- Köszönetek: 35
Elsõ akváriumom (kezdõknek)
- P51D
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
Na viccet félre. Sikáld le, vízzel öblítsd le alaposan. Szárítsd meg alaposan. Ha cserép, az lehet, hogy porózus (sőt biztos, hogy az), melegítésnél a táguló vízgőz elrepesztheti. Szóval szárítsd ki, tedd be a hideg(!) sütőbe és így forrósítsd át.
Szerintem nagyon nem kell sütögetni. Ha 10 éve nem volt akváriumba, kevés az esélyed, hogy valamit behurcolj az akváriumodba. A rászáradt alga inkább esztétikai okokból kellemetlen. De ha bent lesz az akváriumodban, előbb-utóbb algásodni fog. De ez akár még jól is nézhet ki.
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- gendyke1
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
- Köszönetek: 0
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- gosta
-
- Nem elérhető
-
- Nem elérhető
-
Kérdésem: Ismerősömnek volt akváriuma,úgy 10éve és nemrég hozott abból való cserép búvó helyet meg kerámiát is,poros ,zöldes,gondolom régi alga. Mit csinljak velük h nyugodtan áttehessem az akváriumomba?
Válaszokat előre is köszönöm.
- trek
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 26
- gendyke1
- Nem elérhető
-
Valami kép esetleg?
- szotyika
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
- Köszönetek: 486
növényeket meg max. óriás vallisznéria, fodros vizikalász, anubias fajokat javaslom , mert a többi növény úgymond nem sügér álló.
A köveket ugy válogasd össze hogy mivel nálatok elég kemény a víz , inkább bazalt köveket , pala köveket , gránit, stb, de ne legyen mészkő mert akkor elég sűrűn kell cserélned a víz 10-20 % át hogy fenntartsd a jelenlegi vízkeménységet. Természetesen az ecet/ kifőzés jó ötlet ,de azért gyökérkefével is nekiugorhatsz. , hát a pet palack nem a legjobb megoldás. Főleg ha vastagon szeretnéd használni a szilot, ha egy centis réteget viszel fel az kb 50-60 óra míg teljesen megszárad és csak utána teheted be az akiba. Én ajánlom figyelmedbe a perlit-betonos technikát, illetve ha nagyon szilozni akarsz akkor próbálj meg olyan lapos köveket gyűjteni amiket eltudsz képzelni egy jó bujkálóhoz és viszonylag sima az egyik oldala, ezekből a kövekből remek bujkálókat lehet ragasztani.
A szőlőtökének csak egy hátul ütője van ha régen permetezve volt a szőlő , akkor eléggé valószínű hogy nyomokban még mindig megtalálható benne a méreg anyag, amit nem nagyon lehet kiáztatni + nagyon sok idő mire úgy kiázik hogy azt betehetnéd az aksiba.
én javaslom számodra hogy gyökereket inkább boltba vegyél , Vasfa, esetleg mangrove( ez utóbbi nem nagyon illik egy sügéres aksiba.)
A halakra próbálj meg úgy rákeresni hogy Malawi és Tanganyika sügérek. így valószínű hogy megtalálod , vagy ebben a könyvben olvashatsz róluk bővebben. Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága
Remélem tudtam segíteni.
Tommy
- Magician
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 3
Átnéztem a halakat amiket írtál ( Cynotilapia afra „Chisumule”(Sárga hátú zebrasügér-röl és a "lion"-ról sem találtam semmit ha esetleg tudnál linkelni??) Ha jól raktam össze a képet akkor ezeknek a halaknak sötét aljzat kell( de mi? sóder? bazalt?) sűrű növényzet ( hátra gyorsan növő nagyobbacska előre meg kisebb lassú növésű?? esetleg ha van olyan ami ajánlott sügis akváriumba??) pár nagyobb kő( a követ lehet, h magam szedem és ecettel kezelem s kifőzöm az úgy jó??) bujkáló( azt is magam csinálnám petpalackra +vastagon felvitt sziloplaszt +sóder) esetleg a szőlő tőkén kívül tudsz ajánlani más fadarabot??? ne haragudj, h ennyi kérdést zúdítottam rád! Segítséged előre is köszönöm!
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
a vizikalász-ból 3-4 ,tő elég szapora
Valisneriá-ból 10 tövet ültetsz a hátsó részbe , ez annyira szapora tud lenni hogy képes teljesen benőni az egész akit, nálam 3 hónap alatt 10 tőből, 63 tő lett,
Az anubias , páfrány fajokat gyökerekre ,kövekre kell rögzíteni, ezekből 4 tő vegyesen bőven elég,
elötéri növénynek én Crypto. W. friss hajtásokat használok.
Tommy
- gendyke1
- Nem elérhető
-
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Cynotilapia afra ,, Chisumule"
Cynotilapia spec. ,, jalo"
Cynotilapia spec. Lion
Chynotilapia spec. ,, Thomasi"
Labidochromis caeruleus ,, Yelow"
Maylandia estherae ,, Orange"
Maylandia zebra ,, Nkhata"
Melanochromis auratus- türkiz aranysügér
Melanochromis johannii- indigósügér
Egyelőre én ezeket ajánlom kezdésnek viszonylag jól tűrik egymás társaságát, de csak akkor ha elegendő búvóhely áll a rendelkezésükre. némelyik közülük elég színes és ha fiatal halaknak nem mindig azonos a színük a felnőtt egyedekével
Sajnos ha teheted akkor próbáld ugy válogatni a halakat hogy ha több faj van egy aksiban hogy 1 hím 2-3 nőstény legyen mindegyik fajból. mert így sok torzsalkodás kiküszöbölhető amit a hímek vívnak fajon belül.
Tommy
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
A drágábbikat csak akkor ajánlom ha növényes akváriumot szeretnél létrehozni, ADA , JBL talajok vannak de ezek kifejezetten növényes nano aksikhoz használják mert az áruk az elég magas és ha egy ekkora medencét meg akarsz valósítani velük jobb esetben olyan 20-ezerel kell számolnod ezt a menyiséget.
írj nyugodtan ha bármi kérdésed lenne még.
Tommy
- gendyke1
- Nem elérhető
-
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Kezdésnek ajánlom a következő növényeket:
Vallisneria americana,
Cryptocoryne beckettii,Cryptocoryne wendtii,
Microsorum pteropus, Anubias barteri var. nana , kezdésnek ezeket ajánlom de nekik is kell megfelelő táp oldat. a valisneriáknak folyadék, míg a cryptok-nak tabletta amit a gyökerekhez kell benyomni a talajba.
Vegyszereket meg csak akkor használj ha nagyon muszáj, régen nem voltak vegyszerek amikkel eltávolítotuk a klórt, manapság viszont lehet kapni, de sok értelmét nem látom , mert jó erős szűrés , illetve levegőztetés mellett 24 óra alatt teljesen távozik a csapvízből. én annak vagyok a híve hogy csak akkor használok vegyszereket ha már minden kötél szakad és nincs más megoldás, de ha nagyon gyorsan be szeretnéd üzemelni az akváriumot, akkor elég a friss vízbe SERA Aquatant tenned ( természetesen megfelelő menyiséget,) A használati utasítást amúgy úgy tudod megnézni hogy szétnyitod és ott van a magyar leírás csak elvan rejtve, a papíron keress egy fekete nyilacskát a bal alsó sarkán. tépd fel a ragasztást és nyisd szét a használati utasítást. Mindegyik Sera termékhez van magyar használati utasítás.
Növényeknek ajánlom a SERA flore-t ez létezik folyékony és tabletta formában, de ha nincs annyi kereted rá akkor tökéletesen beválik az olcsobbík Neptun folyékony növénytápsó is.
Tommy
- gendyke1
- Nem elérhető
-
105 80x35x40 Literes, tető világítás (armatúra) 2x 18 wattos fénycső.
Ja és még annyit,hogy elfeljtettem megkérdezni,hogy milyen szereket kell beletölteni az akváriumba !! első feltöltés után!!. Meg alapból mien időnként és mien vegyszerek kellenek még??
Meg a növényekhez ha valaki ajánl,milyen tápoldatot kell beletölteni , mien időközönként stb.
VÁlaszokta előre is köszönöm!!
- P51D
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
-
- Köszönetek: 35
A villásfarkú kalászhal (Pseudomugil furcatus) szerintem kicsi az afrikai sügerek mellé.
Lehet, hogy itt az AM-n is vannak sügérrel foglalkozók, sőt biztos. Inkább náluk érdeklődj. Ha nagyon ragaszkodsz a sügerekhez segítenek összeállítani valami jó "csapatot".
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Azt nem írtad hogy milyen megvilágítást akarsz használni, anélkül meg senki nem tud segíteni , illetve tudunk bármilyen növényt ajánlani de világítás nélkül elpusztul mind.
tökéletes algaevő hal meg nem létezik, Anci az mehet 1 hím + 2 nőstény, Ezt ha lehet próbáld tartani mert a hímek csúnyán tudnak civakodni. kezdésnek ajánlom a foltos corykat az ideális és viszonylag igénytelen és jól tűri a kemény vizet is. Csigából meg előnyben részesítem az Almacsigákat,
A világítási adatokat akvárium magasság X szélesség . neoncső hossza( ha ez van) , neoncső típusa, Watt szám. és egyéb adatok. enélkül nem hiszem hogy tudna bárki is növényeket ajánlani.
Tommy
- gendyke1
- Nem elérhető
-
Azt szeretném megtudni,hogy egy 105L akváriumban mennyi és milyen növényt ajánlotok (névszerint légyszi) ami jól bírja jól mutat.
Meg milyen házmesterek kellenének? anciból mennyi? Esetleg csiga ami annyira nem szaporodik de hasznos? 4-5 páncélosharcsára gondoltam és párduccsíkokra. Esetleg más ami tisztitja az akváriumot és algát tüntet el.
Válaszotokat előre is köszönöm!
- Magician
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 3
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Hát a másik kérdésedre a válasz,Jól olvastad. Nem nagyon ajánlok más fajta halakat hozzá, mert ugyebár az aranyhal az hídégvízi faj, és a trópusi fajokhoz elengedhetetlen a minimum 24 Celsius vízhőmérséklet.
Sajnos azt nem tudom hogy milyen fajta aranyhalaid vannak , de ha nincs akkor ajánlom figyelmedbe a fekete teleszkópszemű aranyhalat, A legjópofább halacska szerintem.
Tommy