Corydorasok

Több
13 éve 4 hónapja #381 Írta: mmccannon
mmccannon válaszolt Válasz: Corydorasok témában
Igen, ismerem az oldalt, Chris Lukhaup is dolgozik rajta.
Van egy másik oldaluk is: www.crusta10.de

Diólevelem sajnos nincs, és nem is tudom, honnan tudnék szerezni, még akkor is, ha nincs tél. Budapest területéről nem szeretnék, inkább tisztább levegőjű tájról, de ahhoz már autó kell.

Mary

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 4 hónapja #382 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Corydorasok témában
Mac,Attila!
Inspiráltatok...a hétvégén megejtem a dolgot,mert igaz ugyan hogy szabin vagyok de most itthon nyomok kemény "műszakokat"-persze jócskán van benne része a hobbinak is!:)
De ejj,majd elfeledtem..nem hagyott nyugodni a faleveles dolog,és átbogarásztam a könyvjelzőimet.Nem angol..német az írás,és megvan!:) Egy remek oldal az egész.de én kiragadom belőle a faleveleset..íme:
wordpress.crustahunter.com/laub-fur-wirbellosenbecken/
Azonnal meg is követem Mátéfi kollégát,mert bizony gerinctelenekhez igenis ajánlja a dió levelet!Úgyhogy elnézést kolléga...nem voltam eléggé képben a felhasználhatóságot illetően.
Számos ház körül is megtalálható fa levelét ajánlja-megvallom még olyat is amit én tuti nem fogok sosem vízbe tenni:)Persze mindenki maga dönt,a cikk írója nyilván összehasonlíthatatlanul tapasztaltabb mint jómagam.Ismeretlenül is köszönöm neki nagyszerű írását!
Mac...neked meg most direkt jól jöhet a CPO-hoz!;)
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #383 Írta: mmccannon
Lehet, hogy butaság, amit írok, de gondolom, hogy most azért is jobb avart gyűjteni, mert a fagyok, és a hó valamelyest már fertőtlenítette a leveleket.

Sajnálom, hogy jómagam nem járhatom a közeli erdőt, de eljön annak is az ideje.
Ha kimentek az erdőbe, néha emeljétek fel tekinteteteket a talajról, és gyönyörködjetek a téli gúnyába bújt rengetegben.

Mary
Last edit: 13 éve 4 hónapja by mmccannon.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 4 hónapja #384 Írta: karancsalja66
karancsalja66 válaszolt Válasz: Corydorasok témában
Gábor ne várj jövő őszig kimehetsz most is szerintem szehedsz most is, mert én is most szedtem cserfa leveleket.
Attila

Több
13 éve 4 hónapja #385 Írta: halőrxxl
Társunk Szentgyo oldaláról jövök....zseniális!:)
De hogy miért böngészgetem hajnal óta arra magyarázat talán összeköttetésünk a levelek okán.Igen.a lehullott falevelekről van szó,melyeknek én is jó ideje rabja vagyok,és magam is szeretettel használom őket némely medencémben.Előző kis pandás képemen is látszik mennyire élvezik a fedezéket,meg aztán ne feledjük jótékony hatását sem-mellesleg aki eddig látta a "leveles" medencéket mindenkinek nagyon bejött!:)
Ajánlom a coryfanok figyelmébe ezt a kis írást-Szentgyo bárcsak sokkal bővebb lére engedted volna!
szentgyo.wordpress.com/2009/02/02/falevelet-az-akvariumba/
Aztán lenne még egy link,de az istennek nem lelem a könyvjelzőim között...Dalialáma talán te ajánlottad figyelmünkbe régebben a chaten..valami angol oldal azt hiszem,és a levelekről szól-kérlek illeszd be légyszíves!:)
Itt az ideje hogy coryjainknak is megadjuk mindazt ami jár nekik...többek között rendkívül attraktív falevelek formájában is!:)Az szinte tuti hogy jövő ősszel megrohanom az erdőket,de addig még rengeteg tanulni-megbeszélni valóm van e témában is.Amit addig teszek az az,hogy használt-úgy értem már savanyításra alkalmatlan,kiázott-tebang leveleket szorgalmasan szórom mindegyik medencémbe.Majd megveszek jópár csodás tölgylevélért,de lehet azzal már elkéstem....a hó alól kiszedni?De aztán miért ne...a környező erdők olyan tiszták hogy akár enni is lehetne a lehullott avarról-hurrá,nagyszerű program lesz az erdőjárás az ünnepekben!:woohoo:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, szotyika

Több
13 éve 4 hónapja #386 Írta: halőrxxl
Karácsonyozó-bujkáló "panda-banda"...szeretik a takarást,a T.catappa levél már kiadta az erejét-de itt még csodás búvóhely!:)

Kellemes Ünnepeket,tisztelettel:Gábor
Mellékletek:
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, szotyika, saluosi

Több
13 éve 4 hónapja #387 Írta: Degec
Degec válaszolt Válasz: Corydorasok témában
viszont killifish ikrakat erdemes onnan rendelni. azok nemileg jobban viselik az utazast :)

Több
13 éve 4 hónapja #388 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Corydorasok témában

vagany beküldte: Ez iranyado az USA arakhoz.
www.aquabid.com/cgi-bin/auction/auction.cgi?fwcatfishc

Ezen az aukciós oldalon bárki értékesítheti a páncélosharcsáit és nem csupán az amerikai piacra, de azt nem árt tudni, hogy minden azzal járó feladat az értékesítő dolga. Csomagolás, szállítás, kockázat stb., azaz a vevőhöz neki kell eljuttatnia a megvásárolt halakat. Tehát az ott látható árak sok mindenből állnak össze, ezért az aki a kapujában minimális erőfeszítéssel és kockázattal szeretné átadni a vevő részére a halait, az csak álmodhat az aukciós árakról.

Több
13 éve 4 hónapja #389 Írta: Mátéfi
A tenyésztő bevételei akkor közelíthetik meg érdemben a kisker árakat, ha közvetlenül a köztes szereplők mellőzésével tudja értékesíteni halait. A corydoras fanok ugyanúgy érzékenyek az árakra, mint maga a tenyésztő, amikor kellékeket vagy tápokat vásárol. Mindenki az olcsóbbat keresi és olcsóbb mindig lesz, hiszen nem minden cory tenyésztőnek fontos a profit elérése. Van aki csupán kedvtelésből tenyészt és nevelget, a szaporulatot pedig olcsón vagy akár ingyen is odaadja mivel nem tud velük mit kezdeni. Ez szűkíti a hazai profit orientált corydoras piacot és nem növeli. Túlkínálat esetén megoldás lehet új piacok feltérképezése és kiterjesztése, hisz elég nagy a világ.

Több
13 éve 4 hónapja #390 Írta: vagany
vagany válaszolt Válasz: Corydorasok témában
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 4 hónapja #391 Írta: Degec
Degec válaszolt Válasz: Corydorasok témában
amelyik diszallatoshoz szoktam jarni a cory arak majdhogynem egysegesek. egy paleatus £4,50 a tobbi £6,50-£7,50. ez hastatus, similis, arcuratus, julli, meg meg jonehany faj. de ha legkozelebb megyek osszeirom mik vannak es mennyiert :)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #392 Írta: halőrxxl
A testreszabás már ok..de van még az ún."csatolt árú"-is.Ha te "ezt" szeretnél venni,akkor szinte kötelezően kell venned "azt" is....így működött legalábbis nem oly rég.
Nem kifejezetten corykra értem,de némely más faj már kétségbeejtően olcsón kapható...nem hiszem hogy egy halnak ennyi lenne az ára-itt az életre,és nem a fizikai megnyilvánulásra gondolok.Minél olcsóbb valami annál több minden belefér a minőségbe/hiányába/,és annál kevesebb a becsülete sajna.Ha elpusztul veszek az apróból másikat stb...szóval ha tehetném inkább vennék drágább halakat-mert azt hiszem hogy azok jobbak is!És itt jön a második bázis ugrásom ernyő nélkül...vajon mindig a drágább a jobb,vagy csak az általad említett "testre szabás" működött?
Aztán még egy ártatlannak tűnő gondolatom így ebéd közben:a vadon fogott halakkal történő visszaélés kérdése.Arra gondolok hogy sok faj ára szerintem csak így tartható alacsonyan....mi ez ha nem a természet rossz értelemben vett kiaknázása?Itt utalnék vissza a nem is régi beszélgetésünkre e témában....ha egy nehezen tenyészthető fajt olcsón adunk WF-ként azzal használunk a tenyésztési törekvéseknek?Elhiszem hogy rengeteg van belőle élőhelyén...hogy nincs rá kvóta sem.De oda el kell jutni,meg kell teremteni a hátteret-magyarán megint csak a természetbe való beavatkozással állunk szemben.Egy másik dolog ugye az őslakosok megélhetése is...összetett dolog ez kérem.
Mégis azt érzem hogy valamiképpen jobban kellene becsülnünk hobbiállatainkat-lett légyen az úszó,repülő,avagy csúszómászó... ehhez édeskevés a pár éve hatályos állatvédelmi törvény-zsigerileg kellene jobban becsülnünk őket.Nem csak a halat...a fajt is,az élőhelyet is....sőt!
Nos ha van kedvetek gondolkodjatok el a témán e csöndesnek ígérkező délutánon..
Ui.:Mac most olvastalak....tényleg ennyire hasonló a gondolkodásunk?:)
Last edit: 13 éve 4 hónapja by halőrxxl.

Több
13 éve 4 hónapja #393 Írta: mmccannon
Lehet, kapitális butaságnak hangzik, de szívesen látnék egy UNEP (United Nations Environment Programme)/WCMC (World Conservation Monitoring Center) akváriumi díszhal "tőzsdét".

Kemény kvóták, szigorú monitoring, s talán a haszonleső, gátlástalan begyűjtések egy hangyányit csökkennének.

Magam részéről mindin pici változásnak tudok örülni, csak ne nyírjuk ki végérvényesen eredeti élőhelyükön az állatokat.

Sajnos, sokaknak inkább megéri WF-üzletelni, mint otthon sok medencében pepecselni, és költeni a pénzt, mire eladható árut felneveli.

Mary

Több
13 éve 4 hónapja #394 Írta: Mátéfi
Ezek az árakat tartalmazó táblázatok inkább irányadónak tekinthetők, mint tuti áraknak. Ami ma igaz, holnap már nem az. Folyamatosan változnak a kereslet/kínálat viszonylatában. Továbbá működik az "árak testre szabása is" melyet nagyon sok tényező befolyásolhat. Van egy örökös törekvés: aki elad az minél drágábban szeretné, aki vesz az minél olcsóbban, ezt aztán a kereslet/kínálat hozza egyensúlyba és kevésbé a tenyésztéssel kapcsolatos erőfeszítése a tenyésztőnek. Táblázatokat lehet nézegetni mert bizonyos tendenciákra azok utalhatnak, de valójában az adott időpontban lévő viszonyok lesznek a meghatározók. A kereskedő felvásárló egészen biztosan árgus szemekkel nézi a piac rezgéseit, hiszen ez jelenti számára a nagyobb árrést. Az eladó sem tehet mást figyelnie kell a piacot, a változásokat, különben nem vagy áron alul fogja értékesíteni munkája eredményét. Nem könnyű dolog, hiszen a valóban megkötött üzletek részletei általában nem nyilvánosak. Az internetes oldalakon olvasható árak nem mindig vannak köszönő viszonyban a valós árakkal. Azok inkább a bolti árakhoz állnak közel. Egy boltban 1000 Forintért árult coryt elképzelhető, hogy a tenyésztőtől csupán 200-300 Forintért vásároltak fel. Vagy még ennél is olcsóbban.

Több
13 éve 4 hónapja #395 Írta: mmccannon
Gáborom, a P. suttoni ára azért egetverő, mert a kolumbiai hatóságok korlátozzák a WF exportot a fajmegőrzés érdekében.
Már nem emlékszem a számra, de kvóta van kiszabva, amit kőkeményen betartatnak.

Mary

Több
13 éve 4 hónapja #396 Írta: halőrxxl
Még sötét volt kinn mikor elkezdtem karbantartani a gépemen felgyülemlett adathalmazt....így végre külön mappát kaptak az árlisták is.Nézegettem,böngészgettem kicsit őket-most pedig újabb gondolataim is vannak.
Való igaz amit az előzőekben taglaltunk,de azt hiszem saját hibám ha félreérthető voltam amikor az árakról beszéltem.Nos,nem a halak drágák külföldön...nálunk van az áruk a pénztárcához igazítva!Talán ez az egyik magyarázata annak,hogy a ritkább coryk miért vannak olyan kis számban forgalmazva a hazai kiskereskedelemben.Némely faj láttán az ember azt hihetné hogy irreális a külföldi ár..de nem,csupán a mi magyar hobbista keretünkből szinte megfinanszírozhatatlan.Tekintve azt hogy egy gyengébb keresettel rendelkező coryfan-akár magamról is beszélhetek!-elérhetetlenül távolinak érezheti pár faj reális megvételét.....mint tudjuk őket kisebb csapatban ildomos tartani,nem beszélve arról ha még szaporítani is szeretnénk őket.Egy kiragadott példa csupán:a C.weitzmani nálam már képviselteti magát-de ha külföldről kellett volna beszereznem bizony felköthettem volna a textilt!Ezért is kimondhatatlanul köszönöm mindazt a segítséget amit sok itteni kollégától kaptam,és kapok szinte folyamatosan....magam is segítek persze amiben csak tudok,de mégis!:)
Érdekes hogy minél jobban szűkül a mozgásterem,annál megátalkodottabban ragaszkodok a hobbihoz-lehet ez a mentsváram?Alkalmas rá mindenesetre...
Nos nézegessetek ti is klf. külföldi táblázatokat-ha gondoljátok én is szívesen fogadnék hivatkozásokat.Sőt..azt hiszem páran a szomszédos országok hobbistáival is jó viszonyt ápoltok-kérném hogy pendítsétek meg nekik a témát:náluk milyennek érzik a kialakult cory árakat,esetleg mit gondolnak a drágább fajokról?

Több
13 éve 4 hónapja #397 Írta: halőrxxl
Igen..mindketten jól gondolkoztok.Viszont vannak észveszejtő ellentmondások is:hogyan hinném el hogy reális az ár abban az esetben,ha azt olvasom hogy a C.paleatus alig egy €-val olcsóbb mint a C.schwartzi?Átszámolva az utóbbi nincs egy ezres sem...Vagy említsem az arcuatusokat?:D Szerény elgondolásom szerint rettentő mennyiségű WF hal van forgalomban:(
Bár nem a topicba illő,de megjegyezném:ha a kereslet olyannyira nagy,a kínálat pedig kicsi..nos ez magyarázza a Panaque suttoni "kékszeműjének" több mint 400K-s árát?De szeretném én is növelni a keresletet!;)
De láthatóak drágább coryk is néhol-akár a 15K-t megközelítő darabár sem szélsőséges....Nos mindenki így gondozza hát halait:lehet hogy itthon "csak úgy vannak",de ha venni kellene őket...huhh!:)

Több
13 éve 4 hónapja #398 Írta: Mátéfi
Véleményem szerint az árakat első sorban a kereslet/kínálat határozza meg. Minden további csak ezután jön. Hiába ritka vagy nehezen tenyészthető egy adott faj, ha nincs vagy csekély rá a kereslet, akkor az az árakban soha nem fog tudni érvényesülni a magasabb ár. Az meg naiv ábránd marad, hogy egy adott halfaj esetén az ár kiegyensúlyozott marad hosszabb időn keresztül. Ha történetesen egy fajra van kereslet és jó az ára, akkor hirtelen sokan elkezdenek foglalkozni vele. A dömping pedig lefelé és nem felfelé fogja vinni az árakat. Pont olyan ez, mint a zöldség piac. Ha valaki jó profitra törekszik, akkor kénytelen a piaci tendenciákkal is foglalkozni. Ha csak találomra termel, akkor mindig az éppen akkor aktuális viszonyok fogják meghatározni a bevételeket, és senki nem fog azzal foglalkozni, legkevésbé a kereskedő vagy a végfelhasználó, hogy az adott termék előállítása milyen költségekkel járt, vagy mennyire volt bonyolult és nehéz. Ha túlkínálat van, akkor minden bizonnyal alacsony eladási árak lesznek. Nyitott piac esetén, amilyen nálunk is van, nemcsak a hazai, de a külföldi versenytársakat is figyelni kell, mivel az ugyanúgy hatással van a hazai árakra. Olyan ideális állapot egy kapitalista országban soha nem lesz, ahol az árak központilag rögzítettek, és előre lehet tudni, hogy majd milyen áron fogod tudni értékesíteni a termékedet. Hasonló van ugyan, de azt már úgy nevezik, hogy szerződéses viszony. Az azonban már egy másik történet.

Tehát ha valaki eladásra tenyészt halat, akkor jó ha meg tudja saccolni, hogy majd mikor megjelenik a piacon, akkor milyen viszonyok lesznek. Ha jól méri fel a helyzetet akár nyereséges is lehet, ha nem, akkor veszteséggel kell számolni. Ezen lehet bosszankodni is, de az semmit nem fog ezen változtatni.

Több
13 éve 4 hónapja #399 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Corydorasok témában
Gábor énis szoktam nézegetni a külföldi árakat és ott nem számit az hogy menyire nehéz szaporitani mindinkább hogy mekkora a kereslet egy adott faj után.
minél nagyobb a kereslet annál magasabra emelik az árakat.
pl .: néztem C. hastatust. forintba átszámolva 550-töl 2800 ft-ig természetesen nem egy országban.
szoval soha nem fogjuk azt elérni hogy legyen egy fix ár mert a kereslet dönti el egy adot faj árát, és természetesen a boltok.

Tommy

Több
13 éve 5 hónapja #400 Írta: halőrxxl
Nézegetem külföldi nagykereskedések listáit,és igen vegyes érzéseim vannak.Egyrészt a fajok sokfélesége,másrészt az áruk ami felkelti figyelmem.Néha az az érzésem,hogy egy fehér foltban lakom-már "Corydorasilag"-mert bizony semmiféle infóm hazai nagykereskedések listáiról nincs.Pedig jó lenne-a hobbista tudná viszonyítani az árakat.
Nem,ez így nem jó!Én abba a hibába estem,hogy azt a lehet téves következtetést vontam le miszerint az árak tükrözik a fajok tenyésztésbeli nehézségét is..de szerintem nem így van!:( Mi erről a véleményetek-illetve van olyan linketek ahol külföldi árakról lehet tájékozódni?

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.292 másodperc