Elsõ akváriumom (kezdõknek)

Több
14 éve 3 hónapja #821 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Gendyke1:
Ne menj át személyeskedésbe! Nem erre való a fórum! Koka javító szándékkal írta. Nem kell azonnal élesen és személyeskedő módon visszavágni a vélt sérelmekre!

Igen, és akkor most mi a helyzet a gurámiddal? Van teteje az akváriumnak? Melegen tartottad a zacskót. Hidegben könnyen megfázhatnak, és labirintkopoltyús halaknál mégkönnyebben előfordul ez, mint akár más fajoknál.

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 3 hónapja #822 Írta: P51D
P51D válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Most mi a helyzet a gurámival? Túl élte a sokkot?

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
14 éve 3 hónapja #823 Írta: Koka
Koka válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Na pontosan ezért kell olvasni. Hogy lehet "zacsiból (várattam meg minden)kiengedtem "?
Mindig berakod zacskóval együtt az akváriumba, hagyod 10-15 percig békén, utána fokozatosan zacskóból kicsi vizet ki, akváriumvizet be. Ezt megteszed 3-4-szer, akkor erősen csökken az esélye az ilyen eseteknek. Kérlek a helyesírásodra figyelj oda, mert szörnyű.

Több
14 éve 3 hónapja #824 Írta: gendyke1
gendyke1 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Vettem is egy tűzgurűmit és egy törpe gurámit. A problémám az ,hogy zacsiból (várattam meg minden)kiengedtem a tüzes az uszkál meg minden,de a törpe az csak lement a fenékre és az oldalán van néha meg uszik egy kicsit aztán megint,amikor elhoztam semmi baja nem volt. Úszóholyagjával sem,nem értem mi baja lehet,a másiknak meg semmi:S.

Több
14 éve 3 hónapja #825 Írta: mark24
Nálam is van durván 100 literben 4 anci, egy abszolute kifejlett pár és egy fiatalabb pár is, probléma nélkül. Van bent még egy L-es algázó is, az öregebb anci hím szokott néha kicsit bunyózni vele.
Én azt javaslom, hogy még egy olyan 2 db páncélosharcsát jó lenne, ha tennél hozzá, és szerintem simán még 4-6 dániót, utóbbiak méginkább nagyobb rajban érzik jól magukat.
A leopárdcsík nem sokat vesz el a hallétszámnál számolt 'térfogatból', be is ássa magát az aljzatba, csapatos, 5 példánynál kevesebbet nem célszerű belőle tartani.
Meggyhasúak: most is nevelek belőlük csapatot, ikrázáskor agresszív, amúgy békés. Társas medencében is van ilyen halam minden gond nélkül, viszont ha az artemiaszűrős hálót berakom a tenyészpár medencéjébe, nekirontanak, ha egy kicsit jobban figyelek rájuk közel az üvegnél, még majdhogynem az üvegnek is nekimennek. Ők is szoktak a kavicsban túrni.
Törpe gurámi: Nálam békés volt, semmi probléma, még ha több hímet tartassz együt sem! Társasban nem valószínű, hogy ívni fognak, de bármi megeshet. Meggyhasúak, ancik inkább ikráznak vegyesben.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gendyke1

Több
14 éve 3 hónapja #826 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Messzemenően egyetértek veled kolléga a net tekintetében,a könyvek szeretetében.Elnézést ha off lenne,de itt is meg kellene említeni egyik legjobb külföldi "bibliánkat",a Hans Frey féle Akvarista kislexikont.Én valóban hosszú téli estéken olvasgattam-nézegetem,sőt:féltve őrzött kincsem a mai napig!:)
Mivel a topic témájába talán beleillik:pontosan a kezdőket kellene minél korrektebben tájékoztatni,mert ők a következő akvarista generáció jelöltjei.Ehhez valóban elengedhetetlen még manapság is a szakkönyvek olvasása,és a benne lévő információk továbbgondolása!A net sajnos néha totális badarságokkal bombázza őket,és biztos tudás híjján hamar elkedvetlenedhetnek..főleg ha a nagyobb tudású társaik még be is szólogatnak nekik:(.Maximálisan szimpatikus a mondandód...
Sok sikert a kezdőknek is:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: P51D

Több
14 éve 3 hónapja #827 Írta: P51D
Hmmm, 4 db anci. :sick: Nekem is 110 literesem van (80x35x40), volt benne 2 db anci. Szerencsémre, vagy pechemre 1 hím, 1 nőstény. Ezek a halak viszonylag nagyra nőnek (10-12 cm), nem nagyon érzékenyek, szívósak. Ha jól érzik magukat elkezdenek ikrázni. Nálam kb 3-4 hetenként, többnyire a vízcserék után pár órával(ezt a vízcsere utáni ikrázást figyeltem meg a vitorlásoknál is...). Na amikor ezekre rájön a "szex", de az ikra rakás után is,amikor a hím(!) elkezdi őrizni az ikrákat, na akkor iszonyatos randalirozást műveltek. Szét túrták, dúlták az egész akvárium berendezését. Én fél évig tűrtem, utána elajándékoztam az egyiket. A nálam maradt hím, még a mai napig is szereti "átrendezni" a kedvenc fabujkálója körüli talajt. Nem kis bosszúságomra.
A bíbor hasúak is tudtommal "szerelmi időszakukban" tudnak agresszíven, terület védően viselkedni. Mint a sügerek nagy többsége, vagy mindegyike...
Törpe gurámim kb 25 évvel ezelőtt volt. Emlékeim szerint nem volt agresszív. Olvasmányokból van információm, hogy a habfészkét és az ikráit védi erősen. Akár a saját párjától is. Lehet, hogy ez az agresszió? Nálam nem ikráztak, sok növény volt, lehet, hogy ezért nem láttam agresszívnek őket...

Ui.: Szerintem itt mindenki segítőkész. :-) Hidd el nem okoskodásból írják, azt hogy olvass utána. Magam is jobbnak tartom az írott dolgokat, mint a netet, fórumokat. Az írott dolgokat többnyire szakértők írják (Horn, Zsilinszky, Wiesinger, Lányi, Pasaréti, stb), a könyveiket lektorálják és úgy kerül az olvasókhoz. A netre bárki, bár mit beírhat. Lehet, hogy okosságot, lehet, hogy marhaságot. A fórumokon sem mindig egyeznek a vélemények. Lásd a berendezési tárgyak fertőtlenítésében sem értett velem egyet mindenki. Mindenki máshogy látja, tapasztalja a dolgokat. Na és a könyvnek van még egy előnye! A könyvet akár az ágyba is magammal vihetem olvasni! A laptopért már megszólna az asszony! :-)
Remélem nem veszik reklámnak, de én még a korábban felsorolt könyvek mellé ajánlanám, Jeremy Gay, A tökéletes akvárium című könyvét.
A technikai része mindenképpen közelebbi, frissebb, mint a több tíz évvel ezelőtt kiadott könyvek technikáról szóló tartalma. Egy új akvárium berendezéshez nagyon jó, képekkel illusztrált, könnyen érthető leírást ad. A későbbi karbantartásokról, beteg halak kezeléséről, ivadék gondozásról is jó alap infók vannak benne. Amiket még jobban ki tudsz egészíteni a korábban felsorolt könyvekben leírtakkal.
Sok sikert az akváriumodhoz! :-) Is!
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: gendyke1, kis-Pleco

Több
14 éve 3 hónapja #828 Írta: gendyke1
Raktam egy sót hozzá,mára abbahagyták,lehet az zavarta meg. Még csak 4 kékpajzsosom,4 zebradánió, 4 anci. 105 L aksi,amugy jol érzik magukat, zebrák meg hiperaktívak:).
Párduccsíkot szeretnék még,meg bíborhasút egy "pár"-t (ők régen is voltak,békések), mást még nem néztem ki mert hetenként telepíttem,zsúfoltságot meg nem akarok. Max 20-25 hal. Törpe gurámi ami tetszik, de a hímje akresszívka lehet.

Ui.: Köszönöm,hogy vannak segítőkész emberek is a fórumon,nem csak okoskodó személyek.

Több
14 éve 3 hónapja #829 Írta: P51D
Ha dörgöli magát, akkor biztos, hogy irritálja valami. De közel sem biztos, hogy darakór. Bizzunk benne, hogy ő is csak vakaródzik, mint mi emberek is néha. :-)
A páncélosok (corydoras) amúgy is nehezebben kap darakórt, tudtommal. Elég szívós, ellenálló faj. Főleg a c. paleatus (foltos páncélosharcsa), és a c. aeneus (kékfoltos ph.). A legtöbb bajt a durva aljzaton lekoptatott, megsérült bajszuk okozza.
Figyeld őket, ha nem akarják abba hagyni a "vakaródzást", akkor lehet, hogy valami bajt jelez. Ahogy olvastam a hozzászólásaidat, gondolom nem rég óta vannak még nálad. Lehet, hogy még szokják a környezetüket. Milyen halak és mennyi van az akváriumodban?

Több
14 éve 3 hónapja #830 Írta: gendyke1
Aham értem. Páncélosnál azis normális,hogy az egyik néha,a talajhozmegy turkál és hirtelen fordul egyet vagy mintha dörgölné magát,de semmi sebet nem látok rajta vagy darakór pettyeket sem.

Több
14 éve 3 hónapja #831 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
a coryk kergetőzése valamint a levegő vétele normális

Több
14 éve 3 hónapja #832 Írta: P51D
Páncélos harcsák - corydorasok, szoktak légköri levegőt "szippantani", nyelni. Azt hiszem valami béllélegzés szerűség ez náluk, mint némely csík félénél. Nem szokatlan. De ha nagyon sűrűn, sokáig csinálják az én logikám szerint lehet, hogy vízminőségi probléma van. Ne kérdezd milyen sűrűn csinálják. Az enyémek is szokták csinálni. Főleg este, lámpaoltás után. Aztán van amikor napokig nem is látom, hogy "levegőznek". Néha hallom, hogy a műanyag tetőn koppannak, olyan lendülettel mennek "slukkolni".

Több
14 éve 3 hónapja #833 Írta: gendyke1
Sok búvóhely van,de mégis kimennek a fényre ott legelnek,néha elbujnak de akkor nem gond.

Zebrák most jol megvannak kergetőznek.
A páncélos harcsáknál az normális hogy az első üveg körül uszkálnak,meg 2 egymást kergeti,nem igazán vannak a talajon,hanem uszkálnak :D. Ja meg néha mint a torpedó felindul a viz tetejére aztán buggyant egyet :S.
Reméllem nem darakór,nem szeretnék vele találkozni. (6)

Több
14 éve 3 hónapja #834 Írta: kis-Pleco
kis-Pleco válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Az ancik általában sötétben vagy kevés fényben élnek. Ez velem is előfordult . Ebben az esetben
vagy tegyél be egy árnyékosabb búvóhelyet ,vagy adj neki rágcsát amit tud enni ami
karotin tartalmú .pl.:forralt sütőtök,spirulina tabs (SERA) . Az visszahozza a színét . ;)

Több
14 éve 3 hónapja #835 Írta: gendyke1
Vettem ma zebradániokat, nem értem,hogy van egy db ami külön úszik a többitől,néha csatlakozik és van egy kis púp a fején, ez normális? (hím nőstény) Néztem neten, könyvben de nem találkoztam ilyennel.
Nálatok nem fordult ő iylesmi?
Ja meg van 4 ancim és a hátukon van egy fakobb rész V alakban kb,valai bajuk van? Vagy ők ilyenek?:)

Előre is köszii!

Több
14 éve 3 hónapja - 14 éve 3 hónapja #836 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
Hiába kattintok rá, nem jeleníti meg egészében, csak a világos aljzatot látni. :(

Csak ha lementettem, akkor tudtam szemügyre venni.

Szóval, az az érzésem, hogy átvertek, mert az az érzésem hogy egy csacsi filodendront sóztak rád. :blink:

Mary
Last edit: 14 éve 3 hónapja by mmccannon.

Több
14 éve 3 hónapja #837 Írta: gendyke1
De hogy a 281-es kép micsoda és jó e így azt nem tudja senki?:)
Az utolsót kardfűnek árulták,leültettem,majd kicsit feljebb húztam a talajból.

Több
14 éve 3 hónapja #838 Írta: mark24
Az a fűféle, ami az utolsó képen szerepel, szerintem egy Acorus faj, azaz kálmos. ő eredetileg mocsári növény lenne, víz alatt nem is sokáig húzza szegény, érdemes néha párás, félszáraz helyre ültetni, majd vissza. A rhizomaját nem szabad elültetni, mert kirohad!

Magician: a növény pontos ismerete nélkül nem lehet biztosan megmondani, hogy ületethető-e vagy sem, de a fodors levelűt nyugodtan elültetheted, gyökérről szaporodik tovább és növeszti új hajtásait. A valiznéria is leültethető növény.

Több
14 éve 3 hónapja #839 Írta: Magician
Magician válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
én is most kaptam növényeket és csak egy kövel vannak rögzítve (am homok a talajom) akkor azok ki fogmak úgy pusztulni? fodros vízikalászom van meg vmi fű féle, vagy talán valiznéria, akkor másképp ültessem?,?

Több
14 éve 3 hónapja #840 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Elsõ akváriumom (kezdõknek) témában
ha tudsz akkor csinálj róla egy rendes egész képet , általában amúgy a szálas illetve gyökér nélküli növényeket is talajba ültetik.

Tommy

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.354 másodperc