Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #681 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szerintem a szűrésnél is jó helyen lenne a hozzászólásod,de ha saját magad készítesz szűrőt talán ajánlatosabb arról blogot írnod!Ilyenkor automatikusan egy rovat is keletkezik róla,és abban a hozzászólások között megbeszélhetjük a vele kapcsolatos gondolatainkat.Azért tartom hasznosnak ezt a módszert,mert így egyazon témához egy helyen koncentráltan találjuk az összes post-ot.Persze én csak user vagyok,így a saját elképzelésem szerint ítélem meg.:)
Coryk:Robi igen jól mondja..viszont ehhez ismerni kell a kis coryk nemét is.A kereskedelemben sokszor még növekvőfélben lévő állatokat tudsz venni-és hát a ritka kivételtől eltekintve nem mindig jön be az eladó tippje!Amit javasolnék:népesebb csapatot szerezz be ha később szaporodásra akarod bírni őket-aztán ahogy cseperednek úgy szelektálod ki a legszebben fejlődő,a faji sajátosságokat legjobban mutató,és legegészségesebb példányokat.
Viszont azt is hozzáteszem hogy nem mindenkit foglalkoztat a szaporítás-ebben az esetben csak a raj nagysága,és halaink egészséges növekedése-hosszú élete a cél.A coryk is mint sok csapatban élő halunk igazi szépségüket valóban csapatban mutatják meg...Ilyenkor bandázva indulnak élelem keresésre,csapatban úszkálnak,és sokkal jobban élvezik az akváriumi körülményeket mintha fajonként 1-2 példány lézengene belőlük.
Persze az akvárium nagysága befolyásolhatja az ő számukat is...viszont jó hír az,hogy még egészen kis akváriumban is sikeresen gondozható fajokat találunk közöttük.Egészséges állományukat népes csapatban tartva könnyen belehabarodunk a családjukba-én is így jártam!:)
Vélelmezem hogy a kezdő kolléga még nem fog belevágni a szaporításba-sőt esetleg a körülményei sem engedik meg a jópár akvárium gondozását.A mérték igen fontos tényező..előbb legyen sikeres egy-két medencével-aztán alámerítkezhet.;)Jobb az óvatos kezdés,mint a bázisugrás szvsz....
Roberto:egyáltalán nem biztos hogy csak a hímek számlájára kell írni azt,ha egy ikrázás nem sikeres..sőt esetleg egyáltalán nem lesz utód egy fajból.Te már tudod hogy mennyi mindennek kel "klappolnia" ahhoz,hogy végül több tíz,esetleg néhány száz elúszó ivadék etetésének édes terhével küzdhessünk!:)De visszatérhetünk a te dolgodra is ha szeretnéd...mi is volt a pálya nálad,és hogy állsz most a corykkal?:)Bombázd csak a megfelelő topicot....
T.:Gábor
Last edit: 13 éve 8 hónapja by halőrxxl.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 8 hónapja #682 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Ha szabad, még annyit hozzáfűznék a Cory-khoz, hogy ha lehetőség van rá, akkor több hímet kell választani, mert különben úgy jársz mint én és nem lesz semmi az ikrákból :( Egy nőstényre 3-4 hív, ha jól tudom.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #683 Írta: bandras.kaposi
bandras.kaposi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia Gábor és Többiek!
Nagy örömömre szolgál, hogy ilyen segítőkész emberekkel tudok ezen a fórumon beszélgetni.
Igyekekzek majd minnél többet írni az akváriumomrólm és a benne lévők életéről.
És persze rengeteg kérdésem is lesz majd bizonyára.
Az lenne a kérdésem, hogy a saját készítésű szűrőkkel kapcsolatban az akvárium szűréséhez írjak vagy az ördögi technikákhoz, ezt azért kérdezem mert nem szeretném, hogy kitörölve legyen a hozzászólásom azért mert nem jó helyre írtam.
Üdv:
Beni
Last edit: 13 éve 8 hónapja by bandras.kaposi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 8 hónapja #684 Írta: halőrxxl
Egyértelmű hogy szüntelen szorgalmukkal-keresgélésükkel megkeresnek mindent amit csak megehetnek..ezért is nehezebb elrontani egy corykkal jól népesített medencét,mint az őket nélkülözőket.Ők a legeldugottabb sarokban is felkutatják a morzsákat..ha megfelelően egészségesek,koránt sem punnyadósak!:)Persze van nekik is pihenőidejük,de még ilyenkor is folyton figyelnek:vajon nem kerül váratlanul valami ennivaló a vízbe?Az aljzatot feltúrják-elegyengetik..talán ez a magyarázata annak,hogy "echte green" akváriumban kevésszer találkozunk velük...aki pedig kifejezetten népes csapatokat szeretne,az erősebb gyökerű-vagy éppen fára erősített növényeket alkalmazzon!
Mindenképpen meg kell említeni a coryk lakta medence aljzatát is:bizonyosan nem mondok újat,de éles szemcséktől mentesnek,és megfelelő szemcseméretűnek ajánlott lennie.Bár az általam alkalmatlannak tartott-és kimondottan kerülendőnek vélt-őrlemény kőzetek fölött is elvannak szegények-de ekkor megfosztjuk őket a turkálás okozta élménytől.Igen..a bazalt-gránit zúzalékról beszélek,amit sokan szép színe miatt használnak..sőt egy rémálomszerű valahai képalbumban még őrölt üvegzúzalékot is alkalmazott a tulaj.Persze nem lett volna szabad szólni neki..később privát özönnel árasztotta el fiókomat,és minden voltam-amit személyesen biztosan ugyan így mondott volna el mint névtelenül egy nick mögül!:(
Tomi:tisztában vagyok vele hogy te azon ritka emberek közé tartozol akik áhítattal viseltetnek az élővilág iránt...és pontosan tudtam hogyan érted.:)A kiegészítő postot csak azzal a célzattal tettem,hogy ha valaki felületesen olvasgatna-vannak ilyenek;)-akkor később ne azt lássa hogy valaki kifejezetten takarításra ajánlotta őket.:) A kettőnk postja bizonyára elég a tévedésre való felhívásra-és utánaolvasnak!:)
Beni:egy pillanatig se hidd hogy nélkülöznöd kellene a corykat-sőt,nélkülük kevés akvárium elképzelhető.Aki az újvilág halait szeretné tartani biotóp jellegű élőlény összeállításban az előbb-utóbb érezni fogja hogy kellenek neki páncélosok is...azt javaslom előbb tanúsíts önfegyelmet a fajok tekintetében,és az egyszerűbb-olcsóbb fajokkal foglalkozz.Aztán akár pár hónap elteltével a legkomolyabb-legdrágább is sorra kerülhet.Viszont ez idő alatt megtanulod megfelelően ellátni őket..és megérted majd hogy páran miért rajongunk annyira népes családjukért!:)
Nem tudom hogy kemény,és csúnya rész kapcsán mire gondolsz-de ki kell ábrándítsalak:betegségek,vízparaméterek kedvezőtlen alakulása-sőt halpusztulás is vár rád!Viszont az is szent igaz hogy jól tetted a fórum élet aktiválását-így biztos lehetsz benne hogy amint szükséged van segítségre mindig lesz aki megpróbálja!Itt e fórumon vagyunk páran akik mostanában hallatjuk a hangunkat-azonban a háttérben olyan hatalmas tapasztalattal rendelkező kollégáink is olvasnak,akik bizonyára szólnak ha valami nagyon nem ok..;)
Szóval:olvasgattalak...isten hozott itt,pár hónap elteltével már túl leszel a nehézségeken,és meglátod mennyire élvezed majd e hobbit!Minél gyakrabban írj a gondolataidról,szerintem sokan úgy gondoljuk hogy egy legkezdőbb kezdőtől is lehet tanulni..
Sok sikert:Gábor

Több
13 éve 8 hónapja #685 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
én a takaritást nem ugy értetem hogy fölzabálják a mulmot, hanem a kajára és a talajlazitó kis munkára gondoltam amit végeznek.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 8 hónapja #686 Írta: bandras.kaposi
Köszönöm a felvilágosítást!
Én is tévhitben éltem mivel azt gondoltam jaj de jó sokkal tisztább lesz az aki aljzata.
Köszönöm és meg is fogadom a tanácsot mivel kezdő vagyok hát kezdek olyannal ami tényeg nálam is jól érzi magát.
Nekem többek között az is tetszik az akvarisztikában, hogy a kezdők is ugyan úgyélvezhetik a halak gyönyörűségét, mivel nem kell előbb átesni a kemény és csúnya részen. ( ilyen nincs is az akvarisztikában, ha jól gondolom)

Több
13 éve 8 hónapja #687 Írta: halőrxxl
Az alappal egyetértek...de hogy takarítók lennének az tévedés,súlyos tévedés.Persze tudom hogy nem a szó klasszikus értelmében érted,hanem arra utalsz hogy minden kajamaradékot eltakarítanak..ugye?:)
Sajnos ez a tulajdonságuk azzal együtt hogy igen élelmesen még az aljzatban is keresgélnek sokakat megtéveszt.Tény hogy sok fajuk él a vizek legcsöndesebben folydogáló részén,itt értelemszerűen felhalmozódik a detritusz..ők pedig utánanéznek hogy ebben van-e valami ehető kis férgecske,netán kis halhúsdarabka,esetleg már elpusztult planktonok?Aki abban a hiszemben és szándékkal telepít corykat hogy általuk majd csökken a mulm,az sok esetben téved....
Takarítók...:dry:
A kolléga viszont nagyon jó irányba halad a tervezéssel-én mégis előbb a "baryanci" helyett egyszerűbbet javasolnék neki..mondjuk a sima "barna ancit":)Persze ki mit gondol....lehet hogy semmi gáz nem lesz!
Sok sikert neki...
T.:Gábor

Több
13 éve 8 hónapja #688 Írta: bandras.kaposi
Szia!
Köszönöm a választ!
Egy Corydoras mennyiben segíti elő, hogy ne legyen annyira tele trutyival az akvárium aljzata.
Természetesen egy héten egyszer van talaj pucolás is.
Olyan 15-20%-os vízcsere az megfelelő hetente egyszer?
Ügye azt úgy kell csinálni, hogy a vödröt oda taszem az akvárium mellé, megszívok egy csövet és a cső egyik felére pedig rakok valamit esetleg egy levágott fenekű ásványvizes flakont hogy ne szívjam fel a kavicsokat.
A cső hány mimiméteres legyen?
Üdv:
Beni

Több
13 éve 8 hónapja #689 Írta: szotyika
természetesen a corydoras az alap egy akiban. ők a takaritó és talajmunkások az akvarisztikában.
én értetem félre a tervezést. ;)

Tommy

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #690 Írta: bandras.kaposi
Sziasztok!
Köszönöm szépen a gyors válaszokat!
Szotyika megfogadom tanácsodat és inkább nem kockáztatok a dunai kaviccsal.
Az élővilággal és technikával kapcsolatos kérdést úgy értettem, (legalábbis én ezt szűrtem le) hogy először tervezzem meg a növényeket és halakat, aljzatot, majd ez után kezdjek el gondolkodni arról, hogy milyen szűrőt és milyen világítást szerezzek be. szóval én nem a telepítésre gondoltam.
Bocs ha rosszul írtam le és félre érthető.

Inkább kihagyom a bettákat viszont rakok bele 6 db coydorast. (ez még belefér? )
És kevesebb növényt rakok bele mert sajnos egyenlőre olyat nem tudok biztosítani növényeim számára, hogy 3-4 fénycső legyen.

A szűrővel kapcsolatban inkább a külsőt válsztom.

Még egyszer köszönöm a gyors válaszokat!
Üdv:
Beni
Last edit: 13 éve 8 hónapja by bandras.kaposi.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 8 hónapja #691 Írta: szotyika
ahogy érzed! a betták területvédők ami azt jelenti hogy 1 hím territoriuma minimum 70 cm . szoval én nem javasolnám hogy több kifejlett himet tarts egy 100 as akiba hacsak nincs 140 cm hosszú. de természetesen vannak kivételek.

Tommy

Több
13 éve 8 hónapja #692 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Azt hiszem Mary mondta, hogy elöször jön a növényzet, halak és talaj tervezése és csak azután a hozzájuk való technika kigondolása. De nem úgy értette, hogy elöször az élőlényeket telepítsük. Ez helyén is való.

Annyit hozzá fűznék, hogy ha a halakra kerül a sor, corydorasból is legalább hatot, mert ők is csoportban élnek, kettő nem elég. Viszont a bettákra én is kíváncsi lennék, úgy tudom 2 hímet nem tehetünk egybe, csak megfelelő méretű medencékben. A 110 liter elég nagy 2 vagy 3-nak?
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, bandras.kaposi

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #693 Írta: szotyika
szia! most remélem, hogy csak rosszul írtad és először technika, aztán az élővilág.
sajnos, el kell, hogy keserítselek, mert a 2x18w kevés ennyi növényhez.
természetesen én nem ajánlom a Duna parton szedett sódert, meg a kovaföldet sem.
mégpedig azért, mert nem tudhatod, hogy milyen változásokat tud okozni a talajod, ami később igen csak kellemetlen tud lenni, ha pl. felviszi a pH-t vagy a keménységet. szóval ezt jól gondold át.
egy 100-110 literes medencéhez meg attól függ, hogy most külső vagy belső szűrőt szeretnél. belsőből ajánlom a 600 liter/órás, külsőből elég lehet a 400 liter/órás szűrő.
visszatérve a növényekre, a cryptok igen fényigényes fajok, természetesen ezzel nem azt mondom, hogy kevesebb fénnyel nem marad meg, de egy 100 literes medencéhez -ha igazán szép növényes akit akarsz- minimum 3x18 watt, max. pedig 5x18w, természetesen ki kell tapasztalni, hogy mi jó a növényeidnek. először technika, akvárium berendezés, 3 hétig növényekkel beültetve járatni az akit. Ha ez megvan, akkor jöhetnek az élőlények.

Tommy
Last edit: 13 éve 8 hónapja by Pasa.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: bandras.kaposi

Több
13 éve 8 hónapja #694 Írta: bandras.kaposi
Sziasztok!

Nem rég az akvárium szűrése című topikban kérdeztem ezt:

Sziasztok!
Most regisztráltam és lenne néhány kérdésem.
Én úgy gondoltam, hogy egy 100-110 l akváriumot szeretnék.
Szerintetek melyik szűrő felel meg jobban az akvárium szűrésére egy Atman-at 3336 vagy egy Eheim ecco pro 2036?
Árban is van eltérés de nem tudom, az eheim tényleg annyival jobb-e?
Szerintetek egy ilyen szűrő esetében elég egy héten egyszer részlegesvízcserét végezni?
Egy ilyen teljesítményű szűrő mellet kell légpumpa is?
A válaszokat előre is köszönöm!

Erre értékes válaszokat kaptam és tanácsokat.
És megtanultam, hogy előbb az élővilág aztán a technika.
Eszerint cselekedtem.
Nos tehát az elképzeléseim és a kérdéseim:
Mint azt már említettem egy 112 literes akváriumra gondoltam.
Halak:
6 db Zebradánio
8 db Neonhal
2 db Baryancistrus spp.
3 db Platti
5 db Karcsúdíszmárna
3 db Betta
És még esetleg 2 db Corydoras

Aljzat:
Alul kovaföld a növények végett felül pedig 3-4mm nagyságú gyöngykavics.
Ha a Duna partról szedem és jópárszor kifőzöm a gyöngykavicsot az jó?

Növények:

vizikalász-ból 3-4 kosár
Valisneriá-ból 9-10 kosár
Anubias 4 kosár
Crypto. W. pár darab 3-4
Cryptok-bol 3-4 kosár

A világítás 2X18w.
Hydor szűrőböl milyet ajánlotok?

A válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv:
Beni

Több
13 éve 11 hónapja #695 Írta: szotyika
a bazi kategoria egy 200 as . mary

Tommy

Több
13 éve 11 hónapja #696 Írta: pecajoco
pecajoco válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Azon vagyok már egy ideje de ideges vagyok mert nem akarnak le szülni,én meg nem tudok helyettük.Hülye plattyk ezt csinálják velem ha vissza teszem őket a közösbe(víz stb.)ok. tuti hogy másnap leszülnek .

Több
13 éve 11 hónapja #697 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Jocó, üzenem az asszonynak, hogy forszírozza a csoda-platti projektet. :evil:
Ritka pofás jószágok, úgyhogy hajrá.

Mary

Több
13 éve 11 hónapja - 13 éve 11 hónapja #698 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Na ez igazán kedvemre való! Már nem érzem magamat egyedül "őrültségemmel".
Hajrá Szotyi! Ha otthonról kidobnak, valaki közülünk csak befogad.

Amúgy mekkora a vizuálisan bazi kategóriába sorolható medence?

Mary
Last edit: 13 éve 11 hónapja by mmccannon.

Több
13 éve 11 hónapja #699 Írta: pecajoco
pecajoco válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Nálam a nappali hasonló,az asszony azt mondta az elején hogy még egy akvárium válo ok. Azóta eltelt egy jó pár év van 20 akvárium és már Ő akar nekem diktál is hogy én mit akarok szaporítani.NNa ebből szokott vita lenni,nem a hűtőben tartott halkajából!!

Több
13 éve 11 hónapja #700 Írta: szotyika
Na kezd alakulni a konyha :woohoo:

kiváncsi vagyok mikor vágnak ki itthonról :cheer:

Tommy
Mellékletek:

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.347 másodperc