlen az ajánlásom.Hhhh...szóba kerültek a kis drágáim,így a post feladása után rögvest megint végigtekintek rajtuk:etetéskor is imádom őket nézni!:)
Köszönjük az összefoglalódat-és azt hogy hajolsz tanácsaink megfontolására.
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Cenci

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 8 hónapja - 12 éve 8 hónapja #482 Írta: Cenci
Cenci válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
az előbb nem sikerült, de akkor itt a kép!
Mellékletek:
Last edit: 12 éve 8 hónapja by Cenci.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 8 hónapja #483 Írta: Cenci
Szeretném összefoglalni az eddig írottakat, mert kezdem elveszíteni a fonalat! Szóval: aljzatnak azt hiszem egyöntetűen a sódert ajánljátok. Jó, benne vagyok! Van különböző szemcseméret? Ha igen melyik legyen? Csigának, coryknak is jó? Igen Gábor, jól látod, üsse kavics szívesen tartanék egy párat. Mármint ha megfér a többi tervezett hallal. Aztán.... a szűrő lássuk meg mit tud, hátha beválik. Ha nem jön a B terv, vagyis Nebula javaslata, hogy teszek bele siporax minit, ha így sem még mindig van egy C terv, vagyis TI jöttök!!! :laugh: :laugh: :laugh:
A növények beszerzésével még várok, főleg ha több infót is elárultok arról a bizonyos októberi börzéről. Én ugyanis semmit nem találtam róla. Fűtőm még nincs, de támadt egy remek ötletem és felraktam egy weboldalra, hogy elcserélném a feleslegesen megvett növény táptalajt. Hátha valakinek felcsillan a szeme. Persze ti se fogjátok vissza magatokat, ha valakit érdekel!!! Közben pozitív irányba is mozdult a dolog: a férjem kiásott egy csodálatosan szép (és nagy) girbe-gurba vadregényes szőlőgyökeret, amit a Jóisten is ebbe az aksiba teremtett. De pontosan mit is kell kezdenem most vele? A komód..na igen...a jelenlegi medence (54l-es) most ezen van kb. másfél hónapja, de már most meghajlott a közepe, vagyis valószínűleg valahogy ennek is új helyet kell találnom. Amit Saluosi írt, az a mi agyunkon is átvillant, de sajnos valószínűleg nem elég, úgy sem bírná. Teszek egy képet, hogy el tudjátok képzelni, és itt a link, ahol láthatjátok a paramétereit (3db van belőle egymás mellett).:http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60093058/ Na ugye hogy igazam van! :) A tervek szerint az az ytongos-glettelt-festett megoldás ugyanitt lenne, vagyis a falon lévő kőminta előtt, mert az egyúttal akvárium-háttérnek sem rossz.

Ne fogjátok vissza magatokat, minden vélemény nagyon érdekel4

Cenci
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 8 hónapja #484 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Cenci!
A komód határeset....Ha olyan,ahol két fiók van egymás mellett,vagyis középen is van merevítés,akkor ha egy pluszbútorlapot teszel a tetejére ami a két függőleges szélére támaszkodhat,és erre még kiegyenlítés végett vékony habszivacsot vagy hasonlót teszel,akkor megfelelő lehet a komód is,elbírhatja a medencét.
Dekorkövet csak akkor ajánlok,ha az nem festett,hanem természetes,válogatott.
A felsorolt halak számára nem lesz gond a szűrő okozta "erős" áramlás,élvezni fogják.
Talaj gyanánt ezeknek a "golyóállóbb" növényeknek javaslom,hogy minimum 3-4cm-es vastagságban nagyon jól átmosott egyszerű sódert tégy a medencébe,ennek tetejére,díszként kerülhet a dekorkő.
Lehet,hogy nem olvastalak elég figyelmesen,a medence fűtése megoldott már?
Visszatérve a növényekre...mohákat,Anubiast,indiai vizicsillagot,hínárféléket ajánlok,ezek a legellenállóbbak.(Bár a tündérhínár nem mindenhol érzi jól magát)Anubiast érdemes a szűrő közelébe ültetni,mert azt nem tudja "elfújni".Ja,és még a hólyagos vizikehely is ellenálló,bár nagyra tud nőni...:)
A szűrő kivezetőcsövét én a frontüvegre szoktam irányítani.Inkább ott képződjön alga,mint a hátfalon,ahol nehezebb eltávolítani.

Több
12 éve 8 hónapja - 12 éve 8 hónapja #485 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Dehogy akarom én ráerőltetni a növényezést, de azért mindent onnan nézek meg elsőként. Ahogy te is a corykat mondod mindig:)
Viszont azt gondolom, a szűrés sosem elég - és ha "túlméretezettel" kezd esetleg, akkor könnyebb zavartalanul továbblépni.

Jó lenne tudni, merre lakik a kollegina és milyen ott a csapvíz...

Nedőzz!
Last edit: 12 éve 8 hónapja by nebula.

Több
12 éve 8 hónapja #486 Írta: halőrxxl
Ha gondoljátok beszéljünk a komódról...hová teszi majd a medencét?Milyen pontosan az a komód,nem lehetne kis megerősítéssel mégis alkalmassá tenni?Kímélném a pénztárcát,ráadásul a falazott megoldás többé már nem mozdítható el-és az elhelyezés is számít,de még mennyit!

Több
12 éve 8 hónapja #487 Írta: halőrxxl
Ez a párbeszéd igen tetszik immár!
Nebula ugyan-csak lelkesedésedből és a növényes medencék iránti olthatatlan szerelmedből adódóan "húztad el" a tanácsadást ebbe az irányba,szó nincs arról hogy bárkitől is kapnál ezért!;) És mégis azt mondom hogy igenis kompetens vagy-amit a növényekkel kapcsolatban írsz az helytálló,és értékes infó-tessék hát nyugodtan aktív lenni!
Abban a pillanatban hogy elkezdődött a tanácsadási folyamat,megindult az információ áradat is..ki erre,ki arra terelgette volna új párosunkat-ez azonban nem ilyen egyszerű!Ha hasonlóval találkozunk én mindig azt javaslom hogy előbb tudjuk meg ő merre szeretne haladni,aztán ennek fényében osszuk meg tudásunkat vele...Pontosan tudom hogy egy kezdő mennyire lelkes tud lenni,hogy mennyire várja akváriuma beüzemelését.De:az önmérséklet igen fontos tényező ebben az igen szép hobbiban is,mint az élet más területein is.Ezen okok folytán gondoltam egy kissé keményebben beleszólni a témába-ideje volt leállni a professzionálisabb tanácsokkal,hiszen Cenci és párja még valóban kezdő!Javaslom hogy vezetgessük hát a legelső elágazásig vissza őket-nézzük hol van máris probléma a beszerzésekkel?
Mint mondotta a fő irány a halak tartása lesz,némi növényzettel...pontosan ez az irányvonal az amiből később bármely irányba fejlődhet,így azt gondolom nekünk is szerencsénk van:kiélhetjük magunkat a tanácsadásban!:)
A növényekkel kapcsolatosan:a kolleginának azt javaslom ne nagyon nézegesse még a rengeteg növényt-válasszon szigorúan vízi növényeket,illetve pár Anubiast!Nebula nagyon jól mondod:a táptalaj nem szükséges itt,sőt ennyi fény alatt csak bezavarhat/íme egy egyenlőre felesleges beszerzés/.Tetszik hogy említed a tápgolyókat-30 éve még az sem számított ritkaságnak ha az akvarista igazi agyagból gyúrt galacsinokkal kedveskedett növényzetének-és tudod milyen dzsungelünk volt a "villanykörték" alatt?Igaz viszont hogy akkoriban még nem tartottunk mocsári növényeket submers módon..;) A magam részéről hát szívből ajánlom az alámerített formában is kielégítően fejlődő Anubias fajok egyszerűbb képviselőit,azokat a hínárféléket melyek bírni fogják a vizét,és persze a kardfüveket.A Cryptocoryne fajokat én egyenlőre kihagynám,mert okozhatnak problémákat.Visszatérő kérdés hogy ezeket hol szerezze be?Na vajon hol...a boltokban megkaphatóak.De:hobbitársainktól is lehet kérni,sőt lesz az októberi börze ahol tapasztalataim szerint ritka szép felhozatal szokott lenni csodás növényekből-egyenesen a termelőktől!Nagyon melegen ajánlom a börzét már csak ilyen célból is meglátogatni..
A jelenlegi fény:üsse kavics,hát maradjon....a fent emlegetett növényzet kielégítően fog alatta fejlődni,ráér később is a módosítás.
Aljzat:a tervezett festett kavicsok véleményem szerint inkább kerülendőek.Bár rendkívül szép az egyöntetű szín,csábító az egyszerű beszerezhetőség...de vajon hogyan készülnek ezek,tuti hogy egy kezdőnek jó lesz?Ahogy Nebula is írja:"... attól függ, milyen az a bizonyos aljzat. mert ha 3-5mm szép kövér fényes folyami kavics, akkor kb 0 baci telepszik meg benne."Egyrészt itt is a magyarázat:közel azonos nagyságú kövecskékből áll,hiszen a festési/bevonási technológia ezáltal könnyebbé válik.Ha jól sejtem valamiféle műanyag alapú festékréteg kerül ezekre a kavicsokra..
Ám sajnos az egyöntetűségnek hátránya is van:mivel nem tartalmaz olyan apróbb szemű alkotókat mely beleülhetne a nagyobb résekbe ott meg fog ülni a mulm,és a benne kialakuló baktériumtelepek menyisége nem fog bírni vele-eredmény a rothadó csúnya aljzat,a romló vízkémia.Esküszöm nem fogom ajánlani kezdőknek többé a sima osztályozott sódert-csak most az egyszer még!;)
Szeretne kialakítani egy "utat" a homokból-na ezt egyenlőre hagyjuk,mert az aljzaton élő halak napok alatt átírják a kinézetet.Egyébként igen hiányolom a halak közül a corykat-szinte nélkülözhetetlenek már egy kezdő számára is.
Szűrés:hmmm...tegyen próbát a belsővel azt mondom!Azt mondom hagyja benn a szivacsot,semmi mást ne töltsön bele-viszont az induláskor oltsa be baktériumkultúrával,és már a kezdetekkor kerüljön be csiga némi etetéssel,a várakozási idő letelte után pedig jöhetnek a halak is!
Tehát összegezve:türelem,érdeklődés,és utánaolvasás-de semmi beszerzés míg nem tiszta a dolog!
Nebula barátom:a növényes irányzat olyan ága a hobbinak melyet magam is nagyon csodálok.A művelése során felhalmozott tudásotok példaértékű,rengeteg olyan dolgot tanulunk tőletek mely nekünk "halasoknak" is segít.Elhivatottságotok,anyagi erőtök koncentrálása csodás-ám egy kezdő mindeme tudással,a rengeteg kis nüansznyi trükkel nem tud megbirkózni.Ha egyetértesz hagyjuk hadd menjen a maga útján..egyenlőre kövesse a halas irányzatot,aztán ha kellő rutint érez próbálkozzon a növényes irányzattal is.Így vagy úgy, a célunk azonos:kevés csalódással bevezetni őt a hobbiba,elkísérni útja első méterein.

Több
12 éve 8 hónapja - 12 éve 8 hónapja #488 Írta: nebula
ááááááá írtam választ erre eldobta magát a netem. :)

akkor csak dióhéjban: ha csak halas, akkor táptalajra nincs szükséged, ennyi fény alatt amúgyis alacsony igényű növényeket fogsz tartani, de azért nézz utána annak, melyik növény veszi fel a gyökerein a tápanyagot, annak nem fog ártani 1-1 tápgolyó. a világítás is oké, de a növényes csövet lecserélném egy daylightra [6400 vagy 6500 kelvines, 860as vagy 865ös kódú], ha lesz rá lehetőséged.

a szűrést illetően meg akkor elhallgatok, jöjjenek a nálam hozzáértőbbek. azok a halak, amiket én tartok, kb annyi mulmot termelnek, mint egy kövérebb red cherry garnéla, és amúgyis agyonszűröm a medencét, szóval nem vagyok kompetens így már..: :)

Nedőzz!

Több
12 éve 8 hónapja #489 Írta: Cenci
Nem találtam rajta ilyesmi számot. Na bumm, az ún. növényes csövet most vettem, ezek szerint ezt is "benéztem", csakúgy mint a táptalajt. A sima cső eredetileg is benne volt, szóval nincs róla több infó. Egyébként a hangsúly a halakon van, növény azért lesz, mert szép, és mert jó (ha érted mire gondolok) :laugh: :laugh: :laugh:

Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #490 Írta: nebula
majd kapok ezért is gábortól úgyis :D, de:

azt még az elején ki kell találni, mennyire a halazás és mennyire a növényezés a lényege, az esszenciája annak, amit az akváriumodtól vársz.
na ezt jól megfogalmaztam :)

azok a növények, amiket felsoroltál, nagyrészt alacsony igényűek. mohák, hínárok, anubiasok, echinodorusok - ezek nagyrésze szép alacsony vagy közepes fénynél és különösebb tápozás nélkül is. ha a halazás lesz a lényeg, akkor nem is kell ezzel különösebben foglalkozni, és a táptalajra se nagyon van szükség. esetleg talajba dugható tápgolyókat érdemes a növények gyökereihez dugdosni, azzal egy évre letudod a dolgokat - és lehet a halakra koncentrálni.

ebben az esetben ugyan a szűrés továbbra is elsődleges fontosságú, de nem lesz annyira túlterhelt a vized, mintha locsolnád bele a tápokat és atomvillanással sütögetnéd közben fentről :)
még azt is megkockáztatom, a 2x18w is elég lehet, nagy duzzogva:) de a növényes csövet azért egy sima 6500K-es csőre le lehetne cserélni. az a "sima" fénycső milyen egyébként? van rajta valahol egy háromjegyű kód, esetleg a színhőmérséklete is rajta van - 4200K, 5500K, ilyenek?

igyekeztem visszafogni magam, nehogy megint megkapjam, hogy túl sokmindent zúdítok egyszerre egy kezdőre - de nehéz megállni. :)

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #491 Írta: Cenci
Szép jó estét mindenkinek!
Szóval, hal-ügyben a terv a következő :csupa "divat" halról lenne szó, a mostani neonokat kiegészíteném legalább 12-re, a ferdénúszók 6-an lesznek, 4-5 blackmolly és szintén 4-5 guppi. Az anci mindenképp kap egy társat és almacsigát is szeretnék nem tudom mennyit (kb.2-3). Igen, növény mindenképp lesz, a jávai moha biztos, a többiről név szerint nem tudok nyilatkozni, mert már annyi félét néztem a neten, hogy zsong a fejem tőlük.:woohoo: Néhányat most gyorsan kikerestem:amazonasi kardfű, tündérhínár, mauritániai kardfű,, de növényügyileg még semmi sem biztos, azt sem tudom merre induljak értük. Jól értem hogy a táptalaj nem is annyira fontos? Vagy ettől bonyolódik a rendszer? Ezt eddig nem tudtam, de akkor utánanézek.
A medence közben megtisztult, jelenleg szivárgás tesztnek van alávetve. Eddig oké. A szűrőt is kipróbáltuk, dehát ugye tapasztalat híján nem lettem sokkal okosabb, mindenesetre az áramlás (még alacsony fokozaton is) soknak tűnik. De lehet hogy csak azért, mert mondtátok?;-)
Az biztos hogy növényt nem teszek közvetlen elé! Lehet esetleg megoldás, hogy a hátsó üvegre irányítom?Amúgy a mostani aksiban is sima szivacsszűrő van, itt a világon semmi gondom vele, de persze nyilván sokat számít a kettő közti rengeteg különbség. Nem tudom írtam-e a világítást? 1 db 18w növényes és 1 szintén 18w sima fénycső van. Azt hiszem megvagyunk....ha valami kimaradt szóljatok! Remélem előrébb jutottunk!

Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #492 Írta: nebula
mennyire késő este? már tűkön ülök :D

Nedőzz!

Több
12 éve 8 hónapja - 12 éve 8 hónapja #493 Írta: nebula
attól függ, milyen az a bizonyos aljzat. mert ha 3-5mm szép kövér fényes folyami kavics, akkor kb 0 baci telepszik meg benne. :)

és azért nem gondolom, hogy igazán összemérhető lenne az aljzatban kialakuló baktériumtelep egy olyan szűrőben elérhetővel, amiben egyrészt nagyobb mennyiségű anyag van, mint az aljzat mennyisége, másrészt ez az anyag sokszor nagyobb felülettel bír a porozitása miatt.

mindenesetre - de ez szigorúan ugye az én elgondolásom - én nem szűrnék egy 100 liternél nagyobb medencét csak egy belsővel. a táptalajból tudok kiindulni, mivel ezt írta a kollegina:), ez alapján igényesebb növények és esetleg plusz növénytápozás is várható.

[és igen, az elmúlt néhány hónapban nagyon erősen beleborultam a növényezésbe:) megszűnt a 65 literes, indítottam egy 40 literes kockát és készülök a 250 literesre, ami szintén komoly növényes lesz. ez már szerelem. :)]

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #494 Írta: Cenci
Nem vesztem el, csak sok a házimunka. Megint csak késő este tudok hosszabban írni, de mindenképp jövök! :-)
Cenci
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
12 éve 8 hónapja #495 Írta: halőrxxl
Valóban várjuk meg a kollegina válaszát...Saluosinak külön megköszönöm az afrikais példát,mert mint tudjuk az általánosan elfogadott vélemény szerint ők termelnek legtöbb mulmot.Ehhez is lenne még hozzáfűznivalóm,de nem teszem..
Nebula kolléga már nagyon beleélte magát a szűrő tuningolásába-egy dolgot viszont elfeled:az aljzattal rendelkező akváriumokban hihetetlen mennyiségű nitrosomonas,nitrobacter stb. telep alakulhat ki,sőt egészséges akváriumban maga a víz is "hordozó"!Ez a magyarázata annak,hogy a sokak által lenézett belső szűrőkkel is lehet nagyon jó eredményeket elérni,néha még nevetségesen kicsi vízforgatás mellett is.Sőt...de ez már itt off.:)
Az új társunk minden bizonnyal a párjával együtt most kapkodja a fejét,mert zúdulnak rá különböző nézeteket valló kollégák tanácsai..javaslom hogy amint tudunk biztosat a kért dolgokról-elgondolásokról akkor folytassuk.Még az sem mindegy hogy "sima halas" akváriumot szeretne-e,vagy egyenesen belevetődne a green irányzatba.Meglátjuk...

Több
12 éve 8 hónapja #496 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia Cenci!
Ha nincsenek különleges halakra,növényekre igényeid,akkor abba a medencébe teljesen jó az R10-es,akár szivaccsal is.Én főleg afrikai sügereket tenyésztek,tehát vannak "túlterhelt"medencéim.Az R10-es el fogja "fújni" a halakat,de főleg a növényeid.Javaslom,hogy ha már ki van tisztítva a medence,és felengedted vízzel,próbáld ki a szűrőt,hogy milyen a teljesítménye.

Több
12 éve 8 hónapja - 12 éve 8 hónapja #497 Írta: nebula
perszehogy tőled, te látod, mi fér bele a cuccba:) én csak egy képet látok róla. illetve többet, de az nem segít:)

csak annyi adatot találtam, hogy kb fél liter a két rekesz együtt - ami egy 50-60 liter körüli medencét meg tud rendesen szűrni, viszont ahhoz, hogy érdemi biológiai szűrés is kialakuljon, annyira le kell csavarni a 800 literes névleges átfolyást rajta, hogy úgy meg a vizet nem fogja mozgatni.

igazság szerint emiatt nem vagyok barátja a belső szűrőknek. akkor esetleg ha van még 1-2 ezer forintnyi lehetőséged, egy vízforgatóként alkalmazható power headet vagy belsőt kéne keríteni, amit csak szivaccsal tömni, ebbe pedig a biológiai szűrést megoldani lassú átfolyással, bio anyaggal.

[de már ahogy leírom, úgyse tetszik:) mert ez meg két randa eszközt fog jelenteni az akváriumban, plusz extra kiadást... szóval így ez nehéz].

megvárom a választ gábor kérdésére:)

edit: a siporax mini jó, de nem olcsó szűrőanyag. a többivel viszont nincs tapasztalatom, de talán körül kéne nézni, van-e hasonlóan apró, de jó minőségű bio szűrőanyag. matrix trop, filterlith [utóbbit használom én, de szerintem nagyobb, mint a siporax mini]. sima kerámiagyűrűnek nincs értelme, sok térfogatot elvesz és nem elég porózus a számottevő baktériumtelepek kialakulásához.

Nedőzz!

Több
12 éve 8 hónapja #498 Írta: halőrxxl
Látom jókedvre derít ha kérdeznek tőled-így én is megteszem!:)
Milyen halakat tervezel ebbe az akváriumba?Már most fontos lenne a kérdésem megválaszolása,mert pl. a mostani szűrős témában is konkrétabb válaszokat kaphatsz.Mivel emlékeim szerint kissé korlátozott a hobbira szánt büdzséd,várj a vásárlásokkal-kis türelem megtakarításokat eredményezhet;)!
Szóval milyen és mennyi halat tervezel,milyen növényeket gondolsz ehhez,és mennyi is a fényed?
Ui.:azzal a talajjal okvetlenül várj!

Több
12 éve 8 hónapja #499 Írta: Cenci
Tényleg tőlem kérdezed hogy lehet-e? Hát ha te úgy gondolod hogy igen, én nem vagyok semmi jónak az elrontója! :) Jól értem hogy ha pl.a szivacsnak csak a felét teszem, akkor csak simán a szivacs tetejére+a külön tartóba mehet mehet a siporax mini?

Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #500 Írta: nebula
ha jól néztem, összesen kb fél liter a szűrőtartály. olyat nem lehet, hogy csak a legaljára teszel szivacsot, hogy a nagyszemű koszt felfogja, utána pedig valami más szűrőanyaggal töltsd fel az egészet, a szenes rekeszt is. siporax mini pl?

Nedőzz!

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.375 másodperc