Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
13 éve 8 hónapja #661 Írta: P51D
P51D válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
El kell, hogy keserítselek. Fog elpusztulni halad. Akár mennyire is jól csinálod a dolgokat. Mindig lehet valami ami közbe jöhet. Egy-egy új hallal behurcolt betegség, stressz, elöregedés. Sajnos ez az élet rendje. A lényeg, hogy be tudd határolni a problémát és kezelni tud azt, hogy legközelebb ne forduljon elő az az adott rizikó faktor. A tetrára is kár haragudni. :) Nem ő a tettes. Mint szotyika is írta, a kongó sem kizárható. Amúgy ha jó tenyészetből tudsz szerezni tetrákat, nagyon szépek tudnak lenni.
A lényeg olvass utána a dolgoknak. Hogy kell üzemeltetni egy akváriumot, mi a jelentősége a szűrésnek, világításnak, mi az ami fontos egy akváriumban, mi az ami nem. Sok jó és hasznos könyv van a piacon. De a neten is érdemes sokat nézelődni. Viszont amit a neten olvasol, annak inkább néz utána a könyvekben is. Ne feledd, a netre minden tökorrú föl tehet, minden féle sületlenséget. A könyveket azért még mindig szakértők lektorálják.;)
Szóval sok sikert az új hobbydhoz! Ne add fel, nem olyan nehéz ez! A halak is és a növények is élőlények. Itt az akváriumban ránk vannak szorulva, akkor azt csináljuk úgy hogy jó legyen nekik. Ha jó nekik, jó lesz Neked is! Mert szépek lesznek, virgoncak, sőt, ha nagyon jól érzik magukat szaporodni is fognak! Az azért már elismerése a gondoskodásodnak!;)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Bambika916

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 8 hónapja #662 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Ez a tuti uraim...le a kalappal!:)
Mindketten szinte szó szerint azt mondtátok el a kolleginának,mint én délután a chaten... P51D-t olvasva magam is meglepődtem,hogy mennyi mindenben hasonlóan gondolkodunk-szinte mintha egy különleges összeköttetés lett volna kettőnk között!Kérdezzétek csak meg új társunkat:szinte szó szerint ezeket írtam neki,ilyen kérdéseim voltak hozzá...hihetetlen!:)
De nem véletlen....aki anno jól megtanulta a leckénket,maga is hasonló szálon indult volna el,és végül hasonló eredményre jut.
Végül már keményen oltjátok is a kis hölgyet...ez a következő lépcsőfok!Mint tudjuk a jó akvarista akváriumai számát is növeli!Azonban még kissé korai-és ő józanul már tudja is ezt.:)Azt gondolom nagyon érdemes a hozzá hasonló új hobbitársakkal foglalkozni-így az akvarisztika jövője is jó úton halad.Bár mindenki csak ennyit hibázna,sőt:bár sok újdonsült hobbista ilyen jól fogadná a meglátásokat!
Kislányom nevét hordozza az új kollegina,és vidéki...de ismerkedjetek csak vele bátran,nyílt szívű,közvetlen fiatal hölgy!Mivel magam is viszonylag új vagyok közöttetek ezért kevés még a szavam....de fogadni mernék hogy pár hónapon belül egy sikeresen halazó,és a tudását lelkesen gyarapító társunk lesz!
Isten hozott Anett...érezd jól magad közöttünk!
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: P51D, Bambika916

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 8 hónapja #663 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
örülök neki hogy tudtunk segíteni, És ezúton is szurkolunk hogy sok sok kis halacskával örvendeztessenek meg a halacskáid. És szeretettel várunk a Chet szobában is :)
minden este 20:00 és 21:30 között megtalálsz bennünket itt is. itt gyors valaszokat kaphatsz egyébb kérdéseidre is.

Tommy

Több
13 éve 8 hónapja #664 Írta: Bambika916
Bambika916 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Hát köszönöm szépen a te segítségedet is:) Nagyon remélem, hogy több halam nem fog eltűnni vagy elpusztulni. De a tetra most már biztos nem fog a kedvenceim közzé tartozni :S :)
Remélem igazad lesz és sok kis halam és újabb akváriumom is lesz bőven:)

Több
13 éve 8 hónapja #665 Írta: szotyika
nem lessz a halaidal sz ég világon semmi baj egyik sem egy agresziv faj , viszont az elpusztult halakat minden faj szivesen csipkedi és elfogyasztja , de ez nem azt jelenti hogy ők okozták a halacska elpusztulását, lehet stressz, betegség ,stb.. ezt igy már nehéz megálapitani.
Viszatérve a további akváriumokra , nyugodj meg lesz még vagy 3 -4 akváriumod amiben szép kis gupikat fogsz nevelgetni nagy örömmel.

Tommy

Több
13 éve 8 hónapja #666 Írta: Bambika916
Hát ezt a vásárlást kicsit elhamarkodtam, vagyis túlságosan megbíztam az eladóban:(
Hát valahogy próbálok megszabadulni illetve elcserélni a halakat amit említettél.
Vagyis a tetrától meg a vörösszeműtől szeretnék.
Hát remélem a guppykból vegyesen válogatott a boltos és hamarosan jövevények érkeznek majd:)
Még most elég lesz egy a kis akvárium is,amíg beletanulok;)
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Több
13 éve 8 hónapja #667 Írta: szotyika
Na akkor én megoldom a problémádat. 100% hogy naturon elpusztult valamitől a halacskád, majd felpufadt és azzal a lendülettel felemelkedett a víz felszinre, Igaz a kongó lacacokra nem mondanám hogy vérengzők de azért brutál darabokat tudnak kiszakitani egy döglött halacskábol, sőt még a börlevelű anubiaszokat is elöszeretettel fogyasztják. Tapasztalom azért irom, mielőtt valaki megkérdőjelezné.
A poén kedvéért kiprobáltam sima red chery garnival hogy hogyan viselkednek a kongó lacacok, ami a víz szinére érkezik azt brutál erővel elkapják és szétscibálják, had ne mondjam hogy a garnélábol csak a farkincája maradt a kezemben. ;)

Tommy

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #668 Írta: P51D
Szia!

Valóban, 50 literbe túl vegyes a társaság.
A kongólazac és a tetra viszonylag nagyok ekkora akváriumba. Ha egy topiktárs által javasolt irodalmat átböngészed, írnak erről is. 50 liter nem nagy akvárium, viszonylag nehéz üzemeltetni. Nem lehetetlen, de nehezebb mint egy egy kétszer ekkorát. Sok kezdő ebbe a hibába esik. Ha kisebb, akkor könnyebb, majd ezen begyakorlom magam és utána jöhet a nagyobb. Persze most már nem nagyon van mód változtatni. Amit esetleg csinálhatsz: Megpróbálod a nagyobbakat (kongó, tetra, de még a vörösszeműt is) elcserélni valami halas fórumon. Sőt, mondanám, hogy a pink dánióktól és a guppy-któl is próbálnék szabadulni. A pinkekről amúgy is megoszlanak a vélemények. Sokan nem szeretik őket, mert valami gén manipuláltak, ha jól tudom. Valószínüleg az ellenálló képességük is gyengébb a masszív, "bejáratott" akváriumi halaknál. Guppyk, viszonylag szaporák, na persze, ha vegyesen vetted őket és nem csak hímeket. Olyat, hogy valaki csak nőstényt vett volna még nem hallottam. A guppi nőstények, az emberekkel ellentétben nem a látványosabb nemet képviselik. :) Na szóval, szaporák, hamar túlnépesedik az edény. Ez csak több problémát fog generálni. Ha sikerülnek a cserék, inkább a pandák számát emeld kb. 4-5 darabra, a neonokét max 15-re. Na és gondolkodni kell, hova fér el majd egy nagyobb akvárium?;) Mert ha lesznek sikerélmények, és miért ne lennének, ha az ember utána olvass és betartja a szabályokat, na szóval, ha lesz sikerélmény, akkor nincs megállás a "lejtőn".
Amúgy nyugi, szerintem biztos, hogy nem "gyilkosság" történt Nálad, hanem sajnos elhullásod volt és megcsipkedték a tetemet.
Last edit: 13 éve 8 hónapja by P51D. Indoklás: Bővítés

Több
13 éve 8 hónapja #669 Írta: Bambika916
Nagyon szépen köszönöm, az eddigi írásodat.:)
A pink danioval történt az eset.:S
Akkor részletesen leírnám miből mennyi van.
-Panda harcsa: 1 db
-Kongói lazac- 2db
-Neon hal: 9 db
-Pink danio: 6 db
-Guppy: 6 db
-Vörösszemű pontylazac: 2db
-Fekete tetra: 2db
Hát tegnap délelőtt 10 óra fele még mind meg volt, semmi baj nem volt, aztán olyan délután 5 óra felé látom, hogy lebeg a víz felszínén:(
Amúgy én is a tetrára gyanakodtam, olyan vadorzó kinézete van csórikámnak,de hát nem tudom tényleg:S
De az biztos hogy a tegnap kapott halak után történt meg a baj,azért gondoltam az újonnan érkezett jövevényekre.
Ahogy megtudtam nem volt szerencsés választás ennyire vegyesen telepítenem a halakat,meg lehet ennyit nem is lehetne???!!
Segítségeteket nagyon szívesen fogadom:)
Remélem több ilyen eset nem lesz:( Most már gyakrabban tartok létszámellenőrzést:)

Több
13 éve 8 hónapja #670 Írta: P51D
Szia! Bocs, hogy beleszólok.
Volna egy-két megjegyzésem, hozzáfűzni valóm a témához.
Jó néhány éve tartok halakat magam is. Én is mint sokan mások és mint Te is, lehetőleg egy helyről szereztem be az akvarista cuccokat, kellékeket, élőlényeket. Legfőbb szempontom a minőség és természetesen az ár volt. Viszont, a korábban említett irodalmon kívül is több könyvet átbogarásztam a témakörben, tervezgettem, ha valamiben nagyon megakadtam, én is a netes fórumokhoz fordultam. Ezek és a saját józan eszem alapján vágtam 20 év kihagyás után újra ebbe a hobbyba. Amit írtál, hogy egy helyről szerezted be a kellékekeket és a boltos javaslatára állítottad össze a hal populációt, ez rendben is van. A kereskedővel kapcsolatban azt jó tudni, hogy ők az eladásaikból élnek. Nem feltétlenül szentírás amit mondanak. Természetesen nem mindegyiket csak a pénz szerzés vezérli, de láttam már olyat, hogy labeo-t akartak valakire rásózni, többet egyszerre...
Amit leírtál, nem összeférhetetlen fajok, nem agresszívak egymással. Viszont nem írtál darab számokat. Ha jól emlékszem 50 literes edényről van szó.
Na nézzük egyenként a halaidat.
kongó lazac - 6-8 cm-re nő, viszonylag félénk, társas hal, mint "tettest" kizárnám a gyanúsítottak közül. Magán véleményem, hogy mérete miatt és mivel csapat hal, vagyis 5-6 db a minimális csapatlétszám, szóval szerintem kicsi neki az 50 lityi
panda harcsa - fenéklakó, békés csapat hal, ő is 5-6-os gruppában érzi jól magát. Szerintem ő sem az a "szadista" halacska
neon hal - Ebből van több féle is, a sima, a vörös, fekete, stb. Egyik sem az a kifejezett vérengző vadállat. A szájuk is alkalmatlan lenne erre a horrora, amit leírtál. Ha csak nem véletlenül a hollywoodi filmesek mutánsát vásároltad meg, a "RETTEGET VÉR NEONHALAT!" :) Ja, hogy, hogy nem a neonhalak is csapat halak.
A dánió és a guppy sem az a kifejezett "akvariumi pit bull". Szelid, kis méretű jószágok, nem terület védők, nem agresszívak. Gyanúsítotti körből kizárnám őket.
Vörösszemű pontylazac, békés, nyugis csapathal. Fekete tetra, őt már jellemzik úgy, hogy csipkelődő, de ez nem azt jelenti, hogy az elébe kerülő halakat kapásból lefejezné. nem az a kifejezett hóhér ez sem.
Nos, akkor ki lehet Nálad a tettes? Sokat segítene,ha lett volna halott szemle. Vagyis ha tudnánk az áldozat kilétét. Nem a nevére, inkább a fajtájára gondolok. Jó volna tudni, hogy a felsorolt fajokból fajtánként hányan voltak? Ezekből már pl. arra lehetne következtetni, hogy esetleg egy raj hal kis egyed számban volt az akváriumban, ezért nem érezte jól magát, folyamatos stresszben, félelemben élt. erre kisebb az esély, de a egy lehetőség. Sokkal valószínűbnek látom, hogy az elhunyt, mondjuk pl. betegen érkezett hozzád, a viszonylag frissen beüzemelt akváriumban valami élet feltétel pont neki nem volt ideális (mert le volt gyengülve, mert beteg volt, mert nehezebben szokott a környezetéhez, stb-stb.), ő volt a leggyengép, elpusztult. Van ilyen, nem csak kezdőkkel fordul elő ilyesmi...
Na de hova tünt a feje?! Nem tudok részleteket, ezért csak "agyalok". Ha nem írtad, hogy x-y fajtájú halam pusztult el, akkor nem is tudod, hogy melyik volt az. Mert mondjuk már olyan állapotban volt a hulla, hogy nem ismerted fel. Akkor elképzelhető, hogy már 1-2 napja elpusztult, csak nem vetted észre. Viszont a társai "kikezdték" halott társukat és pont a fejént vették célba. Megmondom őszintén, az általad leírtak alapján a fekete tetrát gyanúsítanám, de nem a gyilkossággal, hanem a dögevéssel. Esetleg a pandákat. Nálam már láttam corydorast (a panda is ez) hullát csipegetni.
A másik lehetőség és ezt sem zárnám ki, hogy valószínűleg van az akváriumodban csiga. Észre sem veszed, de pl. a növényekkel be lehet hurcolni őket. Ők is tudnak dögevésre fanyalodni.
Írd meg melyik fajból hány darab van, így többet tudunk segíteni.

Több
13 éve 8 hónapja #671 Írta: halőrxxl
"Chatbuli" után az a megérzésem, hogy nem is olyan nagy a baj!Az az egy hal elment,de a többiek jól vannak mindennek a dacára-vagy éppen azért!:)
Várunk vissza,ha bármiben segítségre lenne szükséged gyere bátran...Majd jelezz hogy mely fajok azok amelyek maradnak,és hogy alakultak az egyedszámok!
Ui.:az új kollegina testvérével,és párjával megtámogatottan halazik...lesz ez még sokkal jobb is!:)

Több
13 éve 8 hónapja #672 Írta: Bambika916
Már előre látom a kezek homlokra csapását amikor ezt elolvassátok :)
Hát főként egy akvarisztika boltban kaptam rengeteg tanácsot és segítséget. Abból a boltból vettem minden kelléket ami csak kell. Így a halak megválasztását is rá bíztam,gondolván arra hogy ő tudja milyen halat lehet egybe tenni illetve mit nem.
A halak megvásárlása előtt egy héttel felengedtük az akváriumot (50 literes) illetve berendeztük ,hogy minden okés legyen amikor beletesszük a halakat. Na és ezután elmentük a boltba megvásárolni a halacskákat.
Automata fűtő van benne 25-60 L ig aminek fogyasztás 50W. A levegőszűrő vízforgatása: 200L/h.
Etetni reggel és este szoktuk őket,csak annyit szoktam nekik adni amennyit megesznek.
Egy 50 literes akváriumban hány halat lehet általában tartani??
Köszönöm szépen az eddigi segítségedet,de még nem jöttem rá hogy mi lehet a baj:S

Több
13 éve 8 hónapja #673 Írta: halőrxxl
Tehát fej nélküli halat találtál a medencédben..nem mindegy azonban az sem,hogy mely faj tagja volt lefejezve!:)Ahogy nézem a nálad lévő fajokat,én megvallom tanácstalan vagyok...azt gondolom egyik halad sem képes lefejezni a másikat!
Ha legközelebb valami olyan történik nálad ami problémás,a vizuális megítélés elősegítése érdekében készíts fotót...segít hidd el!A mai telefonok is megfelelő képeket készítenek már-a fotó beillesztésénél kérlek majd olvasd el a technikais topicban lévő valahai hozzászólásom..segíteni fog!:)
Így uzsonna előtt jól fog esni neked az az emésztenivaló,amit alant taglalok: bár említettem neked a leendő észrevételeket,mégis a legelső beérkező post-ot már személyesnek érezted...nemá! :D Mac lesz a legjobb segítőd ha megbecsülöd...Az hogy előbb a szakirodalmat ajánlja,nem véletlen!
Láthatóan fittyet hánytál a telepítési irányelvekre,a fajok összeválogatása esetleges..mondjam még kollegina?Ha most azt mondod hogy egy ötven literes kis üvegcsébe tetted őket,akkor feltételezhetően nagyobb a baj-hiszen nyilván a rajhalakat is max. kettesével telepítetted abba az akváriumba,amit egy hete indítottál..Vajon tudod hogy vadonatúj akvárium indításakor illik várni minimum 2 hetet a halak érkezésével?
De relax..semmi gáz,hiszen senki nem úgy születik hogy mindenben perfekt ami a hobbit illeti!:)Ám hogy ne csak arról szóljon a dolog amit újszülöttként mindannyian ösztönszerűen tudunk és édesanyánk keblén elő is adjuk...hát kérlek úgy használd az itteni fórumot,ahogy szeretnéd hogy bánjanak veled,ok?:)Ne legyél indulatos...a könyvekre való hivatkozások nem csak neked,hanem a hozzád hasonlóan kezdő-de még csak olvasgató kollégáknak szólnak.Aki nem talál a könyvekben választ,az keresőzzön neten-vagy fórumozzon:)
Szóval csak nyugodtan kérdezősködj-pár hónapon belül rutinos leszel a kezdeti ballépések leküzdése után,mi pedig örömmel segítünk neked.
Kérlek oszd meg velünk akváriumod méreteit, a rendelkezésedre álló technikát,és az etetések mikéntjét....már előre szólok:lesznek problémák,de mind leküzdhető!

Több
13 éve 8 hónapja #674 Írta: halőrxxl
Látom "vonalban vagy"..várj picit,azonnal megy a válasz!:)

Több
13 éve 8 hónapja #675 Írta: Bambika916
Azért nem kell nekem is leharapni a fejem a tudatlanságom miatt:S Azért fordultam ide hozzátok hogy hátha tudtok nekem segíteni ebben a problémában.Lehet nem vagyok teljesen felkészülve,de igyekszem.
Igen kezdő vagyok,de azért olvasgattam erről a témáról,azért köszönöm szépen az olvasmányokat.
ha netalántán mégis tudna nekem segíteni valaki,azt nagyon szépen megköszönném!!!

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #676 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Mivel eső után köpönyeg, nem mondhatom, hogy előbb tájékozódni, csak azután elintézni a nagybevásárlást.

Ettől függetlenül olvass:
- Pasaréti: Akvarista műhelytitkok I-II.
- Horn-Zsilinszky: Korszerű akvarisztika
- Jeremy Gay: A tökéletes akvárium

U. i.: Légy oly kedves kiírni a szavakat. Ez fórum, és nem SMS.

Mary
Last edit: 13 éve 8 hónapja by mmccannon.

Több
13 éve 8 hónapja #677 Írta: Bambika916
Fotót?? Hát nem az volt a legelső h lefényképezzem csórikámat :S Meg nem is jutott eszembe.
Szal fotós sajnos már nem tudok feltenni.
Hát genetikai torzulást is kizárnám,mert reggel még élt és mikor belekerültek az újjak rá pár órával már nem volt meg,ebből gondoltam h van egy „szadista” állat halacskám:S
Hát nagyon kezdő vagyok még az tény,túl sok mindent nem tudok arról h mely halakat lehet összeengedni,ezért kértem ki a tanácsotokat,hátha ti tudjátok :)
Az megeshet h nem kellő kép csináltam mindent,de igyekeztem ….
Egyértelműen minden tanácsot elfogadok a tapasztaltabbaktól!
Szal még mindig várom a hozzászólásokat h mitévő legyek.

Több
13 éve 8 hónapja #678 Írta: halőrxxl
Szia Bambi!
Fej nélküli hal??Egy képet szeretném ha beillesztenél hogy meg tudják ítélni a kollégák hogy harapás-sérülés,ne adj isten genetikai torzulás-e az ok!Jópár dologban nem a szokványos módon jártál el,erről a későbbiekben nyilván kapsz majd észrevételeket..de a te érdekedben,és segítő szándékkal fogadd majd el őket,rendi?:)
Várom a fotót,és legyél szives a medencédről adatokat is mellékelni mind a terjedelem,mint pedig a technika tekintetében!
Szép napot:Gábor

Több
13 éve 8 hónapja - 13 éve 8 hónapja #679 Írta: Bambika916
Sziasztok!
Még csak nemrég csatlakoztam ehhez az oldalhoz, de már előtte is olvasgattam a hozzászólásokat
Még csak egy hete van akváriumom, nem rég rendeztük be és már egy jó pár halat is vettünk bele.
És most elég nagy problémám van Tegnap kaptam ajándékba 4 db halat amit egyből be is tettem az akváriumba,és estefele vettem észre h egy fej nélküli halacska ott uszikál a víz felszínén.
Szal egyből arra gondoltam,hogy az új halak valamelyike ette meg szegénykémet,és ebben szeretnék tőletek segítséget kérni ,h melyik is lenne az.
Szóval először is leírom azoknak a halak nevét ami eddig is bee voltak:
-panda harcsa
-kongói lazac
-neon hal
-pink danio
-guppy
Nah és a tegnap kapott halak:
-vörösszemű potylazac
-fekete tetra

Eddig nem is nagyon bántották egymást azért gondoltam h az új halak vmelyike a kakukktojás.
Nagyon meg köszöném ha segítenétek nekem!!

Üdv:Bambii
Last edit: 13 éve 8 hónapja by Bambika916.

Több
13 éve 8 hónapja #680 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szotyi, én javasoltam, hogy előbb gondolja át, hogy milyen élőlényeket szeretne tartani, és ahhoz méretezze majd a technikát. Más szűrés kell egy Xifó/Molly/anci összeállításnak, mint a mikrokakit produkáló neonoknak...

Mary

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.353 másodperc