- Köszönetek: 76
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- jocopoco95
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
A válaszokat előre is köszönöm.
Még egy kérdésem lenne a 6 és 7 vagy 8 hónapos állás nem okozhat problémát az akváriumban? Mert halottam hogy bizonyos idő után nem árt átnézetni a ragasztásokat.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- Bozso
- Látogató
-
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- P51D
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 35
Cserélni nem nagyon cseréltem a szűrő anyagot. A TetraTec-hez adnak kerámiagyűrűt, biolabdát (ezeket csak néha tisztítani kell), két féle szivacsot. Ezeket is csak tisztítani kell. Nekem az 5 év alatt még nem ment tönkre. Azt mondják, ha összenyomás után nem akar "kirugózni" megérett a cserére. A Tetra szivacs elég laza szerkezetű, nekem még bírja. Amit cserélni kell, a fehér finom szűrő. Az igazság az, hogy én csináltam keménypapírból egy sablont és mivel hozzájutok Fan-Coil (irodákban a ezek hűtik-fűtik a levegőt) készülékek vastagabb, perlonból készült szivacsához, azokat vágom méretre és cserélgetem minden szűrőtisztításnál.
Ja, még valami. Az aktív szénre nincs szükség! Csak akkor, ha gyógykezelés után, a gyógyszer maradékot akarod eltávolítani, vagy esetleg ha a fadekoráció (afrikai sügeresbe ez nem nagyon kell) megfesti a vizet, az elszíneződés tompítására, vagy egyéb mérgező anyagok eltávolítására van szükség. Amúgy teljesen fölösleges az aktív szenes szűrő. Egyes vélemények szerint még azt is kiszedi a vízből, amire egyébként szükség lenne. Növényes akváriumokból a növény tápanyagokat.
A szűrő takarítás nem abból áll, hogy forró vízben kimosod, hypóval kifertőtleníted! Mint említettem, hasznos, élő szűrőbaktérium kultúra él benne. Szükség van rájuk! A szűrőanyagokat egy vízcserénél, a leszívott akvárium vízben jól kinyomkodod (szivacsok), átöblíted (kerámiagyűrű, biolabda, ha van lávakő) és kész, mehet vissza a szűrőbe.
- P51D
-
- Nem elérhető
-
Nem szabad soha, semmilyen, sem belső, sem külső szűrőt leállítani! Csak nagyon rövid időre. Például akvárium pucolás, vagy van aki az etetés idejére kapcsolja ki, hogy a kaját ne szívja be. De max 15-30 percre. Én még takarításkor sem állítom le, csak a nyomó ági fúvókát veszem le. Ezt is csak azért mert én nem esőztetőt, hanem egy házi gyártású lapított csővéget használok, a víz felszínre irányítva, hogy mozgassa a vízfelszínt, javítva az oxigén felvételt.
A szűrőben, ha jól működik, kialakul egy szűrő baktérium kultúra, ami erősen oxigén igényes. Ha leállítod a szűrőt, a szűrőben levő oxigént nagyon hamar felélik és elpusztulnak. Ha újra indítod a szűrőt, az elpusztult, bomló baktériumok belekerülnek az akvárium vizébe és csak nagyobb kárt okoznak! Ez igaz a belső szűrőkre is és az általam "propagált" háttér mögötti szűrőre is!
(....szerk.). Vagy itt az AM fórumon van topik a szűrésről. Olvasd át a hozzászólásokat.
A szűrő hangja miatt ne izgulj, nem vészes, nagyon halk. A fogyasztása ha jól emlékszem 8-10 W körüli. Ennyit eszik egy standby állapotban levő hifi, vagy TV készülék is. Konnektorban hagyott mobiltöltőről nem is beszélve. De a szűrő mégis csak életek fenn maradásáról gondoskodik!
- P51D
-
- Nem elérhető
-
- Bozso
- Látogató
-
P51D beküldte: Szia! A Sera-t és JBL-t nem ismerem. A Tetra EX700-ast 5.éve használom. Véleményem róla, hogy nagyon jó szűrő. A forgalmazója (Fisch Kft.) is nagyon korrekt. Volt egy garanciális hibám, szó nélkül cserélték, 3 napon belül. Eltört az egyik cső csatlakozó hollandija. Küldtek egyet a törött helyett, plusz egyet tartalékba!
Viszont! AZ EX700-as csak papíron jó a 200 literesekhez! Gyakorlatban kicsi hozzájuk, én magam is 110 litereshez használom. Plusz egy általam készitett háttér mögötti szűrés is be van építve. Bővebb infó itt: missa-aquaristic.blogspot.com/2010/10/ha...-szures-hazilag.html, vagy ezen az oldalon a fotóalbum - Technika, barkács részén.
Üzemeltettem 200 literes afrikai sügeres akváriumot, de TetraTec EX 1200-assal. Ha az akvárium tulaja nem lett volna "gizda", szívem szerint az EX2400-ast vettem volna neki.
Na igen a túlméretezés mindig jól jön csak ugye az a fránya anyagiak.
- P51D
-
- Nem elérhető
-
- P51D
-
- Nem elérhető
-
Viszont! AZ EX700-as csak papíron jó a 200 literesekhez! Gyakorlatban kicsi hozzájuk, én magam is 110 litereshez használom. Plusz egy általam készitett háttér mögötti szűrés is be van építve. Bővebb infó itt: missa-aquaristic.blogspot.com/2010/10/ha...-szures-hazilag.html, vagy ezen az oldalon a fotóalbum - Technika, barkács részén.
Üzemeltettem 200 literes afrikai sügeres akváriumot, de TetraTec EX 1200-assal. Ha az akvárium tulaja nem lett volna "gizda", szívem szerint az EX2400-ast vettem volna neki.
- Bozso
- Látogató
-
Időközben olvasgattam innen-onnan és voltam akvarisztikai szaküzletben is, az üzletben műnövényeket ajánlottak ha sügereket akarok tartani és felírtak minden szükséges kelléket ami "kötelező". Szinte biztos hogy külső szűrőt veszek viszont ebből több gyártó is létezik, én ezeket néztem ki szerintetek melyik a legjobb?
- Tetratec EX 700
- Sera fil bioactive 250
- JBL CristalProfi e900
Gondolom van még többféle is de ezeket könnyű beszerezni. Válaszokat előre is köszi.
- Pasa
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 360
- Bozso
- Látogató
-
Első nekifutásra kellene nekem egy olyan link ahol össze van foglalva az ehhez szükséges fontos információk.
Amiket a legfontosabbnak tartok:
- milyen eszközök szükségesek egy akvárium üzemeltetéséhez illetve karbantartásához.
- halfajták tartása, gondozása
- vízinövények
- halak etetése és az ezzel kapcsolatos tudnivalók
Én úgy gondolom hogy ha már meg van a megfelelő alapozás csak akkor indítanám el a projectet. Az akvárium mérete fix 100*40*50 (hossz/mély/magas) és sügereket szeretnék.
A segítségeket előre is köszönöm.
- Béjla
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
- Köszönetek: 0
Nekem nagyon szépen rendben tartanak egy 140 literes akit, úgy, hogy azért marad maláj csiga is.
Egy illúzió romboló van benne: a csigaházak ottmaradnak.
- P51D
-
- Nem elérhető
-
- sjano4
- Nem elérhető
-
De akkor utána nézek a csigacsapdának.
- P51D
-
- Nem elérhető
-
3. Alapos takarítás, aljzat csere. De ennek meg van az a veszélye, hogy növényeken, technikai berendezés zugaiban maradhatnak és kezdődik az egész előlről.
A lényeg, hogy a csigák életfeltételeit kellene drasztikusan lerontani.
- sjano4
- Nem elérhető
-
Van egy 60*29*40,5-es akváriumom kb 60l vízzel
Van benne 25-30 db guppi 1 sziámi harcos és 2 kék páncélos harcsa.
A halak jól érzik magukat, viszont van egy nagy-csomó csigám.
Ha jól sejtem maláj tornyoscsiga, legalább is a képek lapján amit neten találtam annak azonosítom.
A kérdésem az, hogy mit lehetne velük kezdeni? Sajna már lassan annyian vannak, hogy nem lehet látni a talajt. Én valamilyen csíkhalra gondoltam, csak nem tudom, hogy ekkora akváriumba, ennyi hal mellé lehet-e tenni még valamit, esetleg csigaevő csigát.
A válaszokat előre is köszönöm.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 374
Nagyobb termetű platti pl. a papagáj platti, és a napfény platti.
Mary
- karancsalja66
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 83
- Vicsi1
- Nem elérhető
- Felhasználó blokkolva
-
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 374
Mary