Corydorasok

Több
13 éve 4 hónapja #341 Írta: Omen
Omen válaszolt Válasz: Corydorasok témában
A házi feladat végrehajtva !
Most várom , hogy szokják az új helyet és falatozzanak egy kis tubit Kicsit később mehet a hideg zuhany :P
Ezután jöhet a várakozás .

Kérdés : ha az éjszaka folyamán nem lesznek ikrák akkor hagyjam itt őket amíg nem ikrázik ?
Vagy tegyem vissza és majd később újra próba ?
Jó esetben mennyi időnként ikráznak ?

Üdv Misi

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 4 hónapja #342 Írta: Omen
Sziasztok !

Ígéretemhez híven nem sikerült a házi feladatot elvégeznem , mert a kis családomé volt a főszerep.
Holnap viszont csak 13.00-ig dolgozom így egészen biztosan lesz időm megcsinálni !

Folyamatosan ikrázik a lány minden felé csak a guppik megegyelik és most érzem azt , hogy eljött az idő arra ne csak dísznek tartsam a halaim hanem valami többet hozzak ki a hobbyból !

A tanácsaid nagyon sokat segítenek az elkövetkezendő napokban és ha jól használom fel őket akkor sok siker élményben lesz részem !
Igyekszem megfelelni a magam elé támasztott elvárásoknak és remélem megtalálom a célt is ami magasabb szintre emeli mint hobby.

Sokat kell még tanulnom - tapasztalnom és látnom , ebben biztos vagyok .
A beszélgetéseknek és a segítségnek fogok örülni és mmccannon a megmondhatója biztos élni is fogok a lehetőséggel :)

Köszönöm az eddigi segítséget !
Holnap este fogok írni ha elkészültem a házival :P

Üdv Misi
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon

Kérlek Bejelentkezés, csatlakozz a következő beszélgetéshez: vagy Fiók létrehozása.

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #343 Írta: jocopoco95
jocopoco95 válaszolt Válasz: Corydorasok témában
persze, hogy nem úgy működik... és köszönöm a linket
Last edit: 13 éve 4 hónapja by jocopoco95.

Több
13 éve 4 hónapja #344 Írta: halőrxxl
halőrxxl válaszolt Válasz: Corydorasok témában
Ok Omen akkor most keverjük össze a képzeletbeli paklit!:)
Bár beszéltük hogy szerintem mi lenne a követendő,de nem muszáj ehhez mereven ragaszkodnod.Nézd csak-halaid nagy valószínűséggel testvérek,viszont a szüleiket nem ismerjük.ez nem gáz..ha szeretnéd őket kísérletként szaporodásra bírni ne szegje kedved az én néha "emóciókkal terhelt" viszonyom halaink esztétikájához..Semmiféle Corydoras etalon,vagy standard nincs amit követni kellene-csupán a józan eszünk,és saját ízlésünk!:)
Előbb-utóbb lesznek ikrák ha megfelelően tartod őket-a te feladatod az lesz majd,hogy az ivadékok közül igényesen és saját elvárásaidnak megfelelően szelektálj.Ha kéred majdan nagyon szivesen kitárgyalhatjuk az ivadékokat akár egyesével is...a cél az lenne,hogy már az első generációdból fogjunk olyan példányokat amelyekben látunk fantáziát.
Megvallom könnyű dolga van annak aki kinézetre színre szelektál..de nekünk corysoknak ez is elegendő sok esetben.Viszont elmehetünk majd a táplálékhasznosítás,a növekedési erény,az egészség-és igen:a megfelelő örökítő képesség témájába is.
A mostani paleatusaidban benne van a lehetőség hogy valaha csodás "zászlót" viselő,mégis szép egyenes sugarakkal díszelgő úszókat neveljenek....javaslom azonban hogy segítségképpen már most szerezz be pár normál kinézetű halat.
A képed megnyitásához némi segédlet,mert látom nem ismered még a honlap sajátosságait kellő mélységben:jobb klikk a képre,vagy a nevére,aztán megnyitás külön lapon;)Így szemlélhető a teljes kép-és láthatod magad is :lesz munka amíg az a petyhüdt hátúszó legalább kicsit komolyabban hasítja majd a vizet!:)
Segítünk mindenben...addig is a lehető legfigyelmesebb etetést nekik!
T.:Gábor
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon, Omen

Több
13 éve 4 hónapja #345 Írta: Mátéfi
Mátéfi válaszolt Válasz: Corydorasok témában

jocopoco95 beküldte: nagyon köszönöm. De akkor ez valamiben különbözni fog a domináns és a recesszív kinézettől? Én csak a biosz órán tanult piros és fehér petúnia keresztezésekor fellépő rózsaszínű virágzat miatt kérdezem. Mert ugye ott is egy új forma/szín jelenik meg.

Itt egy kis segítség a megértéshez, ami a színeket illeti. Azonban nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy az állatvilágban nem minden úgy működik mint a festők ecsetein.

www.agroscope.admin.ch/data/publikatione...irth_PG_8_4_1_12.pdf
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: mmccannon

Több
13 éve 4 hónapja #346 Írta: Mátéfi
Véleményem szerint a törzsfejlődésben nincs állandó azaz úgynevezett "eredeti vad". ....bár értem a mondandód. Inkább nevezném pillanatnyi állapotnak és megnyilvánulásnak az evolúciós idővonalon. Az, hogy a természetben a megnyúlt úszójú corydorasok (egyenlőre) nem váltak dominánssá, annak sok oka lehet. De megvan bennük a hajlam! És elképzelhető, hogy valamikor ez lesz a túlélésük záloga. Sajnos olyan sokat nem fogok élni, hogy annak tanúja legyek.

A fajok folyamatosan fejlődnek valamilyen irányba és a kihívásokra adott válaszoktól függően lesznek sikeresek vagy tűnnek el. Az evolúciónak annyi ideje van mint a tenger. Emberi mércével soha nem fogjuk teljesen megérteni a miérteket, hiszen nap mint nap tátott szájjal csodáljuk a természet csodás vagy éppen bizarr alkotásait. Néha nekünk embereknek is feldereng, hogy miért is vett más irányt egy faj az evolúciója során, de az okok, az összefüggések és a hatások összességét csak kis mértékben ismerjük. Nekünk az evolúció pillanatnyi állapota állandónak tűnik, pedig nem az. A változás folyamatos, a kevésbé változékony fajok sokkal nagyobb eséllyel halhatnak ki.

Mi haltartók, de említhetném valamennyi állat vagy növényfajt is, több-kevesebb sikerrel mindig igyekeztünk a saját elképzelésünk szerint befolyásolni a fejlődésüket. Ezeket többnyire úgy érjük el, hogy a természetes környezeti hatások alól kivonva, és más feltételrendszer mellett neveljük fel a generációk sokaságát. Más szelekciós szempontok érvényesülnek mint a természetben mikor saját belátásunk szerint tudatosan vagy véletlenszerűen, de szelektálunk! Hogy az adott faj szempontjából az irány sikeresnek vagy sikertelennek fog bizonyulni, az idővel eldől.

Persze nem biztos, hogy így van, csupán elmélkedek.
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, mmccannon, S.Péter, Omen

Több
13 éve 4 hónapja #347 Írta: Omen
halőrxxl :
Most tapsol a lelkem az írásod miatt !
Valami ilyen az a válasz amire vártam !
Egy igazi érv !

Köszönöm !
Így már tudom merre tartsak és mi az amit szeretnék ezen a téren .
Viszont amíg találok olyat mit szeretnék addig is velük foglalkozom , hogy tudjam miként is csináljam .

Köszönöm még egyszer !

Üdv Omen
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl

Több
13 éve 4 hónapja #348 Írta: halőrxxl
Erről van szó!
Coryfanként azt gondolom az ilyesfajta erősen deformált úszók már befolyásolják a hal mozgási készségét,sőt egész életét is.Anno mikor magam is a magas úszókat kívántam erősíteni-figyelj,nem a fátyolosságot!-arra jutottam,hogy a hát,és mellúszók már olyan dimenziókat értek el ami irtózatosan dekoratívvá tette az akkori paleatusaimat.Megjegyzem hogy nálam nagyon fontos volt az úszók funkcionalitásának megőrzése-ami sajnos Mátéfi második képén lévő halnál már torz eredményt mutat.Figyeljétek meg a hátúszó atipikussá válását,a végének felszakadozását...Ami még ennél is rosszabb sajnos az a mellúszó totálisan görbült első sugara..és ez volt a te haladnál is a jel számomra:ez a hal kissé túltenyésztett már,nem szabadna hagyni hogy további torzulásokat szenvedjenek az utódok.
Konyhanyelven:amennyiben ezt a halat szaporítod tovább ilyen,vagy ilyen géneket akár csak "látens" módon hordozó társaival akkor nagy a valószínűsége annak hogy még tovább torzul az az úszó..:( A mellúszó elülső sugarának hosszát csak addig engedjük meghosszabbodni,amíg az egyenes marad!Amint a kifejlett kori nagysághoz közelít halunk már láthatjuk ha bármi probléma következik:az első jelek az úszósugár kezdődő görbesége,jellemzően asszimmetrikusan-tehát az egyik mellúszón jelentkezik előbb.Amint ezt észleljük már túl is lőttünk a célunkon-értem ezalatt ha hozzám hasonlóan gondolkodtok.Írtam mindezt a highfin változatról...
Amennyiben a hosszú úszókat kívánjuk erősíteni valamiféle kritériumokat szintén be kellene tartanunk....én nagyon szeretném ha halainkat nem gyaláznánk agyon.Elkeserít amikor olyan túltenyésztett állatokat látok "úszni" mint a 2.képen látható halacska.....húzza maga után azt a sok lebernyegszerű rongyot-mert hogy azok már úszásra nem igen valók az szent.
Ezzel a szókimondó postommal természetesen nem azt szeretném beállítani hogy én milyen lelkiismeretes,meg követendő vagyok....sőt,tisztában vagyok vele hogy némely profi tenyésztőnek más erről a véleménye-én ezt is tiszteletben tartom.DE:azt gondolom nem szabad az akvaristák igényét kielégíteni ha az ilyen torz állatot eredményez:(.
Pár hónappal ezelőtt képbe kerülhettem volna fátylas panda ügyben-a chaten megkérdezett kollégáim egyértelműen azt tanácsolták hogy inkább ne...erről nem nyilatkozom,de máig tisztelem azokat akik a halakat vad formájukban,eredeti csodás szépségüket megtartva kívánják továbbtenyészteni.Én némi engedményt azért teszek néhány fajjal..de mint fentebb is olvashatjátok kritikus szemmel követem halaim kinézetének módosulását,és ha kell akkor közbe is avatkozom.Ennyivel tartozom csodás hobbinknak szvsz!
Folytathatnánk még az esztétikai kérdéseket...de úgy vélem postomnak némi emésztési időre szüksége van.;)
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: branco, mmccannon, S.Péter, Omen

Több
13 éve 4 hónapja - 13 éve 4 hónapja #349 Írta: jocopoco95
nagyon köszönöm. De akkor ez valamiben különbözni fog a domináns és a recesszív kinézettől? Én csak a biosz órán tanult piros és fehér petúnia keresztezésekor fellépő rózsaszínű virágzat miatt kérdezem. Mert ugye ott is egy új forma/szín jelenik meg.
Last edit: 13 éve 4 hónapja by jocopoco95.

Több
13 éve 4 hónapja #350 Írta: Mátéfi

Több
13 éve 4 hónapja #351 Írta: jocopoco95
szia.
Hogyan tehető dominánssá egy alapvetően recesszív tulajdonág?

Több
13 éve 4 hónapja #352 Írta: Omen
Azzal tisztában vagyok , hogy a változat létezik azt is tudom hogy néz ki !
Amivel nem vagyok tisztában az az , hogy a nálam lévő egyedeknek vajon normális méretű e az úszójuk ?
Bár úgy látom a képet a rendszer csak félig mutatja meg .
Valószínűleg nagy lett .
Holnap csinálok egy jobb képet amin jobban látható .

Köszönöm az eddigi válaszokat !

Üdv Omen

Több
13 éve 4 hónapja #353 Írta: Mátéfi
Szia Omen,

A halak egy olyan állatfaj, melyeknél elég gyakori jelenség az a genetikai mutáció mely meghosszabbodott uszonyokat eredményez. Nem feltétlenül fajspecifikus, azonban vannak halfajok, melyek genetikai változékonysága nagyobb, ezért esetükben nagyobb valószínűséggel történik spontán mutáció. A hosszabb uszonyt előidéző gének az esetek többségében alél gének, ezért ezen tulajdonság rögzítése az utódoknál némi genetikai ismeretet kíván vagy szerencsét, vagy mindkettőt egyszerre. Minden esetre több díszhal faj esetén a tenyésztők és nemesítéssel foglalkozó akvaristáknak ez már sikerült. Úgy gondolom, hogy jó keresztezési tervvel és némi szerencsével nemhogy rögzítheted, méreteit növelheted, és akár dominánssá is teheted azt a bizonyos felelős gént.

A megnyúlt uszonyok a coryknál is előforduló mutáció, íme néhány példa:

Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: halőrxxl, Omen

Több
13 éve 4 hónapja #354 Írta: Omen
Beszélgettünk kicsit halőrxxl-el és az a meglátás , hogy nagyon hosszú úszókkal rendelkeznek !
Én azt látom mivel nem vagyok ebben a témában egyáltalán otthon , hogy már nem csak funkcionális szerepet tölt be hanem a kitenyésztő tetszését szolgálta .
Viszont nem tudom a long-fin változatokhoz képest mennyire normális ez az úszó méret !

Ha normális a méret akkor nincs gáz mert a hímem is long-fini .

Ebben a kérdésben is várnék némi hozzászólást .

Üdv Omen

Több
13 éve 4 hónapja #355 Írta: szotyika
szotyika válaszolt Válasz: Corydorasok témában
hát vegyes lesz az állományod Omen ha longfin-t normál úszójúval pároztatsz, ez ellen max úgy tudsz védekezni hogy a long-fin úszójúakat nem fogod szaporításra csak a normált.
az hogy milyen arányban lessz arra nem tudok válaszolni.

Tommy
Az alábbi felhasználók mondtak köszönetet: Omen

Több
13 éve 4 hónapja #356 Írta: halőrxxl
:silly:
Tomikám ha neked a sokk ezt jelenti akkor bátran sokkolgasd csak őket-élvezik!:) Rendkívül kesztyűs kézzel csinálod-de nem árt.
A kolléga viszont kérdez az úszókról is...én is érdeklődéssel várnám a válaszaitokat!

Több
13 éve 4 hónapja #357 Írta: szotyika
a lényeg hogy mikor behelyezted a halakat a 24 fokos vízbe, utána boríts rá hideg vizet
én a 24 fokos tartóvizüket 22 fokig lehűtöm és már másnap ikráznak is.
áramlás azért legyen a halaknak , de ne túl erős. Viszont valamilyen bújót rakj be nekik, meg egy kis tő anubiast.
az ikrákat a növényre illetve üvegfalra rakják.
a kelési idő 24 fokon 4-5 nap, kikeléstől számított második napon én elszoktam kezdeni etetni a piciket. de a 3-ik napon már tuti esznek.
25 fok felett Cory ikrát ha teheted ne keltess mert tapasztaltuk többen is hogy sok lesz a deformált egyed.

Tommy

Több
13 éve 4 hónapja #358 Írta: Omen
Tudatos első kísérletként megpróbálom az egy szem hímemmel , de orvosolni fogom a hiányosságot !

Azt tudom oxigén dùs viz legyen !
Enyhe vagy erősebb áramlást szeretnek az ikrák ?
Valamint még egy a hőmérsékletet hagyjam 24 fokon estleg emeljem vagy hűtsem ?
Csak hogy ezek a paraméterek legyenek meg az ikrázás idejére .

Üdv Omen

Több
13 éve 4 hónapja #359 Írta: szotyika
megmondom őszintén hogy egy hímmel szoktam kirakni a nagy nöstényemet. De csak azért mert tudom hogy igen termékeny a hímem ami coryknál nem gyakori.
én azért javaslom a két himet , egy nöstényhez, neked.Biztos ami biztos.

Tommy

Több
13 éve 4 hónapja #360 Írta: Omen
szotyika:
Köszönöm a választ , holnap vagy holnapután meg is valósítom amit leírtál .
Annyi módosítással , hogy sajna csak egy hímem van .
Mikor vettem akkor még csak dísznek vettem :P
Később alakult ki bennem hogy ne csak nézegessem a halaim :)

Csapvizes vagy forralt ? Meddig hagyjam állni a vizet előtte ?
Namost mint láthato az úszók "kissé" túlfejlődtek remélem nem 100%-ban örökítik tovább .

Üdv Omen

Moderátorok: peters
Oldalmegjelenítési idő: 0.258 másodperc