Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
14 éve 6 hónapja - 14 éve 6 hónapja #941 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Az akvárium elhelyezésével lenne kérdésem. Mit gondoltok arról hogy tavasszal lesz átalakítás a házban és arra gondoltuk hogy van egy ilyen kis folyosó szerűség aminek a nappalival határos falát kivágatnánk és oda raknák be az akváriumot.ez lenne az első kérdésem hogy ilyet lehet vagy nem? a 2. kérdésem az lenne hogy a nappaliban van egy kandalló tehát ez nem baj e amikor befűtünk és melegebb lesz nem okoz e problémát? + az említett fal mellett van egy radiátor tehát amikor megy a fűtés nem okoz e kárt az akváriumban?
A válaszokat előre is köszönöm.

Még egy kérdésem lenne a 6 és 7 vagy 8 hónapos állás nem okozhat problémát az akváriumban? Mert halottam hogy bizonyos idő után nem árt átnézetni a ragasztásokat.
Last edit: 14 éve 6 hónapja by jocopoco95.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

• Bozso
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 6 hónapja #942 Írta: Bozso
Bozso válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Köszönöm a gyors és mélyreható válaszokat nagyon hasznosak voltak, a szűrő használata karbantartása számomra új dolog volt. Még nagyon sok kérdésem lenne mint a vízhőfok, ph érték stb. Mind1 egyenlőre még tanulmányozom az általad linkelt leírásokat. Köszi.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 6 hónapja #943 Írta: P51D
P51D válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Tisztítás: én az enyémet kb. 3-4 havonta pucolom. De az enyém 110 literes és zömében kis testű pontylazacokkal betelepített (kb. 15 db vörös neon, 10 db rózsa lazac, 6 db panda cory és 2 db vitorlás). Sügeresnél nagy valószínűség szerint sűrűbben kell majd takarítani, még a nagyobb szűrőt is. A sügerek nagyobbak, nagyobbat "kullantanak" :-), jobban terhelik a vizet. Az említett 200 literesben kb 2 havonta takarítottam.
Cserélni nem nagyon cseréltem a szűrő anyagot. A TetraTec-hez adnak kerámiagyűrűt, biolabdát (ezeket csak néha tisztítani kell), két féle szivacsot. Ezeket is csak tisztítani kell. Nekem az 5 év alatt még nem ment tönkre. Azt mondják, ha összenyomás után nem akar "kirugózni" megérett a cserére. A Tetra szivacs elég laza szerkezetű, nekem még bírja. Amit cserélni kell, a fehér finom szűrő. Az igazság az, hogy én csináltam keménypapírból egy sablont és mivel hozzájutok Fan-Coil (irodákban a ezek hűtik-fűtik a levegőt) készülékek vastagabb, perlonból készült szivacsához, azokat vágom méretre és cserélgetem minden szűrőtisztításnál.
Ja, még valami. Az aktív szénre nincs szükség! Csak akkor, ha gyógykezelés után, a gyógyszer maradékot akarod eltávolítani, vagy esetleg ha a fadekoráció (afrikai sügeresbe ez nem nagyon kell) megfesti a vizet, az elszíneződés tompítására, vagy egyéb mérgező anyagok eltávolítására van szükség. Amúgy teljesen fölösleges az aktív szenes szűrő. Egyes vélemények szerint még azt is kiszedi a vízből, amire egyébként szükség lenne. Növényes akváriumokból a növény tápanyagokat.
A szűrő takarítás nem abból áll, hogy forró vízben kimosod, hypóval kifertőtleníted! Mint említettem, hasznos, élő szűrőbaktérium kultúra él benne. Szükség van rájuk! A szűrőanyagokat egy vízcserénél, a leszívott akvárium vízben jól kinyomkodod (szivacsok), átöblíted (kerámiagyűrű, biolabda, ha van lávakő) és kész, mehet vissza a szűrőbe.

Több
14 éve 6 hónapja - 14 éve 5 hónapja #944 Írta: P51D
Hmm, folytatnám az előző hozzászólásom. Tudod, a netes etikettben a nagy betű, a kiabálás jele.
Nem szabad soha, semmilyen, sem belső, sem külső szűrőt leállítani! Csak nagyon rövid időre. Például akvárium pucolás, vagy van aki az etetés idejére kapcsolja ki, hogy a kaját ne szívja be. De max 15-30 percre. Én még takarításkor sem állítom le, csak a nyomó ági fúvókát veszem le. Ezt is csak azért mert én nem esőztetőt, hanem egy házi gyártású lapított csővéget használok, a víz felszínre irányítva, hogy mozgassa a vízfelszínt, javítva az oxigén felvételt.
A szűrőben, ha jól működik, kialakul egy szűrő baktérium kultúra, ami erősen oxigén igényes. Ha leállítod a szűrőt, a szűrőben levő oxigént nagyon hamar felélik és elpusztulnak. Ha újra indítod a szűrőt, az elpusztult, bomló baktériumok belekerülnek az akvárium vizébe és csak nagyobb kárt okoznak! Ez igaz a belső szűrőkre is és az általam "propagált" háttér mögötti szűrőre is!
(....szerk.). Vagy itt az AM fórumon van topik a szűrésről. Olvasd át a hozzászólásokat.
A szűrő hangja miatt ne izgulj, nem vészes, nagyon halk. A fogyasztása ha jól emlékszem 8-10 W körüli. Ennyit eszik egy standby állapotban levő hifi, vagy TV készülék is. Konnektorban hagyott mobiltöltőről nem is beszélve. De a szűrő mégis csak életek fenn maradásáról gondoskodik! :-)
Last edit: 14 éve 5 hónapja by Moderátor.

Több
14 éve 6 hónapja #945 Írta: P51D
Húha! ISTEN ŐRIZZEN BÁRMILYEN SZŰRŐT IS ÉJSZAKÁRA KIKAPCSOLNI!!!!!

• Bozso
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 6 hónapja #946 Írta: Bozso

P51D beküldte: Szia! A Sera-t és JBL-t nem ismerem. A Tetra EX700-ast 5.éve használom. Véleményem róla, hogy nagyon jó szűrő. A forgalmazója (Fisch Kft.) is nagyon korrekt. Volt egy garanciális hibám, szó nélkül cserélték, 3 napon belül. Eltört az egyik cső csatlakozó hollandija. Küldtek egyet a törött helyett, plusz egyet tartalékba!
Viszont! AZ EX700-as csak papíron jó a 200 literesekhez! Gyakorlatban kicsi hozzájuk, én magam is 110 litereshez használom. Plusz egy általam készitett háttér mögötti szűrés is be van építve. Bővebb infó itt: missa-aquaristic.blogspot.com/2010/10/ha...-szures-hazilag.html, vagy ezen az oldalon a fotóalbum - Technika, barkács részén.
Üzemeltettem 200 literes afrikai sügeres akváriumot, de TetraTec EX 1200-assal. Ha az akvárium tulaja nem lett volna "gizda", szívem szerint az EX2400-ast vettem volna neki.

Na igen a túlméretezés mindig jól jön csak ugye az a fránya anyagiak.:unsure:, végül is az EX 1200-as még megfizethető kategória. Ahogy írtad neked van tapasztalatod a TetraTec EX 700-al kapcsolatosan, mégis mennyire hangosak ezek a szűrők? Éjszakára ki lehet kapcsolni vagy éjjel-nappal menniük kell? A szűrőanyagot milyen időközönként kell tisztítani és cserélni?

Több
14 éve 6 hónapja #947 Írta: P51D
Nem tudom miért, a megadott link azt írja, hogy nem létezik a blog. De létezik és az Akvarisztika cimke alatt megtalálható a szűrő részletes leírása is!

Több
14 éve 6 hónapja - 14 éve 6 hónapja #948 Írta: P51D
Szia! A Sera-t és JBL-t nem ismerem. A Tetra EX700-ast 5.éve használom. Véleményem róla, hogy nagyon jó szűrő. A forgalmazója (Fisch Kft.) is nagyon korrekt. Volt egy garanciális hibám, szó nélkül cserélték, 3 napon belül. Eltört az egyik cső csatlakozó hollandija. Küldtek egyet a törött helyett, plusz egyet tartalékba!
Viszont! AZ EX700-as csak papíron jó a 200 literesekhez! Gyakorlatban kicsi hozzájuk, én magam is 110 litereshez használom. Plusz egy általam készitett háttér mögötti szűrés is be van építve. Bővebb infó itt: missa-aquaristic.blogspot.com/2010/10/ha...-szures-hazilag.html, vagy ezen az oldalon a fotóalbum - Technika, barkács részén.
Üzemeltettem 200 literes afrikai sügeres akváriumot, de TetraTec EX 1200-assal. Ha az akvárium tulaja nem lett volna "gizda", szívem szerint az EX2400-ast vettem volna neki.
Last edit: 14 éve 6 hónapja by P51D.

• Bozso
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 6 hónapja #949 Írta: Bozso
Öszintén szólva fogalmam sincs, jó lenne ha minél több faj és minél színesebbek lennének.:)Gyerekkoromban Zebrasávos sügereim voltak amiknek a tartásuk nem okozott gondot, még le is ikráztak és ki is keltek az ivadékok igaz hogy elég agresszív halak voltak.:) Én inkább békésebb természetű sügerekre gondoltam amikből tartható egyszerre több faj is az akváriumban.

Időközben olvasgattam innen-onnan és voltam akvarisztikai szaküzletben is, az üzletben műnövényeket ajánlottak ha sügereket akarok tartani és felírtak minden szükséges kelléket ami "kötelező". Szinte biztos hogy külső szűrőt veszek viszont ebből több gyártó is létezik, én ezeket néztem ki szerintetek melyik a legjobb?
- Tetratec EX 700
- Sera fil bioactive 250
- JBL CristalProfi e900
Gondolom van még többféle is de ezeket könnyű beszerezni. Válaszokat előre is köszi.

Több
14 éve 6 hónapja #950 Írta: Pasa
Pasa válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Milyen sügérek lennének? Dél-amerikai vagy afrikai?

• Bozso
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 6 hónapja #951 Írta: Bozso
Üdv. Szeretnék egy 200L-es akváriumot sügerekkel. Valamikor gyermekkoromban foglalkoztam akvarisztikával de azóta eltelt 2 évtized és gondolom így a technika se ugyan az.
Első nekifutásra kellene nekem egy olyan link ahol össze van foglalva az ehhez szükséges fontos információk.
Amiket a legfontosabbnak tartok:
- milyen eszközök szükségesek egy akvárium üzemeltetéséhez illetve karbantartásához.
- halfajták tartása, gondozása
- vízinövények
- halak etetése és az ezzel kapcsolatos tudnivalók

Én úgy gondolom hogy ha már meg van a megfelelő alapozás csak akkor indítanám el a projectet. Az akvárium mérete fix 100*40*50 (hossz/mély/magas) és sügereket szeretnék.
A segítségeket előre is köszönöm.

Több
14 éve 6 hónapja #952 Írta: Béjla
Béjla válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Azért beszúrnám személyes kedvencemet, a Heléna (sajnos a latin neve nem jut eszembe) csigát.
Nekem nagyon szépen rendben tartanak egy 140 literes akit, úgy, hogy azért marad maláj csiga is.
Egy illúzió romboló van benne: a csigaházak ottmaradnak.

Több
14 éve 6 hónapja #953 Írta: P51D
Az a baj velük, hogy nagyon szaporák. Iszonyatosan nehéz kordában tartani őket. Csapda, én be tettem egy tálkát az akváriumba, kaviccsal lesúlyozva. Tablettás kaja darabot tettem bele. Mind ezt este, lámpaoltáskor. Reggel ami csiga rágyülekezett a tálkára ment a szemétbe. Kitartás!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: sjano4

Több
14 éve 6 hónapja #954 Írta: sjano4
sjano4 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Teljesen kiirtani nem akarom őket, csak kicsit megtizedelni, mert azt olvastam, hogy egyébként hasznosak, át mozgatják a talajt, és egyébként sem bánom, ha van pár csiga az akváriumban. Csak már annyian vannak, hogy az ronda.
De akkor utána nézek a csigacsapdának.

Több
14 éve 6 hónapja #955 Írta: P51D
Hmmmm, ekkora akváriumba, ennyi hal mellé én már nem tennék be még egy csigaevőt. Ha jól tudom csigaevésre a Botia-k "szakosodtak". Ők meg kifejezetten nem ekkora méretű akváriumokba valók... Én a magam részéről amúgy sem hiszek ezekben az alga problémáimat megoldja az algaevő, csiga problémáimat a csigaevő hal... Sajnos, az a tapasztalatom, mind két ügyben, hogy először az okokat kell megszüntetni. A csigát valószínűleg növénnyel, talajjal "szerezted". Volt nekem is ez a maláj tornyos csiga. Alapvetően nem káros. Nagyon szapora, szinte kiirthatatlan. Csak annyit tudok javasolni, hogy 1. megpróbálod a populációt csapdával tizedelni, 2. meg lehet próbálni, hogy a víz pH értékét egy kicsit savas irányba elvinni (figyelni a halak és a növények igényeire is). A savas vizet a csigák zömmel nem kedvelik. Kikezdi a "lakóingatlanukat". Egy megoldás lehet pl. CO2 adagolás. Ez a növényeknek is hasznos. Persze, mondom a halakra figyelni!!!
3. Alapos takarítás, aljzat csere. De ennek meg van az a veszélye, hogy növényeken, technikai berendezés zugaiban maradhatnak és kezdődik az egész előlről.
A lényeg, hogy a csigák életfeltételeit kellene drasztikusan lerontani.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: sjano4

Több
14 éve 6 hónapja #956 Írta: sjano4
sjano4 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Helló

Van egy 60*29*40,5-es akváriumom kb 60l vízzel
Van benne 25-30 db guppi 1 sziámi harcos és 2 kék páncélos harcsa.
A halak jól érzik magukat, viszont van egy nagy-csomó csigám.
Ha jól sejtem maláj tornyoscsiga, legalább is a képek lapján amit neten találtam annak azonosítom.
A kérdésem az, hogy mit lehetne velük kezdeni? Sajna már lassan annyian vannak, hogy nem lehet látni a talajt. Én valamilyen csíkhalra gondoltam, csak nem tudom, hogy ekkora akváriumba, ennyi hal mellé lehet-e tenni még valamit, esetleg csigaevő csigát.
A válaszokat előre is köszönöm.

Több
14 éve 8 hónapja #957 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Egyet azért nem árt szem előtt tartani, mégpedig azt, hogy olyan plattikat vegyél, amelyek közel akkorára nőnek, mint a mollyk. (Nekem néhányszor az üvegre kente a molly a kisebb MM plattikat, így sürgősen szeparálnom kellett.)
Nagyobb termetű platti pl. a papagáj platti, és a napfény platti.

Mary

Több
14 éve 8 hónapja #958 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
igaz megvannak magukban és nem érdekli a többi halfaj

Több
14 éve 8 hónapja #959 Írta: Vicsi1
Vicsi1 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok, sok helyen olvasom, hogy 2 molly... ezek a halak ketten is jól megvannak? Illetve még olyan kérdésem lenne, hogy mi van akkor, ha 4-5 db plattit vezsek, és mind hím? Mert nem szeretnék kishalakat... meglennének így is egymással? Tényleg igaz, hogy nem érdekli őket a többi halfaj? (Neon van még és harcsa).

Több
14 éve 9 hónapja #960 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Ha akvarizálásról van szó, az olvasás/tájékozódás mindig az első, és csak azután jöhet az akció! Ne feledd, élőlényekről van szó!

Mary

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.304 másodperc