Corydorasok

Több
13 éve 3 hónapja #241 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Corydorasok témában
Omen:nyugodtan hibázz..senki sem hibátlan,és ha valami gáz van majd szólunk egymásnak,oksa?:)
Márk:igazad van...eredetileg az Aqualog katalógusok is ilyen célzattal készültek,hogy a befogott-tartott halainkat gyorsan meghatározhassuk-de vannak tévedések nyilván.Nincs más:olyanra kell bíznom a vadbefogást,akiben bízom..de a világon senkit nem ismerek aki ezt megtenné nekem.Ráadásul szeretnék is ott lenni mikor megteszi....begázolni a folyóba,vagy éppen a patakok langyos vizében a behajló bokrok gyökérrengetegében hálózgatni..meg ilyenek.Javaslom magamnak/:D/ hogy inkább a realitás talaján maradva gondoljam újra a dolgokat.
Mac:az úrnak mondd el léccike hogy nem jól tartja a corykat...nálam vízben is ellehetnének-persze élő valójukban!;)
Balázs7710:igazad van,lehet ezt tenni.De valahogy azt érzem hogy mégis jobb lenne nekik ha legalább az aljzatukon nem járhatna át a víz-mit szólnál egy beszabott üveghez,vagy cserépdarabkához abba a hálóba?Így a legapróbb eleségdarabka sem pottyanhatna ki belőle,ráadásul az esetlegesen kis coryjainkat a hálón át csipkedő nagyobb halak elől is nyugvást találhatnának.Én mindenképpen tennék be nekik rejtőzködésre alkalmas helyet is,ahol a fény elől is elbújhatnak ha éppen ezt szeretnék./Meg ha rajtam múlna kábeltévét,net hozzáférést is nekik..de ez csak poén!:D/
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, balazs7710

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 3 hónapja #242 Írta: Omen
Omen válaszolt Válasz: Corydorasok témában

A másik gondolatnál arra gondoltam , hogy a tenyésztők nemesítők mindig azon fáradoznak , hogy csiszolgassák valamint gondosan válogassák általuk kiemelt szempontok szerint egyedeiket . Valamint sokan keresztezik a fajokat melyekből mint az feljebb kiderült létre jöhetnek szaporodásra képes utódok is . Ezekből lehetnek szép esztétikus új fajok .
Viszont abban teljesen igazat adok hogy ennek akkor van értelme ha pontosan megkülömböztethető az eddigi variánsoktól .

Tudod halőrxxl teljesen igazad van !!!
Én sem érteném magam ha ennyire nem figyelek oda !
Nem tudom hogy csináltam , de itt kétszer is sikerült megint elírnom .
Fajokról beszélek fajták helyett :(
Kész lettem teljesen magamtól .

Nem tudom miért !
Tisztában vagyok a fogalmakkal , mert kutyákat tenyésztettem és kiképzéssel foglalkoztam évekig .

Elnézést kérek , hogy össze zavartam a dolgokat !
Kapkodtam a levél megírásával bevallom töredelmesen !

Elnézést még egyszer .

Inkább megvárom a késő estét és csak akkor írok így nem vonja el a figyelmem semmi !

Üdv Misi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 3 hónapja #243 Írta: halőrxxl
Ugyan..ami jó az jó!Ismerős volt a nicked régről...
Tudod sokan elkezdenek kapkodni ha bármilyen szaporulatuk,vagy ikrájuk van...elkezdenek mentegetni mindent,és nem készülnek föl a kis jövevények fogadására kellően.Sajnos előkészületek nélkül nem garantálható hogy akár az ikrák,akár a kis halak méltó körülmények közé kerüljenek,ilyenkor sok a sikertelen keltetés-nevelés.Aki bármit szaporítani szeretne annak fel kell készülnie megfelelő technikával,és megfelelő eleségekkel is.Nem elég az ahogy sokan gondolják:majd a nagyok eleségéből adok nekik kisebb darabokat..nem.Főleg a kis méretű ivadékoknál akár 100%-os is lehet az elhullás a nem megfelelő méretű eleségek miatt.Az aeneus-a halad,ha "kékpajzsos-ivadékai bizony nem egetverően nagyok..helyes táplálás mellett azonban mint a fű,úgy nőnek!:)
Meglátod,eldöntöd hogy legközelebb mit szeretnél...megbeszéljük majd itt a kollégákkal hogy mi a teendőd ha szeretnéd őket szaporítani,rendi?

Több
13 éve 3 hónapja #244 Írta: kollagén
kollagén válaszolt Válasz: Corydorasok témában
Köszönöm szépen Gábor! jól esik ilyet hallani!igyekszem, és remélem hogy lesz még hasonlóban örömöm!
Üdv!Attila

Több
13 éve 3 hónapja #245 Írta: halőrxxl
Ne bánkódj..majd legközelebb is lesz lehetőséged ha szeretnéd-akkor már felkészülten várhatod az ikrákat!Mint írtam is nem kel mindenkinek a szaporítással foglalkozni...a gondozásuk is szép dolog,te pedig jól csináltad,hiszen ikráztak is neked!Gratula!:)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: kollagén

Több
13 éve 3 hónapja #246 Írta: kollagén
azt hiszem a kékpajzsos páncélosharcsa.de hogy tudnám menteni őket?sajna nincs mégegy medencém.az elevenszülők utódai sem maradtak meg, pedig a molly kétszer is szült (sajna a mollyk már nincsenek meg).

Több
13 éve 3 hónapja #247 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Corydorasok témában
akkor harcsa ikra lesz ha azok rakják sorba és ha azt akarod hogy megmaradjon szedd le őket pengével és tedd ki kisebb medencébe, a vizet a nagy akváruimból vedd ki
szellőztesd és tegyél bele penészedésgátlót. Csak azért mondom mert a többi hal megeszi az ikrát
Attila
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 3 hónapja #248 Írta: halőrxxl
Igen,jól sejtetted:cory ikrák!
Ha nem mented őket reggelre lerendezik az algázók..persze nem muszáj elvenni,talán marad pár belőlük!:)Gratulálok!
Pontosan milyen fajról beszélünk egyébként?
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: kollagén

Több
13 éve 3 hónapja #249 Írta: kollagén
harcsák, paradicsomhal, serpalazac, neon, ékfoltos razbóra, pink dánió, algázók
fehér színű, kissé áttetsző, kb1mm átmérőjűek
van kettő almacsigám, de ugy tudom h azok a vizfelszin főlé teszik a tojásokat...
az előbb megnéztem és az egyik almacsiga pihen mellettük.és két helyen is van a medencében, de jó sok, nem csomókban, viszonylag egymás mellett

Több
13 éve 3 hónapja #250 Írta: halőrxxl
Technikai problémán dolgoznak a társaink..ezért nem tudod beilleszteni a képet.
Milyen halaid vannak a medencében,és a rakott ikrák nagysága-színe milyen?Talán ez is elég lesz....

Több
13 éve 3 hónapja #251 Írta: kollagén
miért nem lehet képet csatolni?nem engedi...

Több
13 éve 3 hónapja #252 Írta: kollagén
Üdv!ezeket az ikrákat találtam az akvárium falára tapadva, közel a vízfelszínhez.azt szeretném kérdezni, h tudja e valaki h ezek milyen ikrák?az én tippem a páncélosharcsa...

Több
13 éve 3 hónapja #253 Írta: mark24
mark24 válaszolt Válasz: Corydorasok témában
Gábor:
WF adolfoi, duplicareus, na igen... Honnan leszel biztos a fajazonosságban? Nem becsülők le én senkit, de 100%-osan megbízol az exportőrban, befogóban? Mi van, ha vadon is hibridizáltak?

Több
13 éve 3 hónapja #254 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Corydorasok témában
Fenti két grafika forrása és magyarázata itt:

www.nature.com/nature/journal/v469/n7328.../nature09660_F1.html
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: saluosi

Több
13 éve 3 hónapja #255 Írta: Mátéfi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: DonPedro, szotyika

Több
13 éve 3 hónapja #256 Írta: Mátéfi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: DonPedro, szotyika

Több
13 éve 3 hónapja - 13 éve 3 hónapja #257 Írta: halőrxxl
Sehogysem...csak reménykedtem hátha!:D
Az 536.számú postodban megtalálható linkedet reggel én is megtaláltam..belemerültem,de sok faj kromoszómaszámára nem volt adat.Talán jobb is-viszont azt gondolom hogy sajnálom a hibrideket.Főleg azt a kereszteződést amit te említettél-a fenébe,sima arcuatusról alig hallani,keverékként meg sikerült valakinek?:(/Persze a szememben-nem mintha számítana!-totálisan értéktelen az információ az előzőekben taglaltak miatt./
E legutóbbi linkedet is "tanulmányoztam" már....de az istennek vissza nem térek rá,mert szárazságban veri a Góbi-t.Azt hiszem az én tudásszintemhez már túl magas az általad feszegetett téma-de igérem amint eljutsz ahhoz hogy az összes "egér" egy őstől származik ismét utánaolvasok!:)Nullának-kevésnek érzem az előtanulmányaimat ahhoz hogy túl mélyen belemerüljek a genetika tudományába-hiszen a hivatásos profik is sokszor elbizonytalanodnak manapság.Legjobban talán akkor járnánk ha saját magunk kitapasztalta ösvényeket járnánk szvsz...Jó nektek hogy guppiztok-ott nem kell tartani sok faj beolvadásától,és biztosak lehettek benne hogy ami ma guppi,az holnap is az lesz/nem sorolják át,nem derülhet ki hogy nem is tiszta hanem keverék/
Végül is arra jutottam ismét hogy "suszter a kaptafánál"...ha rég a saját elgondolásom szerint csinálom a hobbit,akkor már kár lenne módosítani.
Anno mikor szembesültem azzal hogy az akkor hőn szeretett ancijaimat nem bírom meghatározni igen csalódott voltam-hiába olvastam utána,sehol érdemit nem találtam a könyveimben.Már tudom miért...ki tudja melyik halfajok keverékét tartjuk ma anciként.Nem akarnék a corykkal is így járni-ezért ellenzek minden keveredéssel járó akár spekulatív,akár csak véletlen szaporítást fajok között.
Egy példa:a nyári börzén te is segítettél átrakni a Pecajocótól származó halaimat kinn az utcán-emlékszel?:)Hazatérve azonnal megtekintettem ismét halaimat-és amit barátom loxozonusként vásárolt anno a boltban,arról kiderült számomra hogy axelrodi "A" variáns..mégcsak nem is a "B",ami azért téveszthető egy futó pillantással ha valaki nem figyel oda/és azt szeretné hogy loxozonusok legyenek!:D/ Aztán most a tél közepén egy kollégánk jelezte hogy szeretné nálam átmenetileg elhelyezni halait,és szeretné ha próbálkoznék velük...van közöttük valódi csodaszép C.loxozonus is....hhhhh,nem bírtam magammal!:)A halhatározáshoz elég balfék vagyok,de még számomra is azonnal nyilvánvaló volt hogy ékszerek...fenségesek!De míg az axelrodijaim most is hordozgatják az ikrákat,addig ők bizony kemény problémahalak lesznek...na meglátjuk!
Ezzel kapcsolatosan az nem fér a fejembe,hogy hogy lehet a kereskedelemben néha totálisan rossz meghatározású halat kapni....érted már?Ha még a hibridek is bejönnének,huhh!:(
Omen: megint kiestem a képből...na majd elmagyarázod ok?:)
Ui.:kis lazítás..ha valaki tudja a választ meghajolok előtte!Nos:a gyertya közepének a fele nyolccal szorozva milyen végeredményt ad?:D Elmondom én:64!
Last edit: 13 éve 3 hónapja by halőrxxl.

Több
13 éve 3 hónapja #258 Írta: Mátéfi
Gábor (Halőrxxl) ha a Mary által közzétett hibridizációs listát megnézed bizonyított, hogy a C. arcuatus x C. metae között létrejött a hibridizáció. Ha tanulmányozod az általam linkelt kromoszóma adatbázist, láthatod, hogy az arcuatus-nak 46 míg a metae-nak 92 kromoszómája van! Ezt akkor hogyan magyarázod?

kis anyag: genetika.bio.u-szeged.hu/GenBS/PDF/13.Fejezet.pdf

Több
13 éve 3 hónapja #259 Írta: Mátéfi
Misi engedj meg egy kis csipkelődést: fajokról és nem fajtákról szoktunk beszélni.

Több
13 éve 3 hónapja #260 Írta: Omen
Omen válaszolt Válasz: Corydorasok témában
Szép napot mindenkinek !

Meg próbálom még egyszer elküldeni valamint megírni mire is gondoltam .
Mobilról írok és nem mindig tölti be az oldalt :(

Igen történt egy kis elìrás a nagy sietség és harcban miközben 8 és fél hónapos kisfiam is erősen érdeklődik már a billentyűzet iránt :)

Igen a fajtákra gondoltam ! A fajok közti keveredés az már egy meredekebb téma .

A tapasztalat majd megmutatja kijelentés azt jelenti , hogy a közel jövőben szeretnék beszerezni nagyobb alapterületű akváriumokat melyekben akár 2-3 fajtát is tarthatnék . Ez volt az alap gondolata a kérdésemnek , hogy össze ívhatnak e .
Ezután ha elhelyeztem őket közös medencébe akkor a tapadztalat megmutatja hogy össze ívnak e . Ha igen és raknak is ikrát e közös medencében akkor a választ megkapom . Na most mivel a gondolat menetbe jobban bele csavarodtunk mint gondoltam :P , ha lesznek is ikrák )mert más fajta halaim nem eszik meg őket) mint az kiderült a fentiekben lehet nem termékenyül meg vagy ha mégis és lesz is belőle életképes ivadék , az nem jelenti azt hogy szaporodó képes is lesz . Bár ezek az egyedek minden képpen eltávolításra kerülnek a tiszta egyedek közül eséjt nem adva arra hogy további utódok legyenek köztük .
Külön medencében ezeket esetleg lehet tovább vizsgálni .
A tiszta vonalú egyedek szaporítása csak külön tenyész medencében végezném hisz nem azért szerzem be a szép kis halacsaim hogy keverékeket tartsak utána .

A másik gondolatnál arra gondoltam , hogy a tenyésztők nemesítők mindig azon fáradoznak , hogy csiszolgassák valamint gondosan válogassák általuk kiemelt szempontok szerint egyedeiket . Valamint sokan keresztezik a fajokat melyekből mint az feljebb kiderült létre jöhetnek szaporodásra képes utódok is . Ezekből lehetnek szép esztétikus új fajok .
Viszont abban teljesen igazat adok hogy ennek akkor van értelme ha pontosan megkülömböztethető az eddigi variánsoktól .

Remélem sikerült így kutyafuttában pontosan megfogalmaznom mire is gondoltam .

Majd később leszek még mert közben tanfolyamozok is :P

Üdv Misi

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.275 másodperc