Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
14 éve 1 hónapja #741 Írta: P51D
P51D válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Nyugi! Lesz eső! :) Július végén megyek szabadságra, na akkor biztos, hogy lesz eső! :angry:

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 1 hónapja #742 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Ahogy elnézem a hosszútáűvú előrejelzéseket, importálnunk kell majd esővizet. :(
Addig marad a gyantás megoldás.

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 1 hónapja #743 Írta: Magician
Magician válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
nem biztos, h jó helyre írom, ha nem kérem helyezzétek át!( de hát kezdő vagyok :) )
a belső szűrőm 1400l/h-val forgat és kicsit több mint 200liter víz van az akváriumban plussz a külsőm megy elvileg 900l/h-val bár az már nincs annyi. A kérdésem az lenne, h honnan látom, h nem lett-e nagy az áramlás? jobban megy halak uszonya, de a kopoltyújuk alig mozog!
malawis akvárium és ketté osztott áramlás!

Több
14 éve 1 hónapja #744 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Rendben van.. a forralással ugye tisztában vagy hogy az milyen változásokat okoz?:)
Azért a kevertágyas műgyantát még ajánlom,de te tudod-úgy néz ki idén nem sok esőre számíthatunk:(
T.:Gábor

Több
14 éve 1 hónapja #745 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Lágyítani persze, lehetne jobb módszerrel is. De őszintén szólva szigorúan lágyvizes halakat nem tenyésztek annyit. Sügéreknek (már amit tenyésztek persze) nem kell, tisztelet a kivételnek, elevenszülőimnek szintúgy nem. Rózsamárnát, meg gyöngygurámit, ancit és lorikáriát is szeretnék a közeljövőben tenyésztésbe fogni, de szerintem annyira lágy nekik sem kell. A coryk a nehezebb dió... van itt trilineatus, nanus és lesznek a napoensisek is.

RO készüléket nem is szándékozok venni, inkább a hólé, esőlé, forraltvíz nem rossz!

Több
14 éve 1 hónapja #746 Írta: halőrxxl
Oks barátom..így ok!:)
Természetesen csökkenti-hiszen némely fajon még apró "mészkiválások" is vannak a leveleik végén..ismerős;)
De ne fáradj..Czethal barátomtól olyan tövet kaptam anno,ami még az én igen érdekes vizemben is fejlődik..azért nagyon szépen köszönöm hogy nem zárkóztál volna el a segítségnyújtástól-jó veled egy lapon!:)
Felmerül bennem egy kérdés:lakatlan akváriumokban készíted elő a vizet igen hosszú idő alatt..elősegítendő a mohával való lágyítást?Vannak erre jobb módszerek is-de Te bizonyosan tudsz erről!:)

Több
14 éve 1 hónapja #747 Írta: mark24
Értem én, a keménységet csak amolyan "megjegyzés" kategóriaként hoztam most fel.
A jávait nem úgy csinálom, hogy belerakom, oszt 1 nap alatt leviszi. Az akváriumokban vannak, és szépen folyamatosan dolgoznak. Amúgy minden jávai moha ilyen... Most én is kifogytam, tönkrement a legszebb csomóm az új külső miatt, rossz helyre raktam, meg a másikban több a mulm benne mint a zöld, szivacsszűrős medencében.
Majd holnap hozok egy keveset Pasától, aztán ha nőttek valamennyit, szívesen küldök Neked!

Több
14 éve 1 hónapja - 14 éve 1 hónapja #748 Írta: halőrxxl
Nem teljesen..a kezeletlen vizem akkoriban olyan volt,mint a tej:(még számomra is élvezhetetlenül klóros.A tubikra mint olvashatod,pihentetett vizet töltöttem-sajnos mégis ez volt a reakciójuk:(Mint láthatod is:nem a keménységgel van gáz cserekor,hanem a vízben oldott állapotban lévő klórral-na ezt nem csippentik nálam a tubik.
Aztán:kérlek szépen azonnal postázz nekem abból a mohából!Minden költséget állok-de csak ha valóban ilyen arányban lágyítja a vizedet,és ennyi idő alatt;)
Egyébként meg hiszi a piszi..na "nehogy má"...
Last edit: 14 éve 1 hónapja by halőrxxl.

Több
14 éve 1 hónapja #749 Írta: mark24
Gábor:
Szóval akkor a tubifexre gyakorlatilag kezeletlen csapvizet tettél, amire ők össze-vissza tekergéléssel reagáltak, igaz?

Nos én egyből a csapból engedek a tubira vizet, és szépen egyből csomóba állnak, mi több, 25 Nk-s a vezetékes vizem. Ezt csak 100 liter víz : 1 marék jávai moha aránnyal 20 Nk-ra tudom lágyítani, csak a kevéske moha használatával!

Több
14 éve 1 hónapja #750 Írta: halőrxxl
Micsoda fejlemények!:)
Kollagén azért csak rávetted magad hogy akváriumodat megfelelő aljzatra helyezd-okos!Mint írtam is neked privátban sok helyen láttam már magam is hogy a vas állványon mindössze egy polifoam csík van a medencék alatt,és alátámasztva sincs a teljes alaplapon!Nálam is van ilyen állvány,mindössze a már említett csík hivatott felvenni az esetleges egyenetlenségeket.Az állvány készítésekor csakúgy ragaszkodni szükséges a legnagyobb pontosságra,mint a medencék ragasztásakor,az üveg vastagságának megválasztásakor.Azért a viszonylag kezdőbb kollégák csak hadd maradjanak a H-ZS "bibliában" is taglalt teljes alsó felületen való felfektetéshez..abból baj nem lehet!:)
Vízelőkészítés:hmm..itt vannak eltérő tapasztalataink,azonban kezedben a megoldás!Nézd csak a képet:

Itt ugye azonnal szembeötlik a lényeg:roppant mennyiségű buborék rakódott le a vízcseréhez használt edényke-nálam 90l;)-falán,a feltöltéshez használt szivattyú vezetékén,de még a szellőztetésre hivatott vezetéken is..elgondolkoztató,nemde?
Nos..azért nincs veszve semmi,mert íme a magyarázat:aznap én igen belefáradtam a rohanásba,ám gondoltam a vizet azért kiengedem a csapon..hadd látom,levegő bekeverése-áramlás nélkül másnap reggelre miképpen alakul az addig igencsak klóros vizem.Tehát még egyszer:egy kísérlet volt arra,hogy levegőztetés nélkül,csupán csak azzal hogy állni hagyom a vizet,mennyire tudok megszabadulni a nemkívánatos gázoktól.
Mint látod kicsapódott egy része mindenhol-de ez engem nem győzött meg!Folytattam a kísérletet,hiszen rendelkezésemre állnak olyan gerinctelenek,melyek igen kedveltek-ugyanakkor tapasztalataim szerint igen élénken reagálnak is a víz klórtartalmára.Reagálnak..ez enyhe kifejezés,merthogy szerencsétlen tubifexek kínjukban tekeregnek ahogy a víz "marja" a testüket..még látványnak is rossz.Igen kevés tubit ezért kimostam a pihentetett vízben-és hát csalódtam:(
Azaz nem csalódtam!:D Akvarista ösztönöm azt súgta,hogy ezt a vizet még tovább érdemes szellőztetnem ahhoz,hogy cserevízként felhasználhassam.És íme a tubifexek is jelezték:ez nem ok..ugyanis ahelyett hogy pillanatok alatt ismét összeálltak volna egy csomóba-mint ez elvárható az igazán jó tubitól;)-mint megannyi céltalanul menekülő kis "giliszta",tekeregve menekültek volna..Én azonnal le is öntöttem róluk ezt a vizet,ők pedig betöltötték feladatukat coryjaim gyomrában.
Ezért hát azt mondanám:sajnos mérőlabor híjján a békésen halazó nem tudhatja mi van a vízvezetékében..inkább készítsük elő cserevizünket-sőt..még az eleségállatkáinkhoz való vizeket is.Egyáltalán nem azt mondom hogy mindig használjunk vízelőkészítő szereket..de ha indokolt,ne habozzunk!Segítségükkel gyorsan leköthető a vízben lévő káros klór,és állítólag még hámvédő adalékot is tartalmaznak.
Öhmmm..na most jön az,hogy de..Igen:de vizünk megbízható minőségű,akár a csapból kiengedett,legalább 2-3 órán át erősen szellőztetettvizet is használhatjuk.Mindenkor figyeljünk azonban arra,hogy vajon egy csőtörés,új fogyasztó bekapcsolása stb.miatt nem került-e esetleg nagyobb mennyiségű idegen anyag a vízbe?Akkor ugyanis roppant körültekintően,akár még néhány napot el is tolva a vízcserét használhatjuk föl.Sajnálom..de sok esetben amit mi emberek már fogyaszthatunk,az nem biztos hogy halainknak is jó!Ezért kérlek hát:egyenesen a csapról semmi szín alatt sose cserélj-bár vannak akik ezt teszik elmondásuk szerint nulla problémával.Itt is jobb a sokszor bevált módszerek követése...főleg míg az ember csak szárnyait bontogatja a hobbiban!;)
Mellékletek:

Több
14 éve 1 hónapja - 14 éve 1 hónapja #751 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
na csak sikerült, örülök neki. A klór az 24 óra alatt teljesen eltávozik a vízből erős szellöztetés után , én sosem használtam vegyszert a klór etávolitására. akárhogy is nézzük az is vegyszer.
növényeket pedig úgy válassz hogy legyen háttér növényed pl. valisneria americana, de ne az óriás valisneria mert annak kicsi az akid. középre pedig vizikalászokat vagy vizikelyheket javaslok,és minimum egy anubias nanat. és egy jó megvilágítást.
Gyári világitásod van?
alganyalokból probálj meg ugy gazdálkodni hogy 1 hímre 2 nöstény, a többiböl mindeggy melyikböl mennyi van.

Tommy
Last edit: 14 éve 1 hónapja by szotyika.

Több
14 éve 1 hónapja #752 Írta: ptolgyes
ptolgyes válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Az én csekély tapasztalatom alapján az Anubias Barteri vagy ennek a törpe variánsa (var nana) egy remek növény az akváriumba. Olyasmi, mint cserepesvirágban az anyósnyelv: intenzíven kell öntözni kénsavval, ha ki akarod nyírni.

Bolti ára elég magas tud lenni (2e felett akár), szerintem fórumtársaktól, akvakertészektől ennél jóval olcsóbban beszerezhető.

Kevés fénnyel is elvan, strapabíró levelei vannak, tág határok között bírja a hőmérséklet, ph, keménység paramétereket. Talán annyira kell figyelni, hogy lassan növekvő típus (valami gyorsan növekvőt is szoktak javasolni akváriumba, hogy felszedje gyorsan, ha valamitől megugrik pl. a nitrát szint). Ja és nem szabad eltemetni a talajba a rizómát, mert akkor jó eséllyel elrohad.

Több
14 éve 1 hónapja #753 Írta: kollagén
kollagén válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Na, lemertem a vizet!tettem alá kb 2-3 cm habszivacsot.ezzel már nem lesz gond!ahogy elnézetm stabilabban is áll az egész.
most hogy lemertem a vizet, ugy döntöttem teszek bele növényeket, meg majd klórtalanítót is.a lemert vizet nem öntöttem ki! azt teszem majd vissza...eddig egy napot állt a víz...
magától teljesen elillan a klór pár nap alatt?
még nem tudom milyen növényeket tegyek.nem szeretnék az eladóra hagyatkozni.van valakinek ötlete, h milyent tegyek bele?lehetőleg olyat mondjatok, ami általánosan kapható.a vízoszlop magassága kb 35cm, ugy 80-85 l víz van a medencében.neonokat, meg páncélos harcsákat, meg alganyalókat szeretnék egyelőre beletenni.

Több
14 éve 1 hónapja #754 Írta: szotyika
kifutja reméljük

Tommy

Több
14 éve 1 hónapja #755 Írta: kollagén
Na most szerváltam 5 mmes habszivacsot!ezt teszek alá.ha kifutja 2rétegben!

Több
14 éve 1 hónapja #756 Írta: kollagén
Köszönöm szépen,de nem szükséges!a baumaxban egy tábla, kb 20 mm 160 ft
hanem az a gondom h előről kell kezdenem...

Több
14 éve 1 hónapja #757 Írta: szotyika
sosem lehet tudni, de ha ragaszkodsz az újságpapírhoz akkor te tudod:unsure:
sajnos az újságpapíron nem tud az akvárium tökéletes vízszintbe igazodni és ez később problémákhoz vezethet. Én csak segíteni akarok abban hogy örömöd legyen benne ne pedig bosszúgágod. ha kell küldök hungarocellt postán.

Tommy

Több
14 éve 1 hónapja #758 Írta: kollagén
Ezt már hallottam.nem került alá semmi sem...

Több
14 éve 1 hónapja #759 Írta: szotyika
ROSSZ ötlet ha csak újság papírt tettél mert ha valami az üveg és a bútorközé került feltöltés előtt akkor garantált az üveglap törése
próbálj meg beszerezni vagy hungarocellt vagy pedig polifomot. a hungarocell az olcsóbb megoldás, de semmiképpen ne tedd ki magad egy üvegtörés kockázatának amiatt mert nincs hungarocelled. Először szerezd be és utána jöhet az aki feltöltése .

Tommy

Több
14 éve 1 hónapja - 14 éve 1 hónapja #760 Írta: kollagén
Sziasztok!
véleményeteket szeretném kérni.ma berendeztem az akváriumom és fel is töltöttem vízzel!az akvárium és a
bùtor közé,hungarocell híján,ujságpapirt tettem.szerintetek ezzel lesz gondom hosszu távon?

Ez egy 90l-es medence.10kg aprò szemű kaviccsal...
Last edit: 14 éve 1 hónapja by Moderátor.

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.385 másodperc