- Köszönetek: 1688
Corydorasok
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Azért kicsit hadd keményítsek már be,és fogalmazzak meg egy gondolatot ahogy hirtelen a számra jön....legyünk már szakmaibbak!;)Nehogy már ételhordóban keltessek-bár nyilván megfelel a célra az is.A kép egyéb részleteiből kitűnik hogy komoly halazónál készült-ezért csak óvatosan merek nyilatkozni..nálam már az ikrák mellé is jár egy kis bujkáló-ez nem más,mint a járdánházi cserepes alsó darabkája.Hogy miért teszem be?Tapasztalataim szerint vannak korában kelő ikraszemek,és szegény kis szikzacskót cipelő corynak hadd legyen már nyugta valahol....Az áramlás,a fény,de lehet hogy még ezernyi más is zavarja-én megadom a lehetőséget nekik hogy nyugodtan fejlődjenek ebben az átmeneti állapotban is.
Lehet túlspilázom...lehet hogy nagyon "agyonbonyolítom"-sőt tudom.Nálam mégis így történik...és még fokozni fogom!;)Például keltetés közben igen intenzív a szellőztetés-az első percben azonban amint kikelnek a lárvák,már csökkentem is egy normál szintre...vízcsere nálam az elúszásig szóba sem jöhet.Tudom sokan csináljuk sokféleképpen-de ha azt elmesélném hogy a vadiúj szivacsokat "előérlelem"mielőtt keltető vízbe kerülhetne..hát szóval vannak agyament dolgaim nah!
T.:Gábor
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halivadek
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 211
Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Nem rossz módszer szerintem a keveset ikrázó fajokhoz az elkülönített keltetés,hiszen saját vizükben megoldható-azonban én azt gondolom hogy egy tetőt mindenképpen megérdemeltek volna!Így mire kikelnek a kicsik a vízszint lecsökkenhet,és azonnal pótolni is kell..már a szikzacskós halacskáknál is esetleg.
De nicsak-jól látom hogy a bal oldali edénykében mintha hab képződne?
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 486
- mark24
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
- Köszönetek: 107
Hatalmas gratulációm! Nagyon ügyes vagy, jól csinálod, amit csinálsz! Csak így tovább és sok-sok örömöt a kis páncélosokhoz!
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Ez csúcs..viszont legyen türelmed akkor Tamás!A kis pandák hamar elkülönülnek majd,hiszen a kis foltjaik jelezni fogják mely fajhoz tartoznak....
Tennivalóid:fényképek tömkelege,a fejlődésük nyomon követése,és dokumentálása.Nagyon kérlek milliárd képpel illusztráld fejlődésüket,készíts feljegyzéseket fejlődésükről stb..naplózz!!!
Előre is megköszönöm-és ha már a pandák lesznek a nevelkedő fogadott testvéreik,nekik is a létező legszebb fejlődést,és legjobb egészséget kívánom.Nagyon jó úton haladsz...fogadd elismerésem,és gratulációm!
Ui.:öhmmmm....nyugi még!Legyél rajta hogy sokkal több ivadék kikeljen,olyan 50-60%-tól már sikeresnek mondható a dolog.Persze így is gyönyörű az eredmény-de úgy néz ki neked megadatik az ami nekünk egyenlőre még nem:nem egy kettő,hanem már több arcuatus kelt ki!Csúcs..jó lesz ez,így tovább!
Jah..nálam punnyadnak mint a gép....de a lányok már majd szétfakadnak-talán lesz valami idővel?
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 374
Anno 15 fölötti, de gyakran erős 21-es volt.
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Sok esetben nem kizárólag a vízben kell keresni a gondot,ha nincs kelés...de ezzel ellenkezően viszont a víznek optimálisnak illik lennie!:)Nem szeretek én tudományoskodni,de például tudjátok ugye hogy a víz kémiája milyen hatással lehet mind a hímivarsejt mozgására,mind pedig az ikraburokra?Szintén nem szeretnék itt és most a gamonokra hivatkozni..de tény hogy az érdekesebb coryk sikertelen tenyésztése első körben valószínűleg a víz problémájára vezethető vissza.Én azt gondolom hogy ha egészséges kicsinyekből nálunk felnevelkedett ivarérett példányokkal kíséreljük meg a tenyésztést,már a nevelés során is gondolnunk kell céljainkra.Nem elég a jó kaja...a stresszmentes lehetőleg nem forszírozott menetben történő nevelés,a koplalónapok mind olyan tényezők,melyek később befolyásolhatják a sikerünket-de a kudarcot is előrevetítheti:(
Természetesen ez most csak úgy a'la natur kibukott belőlem,nehogy bárki magára vegye....
Sokan csak tisztítónak tartják őket,takarító személyzetnek.Párunkat azonban pontosan a sok esetben nehezebb szaporíthatóság vonz,és tesz érdeklődővé minket.Vajon mi okozza azt hogy leikrázik,de ki nem kelne a máriának sem?Vagy kikel,de csak egy-két darab...de olyan is van hogy a víz tutira klappol az előző sikeressel,de az összes ikra bundás lesz.Mit kellene még mérnem a vízben hogy biztosra mehessek?A fene sem tudja néha...
Van viszont még egy dolog,amit ajánlok figyelmetekbe:idestova 19 éve írta Törpös egy régi AM-ben-igaz a törpesügérekről-azt a gondolatmenetét,mely szerint a szezonalitás is számít....ez szerintem jónéhány coryra is ráhúzható!Nem mindegy hogy mikor rakja le az ikrát szegény hal...hogy a biológiai órája szerint most érkezett-e el az idő,vagy csak kénytelen volt lerakni azt?A mesterséges stimulációval sok esetben megzavarjuk ezt a folyamatot,ergo pár hetenként csinálunk nekik "esős évszakot"-ami a természetben jóval tovább tart-és persze hogy ritkább is!Lehet hogy pontosan ez okozza a "problémahalak" elnevezést..lehet hogy csak várni kel türelemmel,és szezonban kísérelni meg a tenyésztésüket?Időjárás...na jah!Én már kínomban olyan állványon is filóztam,ami teljesen légmentesen zárható,és benne alacsonyabb nyomás hozható létre..
Na nem ragozom tovább-ez csak egy kis éjszakai eszmefuttatásom volt mindarról,amit sok esetben saját sikertelen tenyésztési kísérleteim generáltak bennem hosszú ideje már.A coryk családja olyan érdekes,olyan sajátos....remélem lesz időm még rengeteg akár eredménytelennek bizonyuló kísérletre,és talán egyszer majd azt érzem hogy szinte biztosan tudom mely fajnak mit kell előteremtenem hogy valamennyire eredményes lehessek velük.Jól tudom hogy pár barátom is hasonló cipőben jár...talán ők is hasonlóan érzik mint én,amikor kikelnek a kicsik:most valamit jól csináltam-de vajon mit?
Szerelem ez kérem a javából..semmi kis párcentis halak mutatják meg az akvaristának hogy mennyire kezdő még-de egyben ki is jelölik az utat:tanulni,még tanulni.....
Szeretném ha ezt a postomat úgy vennétek hogy nem egy meghatározott userhez szólt,sőt valójában magamnak foglaltam össze az intuíciókkal mélyen átszövött,de lehet hogy tévúton járó gondolataimat.A tapasztaltabb halazók majd elmondják hogy egyáltalán volt-e benne jó...mindenesetre most itt tartok velük-mármint a kis "egereimmel"!
- mark24
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 107
Attól függetlenül egy keménységet nézhetnél, érdekelne a trilik esetében. Nálam jávai mohával voltak, nem volt se a tubi se a hidegvíz észveszejtően túlzásba vidve, és 15 Nk-ban simán ívtak, de az nem volt elég lágy az ikrák keléséhez.
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
A próféta szóljon Belőled!
Bár most meg 2 Nomorhaphusom durran szét, de nem tudok mit tenni. Marad mindenki ott, ahol van. Különben majd aljzatcsere után azért alájuk is teszek néhány Coryt.
Szotyi
Örülök, mert az aeneusok 2 év után vették rá magukat a szaporodásra, míg a trilik közel 1 év után. Mindig szuttyogtam a hőmérséklettel, pH, keménység, stb. Aztán eszembe jutott egy nagyon kedves hobbitársam - Minárik Gábor -, aki mindig azt mondta nekem: túlliheged az egészet. Önts a pofájukra jó hideg vizet, etesd halálra tubival, attól majd úgy beindulnak, hogy besz@rsz." Igaza volt. tojtam mindenre, csak észveszejtve cseréltem a vizet, és tömtem őket. És tessék.
Gábor
Köszönöm az elismerést, ami Tőled különösen nagy jelentőséggel bír. Mindentől függetlenül érdekel a régi német adatbázis, mert európai megfigyelések alapján lett anno összeállítva. Ha abból indulok ki, hogy düsseldorfi kollégám tájékoztat, milyen az időjárás ott, olyan még nem volt az elmúlt 14 év alatt, hogy 2 nap múlva nálunk is olyan legyen. Vágod már, hogy miért izgatja a fantáziámat az a nyomorult könyv/táblázat/adatbázis/mittomén???
Mary
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Legmelegebb baráti gratulációmat fogadd szeretettel,a "katonaság után" pedig új hévvel fogj hozzá!
Más:érzékenyen érintett a múltkori rossz hangulatod amiatt,hogy nem kapsz pontos adatokat a coryk szaporodásához szükséges vízparaméterekről,a hold aktuális fázisáról-sőt még talán a szomszéd tévéjén menő műsor is befolyásolhatta őket;).Mint látod bejön az amit talán én jeleztem neked:klf. paramétereknél is lehetsz sikeres-de akkor nyomd már ide a mostani sajátjaidat,oks?
Megjegyzem hogy direkt a fenti állításomat igazolandó most pontosan a te-meg a saját;)-kedvemért tartok hosszabban tenyésztésben pandákat..az értékeket lejegyzem,és majd ha vége prezentálom is.Előlegben annyi talán:ki mondta hogy ph 8.4-es vízben ki sem kelnek?
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
Tommy
- saluosi
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
-
- Köszönetek: 205
Legközelebb már biztos,hogy több kis"egered" fog születni!!
- mmccannon
-
- Nem elérhető
-
Sikerült néhány képet készítenem, és már most odavagyok az újszülött egereimért.
Az első képen egy nagyon "öreg", 2 órás trili baba látható:
A másikon testvére dolgozik a világrajövetelen:
Mary
- toist
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 363
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Egyébként az enyémek hátúszóján nincs folt-azt hiszem.A legkisebb zavarásra azonnal elhalványodnak,fejvesztetten menekülnek.Megvallom első körben azonnal ki is zártam a "schwartzi-ságot",és véleményem a Branco által chaten megbeszélt agassizzi-re kezd tendálni.Ha megnézed az enyémek hátúszóján az első "bognártüske"sem színes,mint az igazi schwartziknál.
DE:itt is olyan a szitu,mint a vízkémiánál...pl.ha összehasonlítom a két faj képeit az Aqualogban,és a neten-azonnal vége is a "nagy tudományomnak".Nem szégyenlem megmondani:én a halhatározásban igen bénovics vagyok..de ha elkönyveltem egy fajt annak ami,onnantól már okos vagyok!
Bárki véleményét szívesen olvasnám,egyáltalán nem számít hogy kezdő vagy profi...legyetek szívesek bátran tippelni,aztán beszéljük meg!
- toist
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 363
(a lakóhelyük anno érkezésükkor: )
- halőrxxl
-
- Nem elérhető
-
Nyugi...van ez így!Főleg ha nem hétköznapi corykkal törődik az ember-sőt megkísérti a szinte lehetetlent is:igen problémásnak számító fajt próbál tenyészteni.Tökéletesen megértem csalódottságodat..képzelheted milyen érzés volt amikor nekem a 3.-4.nap áramszünete miatt "ment le" az összes ikra-pedig már némi barnulás is volt..lehet közel 90%-os eredménnyel zártam volna.
Nagy öröm számomra,hogy ilyen csapatban lehetek...Pasa,Te,aztán Karancsalja66 is beszerzett e fajból néhány képviselőt.Mondhatni "ráugrottatok a fajra"-köszönöm!Legyünk rajta hogy sikeres legyen bármelyikőnk...hogy magyar akvarista legyen az aki elsőnek prezentál e fajból számottevő ivadékszámot!Aztán ismételjük meg az egészet..tenyésszünk olyan fajt,amiből még a legnevesebb külföldi kollégáknak is csak pár ivadékot sikerült felmutatni!Tágabb értelemben pedig azt sem mondhatnám hogy ragaszkodok ahhoz hogy magyar legyen-a hobbit világszerte művelő corysok közül bárki sikerének igen örülnék...csak lenne már siker!
Aztán megjegyzem még:ez az akvarizálás...amit a chaten is "levágunk" néha,a legőszintébb segíteni akarás...rendkívül élvezem,és számomra ez által teljesedik ki a hobbi.
Rövidre zárva:most elmentek az ikrák..de ne sajnáld!A következő-mert tuti lesz!-talán jobb lesz..ha az sem akkor majd az az utáni...nyugi,és kellemes napot neked!Most az lesz a dolgod hogy minél jobb kondiba hozd őket...rajta,ne csüggedj!
- szotyika
-
- Nem elérhető
-
a Hastatus ikrák viszont tökéletesek és ez megnyugvással tölti el kicsi szívem
Tommy