- Köszönetek: 1
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- aquamagic
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
-
De mit tudok tenni? Megölni nem lenne szívem őket, egyébként jól érzik magukat....
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- trek
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 26
A "pink dánió"-kat nem kellett volna, de még nem késő... Lásd Akvárium Magazin 2009.április-május 8.oldal.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- aquamagic
- Nem elérhető
-
Köszi a gyors válaszokat, hát a talajlakókról lemondtam, egyébként diabáz van benne, meg a világos részeken akváriumi kavics, so semmi mészköves cucc.
Ami bele került:
platti 4db
anci 2 db
neonhal 12 db
pink dánió 9 db
sárga-fekete molli 2 db
többet nem is tervezek bele, ezek is fognak még nőni, most így jól érzik magukat, remélem ez így is marad a továbbiakban is....
kaja az jelenleg ilyen van:
sera san
tetra wafer mix
tropi carry premium (vörös,fehér, fekete szúnyoglárva, artémia, daphina, mysis.
Remélem nem rontottam el eddig semmit sem... :$
- mmccannon
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 374
aquamagic beküldte: Hát a talajt nem szívesen cserélném le. Viszont akkor mindenféle talajlakóról le kell mondanom??
Egy dolog, hogy nem szívesen teszed meg, de akkor próbáld ki, hogy szobádban a padlót törött üvegdarabokal teríted be. Ha neked nem jó azon járni, akkor a talajlakók is hasonló élményt fognak szerezni a jelenlegi aljzatnak köszönhetően.
Mindig tartsd szem előtt a kiválasztott halfaj életfeltételeit, és azokat igyekezz minél jobban megvalósítani. Ha megteszed, akkor sokáig lesz örömöd az akvarizálásban. Másképp csak gyötrelem lesz.
Mary
- P51D
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 35
Én azt javaslom, ha ragaszkodsz hozzájuk, cserélj aljzatot. Jó, OK, nem csak a Manado van. Van sokkal olcsóbb kvarc homok, vagy 2-3 mm-es akváriumi kavics. Ha nem akarsz aljzatot cserélni, akkor "takarítónak" inkább almacsigát tegyél be. Mondanám én még egy másik csiga fajt is, talán a maláj-tornyos, de hülyeséget nem akarok mondani. Csak velük az a gond, hogy nagyon szaporák. Nekem voltak. Nappal nem is lehetett őket látni. Átmozgatták a talajt, a "szemetet", ételmaradékot összeszedték. De egyszer éjszaka ránéztem az akváriumomra. Rosszul lettem a látványtól, annyian voltak mint a kínaiak...
Ja, amúgy tévedés ne essék! A talajlakó halak, első sorban gondolok a páncélosharcsákra (corydoras),nem szemetesek! Sokan házmesterhalnak mondják és úgy gondolják, hogy ők a lehulló, maradék kaján is el vannak. Nagyon kis részben igaz ez. Ha jól akarod őket tartani, nekik is kell gondoskodni megfelelő kajáról. Az enyémek kapnak fagyasztott szúnyoglárvát (vörös, fekete, fehér), tubifexet, artemiát, vörösplanktont és tablettás kaját is, meg spirulinát.
- karancsalja66
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 83
- aquamagic
- Nem elérhető
-
- P51D
-
- Nem elérhető
-
1. Hagyod így és szerencséd van (lesz) a harcsák nem dörzsölik szét a szájukat rajta. Van erre is esély.
2. Hagyod a talajt és lemondasz a harcsákról. Alapvetően nincs baj a talajoddal. Csak a harcsáknak nem ideális.
3. Kellemetlen, pénz kiadással is jár, de szerintem megtérül. Kicseréled a talajt. Pl JBL Manado-ra. Ez nem olcsó, de jó a növényeknek, jó a halaknak, jól is néz ki.
- aquamagic
- Nem elérhető
-
- P51D
-
- Nem elérhető
-
Növények elégnek tűnnek, ha jól érzik magukat úgy is fejlődni fognak. Fény és táp kérdése.
Homokot fölösleges még beletenni. A nagyobb szemcséjű aljzat közé fog úgy is "betömörödni". Az éles kövek a talajlakóknak, páncélosoknak nem a legideálisabb.
Levegőztető szerinem nem annyira fontos, mint a szűrés. Ha olyan "levegőztetőd" van ami a szűrőnek a része, vagyis a szűrő kiáramló vize diffúzorosan nyomja be a levegőt, akkor 24 órát kell járatnod. A szűrőt ugye nem szabad leállítani! Külön levegőztetésre nincs szükség, ha a szűrő kiáramló vizével a víz felszínt tudod mozgatni. Az oxigén leginkább ott veszi fel a víz... Élővízekben sincs buborékoltatás, mégis cserélődik, pótlódik az oxigén. A vízfelszín fodrozódik, hullámzik a szél, eső, stb. miatt...
- aquamagic
- Nem elérhető
-
60 literes akváriumom van, elég kezdő vagyok (első lesz) és lenne pár kérdésem, főleg a halak betelepítésével kapcsolatban.
Ezeket tervezném:
10 neonhal
4-5 páncélosharcsa
2 molli
4 platti
1-2 algaevő (Otocinclus affinis)
Kérdésem az lenne, hogy ez nem-e sok/kevés, illetve ti miből tennétek többet/kevesebbet, esetleg más fajokat.
Az aljzat az jelenleg így néz ki, nemtudom, lehet túl élesek a kövek egyes halaknak, érdemes-e még betenni kevés finom homokot, ill. növényt még 1-2-t tervezek bele inkább hátulra, ennyi növény elég-e ennyi halnak, illetve a levegőztetőnek mennie kell 24 órát ennyi növény és (majd) hal mellett(sera air 110 plus)?
Válaszokat előre is köszönöm!
- Pasa
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 360
A 25 °C is megfelelő.
- mbildiko
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 0
Teljesen kezdő vagyok. Már jó ideje olvasgatom az ide tartozó irodalmat.
Az akváriumom egy hete üzemel. 112 l-es, kompletten vettük, tehát szűrő, fűtő stb.-vel. Élő növények 1 vasfa és 1 mangrovegyökér van benne. Mindkettőt előtte kifőztem és áztattam is. Most, 1 hét után cserélek benne 10% vizet, mert elég barnás a fáktól.
Kérdéseim a következők:
1. Mikor jöhetnek bele a halak? Mi lenne a legideálisabb? Ráérek kivárni!
2. A következő halakra gondoltam:
- 10 neon
- 2 molli
- 6 rózsalazac
- 6 fekete tetra
- 6 páncélos
- 2 anci
3. 25 fokra állítottam, ez így jó?
4. Milyen sorrendben hozzam haza a halacskákat?
Köszönöm előre is a segítséget!!!!!
- Kasi_Mátyás
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
-
- Köszönetek: 6
Ha a helyedben lennék, a fátyolos guppik miatt a bettát nem raknám bele, és nem tartanék pusztán egyetlen példányt egy fajból. A dániókból pedig egyféléből, lehetőleg az alapváltozatból egy szép, homogén csapatot tartanék, mert "tavaszi leves" kinézete lesz az akváriumodnak.
Ne kövesd a kitaposott utat, hisz' ott már jártak!
- Moderátor
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 14
*Fruzsi* beküldte: Sziasztok!
Most szeretnék belekezdeni az akvárium tartásába.. Igazából nem tenyészteni szeretném őket, hanem gyönyörködni és egyszerűen szeretve nevelni őket!
105 l-es akváriumom van, és ezeket a halakat szeretném tartani benne:
1 Hím és 1 Nőstény ramirezi törpesügér
1 Nőstény kakadú törpesügér
1 Gyöngygurámi
1 Hím sziámi harcoshal
5 Hím guppi
2 Hím 1 Nőstény zöld dánió
2 Hím 1 Nőstény pink dánió
1 Hím 2 Nőstény gyöngy dánió
1 xyfo
1 Alganyaló
Túl sok különböző faj?
Kevés az akvárium nekik?
Nagyon sok weblapot megnéztem olvastam utána, már 2 hónapja mást sem csinálok, de nem találok olyan infót, hogy hány különböző fajt lehet egy akváriumba tartani...
Sok növényt is szeretnék nekik venni, meg csinálni nekik búvóhelyeket.
Eheim Pick-up 2010-es szűrőm lesz majd bele.
Ha túl sok a faj melyik halat/halakat ne rakjam bele az akváriumba?
Válaszokat nagy szépen megköszönném!!
*Kétségbeesett kezdő*
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Végülis nem kell, hogy letégy a guppykról, de akkor javaslom, hogy csupán hímeket szerezz be, és akkor egyhamar nem fog vészesen túlnépesedni az akvárium.
8-10 kobra/endler szép színkavalkádot tud teremteni.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Igazából én a neon-páncélos-anci verziót tartanám jónak ebbe a majdnem nanóba..de természetesen más ízlések is ugyanolyan jók mint az enyém/ha az ok:)/
- sjano4
- Nem elérhető
-
Igazából én is úgy gondoltam, hogy legalább 1 hetet fog menni az akvárium halak nélkül, és a betelepítést sem egyszerre gondoltam, hanem szépen fokozatosan 4-5 halanként.
Akkor a neonokat kihagyom, a többi mehet?
Esetleg tehetek az akváriumba valamilyen algázót?
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 1688
Az általad említett méretű akvárium bizony kissé túltelepített lenne még akkor is,ha sokan más véleményen vannak.Vedd figyelembe,hogy a guppik igen gyorsan tért nyernének az ellenőrizetlen szaporodásuk által,és a neonok pedig a háttérbe szorulnának...és akkor még nem is beszéltünk arról,hogy kezdő vagy,tehát óhatatlanul is fogsz hibákat elkövetni.
Javasolnám hogy az idevágó alfórumokat olvasd át,és indítsd el az akváriumodat berendezve,de pár hétig halak nélkül.Ha a fűtésed nem automata,akkor a későbbi gondok megelőzésének okán jó lenne ilyenre cserélned,egy 50W-os meg fogja tenni a dolgát.A szűrőddel el lehet boldogulni,attól függetlenül hogy "levegőztetni is tud",javaslom az esőztető szett beszerzését hozzá.Tudod sokakat zavar az éjjeli pihenés során a diffúzorból kiáramló levegővel keveredett víz hangja..
Amit még én tennék bele:egy megbízható hőmérő..
Ha medencéd megfelelően szuperál már pár hete,és növényeid is megeredtek csak akkor jött el a halakkal való betelepítés ideje.
Kérlek addig minél többet tájékozódj a szakirodalomból,és a neten is..Lesz időd végigolvasni ezt és még pár honlapot is.
Szeretettel várunk a fórumozók között is,sok kitartást és türelmet kívánok!
T.:Gábor
- sjano4
- Nem elérhető
-
Szeretnék indítani egy akváriumot.
Egy barátomtól kaptam meg a régi akváriumát, amit már pár éve nem használt. Ez egy 60*29*40-es akvárium.
Van hozzá egy AquaEl Fan 2 belsőszűrőm egy Hévíz 70 w-os fűtőm.
Én azt gondoltam, hogy raknék az akváriumba 6-10 guppit, 10 neon halat 6 páncélos harcsát a Corydoras fajból.
A kérdésem, hogy nem lesz így túlzsúfolt az akvárium?
Esetleg lehet még melléjük rakni valamilyen algaevőt is?
A szűrő tud levegőztetni is, az elég lesz, vagy vegyek levegőztetőt is ?
Előre is köszönöm.
Jano