- Köszönetek: 0
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- gendyke1
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
EGy újabb lehet elég hüyle kérdésem van:),csak egyik ismerősömtől hallottam és zavar. Szóval megvettem akváriumomhoz a dekoráciokat,egy 30cm magas 12cm átmérőjű szikladarabtele járattal,egy kis cserép búvóka,egy cserépből fatörzs alak 15cm magas kb,és egy 20cm hosszú faágakat utánzó kerámia. Tetszik is eltervezte hogy a növényeket hova meg mindent kb.-ra.
Erre azt mondta h mindenképpen kell egy faág is (szőlőtőke,mangrove), mert szeretik halak:S. Ez igaz vagy nem,mert ha kell akkor veszek,bár én úgy gondolom elé sok a búvóka.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- trek
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 26
Számos oka lehet, az akváriumvilágítás topikban olvashatsz róla.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- lipy74
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
A kérdésem a következő lenne: Az akvárium hátsó falán két nagyobb sötétbarnás folt jelent meg, mely már véleményem szerint a növényekre is átterjedt, mert azok is barnulnak. Mi lehet ennek az oka?
Az akváriumot szettben vettem, 54L-es, szűrővel, szellőztetővel, fűtővel, világítással(napi 12 óra). Kb 1 hónapja üzemel halak nélkül.
Üdv.
- trek
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 26
- kis-Pleco
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 5
- Kaqk
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1
Nem hiszem, hogy Koka azt mondta neked, hogy azért tegyél be üveggolyót mert attól fognak ikrázni. Az üveggolyót másért szokták betenni.
- kis-Pleco
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 5
Hány nap múlva várhatom az ikrázást?
- karancsalja66
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 83
Egyébként minket kérdeztek mi válaszoltunk és van aki ajánlott megfelelő szakirodalmat és ebből le ki lehet választani a megfelelő módszert.
Attila
- P51D
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 35
Olvasgatom a hozzászólásokat a kifőzzem, kisüssem, mossam, ne mossam, esetleg vegyszerezzem témában.
A saját, hangsúlyozom saját véleményem szerint, nem kell annyira túl pucolni a cuccokat. Szerintem ez csak akkor indokolt, ha a dekorációt, vagy egyéb akváriumba helyezendő tárgyat élő vízből tesszük be. Ekkor látom a logikát a fertőtlenítésben. Ki szeretne parazitákat, betegséget behurcolni az akváriumába. Ilyenkor indokoltnak látom a főzést, sózást, egyéb praktikákat. Na most ha vesz az ember egy akvarista boltban felszerelési tárgyakat, ne adj isten műnövényt, szerintem elég egy sima melegvizes csap alatti lemosás. Vegyszerek nélkül! De ha már mindenképpen ragaszkodik hozzá valaki, akkor is max a 20%-os ecet, vagy a sima háztartási vízkőoldót ajánlanám. Semmi mást! Utána egy alapos vizes öblítéssel. Árulnak a boltok mindenféle csodaszereket az akváriumok berendezéséhez. Nem kardoskodom ellenük! Én magam is használtam, amikor beindítottam az aksit. Utána teljesen fölöslegesnek tartom. Immáron 7. éve nem használok semmilyen vegyszert. Sem vízkezelőt, sem algagátlót, sem pH beállítókat, egyebeket. Amit használok az néhány növénytáp, pH indikátor. Manapság már vízkeménységet sem mérek. Úgy sem tudom csökkenteni. Ahol lakom ott 12-14 nk°-s a víz. A jelenlegi akváriumi halaink ezt már megszokták. Nem vitatom, tenyésztésnél biztos érdemes vízlágyítással foglalkozni, amelyik faj igényli ezt. Afrikai sügerek pl. nem...
A főzés, vegyszerezéshez csak annyit, hogy véleményem szerint olyan ez mint a mindenféle csoda szappan (bocs kiírom Safeguard). Nem hiszem, hogy akár embernek, akár halnak teljesen steril környezetet kell teremteni. Minek van akkor az élőszervezetek immunrendszere? Na meg aztán, ha megfeszül is az ember, akkor sem tud teljesen baktérium-, csíramentes, teljesen steril (sokak szerint ideális) akváriumot létrehozni. Az az akváriumi hal, amelyik jelenleg is egy akvarista üzlet akváriumában "malmozik" mellúszóival, hogy végre már megvegyék, az sem steril környezetben él. Szóval szerintem csak akkor sütögessetek, sós-főzzetek, ha ez indokolt! Ha a fadekoráció, sóder, kövek, stb. élő, szabadvízből származik!
Na most lehet rám zúdítani a "köveket".
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 374
Emellett meleg szívvel ajánlom, hogy olvass is:
- Horn-Zsilinszky: Akvarisztika
- Pasaréti Gy.: Akvarista műhelytitkok I-II.
- Lányi Gy.: Korszerű akvarisztika
- Stb.
Mary
- gendyke1
- Nem elérhető
-
- karancsalja66
- Nem elérhető
-
- gendyke1
- Nem elérhető
-
Volt itthon egy cserépedényem (cserép) félbe vágtam ,hogy letegyem az akvárium aljára bujkálónak azt is simán sós vízben elég ha kifőzőm? Mellesleg furtam is bele 1-2 picike lyukat amibe bele raktam a bujóka tetejébe műnövény szálat (10éves akváriumból maradt abból csiptem le),hogy szép legyen,gondolom akkor azon sincsen már baktérium? Külön szál műnövényt is sós vízben főzzem ki ésöblítsem vagy esetleg mást? Esetleg nem is szaad műnövénykét igy betennni?
A cserép vagy más kifőzéséhez mennyi víz és mennyi sóttegyek mennyi ideig?
Válaszokat előre is köszönöm!
UI.: Természetesen élő növényeket teszek az akváriumba, csak ezt a pár 2-3cmes műnövény darabkát teszem.
- aker20
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 7
- Magician
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 3
- karancsalja66
- Nem elérhető
-
még mielőtt halat tennél bele érdemes egy hétig járatni
Attila
- Magician
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 3
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 374
A lényeg, hogy mindig hideg vízzel tedd fel, nehogy elrepedjen.
Mary
- karancsalja66
- Nem elérhető
-
- gendyke1
- Nem elérhető
-
Amúgy mekkora hőfokra melegítsem mennyi idő alatt?