Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
13 éve 3 hónapja #621 Írta: melani
melani válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Köszönöm a gyors választ! Igazából nem tudom hogy milyen halat érdemes választani.olyan elképzelésem van hogy nem sokféfélét,csak egyfajtát,pl.neonhal és abból többet.plusz mág egy algaevő.és kb.mikor vehetek halat,mennyi időnek kell eltelnie mire kialakul a megfelelő baktériumflóra? most már egy hete megy?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 3 hónapja #622 Írta: saluosi
saluosi válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia melani!
Aranyhalat valóban nem tartanék ekkora medencében.Én azt javasolom,hogy olyan halakat válassz,amelyeknek a kifejlett nagysága nem haladja meg a 4-5 cm-t.
Érdemes olyan"társaságot " verbuválni,akik azonos víz-paramétereket igényelnek.Hőmérséklet,vízkeménység,pH-érték.
Az összeférhetőségüknek is érdemes utánaolvasni,lassú,nyugodt halak,nem szeretik a villámgyorsan cikázó társakat.
Ha nincs időd,kedved,kitartásod ezekhez,akkor írd le,hogy milyen halakra gondolsz és megpróbálunk segíteni,hogy ne legyenek rossz tapasztalataid az első akváriumodban.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: melani

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 3 hónapja #623 Írta: melani
melani válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok! Kezdő akvarista vagyok.vettem egy 54 l-es akváriumot tetővilágítással,egy tetratech in600 plus 600l/h szűrőt,és egy hőfokszabályzós vízmelegítőt.az aljára mosott 0,4-0,8mm kavicsot tettem,és a kagylóimat dekornak.felengettem vízzel.Most már működik a rendszer egy hete.az a kérdésem lenne hogy milyen halakat vegyek bele,ami azért mutatós is,és nem túl kényes.aranyhalat szerettem volna,vagy Blackmollyt,de mindegyikről azt olvastam hogy kezdőknek nem ajánlott.És hogy mikor lehet vegyem őket.Köszönöm!

Több
13 éve 5 hónapja #624 Írta: Gabor77
Gabor77 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában

halőrxxl beküldte: Sok sikert,kérlek majd tájékoztass az eredményről minket!:)

Köszönöm a sok segítséget, bíztatást!
Tegnap megtörtént az akvárium kipárnázása :) , leszedtem ~35 litert, kb 10 liter maradt benne (50-es aki), ezt még egész jól viselték a halak, és itt már meg tudtam emelni. Asszony gyorsan alátolta az előre méretre vágott hungarocellt, és ment is vissza a víz. 15 liter friss vizet tettem bele, a többi ment vissza a régiből.
Eredetileg egy 10 mm-es hungarocellre gondoltam, de a boltban éppen 20 mm-es volt a legkisebb, így ez lett belőle.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 5 hónapja #625 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Gábor, én eddig csak hungarocelt használtam, az előző szobában 1 cm vastagságú volt, de jól végezte dolgát. olyannyira, hogy amikor a majdnem üres akváriumot (120l) próbáltam megbillenteni (szállítás előtt), az gyakorlatilag meg se moccant, annyira odapréselődött a hungarocel a szekrény és az akváriu közé. Mikor sikerült kiszedni, látszódtak a huplik az anyagon, tehát jól végezte dolgát :) átvette az egyenetlenségeket.

Ma már 2 db 1 cm-est használok, úgy gondolom így kevésbé ragad majd oda a nyomástól :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Gabor77, tomsityu001

Több
13 éve 5 hónapja #626 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Talán erről az alátétes dologról van most pár érdekes gondolat az állványokkal foglalkozó topicban is...érdemes ott is olvasgatni.
Még a nikecellről pár szó....NE lépésállót használjuk szerintem!Viszont érdekelne erről a ti véleményetek is-gyerünk hát,beszéljünk erről is!Ki mit tart jó és megfelelően rugalmas alátétnek,ki mit alkalmaz..tapasztalatok,vastagság..minden jöhetne!
Köszi előre is....
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Gabor77

Több
13 éve 5 hónapja #627 Írta: halőrxxl
Így igaz...okosan gondolod,ráadásul ne a vízcserekor takarítsd a szűrődet sem;)A manőver lehet hogy több emberes lesz,legjobb lenne ha két ember segítene..amint az akvárium a levegőben van,már alá is tolhatod a megfelelő méretre szabott alátétet...
Sok sikert,kérlek majd tájékoztass az eredményről minket!:)

Több
13 éve 5 hónapja #628 Írta: lucius
lucius válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Én is légkamrásról mondtam, a súly összepréseli és úgy is marad, gyári akvárium bútor volt tehát még csak nem is áruházi gagyi. Addig ritkán én is használtam kartont, na azóta nem.
üdv:Feri
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Gabor77

Több
13 éve 5 hónapja #629 Írta: Gabor77
Köszönöm, akkor hétvégén egy 70-80%-os leeresztés jön.
Ugye jól gondolom, hogy ennyi vizet nem szabad frissre cserélni, hanem max 40-50%-ig, tehát egy részét leszűrve vissza is kell tennem?

Több
13 éve 5 hónapja #630 Írta: saluosi
100-150 literig nekem is bevált a légkamrás karton,afelett biztosabb a polifoam vagy a hungarocell.Persze attól is függ,hogy min fekszik a medence és az a lap,hol és mennyire van alátámasztva.

Több
13 éve 5 hónapja #631 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szerintem Pasa légkamrás kartonpapírra gondolt.

Mary
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Gabor77

Több
13 éve 5 hónapja #632 Írta: lucius
lucius válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
A kartonpapír nem rugalmas a többiekkel szemben, ezt egy kuncsaftom kárán tanultam meg. Én polifoamot vagy hungarocellt javasoltam neki, ő spórolt , és kartont tett alá a 450 literes aksi alja meg eldurrant. Azóta polifoam gond nélkül
üdv:Feri

Több
13 éve 5 hónapja #633 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Igen, nyugodtabban alhatnál, ha lenne az akvárium alatt egy -akár félcentis- polifoam, vagy hungarocell, vagy kartonpapír.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: roberto8802, Gabor77

Több
13 éve 5 hónapja #634 Írta: Gabor77
Köszönöm a válaszokat, akkor megnyugodtam, nem az ablak, hanem a napfény amit közvetlenül kerülnünk kell, kivéve, ha algát tenyésztenénk... :)
Lenne még egy alap kérdésem, bár ezzel sajnos már elkéstem, azt olvastam, hogy az akvárium alá illik valami olyan anyagot tenni, ami segít az egyenetlenség eloszlatásában, pl hungarocell. Ez sajnos elmaradt, és így, hogy tele van az akvárium, nem is tudnám megemelni. Egy kb közepes keménységű fa asztalon van az akváriumom, elvileg teljesen sík, és mielőtt rákerült az akvárium, teljesen le is pucoltam, ennek ellenére érdemes lenne leszívni a víz nagy részét, hogy alápakoljak valamit?

Több
13 éve 5 hónapja #635 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Gábor igaz régen villany körtével világítottak az akvaristák és utána jött a fénycső, akkor nem volt nagy a választék és csak az F29 cső volt alkalmas akvarista célra.
Utána jöttek fejlesztések és egyre korszerűbb fénycsöveket fejlesztettek, Abban az időben én a biolux és fluora csöveket használtam egy 200L akváriumhoz és tökéletesen megfelelt a növényeknek és a halaknak.Még foto is készült róla az AM magazin (kis alakú kiadása) ahol a vitorlásról írnak.
A lényeg hogy ma már a led világítás fejlődik és egyre elterjedtebb.

Attila
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 5 hónapja #636 Írta: halőrxxl
Igazad van Roberto!
Az ablak tájolása is nagyban befolyásolja a fellépő problémák lehetőségét-erre ajánlatos is figyelni!Meglátásom szerint ráadásul áteső fényt sosem szabad kapnia az akváriumnak-a hátrányait ismeritek.
Emlékszem a hobbim korai szakaszában még a szakirodalom is ajánlotta az indirekt napfényt,mint jótékony hatású,természetes megvilágítást.Igaz akkoriban még sokkal egyszerűbb volt a növényvilág a medencéinkben-többek között még véletlenül sem tartottunk submers módon mocsári növényeket-,igazi vizivilág elképzelhetetlen volt a napszakok váltakozó fényviszonya nélkül.Mára nyilván a technika fejlődése,és a kontrollált megvilágítás okozta könnyebben fenntartható algamentesség is oka többek között az ablaktól való eltávolítás.Olvastam már olyan javaslatot is,mely szerint a legtávolabbi falhoz helyezzük medencéinket-így csak ellenőrzött intenzitású,megfelelő spektrumú fény éri jószerével az akváriumot.A rendkívül erőteljes szűrők még csak rádobnak a könnyebb fenntarthatóságra,a klf.vegyszerek-tápok pedig segítik azokat akik spec."green akváriumokat" kívánnak létrehozni-fenntartani.Nagy tisztelője vagyok munkájuknak,sőt,magam is tátott szájjal csodálom meg profizmusukat.
Azonban a hobbi halas oldala-hogy ne mondjam a "csak halazók",a hobbisták nagy része-nem kel hogy mindenben kövesse az ő ajánlásaikat.Az út rögös-de járható..tessenek hát bátran kísérletezni,nem kell mindenkinek beállni a sorba.:)Bár elismerem nem a legegyszerűbb módja az akvarizálásnak a minimál módszer,de mondom:járható....akvarizáljatok kedvetekre,a tapasztalatok pedig mindenkinek hasznosak lesznek!:)
Még egy rövidke dolog...a 70'-80'-as években még szinte kizárólag "villanykörtével"világítottunk...arra a szakirodalom extra jó megoldásként max. 1W/L értéket mondott,és minden akkori vízinövényünk szép is volt alatta.Aztán bejöttek a "fénycsövek",melyeknek fényárama az adott fogyasztáshoz képest sokkal nagyobb..most mégis ugyanezt az értéket javasolják sok helyütt.Én afféle eretnekként megvallom sokkal kisebb teljesítménnyel világítok...viszont olyan növényeket tartok amelyek ezt tolerálják.
Sok sikert nektek!

Több
13 éve 5 hónapja #637 Írta: roberto8802
roberto8802 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Üdv. a témához annyiban tudnék hozzá szólni, hogy nekem most is abak előtt van a medence, viszont alid süt rá a fény, mivel keleti ablak + a szomszád fája eléggé árnyékol, úgyhogy gyakorlatilag csak annyiban van ez hatással az akváriumra, hogy észlelik a halak a napkeltét, szép fokozatok világosodás.

Az elöbbi helyen viszont déli ablaknál volt és amíg át nem raktam a másik falra, napi 6-8 órán át sütötte a legerősebb nap, a dél előtti órákban direkt napfény értem. Ez erős algásodáshoz vezetett.

Több
13 éve 5 hónapja #638 Írta: halőrxxl
Szia Gábor77!
Nálam minden akváriumot ér napfény,ha nem is egyenesen rájuk süt.Mostani átrendezkedésemkor is szem előtt tartom azt,hogy a lehető legtöbb közvetett fényt kapjanak medencéim-sőt,szerintem a felülvilágítós üvegházaknak párja nincs!:)Addig azonban keresem az ablakok közelségét-és nem félek a nálam nem is igen jelentkező bajoktól!
Sok sikert!

Több
13 éve 5 hónapja #639 Írta: saluosi
szia Gábor!
Így elsőre...semmivel sem tűnik rosszabbnak a helyzet mintha a falhoz tennéd az akváriumot.Sok sikert,és sok örömöt kívánok ,és örülök,hogy visszatértél:) az akvaristák táborába!

Több
13 éve 5 hónapja #640 Írta: Gabor77
Sziasztok!

Nemrég kaptam 1 db vitorláshalat születésnapomra, így ~15 év kihagyás után úgy döntöttem, hogy újra belevágok az akvarista életbe. A topicok jó részét végigolvastam, volt is sok hasznos infó, nagy részüket be is tartottam már magamtól is, lévén ez is olyasmi, mint a biciklizés, teljesen nem lehet elfelejteni, csak vissza kell rázódni. :)

1 dologban azonban szeretnék tanácsot kérni.

Mindenhol azt olvasom (és tudom is), hogy az ablakba nem szabad az akváriumot tenni, mert sok napfény éri, nálam azonban máshol nincs hely, így az ablak elé került. Annyiban nem rossz - szerintem - a helyzet, hogy azt az ablakot nem használtuk/használjuk, és folyamatosan csukva van, le van engedve a redőny, és új, műanyag ablak, tehát nem éri sem fény, sem túl hideg/meleg az akváriumot.
A kérdés adott, ilyen körülmények között is baj az, hogy az ablak közelében van, és ha igen, milyen problémát fog ez okozni nekem, vagy a halaknak, növényeknek?

Üdv.
Gábor

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.367 másodperc