Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
12 éve 8 hónapja #501 Írta: Cenci
Cenci válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
A szűrő egy Hydor crystal (R10), ami ugyan picit nagyobb akváriumhoz ajánlott, de legkisebb fokozatba állítva gondolon jó lesz. Ha jól tudom, az eredetileg aktív szén használatára kitalált rekeszébe akár más szűrőanyagot is tehetek (kerámiagyűrűt?), bár ez a része nem túl nagy. Viszont a szivacs az! Ami viszont leginkább mellette szólt, az az ára volt, mert hidd el, szinte jelképes volt. Remélem ez így végül elég lesz!

Cenci

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 8 hónapja #502 Írta: nebula
nebula válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
erről a szűrőről mondanál még valamit? nekem gyanús, hogy ez egy belső szűrő, ha csak szivacs van benne - ha pedig táptalajjal tervezel a növények alá, akkor kicsit komolyabban gondolod játszani a játékot, gondolom, ahhoz ez kevés lesz.

amúgy a táptalaj tényleg elég oda, ahova növényeket akarsz, 1-2cm körüli maximális vastagságban, és legyen a tetején még legalább 4cm normál talaj, különben algásodni fogsz, ahogy belemosódik a vízbe.

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Cenci

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
12 éve 8 hónapja #503 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Egy kérdésedre gyors válaszom hogy csinálhass már valamit!:)
A tisztításhoz nem okvetlenül szükséges a sósav-próbálkozz előbb a barátságosabb 20%-os ecettel.
Szóval a mesternél jártál.....alig várom októbert én is!:)
T.:Gábor

Több
12 éve 8 hónapja #504 Írta: Cenci
Az előbb kimaradt, de fontos: szerény számítások szerint a komód, amire terveztük rakni az aksit, nem erre lett tervezve, és nem fogja elbírni, szóval állhatunk neki mégiscsak barkácsolni. Tudom, ez egy másik topic, de még az előző bejegyzéshez tartozik. A terv ytong téglákon álló (persze, glettelve és a fallal azonos színre festve) munkalap lenne, olyan konyhapult szerü, de fa hatású. Remélem ez jó lesz!

Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #505 Írta: Cenci
Sziasztok!
Az elmúlt 1 hét a tervezgetéssel telt, most pedig a különböző felszerelések beszerzésével foglalatoskodom. Gondoltam leírom hol is tartok az új akváriummal, biztos lesz 1-2 ötlet, jótanács. A medence végül -Pasának köszönhetően- egy 100 literes, 2 fénycsöves medence lett, mivel jócskán időhiányban szenvedek csendesen vár egy alapos tisztításra. Mindjárt itt az első kérdés: a sósav jó erre a célra? Vagy mivel álljak neki? Aztán vettem növény táptalajt, 2,5 kg-s kiszerelést, ami szerintem kevés lesz, bár azt mondta a hölgy, hogy elég ha csak.oda rakok, ahol növény lesz.Dehát akkor is! Meg elég sok növényt tervezek..vagyis hát ehez képest. Viszont cserébe legalább nem is olyan olcsó, hogy mindegy legyen! Aztán van már egy elég szép darab vasfám, amire szeretnék majd jávai mohát, bár egyenlőre nem tudom honnan szerzem majd be (mondjuk a többi növénnyel is igy vagyok). A másik nagy dilemmám az aljzat, egyenlőre van egy csomag kvarc homok, de ebből csak egy "utat" szeretnék középtájt, egyébként pedig valami fekete aljzat kéne, ami nem homok, de nem bazalt. Láttam ilyet (dekorkavics feete), de kb.fél kilós kiszerelés és 800 ft. Hát ebböll azért kéne vagy 8 csomag (vagy nem?), és hát ugye az úgy megint baromi drága.Ötlet? Ja és a legfontosabb: a szűrő! Na ezzel piszok szerencsém volt, ! Ugyan használtan, de jó olcsón vettem egy jó kis szűrőt, meg a bizti kedvéért egy új szivacsot bele,mert az ördög nem alszik ugye. Még egy fűtő kell meg a növények és asszem egyenlőre meg is vagyunk. Pasának mégegyszer külön köszönet, az édességröl teljesen megfeledkeztem, de remélem lesz alkalom bepótolni!Ami a jelenlegi aksit illeti, az egyik növény erös hanyatlásnak indult, a terhes xifó -bár fogalmam sincs mikor fog szülni- kapott egy elető ketrecet. Persze nincs még benne! Van 2 csigám (minimum) lövésem sincs honnan, amúgy minden a legnagyobb rendben! :-)

Cenci
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: szotyika

Több
12 éve 8 hónapja #506 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Hosszú évek óta én is a "szerves trágyával dúsított" akváriumvizet használom a szobanövényeim locsolására.Nagyon meghálálják!Anyámék muskátlijainál meg olyan hatást értem el,mintha tápoldatozva lettek volna a muskátlik!!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, szotyika, Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #507 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
nyugodtan locsolhatod akváriumvízzel , kivéve ha azt előtte gyógyszerrel kezelted :)

Tommy

Több
12 éve 8 hónapja #508 Írta: Cenci
Sziasztok!

Nagy hülyeség lenne vízcserénél a leengedett vízzel locsolni a szobanövényeket? Végülis ez az aquaponia alapja, nem? (vagy ez már egy másik topic?)

Több
12 éve 8 hónapja #509 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
54 és 96 literesem van, világításos tetővel és szűrővel.

Csak el kell vinni.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: szotyika, saluosi, Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #510 Írta: Cenci
Nem kétlem!:)

Több
12 éve 8 hónapja #511 Írta: szotyika
Hidd el Pasánál ha jobban körülnéz tuti találtok egy olyat ami neked megfelel :D És bonuszként hasznos tanácsokkal is ellát .
ui.: Pasa szereti az édeséget :D

Tommy

Több
12 éve 8 hónapja #512 Írta: Cenci
Az ünnepek alatt sokat keresgéltem, hát nem lesz könnyű! Ami tökéletesen megfelel, az nem túl olcsó, ami árban is jó, az messze van (benzinköltséggel együtt már nem éri meg)....
Igazán egy 112 l-esre gondoltam, ha kisebb lenne egy hónap múlva nagyobbat akarnék. Bár nem vagyok megalomániás, de ismerem magam :laugh:
Szerintem ez a jelenlegi halállománynak is tökéletes lenne, főleg hogy a rajhalakból kéne még pár darab. Arról már nem is beszélve, hogy a szifó kislány bekapta a legyet! :silly:

Több
12 éve 8 hónapja #513 Írta: nebula
nekem is van egy 65 literes, hozzá kész szűrőakvárium is.

Nedőzz!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: szotyika, Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #514 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Cenci

Gábornak igaza van. Mekkora akváriumot szeretnél? Van itt nálam néhány használt medence.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, szotyika, Cenci

Több
12 éve 8 hónapja #515 Írta: halőrxxl
Szia!
Immár arcképpel-dicséretes,köszönjük a bizalmat!
Nem,nem külön külön kell vásárolni,hanem egy "kilépő-megunó" kolléga cuccát kellene megszerezned-legtöbb esetben egy jól összeállított kombóról van szó,amit ő már eredményesen használt;)
Kár hogy csak telefonon vagy elérhető,bár nem ismerem ennek korlátait-chat megy ugye? 20h után meg szokott élénkülni-próbáld!

Több
12 éve 8 hónapja #516 Írta: Cenci
Na én meg hogy örültem, hogy ilyen "olcsón" találtam! Tegnap nézelődtem egy nagyobb kereskedésben, azt hittem elájulok....szerintem egy nullával elírták az árat!:ohmy: De ha ti mondjátok...megpróbálok körülnézni a használt piacon. (Csakhát elég nehézkes, mert net csak telefonon van). Bár nem tudom megcáfolni, de szerintem ha mindent külön veszek meg majdnem ott vagyok mint egy szettel.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: szotyika

Több
12 éve 8 hónapja #517 Írta: nebula
ha csapvízről van szó, azért én inkább kezelném a vizet. nem csak klór van abban, amit megiszunk, hanem még egy jópár dolog. nehézfémek, ilyesmik. ezek nagyrészével is elbánnak a vízkezelők.

Nedőzz!

Több
12 éve 8 hónapja #518 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
szia Cenci!
Örülök a lelkesedésednek,és annak is ,hogy új medence van kilátásban.Osztom kollégáim és barátaim véleményét,ha esetleg spórolni akarsz,érdemes a használt akváriumok piacán körülnézni,mostanság még ajándékba adandót is láttam hirdetve..
Vízkezelőnek a sera aquatant,vagy a neptun antiklórját ajánlom,az első jó drága,a második nem.Elárulom,hogy én nagyon ritkán használok ilyeneket.Van néhány vödörben állott vizem és azzal vagy gyűjtött esővízzel végzem a vízcserét.Egy régi nagy öreg akvarista szaktekintélytől hallottam,hogy ha három napig áll a víz,nemcsak a halakra veszélyes klór távozik el belőle,hanem az esetleges káros egysejtűek is elpusztulnak eleség híján...hogy így van-e ,nem tudom,én mindenesetre legalább egy napig állni hagyom a vizet,amit cserére szánok.Ha sürgős a vízcsere,akkor ez az egy nap is csökkenthető kb a felére,ha belső szűrővel,vagy a levegőztető buborékjaival "átszellőzteted a vizet".
De a csapból azonnal lehetőség szerint soha ne tégy a medencébe!!Van amelyik hal kibírja,de nem érdemes próbálkozni,kockáztatni ezzel.Szerintem....

Több
12 éve 8 hónapja #519 Írta: halőrxxl
..és felmerül bennem hogy miért kell vadonatúj akváriumot vennetek?Főleg kezdőknek ezt semmiképpen nem ajánlanám-bőven nagyon jó egy szép állapotú használt is!Ha akvarisztikai honlapokon keresgélsz rengeteg ilyet találhatsz-ráadásul nagyon kedvező áron,sokszor még a szállításban is segédkeznek.
Jól gondold át....pár karc nem a világ,és én nem ragaszkodnék a szettekhez sem!;)
Ui.:konkrét linket tudatosan nem adtam..sőt azt gondolom ne kezdjünk neki a nyílt fórumon egyik ajánlat vesézésének sem.Ajánlom viszont a koraeste általában kialakuló chatparty-t,itt akár szókimondó véleményeket is megoszthatunk egymással.Gondolkodjatok el rajta..

Több
12 éve 8 hónapja #520 Írta: szotyika
:laugh: örülök neki és főleg annak hogy ilyen lelkes vagy. És a legjobb tudásunk szerint segítünk. Ha kérdésed van bátran tedd fel.

Tommy

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.329 másodperc