Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
14 éve 2 hónapja #801 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Még előjöhet, egyes halak rettentően jól tudnak rejtőzködni. Nálam a morgóharcsa pont úgy bújt el, hogy látom, de ő sem mozog túl gyakran!

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 2 hónapja #802 Írta: halas100
halas100 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Üdvözlet mindenkinek!

A múlt hétvégén kint voltam az akvarisztikai kiállításon. Gyönyörű növények voltak, sajnálom, hogy ilyenekkel az üzletekben nem találkozom.
Volt ott néhány szimpatikus szlovák srác, akik többek között között morgó harcsákat is árultak. Ezeket sajnálatos módon összetévesztettem valamelyik másik csíkos és ritkának minősülő harcsa fajjal, és vettem egyet. Mivel ők magyarul nem tudtak, én meg szlovákul nem, így nem sok információt sikerült szereznek erről az állatról. Egy mellettem álló vásárló mesélte, hogy neki már volt ilyen, és most vesz hozzá még párat. Ez fellelkesített és belevágtam a nagy ismeretlenbe. Hát nem volt egy jó ötlet. Itthon utána néztem, hogy egy hatalmas goromba vadállatot vettem,aki majd az éj leple alatt kizabál a halaimból (neonok és guppik). Viszont az a helyzet, hogy ezt a fenevadat mindössze kb. öt másodpercig láttam, miután kiszabadítottam zacskóbörtönéből. az azóta eltelt egy hét alatt a színét sem láttam. Olvastam ugyan, hogy éjszakai állat, és a legkisebb zavaró momentum esetén azonnal elbújik, de a szakirodalom szerint legalább az etetés idejére előjön. Hát ez nem. Tény, hogy néhány helyre el lehet bújni az akváriumban, na de ennyire? Szerintem már nem is él. Az éj leple alatt eltemették a többiek. Gondoltam, hogy éjszaka felkelek és elemlámpával meglesem mi folyik az akváriumban, de minden reggel rájövök, hogy nem sikerült. Látott mát valaki ilyen halat nappal élőben? Van még remény, hogy valaha viszontlátom élve? Vagy örüljek, hogy eltűnt, és nem volt ideje a gonosztetteit elkövetni?
Mindenesetre tanulságnak jó. Eztán csak olyan halat veszek, melyet előzetesen kifaggattam minden rossz tulajdonságáról.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 2 hónapja #803 Írta: mark24
A vízcseréhez jobbak az aljzatleszívók, mivel kissé átmozgatható vele a talaj, így hatásosabb a vízcsere takarítása. Egy jobbféle külső szűrő már megteszi.
Búvóhelyenek mondjuk egy félbevágott kókuszdió héja megfelel.
A honlapokon, könyvekben megadott vízértékek iránymutatóak, tehát bizonyos fajok elviselnek kevéssel eltérő értékeket is, másoknál szigorúbban kell venni. A gömbmoha, csigák például elég jól elviselik a különböző körülményeket, így mehetnek nyugodtan.
A 24 C kevés lesz, mivel a vörös neonhal melegigényes, neki kellene inkább 26-27 C. A többi hal is elviseli ezt.
Aljzatnak az 1-2 mm-es kvarchomok tökéletes a coryk szempontjából.
Ezek a halak mellé még esetleg 1-2 pár ancistrust vagy lorikáriát még tehetsz bele, adott esetben más ritkább fajt is akár, bár elsőre ők a legjobbak!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: ptolgyes

Több
14 éve 2 hónapja #804 Írta: ptolgyes
ptolgyes válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Kedves fórumtagok!

Én is azok közé tartozom, akik szert tettek egy kisebb akváriumra, és rájöttek, hogy de jó lenne egy nagyobb... :) Persze még mindig bőven kezdőnek számítunk párommal, ezért is kérdeznék, hogy mit hogyan lenne jó tovább lépni.

A szoba adottságait tekintve egy 80cm széles akváriumból szeretném kihozni a maximumot, ami a széria darabokat tekintve a 80*40*50-es méret szokott lenni a maga 160L-es bruttó kapacitásával. Mondjuk egy 80*50*50-es (200L) is elférne simán, de ez már egyedi méret, gyári tetőt se lehet csak úgy venni hozzá. De ha erre vannak remek bejáratott utak, akkor végülis miért is ne.

Az akvárium ablaktól messze lenne, közvetlen napfényt sose kapna, szemből nézve a bal oldala mentén (konyha és nappali közt) sétálnánk, ritkábban előtte (háló fele).

A jelenlegi pici akváriumban pontylazacok és foltos páncélosharcsák tartózkodnak, szívem szerint egy leendő nagyba is ilyeneket raknék.

A következő halfajokra gondoltam:
Foltos páncélosharcsa (Corydoras paleatus) - 8 egyed
Vörös neonhal (Paracheirodon axelrodi) - 16 egyed
Fekete neonhal (Hyphessobrycon herbertaxelrodi) - 12 egyed
Bolíviai törpesügér (Mikrogeophagus altispinosus) - 1 pár
Kolumbiai lazac (Hyphessobrycon columbianus) - 6 egyed

A neten fellelhető adatok alapján ezek kompatibilisek kell legyenek egymással, a 23-27C-os hőmérséklet, 6,8-7-es pH és 6-6,7-es NK keménység mindegyik faj által ideális.

Növényekre törpe vizilándzsa (Anubias Bakteri var nana), gömbmoha (Cladophora aegagropila), amazonasi kardfű (Echinodorus bleheri) és esetleg jávai moha (Taxiphyllum barbieri) van az ötletlistán, bár a gömbmoha elvileg keményebb vizet igényelne (cserében már van 3), a kardfű meg vasat igényelne pluszban. Ja és a törpe vizilándzsa minimum 24C-ra van írva, így az akvárium hőmérsékletet ennyire tenném.

Aljzatnak folyami homokot gondoltam és a mostani akváriummal ellentétben a csigákat inkább kihagynám a képből, mert se a pH, se a keménység nem felel elvileg meg nekik, cserében a maláj tornyosok ezerrel szaporodnak... :) A homok alá külön táptalajt nem tennék.

Dekorációnak kéne valami fa, pár kő.

Keringetésnek egy JBL CristalProfi e900-at gondoltam az alacsony fogyasztása miatt, valamint hogy terhelés alatt (szűrőanyagokkal, szintkülönbséggel) is 450L/h teljesítményt nyújt, ami az akvárium nettó térfogatát 3* meg tudja keringetni óránként. Fűtésre a nyomóágba gondoltam egy külső fűtőt, hogy ne az akváriumban "rontsa a képet".

Világítás a gyári szettekben 2*18W szokott lenni ezekre a méretekre, gondolom ez megfelelne nekem is.

A fentiek esetleges működőképességén kívül persze kiváncsi lennék még pár dologra... :)
- Szükséges extra szivattyú ehhez a konfigurációhoz, vagy az aljzatleszívós vízcsere elég lenne?
- Milyen búvóhelyet kell létrehozni a sügereknek?
- Milyen leveleken keresztül táplálkozó, tartós, ilyen halak mellé illő növény van?

Köszönök mindennemű segítséget.

Több
14 éve 2 hónapja #805 Írta: HPeter
HPeter válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Sziasztok. 3 napja indítottam el 54L-es akváriumot 600L/h szűrővel 25C fokon. Hátra karolinai széles tündérhínárt telepítettem, de azt vettem észre hogy ahol egy pici áramlat éri barnább, fakóbb a levele. Próbáltam úgy elhelyezni a szűrőt, hogy ha lehet ne lobogtassa a növényeket. Ez ennyire érzékeny az áramlatokra vagy idővel elmúlik?
Egymás mellé tettem őket kb 10 tő 2 cm távolságra.

Több
14 éve 3 hónapja #806 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
próbáld ki az eisycarbo folyadékot nekem bevált.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halas100

Több
14 éve 3 hónapja #807 Írta: halas100
Hát tápanyag az biztos nincs benne sok, mert csak sóder + kavics van benne. De van olyan növényem, amit állítólag nem is szabad elültetni, csak kikötözni. (én kavicsot raktam a gyökerére. Ez elég ideiglenes megoldás, de sajnos elrontottam a sorrendet, és egy berendezett akváriumban már nehéz nagyarányú intézkedéséket foganatosítani) Akkor szerzek CO2 tablettát, és megpróbálok valami folyékony tápot beszerezni. A világítás a gyári neon, ránézésre elég intenzívnek tűnik. az utóbbi napokban a zöld alga képződés is beindult, most avval is küzdök. A megvilágítási időt csökkentettem 10 órára. Arra gondoltam, hogy eleinte, adok fényt bőséggel, hogy a növények be tudjanak indulni. De az algák félreértették a helyzetet, azt hitték nekik akarok kedvezni. Az eddigi 12 óráról vettem vissza 10-re és most figyelem ki mit szól.(a halak egyelőre semmit)

Több
14 éve 3 hónapja #808 Írta: P51D
P51D válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Szénsavas víz - hát tényleg vad. Szerintem állati nehéz megfelelő mennyiségben adagolni. Lehet, hogy nagyobb kárt csinál, mint hasznot. A CO2 tabletta, ha a leírásnak megfelelően adagolod, nem árt a halaknak. Magam is szoktam egy magyar készítményt adagolni, hetente.
Viszont a növényeidnek nem biztos, hogy csak a CO2 hiányzik. Lehet fény probléma is, vagy más tápanyagok is hiányozhatnak nekik. Előbb néz utána akvakertészes oldalakon. Most nem jut eszembe melyiken, de az egyik ilyen fórumon, volt egy nagyon jó leírás a tünetekről és a problémák megoldásáról. Talán Nigró blogján? Keress rá a Google-n Nigró-ra.

Több
14 éve 3 hónapja #809 Írta: halas100
Halakkal már sikerült tele gyömöszölnöm az akváriumot, most a növényekkel van a több gond. Nem nagyon tetszik nekik a környezet sárgulnak, barnulnak, fokozatosan adják át magukat az enyészetnek. Ha beledobnék a vízbe CO2 tablettát, annak állítólag örülnének, de mit szólnának ehhez a halak? Bírják az ilyen kúrát? Valahol hallottam, hogy szénsavas kristályvizet töltenek az akváriumba a növények hangulatának fokozására. Jó ötlet ez? Nekem kissé vadnak tűnik.

Több
14 éve 3 hónapja #810 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Tetrákról még ne mondj le mi is vettünk 8at és szintén halványak voltak az üzletben de ha jól emlékszem másnapra ki is színesedtek de lehet hogy hamarabb.

Több
14 éve 3 hónapja #811 Írta: mark24
Szűrődtől függ.
Léteznek belső szűrők (többségük ilyen), amihez egy kis szelep van és egy rövid műanyagcső, és azok szépen dúsítják a vizet oxigénnel is.
Akkor vannak az esőztető szűrő, amik a víztető mozgatásával érik el a plusz oxigén oldódását. Mindezeken felül pedig a növények napközben CO2-t vonnak el és oxigént termelnek, éjszaka kb. fordítva, ugyanis olyankor elvonják az oxigént.
A zárt rendszerben működő külső szűrőknél, ha nem tudod esőztetőre állítani, bizony kellhet levegőztetés.
De ez függ a halak-növények fajtájától és mennyiségétől, akváriummérettől, etetéstől és még pár tényezőtől...

Több
14 éve 3 hónapja #812 Írta: halas100
Csak szűrő van az akváriumban levegőztető nincs. Nem kellene még azt is venni?
hogy jut be a plusz oxigén nélküle?

Több
14 éve 3 hónapja #813 Írta: mark24
Igen, igen, a vörös neonhal szerintem sem kényes. Szereti a meleget, tény, ez viszont a bettával is passzol.
Maximum annyi nem, hogy a neonhal (innesi) inkább a 24-25 C-t szereti jobban...
A szumi tényleg nem felétlenül a legjobb választás.
Törpesügérekből is van rengeteg faj, a ramiresi az egyik legszebb.
A törpeharcsa néven szerintem a páncélosharcsákra gondolsz (Corydoras), nézz alaposan körül, vannak gyönyörű fajok is. Melegebb vizet kedveli például a C. sterbai vagy a duplicareus, de van még rengeteg (én például a trilineatusokat és a similiseket is nagyon szeretem).

A guppik viszont ilyen felállásban nem biztos, hogy jók... 15 hím/5 nőstény. Ez majdhogynem fordítva lenne a jobb. Ha a hímek szépsége a mérvadó, legyen inkább csak hím, mert a 3-szor annyi hím túlságosan hajtaná ezt a kevés nőstényt. Kisebb arányban még csak-csak elmenne, de ez szerintem már kicsit nagy különbség...

Több
14 éve 3 hónapja #814 Írta: P51D
Ha szumik is lesznek, akkor igen. Azok szeretik csipkedni a nagy úszójú, tapogatós halakat (betták, gurámik, guppik)

Több
14 éve 3 hónapja #815 Írta: P51D
Vörös neon - Paracheirodon axelrodi valóban a 25-28°C közötti hőmérsékletet kedveli. Mint at akváriumban tartott trópusi díszhalak némelyike.
Ilyen hőmérsékletű víz biztosítható az akváriumi automata fűtőkészülékekkel. Az egész akvárium berendezéshez képest a fűtő nem annyira jelentős beruházás.
A Paracheirodon axelrodi-k tartása szerintem nem problémás. Nálam immáron 7. éve van egy kisebb csapat belőlük. Még a 2 vitorlás halam sem bántja őket. Igaz a vitorlások kis méretben kerültek hozzám, amikor a vörös neonok már kifejlett (4 cm) méretűek voltak. A tenyésztésük már "macerásabb". De ha szép halakat akarsz az akváriumodba, én javaslom őket! De igazándiból akkor a legszebbek, ha nagy csapat van belőlük. 20-25 db, főleg 190 literben. :-) Nagyon passzol melléjük és nagyon szépek a pillangó törpesügérek (Mikrogeophagus ramirezi). A te akváriumodba akár 4 db (2 pár) is békében el lenne.
Mellékletek:

Több
14 éve 3 hónapja #816 Írta: halas100
Még valami eszembe jutott! ha beteszek 1db betta hímet az előbb leírt garnitúrába, akkor az okoz valami galibát?

Több
14 éve 3 hónapja #817 Írta: halas100
köszönöm! Még mindig hezitálok. A szumik akkor ugrottak. Már tetrákat sem szeretnék, mert ahol körülnéztem mindenütt olyan sápadtak és színtelenek voltak, nem olyanok mint amilyenekre gyerekkoromból emlékszem. Neonokat mindenképp szeretnék kéket, vöröset, feketét. De azt mondják a vörös jóval kényesebb a többinél, s ha nincs min 25 fok, hamarosan elpusztul. Guppikat is szeretnék, mondjuk 15 hím + 5 nőstény. meg pár platti és a törpeharcsák.
Még van egy hetem, hogy döntsek.

Több
14 éve 3 hónapja - 14 éve 3 hónapja #818 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Vigyázz, mert a szumi csipkelődős hal, és a többiek kárát látnák társaságának.

Ha már ekkora medencéd van, vagy egy bazi nagy neoncsapattal raknám tele, vagy 4-5 fajból 20-as csapatokat. Ezen felül jöhetnek a harcsák, mivel törpékben gondolkodsz, abból is egy nagyobb (10-15 fős) csapat.

(Inkább olyan halakat válassz, amiknek azonosak a vízigényei. Olvass egy kicsit utána valamelyik Pasaréti könyvben ill. a Horn-Zsilinszky, és Dr. Lányi könyvekben.)

Mary
Last edit: 14 éve 3 hónapja by Moderátor.

Több
14 éve 3 hónapja #819 Írta: P51D
Ezzel a mennyiséggel még szerintem, messze nem zsúfoltad túl a leírt űrtartalmú akváriumot. De gondolom nem is cél a túlzsúfolás... :-)

Több
14 éve 3 hónapja #820 Írta: halas100
Helló!
új akváriumom van. 190 liter de a háttér a sóder meg a kövek miatt szerintem kb 150 l víz lehet benne. Gyárilag beépített belső szűrővel. 500l/h.
A következő halakat szeretném belé?
10 szumátrai
10 tetra
10 platti
10 neon
6 törpeharcsa
zsúfolt lesz ez így? Ha igen, mit hagyjak el belőle? vagy a darabszámot csökkentsem?

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.455 másodperc