Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
14 éve 5 hónapja #921 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Ha csak finoman borzolja, az nem baj.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 5 hónapja #922 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Üdv.
A héten összeraktam a 96 literes akváriumomat. Belsőszűrőm van. ezzel kapcsolatban azt szeretném megkérdezni hogy nem gond e a növényeknek ha a szűrőből kiáramló vízsugár sodorja őket?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 5 hónapja #923 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
hidd el lesz az még nagyobb is;) én is így kezdtem 54 liter 116 liter 170 liter és most 450-nél tartok, és megint kezd kicsi lenni. természetesen mindegyik akim üzemel.

Tommy

Több
14 éve 5 hónapja - 14 éve 5 hónapja #924 Írta: P51D
P51D válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szerintem inkább 100 literesben gondolkodj. Ha azt írod "építsek", gondolom nem a szabvány méretű 80x35x40-esben gondolkodsz. Gondolom behatárolt a rendelkezésedre álló hely...
Én inkább ajánlom a 100-ast. Ne félj tőle, nem nehezebb üzemeltetni az 54-esnél. Sőt. Annál már érdemes ugyan külső szűrőt használni, de megéri a többlet befektetés.
Hmmm nálam is ez volt. A feleségem "engedélyezte" az akváriumot, kezdődött a tervezés 54-72-96 literrel és a vége 110 lett. Igaz én 250-ig akartam óvakodni. :-)
Last edit: 14 éve 5 hónapja by P51D.

Több
14 éve 5 hónapja #925 Írta: Magician
Magician válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Köszönöm a kielégítő választ! Még eldöntöm, h vegyek egy 54l-est, vagy építsek egy 100l-est, bár attól kicsit félek, ha mégis építenék akkor azt megtudjátok, mert biztosan kérek majd útbaigazítást tőletek! :)

Több
14 éve 5 hónapja #926 Írta: P51D
Óhhhh, rózsalazac!:-)
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Egy hónapja szereztem be 10 darabot. Szenzációs halak! Szépek, elevenek, bátran ajánlom én is. Talán a betta-val is kijön. A betta biztos nem fogja bántani. Nem fogja utolérni...:-)

Több
14 éve 5 hónapja #927 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szóval: az 54 literes akváriumba -szűréssel- 15-20 kistestű halat tehetsz. Egy pár betta mellé -általában- nem szokás tenni fátyolos úszójú halakat és guppit. Amit lehet: elevenszülők (szifó, platti, molli), pontylazacok (citrom, rózsalazac, serpa, császár...), valamint páncélosharcsák és algaevők.
Cápaharcsát (nincs olyan, hogy mini!!) nem ajánlott.

Több
14 éve 5 hónapja #928 Írta: Magician
Pangasius hypophtalmus-ról lenne szó amúgy...de a bettás kérdésre nem érkezett válasz, az érdekelne igazán! :)

Több
14 éve 5 hónapja - 14 éve 5 hónapja #929 Írta: P51D
Bocs, cápaharcsa? Mini? Nem tudod véletlenül a latin nevét?
Az a helyzet, hogy a cápaharcsából (Pangasius) nem nagyon tudok mini-ről. Persze, amíg kicsi, addig mini. De akváriumi körülmények közt is képes 30-40 cm-re nőni... Persze nem egy 54 literesben, ami általában 60 cm hosszú.
Én javasolnám, hogy ebbe a méretű edénybe kisebb (sokkal) halakat, pl. pontylazacokat tegyél.
Cápaharcsa nagyon látványos hal, de több száz literes akvárium az igazi neki. Vagy én például nagyon szeretem Molnárné-módra. Vajban megsütve, petrezselyemmel megszórva és citromos vajjal leöntve. Isteni. :-)
Last edit: 14 éve 5 hónapja by P51D.

Több
14 éve 5 hónapja #930 Írta: Magician
Sziasztok! Szeretnék összeállítani egy nem túl nagy, de szép akváriumot, mivel kezdő vagyok végig olvastam pár oldalt, fórumot, szakirodalmakba sem voltam rest belenézni, de a végére kicsit belekeveredtem és igazán konkrét választ nem kaptam a kérdéseimre. Remélem ti tudtok segíteni! :
egy -54l-es tartály
-aqua pat mini szürő (max. 400l/óra)
-egy 75w-os fűtő
-világítás
- keleti fekévésű ablaktól 2,5 m-re szeretném elhelyezni
2 fajta hal tetszik a Betta és Cápaharcsa (mini) nos ahogy olvastam ezek nem valószínű, h tarthatók együtt!?? Egy ekkora tartályban mennyi bettát tarthatok és milyen hallal tehetem össze?? mert mindenhol eltérően vélekednek erről. Vagy ha a cápaharcsa (mini) mellett döntenék belőlük mennyit és milyen hallal együtt? ezek mellé milyen akvárium tisztító faj ajánlott? pl.: csiga vagy algaevő hal? Előre is köszönöm segítségetek!

Több
14 éve 5 hónapja #931 Írta: pallia13
pallia13 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
értem !

Nagyon köszönöm az információkat, visszaolvastam tényleg sok mindenre nem figyeltem sajnos oda, De mostmár tudom ,hogyan is kellett volna, nekiállok mégegyszer :)
köszönöm mégegyszer az infókat.

további szép estét mindenkinek :)

Több
14 éve 5 hónapja - 14 éve 5 hónapja #932 Írta: trek
trek válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Új akvárium indításának vannak szabályai. Tájékozódunk a tartani kívánt fajok szükségleteiről mielőtt megvesszük. Berendezzük az akváriumot a szükséges felszerelésekkel. Néhány nap működés után, megfelelő vízminőség esetén telepítünk csak halakat. Ez így elnagyolt, de ha visszaolvasol találsz részleteket, szakirodalmat ami alapján el lehet indulni. A természetből gyűjtött tárgyakkal óvatosabban kell bánni, főleg ha nem vagyunk benne biztosak hogy berakható az akváriumba. Itt az információs füzeteknél olvashatsz néhány hasznos dolgot. Kérdések mielőtt édesvízi akváriumot és díszhalat vásárolunk
Last edit: 14 éve 5 hónapja by trek.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
14 éve 5 hónapja #933 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Először is azt nem írtad hogy milyen halak voltak, és hogy milyen követ raktál bele.
A lényeg az hogy ha trópusi halakat vásárolsz és azt is akarsz tartani akkor mielőtt szedsz a Duna parton követ vigyél magadat egy kis ecetet, és mielőtt hazavinnél belőle csepegtesd rá , ha pezseg és kellemetlen szúrós szag szabadul fel a követ hagyd ott és keress másikat, De egyszerűbb ha olyan köveket keresel ami fekete , bazalt, vagy görgeteg követ, de ezeken is érdemes kipróbálni az ecetet mert ezekből is oldódhat ki néha valami, valószínű hogy mészkövet vittél haza és emiatt pusztultak el a halaid, mészkövet hiába főződ ki semmit nem érsz el vele csak annyit hogy le lesz fertőtlenítve, de a mész attól még kioldódik belőle, ami olyannyira felkeményíti az amúgy is kemény csapvizet hogy a halaid pusztulását okozhatja, kivétel ez alól az Afrikai sügérek.

Tommy

Több
14 éve 5 hónapja #934 Írta: pallia13
pallia13 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok, mivel hát a topic címe "első akváriumom" szeretnék segítséget kérni, megvettem első akváriumomat, megvettem hozzá a halakat, növényt, vízszűrőt... 2 napig elvoltak szépen, majd lementem a dunapartra és hoztak kavicsokat, kifőztem ahogy azt a neten olvastam már, tehát kifőztem átmostam, majd beraktam az akváriumba kb 14-15 óra múlva amikor hazaértem mind elpusztult :( szerencsém ,hogy kezdésnek csak 2 darabot vettem,í így nem okoztam akkora irtást. Dehát akkor is szomorú vagyok :( hol rontottam el ?? mit kellett volna máshogy csinálnom ? bár lehet az a bűnöm ,hogy nem raktam fertőtlenítő szert a vízbe amikor a köveket forraltam.

a segítő válaszokat előre is köszönöm ! :blush: :(

Több
14 éve 5 hónapja #935 Írta: witamin
witamin válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szia! Ha már megszülettek, okos dolog felnevelni őket, ha már elég nagyok el is ajándékozhatod őket ismerősöknek, most kezdő akvaristáknak. Ha nagyon szép guppikról van szó, akkor még a díszhalüzletednek is kínálhatsz belőle.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: sjano4

Több
14 éve 6 hónapja #936 Írta: sjano4
sjano4 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Helló

Olyan kérdésem lenne, hogy mit csináltok ti a guppikkal?
Nagyon tetszenek, de lassan kinövik az akváriumot, javasoltak egy beta hímet, hogy az megeszi a kicsiket, ami részben be is jött, de sajna ezt a menyiséget ő sem tudja elfogyasztani.
Most sügért javasoltak, de attól meg félek, hogy az összes halat felzabálja, meg hát az akvárium sem túl nagy ( 70l-es kb 60l vízzel)
Csak úgy lehúzni a WC-n nincs szívem őket, bár ha jobbat nem tudtok mondani lehet, hogy muszáj lesz.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Több
14 éve 6 hónapja - 14 éve 6 hónapja #937 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Jó megoldás, mert nálam bevált. A kamra azért nem olyan hideg, mint az udvaron.

Egy kiegészítés az első mondatomhoz:
Khmmm ... de csak az akváriumnak jó ... azóta gyakrabban kozmál oda az étel... :whistle:

Mary
Last edit: 14 éve 6 hónapja by mmccannon.

Több
14 éve 6 hónapja #938 Írta: jocopoco95
Akkor lenne még egy kérdésem a másik lehetőség az lenne az aksi elhelyezését illetően a konyha. De a konyhából nyílik a spájz ajtó ami ugye hideg helység ezzel az ajtóval szemben van az a hely ahol az akvárium lenne. Ilyen esetben is felléphet az üveg megrepedése?

Több
14 éve 6 hónapja #939 Írta: jocopoco95
Köszönöm a gyors választ, akkor maradjak az akvárium asztal mellett?

Több
14 éve 6 hónapja #940 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Először is, egy statikussal kell megnézetni, hogy a fal kiváltása megoldható-e.

Másodszor, mindent a tartani kívánt halak függvényében kell megálmodni.
Csak néhány kérdés, amit érdemes átgondolni:
- Milyen igényei vannak a halaknak (hőmérséklet, fény)?
- Mennyire ijedősek a halak (vannak, amelyek elbújnak, ha állandó jövés-menés van az akvárium előtt)?

Különben maga a fűtés nem "rongálja" az akváriumot. Persze a szélsőségeket kerülni kell az anyagfeszültség/hőtágulási együttható miatt (egyik vége nagyon meleg, másikat meg mindig hideg éri - pl. bejárati ajtó nyitogatásakor), nos, nem jósolok hosszú életet az üvegnek.

Mary

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.369 másodperc