- Köszönetek: 5
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- kis-Pleco
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
Amúgy ne árt nekik .A simaoldalú kövek jól rögzitik a növényt ha mind 2 oldalára teszel .
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Menta
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
Amennyire tudom, a 2x18w elvileg elég, bár azt nem tudom, hogy milyenek ezek a fénycsövek, milyen fényt bocsátanak ki. Kerestem rá az interneten, de ott sem írták, hogy milyenek ezek. Akinek esetleg van ezzel a szettel tapasztalata, szívesen fogadom.
Ha harcsákban tudsz segíteni, akkor a cory v brochi kérdésben segíthetnél, illetve abban, hogy a kavics mennyire árt a bajusszálaknak.
Üdv.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- kis-Pleco
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 5
Én a fénycső helyett inkább, egy vagy kettő darab fehér vagy kék LED-szalagot ajánlanék .(ami vízálló)Lehet hogy drágának tűnik de sokkal kevesebbet fogyaszt . Én 2 napig járatom. Első nap tisztul a víz második nap telepítés. Második nap Délelőtt a növények délután a halak. Sügéres és márnás ügyben nem tudok segíteni de ha a harcsásban bármikor.
Sok szerencsét
- Menta
- Nem elérhető
-
Elnézést, annyi kimaradt, hogy a növényi táptalaj fölé nem éles szélű, hanem kerek pici kavics menne aljatnak. Ez a páncélosharcsák bajuszszálai miatt nem aggályos-e.
Még1x köszönöm a segítséget előre is.
Üdv.
- Menta
- Nem elérhető
-
Szeretnék a segítségeteket, illetve véleményeteket kikérni. A napokban szeretném beindítani első akváriumomat, ami az alábbi paraméterekkel rendelkezik:
- bruttó 112 l (én úgy számoltam, hogy kb 95 l lesz nettoban), 80x35x40
- 2x18 w világítás (a fénycső típusát sajnos nem tudom)
- Haliea 100w fűtő
- Eheim PickUp 2010 belső szűrő
Első kérdésem az lenne, hogy a véleményetek szerint a fenti technikai eszközök megfelelnek-e egy akváriumhoz.
Az akváriumba szeretnék élő növényeket telepíteni, itt már nagyjából összeállt a kép, hogy milyeneket. Az eladó is nagyon segítőkész volt, és még azért leegyeztetjük pontosan, hogy mik is kerülnek bele. Én széleslevelű és finomlevelű amazonasi-kardfűre, vízi petrezselyemre, vízi páfrányra, és óriás valiznériára gondoltam, plusz még esetleg jávai mohára gondoltam. Maximum úgy gondolom, hogy 10 "db" növény kerülne bele. Elnézést, hogy a latin neveket nem tudom, remélem így is be lehet azonosítani a növényeket. Ezzel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy álláspontotok szerint egy kezdő akvaristának szabad-e élő növénnyel indítania, mert eléggé félek attól, hogy kipusztulnak a növények. A növények alatt táptalaj lenne, jó minőségű, ha szabad írni: JBL.
Az akváriumot, ha minden terv szerint alakul, kedden üzemelem be, és 1 hetet szeretném "üresben" járatni. Kb 1 hét után telepíteném bele a növényeket, és utána 1 héttel jöhetnének az első halak, amikre még kitérek. Itt azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek szükség van-e arra, hogy 1 hetet menjen teljesen "üresben", vagy a növényeket rögtön az elején bele lehet telepíteni.
Remélem nem lesz gond az indítással, és a halakat terv szerint tudom majd telepíteni, több lépcsőben szeretném ezt is.
Elsőként 14 db neonhalat telepítenék
Kb 3 nappal később 10 zebra és leopárd dánió vegyesen (ha jól tudom ez egy faj, csak a mintázat miatt van külön neve, valóban így van?), továbbá 2 anci és 5-6 páncélosharcsa (a brochis v a corydoras az ajánlottabb?)
Végül pedig dilemmában vagyok, és ebben is szeretném kikérni a véleményeteket. Újabb kb 3 nappal később még szeretnék 1 hím bettát, illetve vagylagosan fekete mollyt (2 hím, 4 nőstény), vagy rózsás díszmárnát v citromlazacot (itt darabszámmal is gondban vagyok)
És ami még felmerült, de ezt csak kicsit később tervezem, hogy ramirezi-ből szeretnék egy párt beletenni, de azt olvastam, hogy kezdő akvaristának nem feltétlen ajánlott
Kérném, hogy a fenti kérdéseimmel kapcsolatban segítségetek, hogy nem lesz-e túlzsúfolt az akvárium, illetve amennyiben más észrevételetek van, akkor azokat is szívesen veszem. Ha pedig vmi nem teljesen világos, akkor próbálom pontosítani.
Elnézést, ha néha banális kérdéseket tettem fel, csak nem akarom, hogy halak pusztuljanak el, hogy növények pusztuljanak el, egy szép és életképes akváriumot szeretnék kialakítani.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv. mindenkinek!
- ptolgyes
- Nem elérhető
-
OFF: Esetleg egy pár L144-ért majd bejelentkeznék, ha összejön az akksi...
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 374
- milyen halaid vannak,
- (esetleg) mennyire etetsz túl,
- milyen a jelenlegi szűrésed, és legfőképp
- milyen vízértékeket mérsz.
Cseppentős tesztek jó eligazodási pontot adnak, hogy ha baj van kialakulóban.
Csak példaképpen három - a sok közül - medencémet "mutatnám be".
1. 84 literben Poecilia sphenops, növények, belső E***m biopower szűrő. Mivel sok mulmot gyártanak, hetente háromszor cserélek vizet.
2. 86 literben Poecilia reticulata, Tanichtys albonubes, Corydoras aeneus, és L144 pár, növények, talajszűrés és szivacsszűrő. Bőven elég, ha kéthetente 50%-ot cserélek.
3. 92 liter csupaszon (nincs növény, csak vasfa), két szivacsszűrő, kb. 140 db növendék L144 hetente 50% vízcsere.
Mint láthatod, nincs sablon, neked kell kitapasztalnod.
Annyi bizonyos, hogy a nitrit/ nitrát szintnek 0-nak kell lennie, max. 50 mg/l, de akkor már SOS vízcsere (szerintem).
Mary
- nagy.sandor77
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 2
Estére a neonjaim elvesztették a színüket, és az egyik furán úszkál (tekereg), tudnátok segíteni mi bajuk lehet?
- nagy.sandor77
- Nem elérhető
-
Köszönöm a válaszokat.
A szűrő remélem nekem is beválik, és nem lesz gondom vele!
- ptolgyes
- Nem elérhető
-
Tudom hülyeség, de most tervezek venni locsolókannát akvarisztikai célokra, szóval ha egy mód van rá, olyant veszek, ami ahhoz is jó lesz...
- P51D
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 35
- nagy.sandor77
- Nem elérhető
-
A legfontosabb dolgot felejtettem el...a tetratec szűrővel kapcsolatban több helyen olvastam, hogy a gyári töltetet érdemes kicserélni, mert nem a legjobb fajta.
Mit tudnátok ajánlani helyettük ?
- trek
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 26
- nagy.sandor77
- Nem elérhető
-
Már régóta szerettem volna egy akváriumot, most jutottam el odáig hogy hosszas olvasgatás után be is szereztem egy 110 literes medencét.
Az akvárium 2 hete üzemel, 5 napja került bele az első csapat neon, és tegnap a többi lakó. Hétfőre tervezem a következő turnust.
Az első héten csak a belső szűrőm volt, de az olvasgatásaim során mindenhol abba botlottam hogy túlszűrt akvárium nincs...ezért kiegészítettem az egységet. A mai napon kaptam meg a külsőt, be is üzemeltem gyorsan, és meg kell mondanom kellemes meglepetésben volt részem, mert teljesen zajtalanul műkszik!!!
A növényekkel elég gyéren áll az akvárium, a vörös füzény talán most kezd helyre billenni, rendesen felkopaszodott, ledobta egy csomó levelét...a többit ránézésre nem viselte meg az átültetés. ( telepítéskor mindegyik növény kapott táptablettát)
További növények telepítését tervezem, ez lenne ez egyik dolog amiben a segítségetek kérném!
A másik,pár napja megjelent egy kevés zöld bevonat a háttér felső részén (gondolom zöld alga...), csökkentettem a világítás időtartamát, azóta mintha vissza húzódott volna, vagy lelegelte valamelyik uszonyos
Volt egy kisebb penész problémám a vasfával, 3 napi sós vizes áztatás, és többszöri forralással remélem megszabadultam tőle...
A víz hőmérséklete 22-24 fok között van fűtés nélkül, úgyhogy kivettem belőle a fűtőt, és most azon gondolkozom hogyan fogom hűteni majd a nyári melegben.. PC ventilátorra gondoltam, de a hogyant még nem tudom...
Ja, és megszívattam magam rendesen mert nem mostam át az aljzatot alaposan, és 3 nap után szét kellet szednem az egészet, mert teljesen zavaros volt a víz:S
Növények: Indiai vörös-füzény
Finom levelű amazonasi kardfű
Anubias
Halak: Neonhal 10 db
Szivárványos guppi 6 db
Páncélos harcsa 2 db
Algaevő harcsa 2 db
Technika: (belső szűrő) EHEIM BioPower 200
(külső szűrő) TETRATEC EX 600
(fűtő) TETRATEC HT 100
(szellőzés) EHEIM 3701
(világítás) 2x 18W T8 cső
Aljzat: Aqua Medic Volcanit, Terralit al keverve
Dekoráció: Vasfa, és egy nagyobb darab kő
Első körben ennyi lenne, azt hiszem
Üdv mindenkinek!
- trek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 26
Egy apró megjegyzés még, amire nem is kell válaszolni:
Hol olvassátok azt, hogy egy akváriumot hülyére kell fűteni????? Nem te vagy az egyetlen...
- Moderátor
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 14
Estrella beküldte: Sziasztok.
Segítségeteket és ötleteiteket szeretném kérni egy kb 360 literes akvárium, újra telepítésében. Nem vagyok kezdő de sajnos nagy múltú akvarista sem. Minden tanácsot meghallgatok!
Az akvárium :
jelenleg 3 napja már fel van töltve és működésben van a belső szűrő , víz melegítő és egy víz belső mozgatására alkalmas víz forgató. A víz átlagosan 26-28 fokos, de ezt persze majd a betelepített halakhoz igazítható. Az akvárium 1/4 részét egy tölgy fa gyökér foglalja el ami legmagasabb pontján 55 cm és legszélesebb részén 60 cm kb, tehát jelentős helyet foglal el az akváriumban. Viszont kialakítása barlang szerű járatokat és búvóhelyeket tartalmaz. Az aljzat 2 rétegből tevődik össze sávosan. Mégpedig legalján apró szemcsés kavics található s ezen sóder szerű vegyes kis és közepes kavicsok. Az alzat kb 4-5 cm vastagságú összesen. A megmaradt víz felület magassága kb 58-60 cm. Szélessége 65 cm. Hossza kb 130 cm Jelenleg a növények betelepítése fog következni, ezt követően, kb 1– 2 hétre rá tervezem a halak beszerzését és betelepítését is, persze lehetőleg egyszerre.
Növények:
Elképzelésem szerint 2-3 tő anubiast tennék bele állandó növénynek. Viszont szeretnék más féle növényt is, ami képes gyorsan szaporodni és a halak is csipegethetik. Szeretnék sűrűbb ajzat növényt is az akvárium egy részén.
Kérdésem:
– milyen növényeket tudtok ajánlani ami elképzelésemnek megfelelne. S ezekből milyen arányban és mennyiségben vásároljak?
Halak:
Igazából még nagyon nincsen elképzelésem , hogy mit is szeretnék, így több féle megoldás is érdekelne!
Személy szerint nagyon tetszenek a következő halak. Gibbiceps, Plekostomus, Vitorlás, Valiféria, Ramiresi.Guppy ( elnézést ha rosszul írtam a neveket).
Természetesen könnyen beszerezhető és normál ár kategoriás kevésbé kényes halak érdekelnének elsősorban.
Kérdésem:
– a fentebb felsorolt halakat esetleg valamelyikét, milyen más halakkal társíthatom?
– milyen halakat és mennyiséget ajánlanátok a fentebb említett akváriumba?
Tanácsotokat, ötleteiteket és segítségeteket előre is köszönöm!
- mark24
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 107
Az Otocinclus kicsi termetű, és kissé kicsi lehet ekkora medencébe, de ha vannak 6-8-an legalább akkor még látszani is fognak. Tehát mindneképpen nagyobbacska rajt vegyél belőlük, 8 db optimális lenne...
- ptolgyes
- Nem elérhető
-
Egy pár sügérhez egy rejtekhely kell, vagy kettő?
- HPeter
- Nem elérhető
-
Viszont a középmezőnyben elhelyezkedő növényem Samolus Floribundus. Erről a növényről mit kell tudni? Mennyire igényes?
Most már én is látom ha akarok valamit töviről-hegyire nekem kell utánajárni a dolgoknak és nem szabad csak a boltosokra hallgatni.
- roberto8802
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 97
Én most a héten jártam úgy, hogy nem találtam egyik corydoras paleatusomat. Kis idő után elkezdtem keresni a kövek alatt. Meg is találam szegényt, ráborult egy kisebb kő és beszorult