- Köszönetek: 20
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- Cenci
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
szotyika beküldte: diszhal.info/Barbus_conchonius.php
Rózsás díszmárna
Köszi, köszi! Nyertem! (mármint a férjemmel szemben, aki állította hogy kis rablólazac!)
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Cenci
-
- Nem elérhető
-
szotyika beküldte: Nyugalom csak jól lakott ,
ha fagyasztott kaját adsz és a kicsi 100gr. kiszerelésből akkor az:S egész kockát törd ketté vagy vágd el. és csak a felét add nekik
én sokallom a 27 ezret , Ha szeretsz barkácsolni még pénzt is spórolhatsz , de ez már egy másik topik.
Szotyika! Én is sokallom, de olcsóbban nem nagyon úszom meg, lévén hogy a barkácsolásról kb. annyit tudok, hogy létezik ilyen tevékenység!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- szotyika
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 486
Tommy
- Cenci
-
- Nem elérhető
-
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Cenci beküldte: Köszönöm a kimerítő választ! A helyzet az, hogy a választást leginkább a pénztárcám szabja meg, a kiválasztott akvárium szerintem ár/érték arányban nem rossz.(27.000ft)
Nos igen, sarkallatos kérdés az etetés, most naponta 2x kapnak, főként lemezest (jobb,ha nem tudod milyet), fe ez is csak azért van így, mert azt is ajiba kaptam. Tegnap kaptak először fagyasztott v.szunyoglárvát, de bevallom az egy adagot én kissé sokalltam (bár természetesen elfogyott). Viszont mára -szinte egyik napról a másikra- "megpocakosodott" az egyik ferdénúszó. Túletetés? Ikrás? Hasvízkór? Hogy lehet eldönteni? Mindenesetre itt egy kép róla:
Nyugalom csak jól lakott ,
én sokallom a 27 ezret , Ha szeretsz barkácsolni még pénzt is spórolhatsz , de ez már egy másik topik.
Tommy
- Cenci
-
- Nem elérhető
-
Nos igen, sarkallatos kérdés az etetés, most naponta 2x kapnak, főként lemezest (jobb,ha nem tudod milyet), fe ez is csak azért van így, mert azt is ajiba kaptam. Tegnap kaptak először fagyasztott v.szunyoglárvát, de bevallom az egy adagot én kissé sokalltam (bár természetesen elfogyott). Viszont mára -szinte egyik napról a másikra- "megpocakosodott" az egyik ferdénúszó. Túletetés? Ikrás? Hasvízkór? Hogy lehet eldönteni? Mindenesetre itt egy kép róla:
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
asta beküldte: Kedves Válaszoló!
Köszönöm a kimerítő és gyors válaszodat! Ezek szerint a tengeri kagylók maradhatnak az akváriumban? A halak pusztulásában nincs szerepe? Mert mi ezt gyanítottuk! Rendben, rövidesen lecseréljük az akváriumot! A vízcsere hetente kétszer zajlik, ebből egyszer teljes, egyszer pedig részleges vízcsere!
sajnos agyon stresszeled a halakat a heti két vízcserével. emiatt is elpusztulhatnak.
Heti egyszeri vizcsere és 20-30% semmi több, és figyelj oda a kaja adagolásra.
Vízszürés van ?
Tommy
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
A választott szett űrtartalmát tekintve nem rossz választás,én azonban a fényt és a szűrést kicsikét alulméretezettnek érzem ez esetben.Persze kérdés hogy milyen növények/halak kerülnének majd bele,mert mindent a felmerülő igények szabnak meg.Ha úgy döntesz hogy ebben az akváriumban nem új fajokat fogsz tartani,hanem a jelenlegiekből komolyabb csapatot-szerintem nem rossz a döntés!Igen a T.boehlkei bizonyosan jobban fog mutatni egy szép csapatban-hihetetlen,de még coryjaim is teljesen más viselkedést mutatnak ha nem öten,hanem ötvenen vannak egy rajban...
A jelenlegi kis akváriumot sem kell azért pihenőre küldened:tudsz venni rá megfelelő világítást-sőt akár építeni is.Ha nem vagy helyszűkében kár volna lemondani róla!
Ne érezd felelősnek magad a pink dánió okán-nem te lennél az első aki transzgénikus létére mégis szívesen tartod,sőt ne kövezzenek meg a többiek:ha annyira szeretnéd akkor belőle is tarthatsz akár egy rajt,üsse kavics.Később fog felmerülni benned majd az a fajta gondolkodásmód amit néhányan itt hangoztatunk,igazán nem baj ha egy kezdő nem azonnal a "nagy ideológiát" követi.Lényeg hogy tisztában legyünk halaink származásával-megvallom ha minden kötél szakadna inkább a transzgénikus,semmint a megnyomorított/pl.gömbmolli/halakat választanám.Igaz én még a keverékeket sem/két faj keveréke/szeretem,nem is vagyok hajlandó tartani őket-de erről később.
A nagyobb akváriumba okvetlenül kell szerezned majd ancikádnak is társat,és korántsem baj ha egyező nemű egyedet sikerülne...nálad még nem a szaporítás a cél.Aztán ha már szóba kerültek a harcsák,én biz' ki nem hagyom a lehetőséget:corydorasok nélkül nem lehet egyetlen hasonló akvárium sem az igazi!Észleltem hogy elkezdek "hazabesszélni"/coryfan vagyok/,ezért egyenlőre csak ennyi a reggeli hozzászólásom a témában.A vízkezeléssel kapcsolatosan társamat kérdezted,meghagyom neki az örömteli segítségnyújtás lehetőségét!
Lenne azonban egy kérdésem:milyen eleségeket használsz,és mennyiszer etetsz naponta?
T.:Gábor
- Cenci
-
- Nem elérhető
-
Milyen vízkezelőt ajánlasz? És azt hogy kell használni? Egyébként igen, javarészt állot vizet teszek, bár eddig nem sikerült belőni a pontos mennyiséget, ezért került hozzá friss víz is. A halak előtt le a kalappal,hogy mit kibírtak; el sem merem mondani hogy milyen hibákat csináltunk a leges-legelején!
- Cenci
-
- Nem elérhető
-
Igen, azóta már tudom mi a helyzet ezzel a dánió fajjal, de most már nincs mit tenni, legközelebb nyilván nem követek el ilyen hibát. Mint ahogy azt sem, hogy összesen 2db ferdén úszót vettem...
Egy fontos dologról nem szóltam az előbb, mégpedig a világításról. Nem ér nevetni, de jelenleg 2db asztali olvasólámpa hivatott megvilágítani az akváriumot, ami nemcsak a világítás célját tekintve rossz megoldás, de ráadásul baromi ronda is, ezért arra a következtetésre jutottam, hogy veszek egy teljesen új akváriumot -amolyan szettet- tetővel, rendes világítással. Ki is néztem egyet, már csak a fizut várom hozzá!
Ő lenne az: akvariumok.com/wp-content/akvariumok/akv...es_kicsi-200x200.jpg
És ami a szettben van: Akvárium szett tetővel, beépített világítással, *ajándék kiegészítőkkel. Sztenderd dobozos csomagolásban.
űrtartalom: 112liter
üvegvastagság: 6mm
méretei 80x35x40cm
80x35cm-es, szögletes fekete műanyag tető, beépített világítással
1x18W fénycső T8
RESTER HJ-611B szűrő
RESTER 100W fűtő
ajándék halháló, hőmérő, szivacsos alátét
Mi a véleményetek? Ebbe férne még pár ferdén úszó, nem?
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Lehet hogy később még a most tartott fajokat szelektálni fogod,és valamely rajhalból teszel kicsit többet-nem a fajok száma,hanem a halak közérzete számít igazából.Viszont ismétlem önmagam:dicséretesen haladsz,és érződik hogy utánaolvastál-így tovább!
T.:Gábor
- saluosi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 205
Jól tetted,hogy tettél élő növényt a medencébe,az mindenképpen segít "barátságosabb"körülmények,vízparaméterek megteremtésében.
A pink dánióval kapcsolatban nem akarlak ijesztgetni,ha nem látsz rajta parazitát,vagy más elváltozást,akkor lehet,hogy csak egyszerűen megöregedett és boldog élete végéhez közelít...
A heti vízcsere dicséretes,láthatod az eredményét a kristálytiszta akvárium-vizedben!Viszont remélem,hogy vízcseréknél használsz valami vízkezelőt...ha nem mindenképpen ajánlom,hogy állott vízzel láss neki a vízcserékhez.
Sok sikert,és örömöt kívánok ennek a szép hobbinak a művelésében!
- Cenci
-
- Nem elérhető
-
Egy megunt akvárium új és boldog tulajdonosa lettem, de fogalmam sincs hogy ez pontosan mivel jár. Már elég sok infót olvastam a neten, de tele vagyok kérdésekkel. Az aksi paraméterei: 54l, benne 7 neonhal, 2 ferdén uszó lazac, 2 xifó, 1 anci, 2 pink dánió és 3 eddig beazonositatlan, de eléggé hasonlít kis rablólazacra. Megpróbálok képet csinálni. Van benne egy Atman AT 600F szűrő és egy Elite800 levegőztető (?). 2 műnövénnyel kaptam, de azóta vettem 3 igazit, a nevüket nem tudom, de úgy tünik nincs velük gond. A legfőbb problémám egyen,őre ah, hogy az egyik dánio nincs ttúl jó bőrben. Napok óta nem eszik, csak lebeg egy helyben. Csontsovány és görnyedt, de semmi más tünete nincs. A többiek kiválóan vannak, nyüzsögnek, és élvezik az életet. A víz kristálytiszta (kb.heti 20% vízcsere). Érdekelne minden vélemény és tnács az aksimmal kapcsolatban. Előre is köszönöm.
- nebula
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 192
[te jó ég, mennyi "mindenféle" és "alapvető"! elnézést kérek, csak a rohanás miatt lehetett
Nedőzz!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
nem is nagyon kellene 30-50%nál nagyobb vízcserét csinálni. igazság szerint nagyon kéne, hogy utánaolvass az egyes halak igényeinek, ezen felül az akváriumban zajló folyamatok alapjainak.
röviden, mert épp rohanok: az akvárium vizében mindenféle kémiai folyamatok zajlanak, maguktól is, de még a halak működésének köszönhetően extrán is. ezek mind abban az irányban hatnak, hogy a víz telítődik mindenféle olyan kémiai anyaggal, amik alapvetően a halak számára mérgezőek [bomlástermékek, gázok]. ennek kiküszöbölésére két dolog szolgál: a szűrés és a vícsere.
a szűrést alapvetően mechanikailag [a lebegő részecskék kiszűrése] és biológiailag kell végezni, mindkettő fontos. utóbbit különféle baktériumok végzik, ehhez számukra megfelelő közeget is kell fenntartani. alapvetően megfelelő vízforgatást és oxigénszintet. ezek a baktériumok mindenféle porózus anyagon megtelepszenek, pl a szivacsszűrőn is, de mindenféle tereptárgyon és a talajban is. ha a vizet lecseréled "sterilre", akkor ezeket a baktériumokat kinyírod. nagyrészüket. ezzel a szűrést is.
de ennél sokkal-sokkal alaposabban el kéne olvasni az alapokat, akár a diszhal.info oldalon, akár a google segítségével, vagy itt is szívesen elmondom a chaten, csak ehhez mondjuk késő estének kéne lenni, mert akkor már otthon lennék
lényeg, az egyensúlyt kell megtalálni, ez ilyen pici medencében kb esélytelen, akárhogy is szűröd.
Nedőzz!
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 97
- asta
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
Köszönöm a kimerítő és gyors válaszodat! Ezek szerint a tengeri kagylók maradhatnak az akváriumban? A halak pusztulásában nincs szerepe? Mert mi ezt gyanítottuk! Rendben, rövidesen lecseréljük az akváriumot! A vízcsere hetente kétszer zajlik, ebből egyszer teljes, egyszer pedig részleges vízcsere!
- nebula
-
- Nem elérhető
-
14 literben kb semmiféle halat nem lehet tartani [1db bettán kívül].
ezen kívül nem írod, hogy van-e valamilyen szűrésed, viszont azt igen, hogy túletetsz, mert a kaja nem fogy el.
azt sem írod, hogy csinálsz-e vízcseréket, ha igen, milyen sűrűn, milyen vízzel és milyen mennyiséget.
így néhány hét alatt a víz már nagyon erősen terhelt ammóniával és nitrittel, nitráttal kevésbé, mert valószínűleg nincs, ami átalakítsa. azaz simán mérgezés áldozatai lettek. a hullákat pedig a többiek fel szokták falni, mint fehérjeforrást.
szóval, ha marad a 14 liter, akkor esetleg garnélákat ajánlok, de halakat nem nagyon.
Nedőzz!
- asta
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
- metzgerbalazs
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 105