- Köszönetek: 1688
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Mátéfi linkjét követni ajánlom....de van pár dolog a postjaidban Melani melyek mellet elsuhannak társaim a nagy igyekezetben-pedig az ördög a részletekben is lakozik e hobbiban.
Az aljzatodról azt írod:"..... a kavics felkeverődött,és nem kevéssé tette zavarossá a vizet."Kavics?Már nem valami jó a választásod...ha túl nagy szemű be fog rohadni a sok mulm miatt.Ha mégis jó a szemcseméret,akkor pedig azt kérdezném:elhitted ugye hogy ez egy mosott aljzat amit azonnal belezuttyinthatsz a medencédbe?ez sajna nem sokszor van így..még a bolti aljzatokat is ajánlott alaposan átmosni párszor-ez alól is van természetesen kivétel,de most általános aljzatról beszélünk.Zavarossá tette a vizet..igen.:(Már csak abban reménykedem hogy nem valami festett aljzatot vettél...
Kérdezed a csigákat..nos Mac nagyon jó nyomon járt..én valóban az ő ürülékükre asszociáltam amikor azt emlegettem hogy a baktérium kultúrának is kell a kaja.Tehát a csigákat nem az algázók helyett,hanem első tesztállatoknak javasoltam...Bár mindenféle élőlénynek nagy tisztelője vagyok,de-bocs Csigafan!-egy csigát jobb tesztállatnak gondolok mint egy magasabb rendű állatot.
Mivel a medencéd még igen kezdeti státuszban van mit szólnál ha elölről kezdenénk?:)Ha kedved van társaimmal végigvezetünk téged a kezdettől addig míg valóban a betelepítésen gondolkozhatsz majd....Jah igen-a kis buborékok.Nos ezek nagy többsége a vízben oldott gázok nyomásesése miatt kicsapódó,és valóban mindenhol megtelepedő apró buborékok..egy része akár klór is lehet.Erre különösen felhívom a figyelmed már most:egyetlen elhibázott vízcsere lenullázhatja az erre érzékeny élőlényeidet.
Tehát:kis üvegcsédben egyenlőre csak az aljzat,és a technika van benn ugye?
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- saluosi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 205
Ha ilyen sokat ég a világítás akkor szerintem hamar be fog algásodni az akvárium,bár attól is függ,hogy napközben mennyi természetes fény éri.Én csak esténként kapcsolom be a világításokat és gyakorlatilag azon kivűl,hogy vízcseréknél a frontüveget letörlöm belülről,nem kell algátlanítanom az akváriumokat.Persze a világításod mennyisége majd attól is függ,hogy mennyire fényigényes növényeket fogsz telepíteni.
A hátfalra ragasztott kép szerintem,javíthat esztétikailag is az aksin,és a halaknak is növelheti a biztonságérzetét.
A növények és majd a halak választásánál is érdemes a kifejlett kori várható nagyságukat figyelembe venni.
Ha egyfajos akváriumot tervezel,hát ahogy gondolod,de tarthatsz nyugodtan hasonló méretű,és igényű több fajt is egy medencében.Vannak igazi csapathalak,de sokat lehet akár párban is tartani.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
melani beküldte: .............mert tudom hogy a saját tapasztalat jobb mint a szakkönyvek..........
Ez egy igen érdekes megállapítás! ...főleg egy kezdő akvaristától.
- melani
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 2
Az én akváriumom most úgy néz ki,hogy bent van a kavics,a víz,a szűrő,a vízmelegítő 24fokra beállítva.és a tetővilágítás.a szűrő és a melegítő az viz felengedése óta működik,reggel 8-este 8-ig.mikor a vizet betöltöttem a kavics felkeverődött,és nem kevéssé tette zavarossá a vizet.de másnapra teljesen letisztult,és azóta is kristálytiszta,és apró buborékokkal teli,ami a szűrőn és a vizmelegítőn látszik.Nagyon sok mindent elolvastam mire erre a fórumra találtam,és azért kezdtem ide irni,mert tudom hogy a saját tapasztalat jobb mint a szakkönyvek.azért is nincs az akváriumban semmi ezen kívül.úgy gondoltam hogy a héten veszek növényeket,és rá egy hétre majd 5-6 halat,de csak egy fajtát.soktól halootam hogy mivel nekem fehér fal elött van az aksi,ragasszak a hátuljára hátteret(szép színes növényes képre gondolok)Kell ez? és a csigák ugyanazt a célt szolgálják mint az algaevők?
mert ahogy látom, hiába olvastam utána a dolgoknak semmit nem tudok?
de azért jó hogy vannak segítők!!!
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 97
saluosi hozzászólásához fűznék hozzá egy dolgot, konkrétan ehhez a részhez:
"szűrést vagy levegőztetést is kapcsold be naponta négy-öt órát"
A legjobb lenne, ha a szűrés és levegőztetés már az elejétől menne állandó jelleggel. Pl. egy belső szűrő esetén ha kikapcsoljuk a szűrőt, a kiszűrt kosz hajlamos vissza szivárogni a vízbe, úgyhogy véleményem szerint jobb ha állandóan megy.
- Mátéfi
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1127
Az első vagy egy új akvárium beindítása nem olyan nagy ördöngösség, azonban lehet olyan hibákat elkövetni, melyek miatt sokan még idő előtt abba hagyják az akvarizálást. Írtam valamikor egy kis szösszenetet arról, hogy miért érdemes türelmesnek lenni, mikor egy akváriumot frissen beüzemel valaki. A kellékek, a technika, a hobbiállátok beszerzése csak egy dolog, fontos azok "összehangolása" is. A cikkemet feltettem ide is. Ha gondolod olvasd el, hátha újat mondok benne, esetleg még segít is a kezdetekben.
www.akvariummagazin.hu/index.php?option=...oblog&Itemid=246
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
Vasfát,vagy mangrovét majdnem minden boltban vehetsz ,viszont nem olcsó.Ha akvarisztikai hirdetéseket olvasgatsz,akkor harmad-negyed árért is szerezhetsz be a medencédbe.
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
Amikor már bent van a talaj és a víz,várni érdemes,amíg a víz teljesen tiszta lesz ,elmúlik az opálosság.Ezután érdemes a növényeket beültetni,mert ha még esetleg lennének lebegő szennyeződések,azok tönkre tehetik a finom levelű növényeket néhány nap alatt.
A növények beültetése után azt javasolom,hogy a világítás mellett a szűrést vagy levegőztetést is kapcsold be naponta négy-öt órát,mert a vízmozgás megakadályozza a felszínen por-és káros baktériumhártya képződését,és elősegíti a szabad szemmel nem látható ,de fontos fitoplanktonok megjelenését,ami- halőr kifejezését használva-élővé teszi a vizet.
Ezután egy héttel már bátran tehetsz halakat a medencédbe.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Nem kell hordó, meg efféle, csak jól körülnézni otthon, és mindig talál valamit az ember, ami jó szolgálatot tud tenni az akvárium környékén.
A legegyszerűbb "beindításhoz" pediglen elég egy hobbitárstól kérni egy kis halkakit, amit a már növényekkel beültetett medence vizébe rakunk. 1 hét után - fokozatosan (!) - telepíthetjük a halakat is.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Egy hetes full üres-élővilág szempontjából- medence miért alkalmas telepítésre egy kezdőnek társaim?Ne telepíts még...pontosabban de!
Pár csiga már most mehet-és telepíts olyan baktérium kultúrát ami később igen sokat fog segíteni neked.A csigákat etesd is módjával..a baktériumoknak is kell a kaja!
Nem az számít hogy mennyi ideje megy az akvárium,hanem hogy benne a víz "él-e" már?Talán sok kezdő ott hibázza el,hogy alig bírja kivárni az alkalmasságot..már tömi is hallal.De persze vadonatúj vízbe is lehet azonnal halat tenni-csak azt gondolom ez a manőver nem a kezdők lépése kellene hogy legyen.
Kollegina gondolkodj...és a lehető legegyszerűbbel kezd,aztán saját tempódban haladhatsz előre-akkor már önállóan is meg fogod állni a helyed:)!
Sok sikert persze...és csak nyugodtan,lassan!
T.:Gábor
Ui.:Igen...az akvarisztikai boltok nagy többségében minden kellék beszerezhető.
- melani
-
- Nem elérhető
-
- melani
-
- Nem elérhető
-
- jocopoco95
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 76
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Berendezést követően kevesebb lesz.
Mary
- saluosi
-
- Nem elérhető
-
Van egy sokszor kritizált,elméleti szabály,miszerint minden cm-nyi halra számolj egy liter vizet.Azaz 54 literes akváriumba ELMÉLETILEG 54 cm-nyi halat tehetsz...persze ez csak hozzávetőleges,hiszen a talaj ,a berendezés is foglal el helyet és nincs csordultig töltve az akvárium...
Meg persze egy db 54 cm-es halnak nagyon pici lenne ez a méret:laugh:
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
[img size=Berendezés]http://www.akvariummagazin.hu/index.php?view=image&format=raw&type=img&id=1379&option=com_joomgallery&Itemid=233[/img]
Mary
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Később, ahogy tapasztalatod gyarapszik, már könnyedén ki fogsz igazodni, hogy mit, és hogyan kell. Szóval a fotó csak egy mankó, OK?
[attachment:1]C:\fakepath\168379_1744950750803_7788919_n.jpg[/attachment]
Alul nekem kvarchomok volt, azért oly fehér, azzal ne törődj.
Mivel az elevenszülők hamar benépesítenék a medencédet, azon még nem gondolkodtál, hogy pl. ékfoltos razbórákat tartsál? Nézz utána, hogy milyen halak is ők, és ha tudod biztosítani a számukra fontos feltételeket (vízparaméterek, mint a pH, keménység, hőmérséklet, stb.), akár ők is éppoly lebilincselő látványt tudnak nyújtani.
OK, képfeltöltés esetén nemhogy a kép, de még a szöveg sem látszik. Kérlek bocsáss meg e rajtam kívülálló bibiért.
Megpróbálom feltölteni az albumomba, és ott megtekintheted.
Mary
- melani
-
- Nem elérhető
-
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Csak egyetérteni tudok két kollégámmal, de egyvalamit elfelejtettek megemlíteni: a kagylókat vedd ki, mert nem odavalók. A kioldódó kalcium keményíti a vizet, és az a halak egészségére rossza hatással van. Különösen neonokra, amik kifejezetten lágyvizes halak.
Mary